folię i schłodzić około 30 min. Większą część rozłożyć na dno blachy, nakłuć widelcem i schłodzić dodatkowe 30 min. Przygotować jabłka: owoce cienko poszatkować, połączyć z pozostałymi składnikami nadzienia Wyjęty z lodówki spód ciasta posmarować powidłami, ułożyć jabłka. Ubić pianę z białek na sztywno, stopniowo dodając cukier i 2 łyżki mąki ziemniaczanej wyłożyć na jabłka. Na pianę
Proste Potrawychce mi się piec bardzo lubię sięgać po przepisy ciast bez pieczenia. Dawno nie jadłam sernika składniki 50 dag sera białego 2 galaretki cytrynowe 2 kopiate łyżki cukru pudru 1 paczka herbatników pepitki 2 śnieżki 1 szklanka mleka 2 galaretki bursztynowe o smaku coli owoce – nektarynki 6 kostek czekolady 2 łyżki kawy rozpuszczalnej przygotowanie Blaszkę
Moje WyrobyPyszne, lekkie ciasto inspirowane popularnym indyjskim napojem mango lassi… Połączenie słodkiego, aromatycznego mango, lekko kwaskowatego jogurtu i balsamicznego kardamonu. Całość zwieńczona cudowną polewą z białej czekolady i musu z mango… obłęd. Warunek jest jeden, dojrzałe, pełne smaku owoce i chociaż wydawać by się to mogło całkiem oczywiste, to wcale nie tak łatwo kupić dobre mango, a wybór(...)niestety beznadziejna, a pieniądze wyrzucone w błoto. Mam nadzieję, że stosując się do tych kilku rad każdemu uda się kupić najlepsze egzemplarze, bo kiedy mamy pyszne owoce to już połowa sukcesu. Samo ciasto przygotowuje się szybko, łatwo i przyjemnie. Dosłownie rach ciach i gotowe. Koniecznie spróbujcie. Składniki (forma o średnicy 26 cm): Ważne: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Fitsweet.meszklance mleka roztrzepujemy żółtka dodajemy budyń cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną dokładnie wszystko mieszamy wlewamy do zagotowanej szklanki mleka, gotujemy masę budyniową (masę budyniową można zastąpić owocami). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na 1 1/2 cm wyciskamy szklanką kółka układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia odstawiamy na kila minut do podrośnięcia. Gdy bułeczki podrosną robimy wