ciasto drożdżowe znajdziecie tutaj: Ciasto drożdżowe babci Zosi . Dodajcie dodatkową szklankę mąki pszennej, aby ciasto było gęściejsze i nie lepiło się do rąk. Dalej postępujcie tak samo. Kiedy ciasto wyrośnie formujemy średniej wielkości kulki o średnicy około 7 cm. Układamy na blasze, pamiętając o zachowaniu odstępów. Bułeczki smarujemy białkiem kurzym, aby się pięknie upiekły. Następnie wciskamy w ciasto(...)szklanka mąki kilka kropel aromatu migdałowego 1/2 szklanki cukru Składniki na ciasto drożdżowe: 6 szklanek mąki pszennej pół kostki masła i pół kostki margaryny ( 200 g tłuszczu) 10 dag drożdży 5 jajek w temperaturze pokojowej niepełna szklanka cukru aromat cytrynowy cukier wanilinowy 3/4 szklanki ciepłego mleka Dodatki: owoce Artykuł Drożdżówki z truskawkami i kruszonką pochodzi z serwisu Rusty
Rusty Forkkońcu nadrobię chwilową przerwę na blogu a przy okazji wyżyje się w kuchni zaopatrując swoją piwnicę;) Przez mój piekarnik przetoczyła się ostatnio masa ciast a przez głowę milion pomysłów. Za to przez ręce mnóstwo owoców. Jednymi z nich były renklody, uważane przez moją rodzinkę za najsmaczniejsze śliwki. Nasze drzewo w tym roku baaaardzo hojnie obdarowało nas owocami. Kompoty(...)dżemy stoją już w piwnicy stanowiąc zapas bynajmniej na 2 lata :P A ciasto też musi być :) Najczęściej takie jakie tu widzicie - proste ucierane, posypane z wierzchu cukrem i cynamonem, aby nie zabić smaku śliwek i tego pysznego soku, które puszczają w czasie pieczenia :) Tortownica 26 cm Składniki: 1/2 kostki margaryny 2 jajka 15 dag cukru 2 łyżeczki proszku
My simple kitchencukier trzcinowy. W drugiej mieszamy ze sobą mokre składniki - jajko, maślankę, olej i ekstrakt. Suche składniki mieszamy z mokrymi. Na koniec dodajemy owoce i całość dokładnie mieszamy. Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami, napełniamy ciastem i delikatnie posypujemy z wierzchu płatkami owsianymi i cukrem trzcinowym, możemy dodatkowo ułożyć jeszcze kilka owoców. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
Plate of JoyPrzygotowanie tego pysznego dania rozpoczynamy od zrobienia ciasta. Mąkę miksujemy z maślanką. Ciągle miksując dodajemy żółtko, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Owoce myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Białko ubijamy na sztywną pianę i na sam koniec dokładamy do ciasta. Całość delikatnie mieszamy. Przechodzimy do smażenia - patelnie wysmarowaną olejem, trzymamy na średnim
Kolizje SmakówTekst przeczytasz w 5 min Ciekawa jestem czy lubicie chleb z suszoną żurawiną? Dziś upieczemy właśnie taki chleb, chleb na zakwasie z dodatkiem żurawiny. Dzięki temu
SprawdzonaKuchnia.plozdób kremem, używając rękawa cukierniczego lub szprycy z okrągłą tylką. Tort wstaw do lodówki na minimum 2-3 h. Przed samym podaniem górę ozdób świeżymi owocami oraz pokruszoną bezą, zaś na boku ciasta zamocuj bezy
Food Squarewiem jakim cudem uchowała się:) Po zlaniu nalewki pozostaną Wam owoce, mocno alkoholowe, nie wyrzucajcie ich, można zalać je wódką, lub po prostu nalewką, owoce będą jak znalazł do różnorakich deserów, ciast. Trzeba tylko uważać, są iście spirytusowe:) Składniki: 1 kg wydrylowanych wiśni 1 kg cukru kilkanaście pestek 500 ml spirytusu 500 ml wódki Sposób przygotowania: Wydrylowane wiśnie(...)żyjątka :)Można od czasu do czasu zamieszać słojem,by rozpuścić cukier. Sok zlewamy do garna i zagotowujemy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przelewamy do dużego słoja z zakrętką, wlewamy spirytus. Owoce wsypujemy do drugiego słoja z nakrętką i zalewamy wódką. Odstawiamy na co najmniej 2 tygodnie. Po tym czasie do dużego naczynia przecedzić wódkę oraz wlać spirytus z sokiem. Wymieszać
na moim stole...można ciut więcej pół szklanki cukru 125 gram masła - reszta składników potrzebna do przygotowania ciasta: 500 gram mąki (z tego odjąć 4 łyżki) pół szklanki mleka pół kostki margaryny pół szklanki cukru (z tego odjąć 2 łyżki) 3 duże jajka szczypta soli dodatkowo dowolne owoce mrożone lub świeże, jak śliwki, porzeczki, truskawki. Ze wszystkimi owocami placek wychodzi pyszny(...)dokładnie łączę.Kruszynki powinny być sypkie, nie powinny być zbitym ciastem, dlatego można dodać mąkę, aby się kruszyły i były sypkie. Po 40 minutach ciasto przekładamy na dużą, czarną blachę wysmarowaną margaryną, układamy owoce, na to kruszynki i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni, funkcja termoobieg na 40 minut. Smacznego :) Rozczyn - zdjęcie od razu po przygotowaniu Rozczyn
Wołowina od rekinabiszkopt z czterech jajek, następnie dżem z owoców leśnych, masa z serków mascarpone i śmietanki 30% i w tym borówki, potem ciasta petitki, kolejna porcja masy, ciastka i wierzch to cienka warstewka masy i borówki. Ciasto pyszne, polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Blaszka: 23 x 33 cm Składniki na biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto pieczemy około 20 minut. Sprawdzamy czy upieczone drewnianym patyczkiem. Po upieczeniu studzimy. Składniki masa: 500 g serka mascarpone 250 g śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: borówka amerykańska (około 700 g) ciastka petitki borówka amerykańska słoiczek dżemu z owoców leśnych 1. Do misy miksera
kruche babeczkiMelon to wspaniały owoc, ma mało kalorii i świetnie nawadnia organizm. Jest bogaty w witaminy i minerały. Najlepszy melon, to dojrzały melon. Wybierając melona w sklepie
Tajemnice Smakuprzepis na pyszne i kruche ciasteczka, które wykonałam w kształcie pierożków, bardzo słodkie, bardzo pyszne, przełamane kwaśnymi owocami. Macie ochotę to koniecznie upieczcie na podwieczorek, zajmie to Wam zaledwie godzinkę. Zachęcam i smacznego życzę. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 10 dag masła lub margaryny 1 żółtko Dodatkowo: 1 szklanka czerwonych porzeczek cukier trzcinowy według(...)podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. 2. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy po porcji owoców i cukru trzcinowego. Składamy na pół formując pierogi. Widelcem robimy na brzegach wzorek. 3. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy
Izabelawkuchni, np. truskawkami, borówkami, śliwkami, tartymi jabłkami, – z owocami z puszki: ananasem, brzoskwiniami, – z mrożonymi owocami: malinami, czereśniami, wiśniami, porzeczkami, borówkami, – z suszonymi owocami, bakaliami, żurawiną, rodzynkami, – przełożone kremem, konfiturą, dżemem. Ciasto truskawkowe bez miksera podaję posypane wiórkami, tartymi orzechami lub cukrem pudrem, dekoruję świeżymi truskawkami. Składniki: 2 szklanki przesianej mąki pszennej kilkanaście truskawek + kilka do dekoracji
Zasmakuj Kuchnitarty, wylepiamy boki; powierzchnię nakłuwamy widelcem, i wkładamy na 12 minut do piekarnika w temperaturze 200 stopni góra - dół. Wyciągamy z piekarnika i układamy owoce, posypujemy cynamonem i cukrem. Pozostawioną 1/4 cześć ciasta rozkruszamy i łączymy z garścią płatków owsianych z dwiema garściami orzechów. Rozkruszamy na powierzchni jabłek. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut w 180 stopniach. Tabliczkę
BaRepasmieszamy.2. Warzywa kroimy, można lekko osolić, nabijamy na patyczki do szaszłyków. Krewetki i kalmary wrzucamy do tempury i obtaczamy w cieście. Smażymy na głębokim tłuszczu dokładnie ze wszystkich stron. 3. Przygotowujemy ręczniki papierowe, odsączamy z tłuszczu usmażone owoce morza. Podajemy jako przekąskę z dobrym dipem lub chutneyem, można podawać z ryżem jako danie główne. źródło ,, Kuchnia Azjatycka
Apetyczna babeczkaZmęczona słońcem i bieganiną po sklepach, wracając do domu obiecałam sobie: dzisiaj nic więcej nie robię. Obietnicy oczywiście nie dotrzymałam, bo jak sobie odmówić małej słodkości. Szybko zagniotłam ciasto, równie szybko je schłodziłam, w 15 minut upiekłam i wypełniłam. I oto mogę się tymi maleństwami z Wami podzielić :) SKŁADNIKI: na około 20 babeczek 1 szklanka mąki 1/2 kostki masła (miękkiego(...)krem 1 budyń truskawkowy 1 szklanka mleka 1/2 kostki masła (miękkiego) 2 łyżki cukru pudru (jeśli budyń był bez cukru) 1/2 opakowania galaretki truskawkowej dodatkowo owoce groszki czekoladowe A jak to zrobić: Zagnieść ciasto z wszystkich podanych wyżej składników i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na płat o grubości 3-4 milimetry
Kuchnia w opałach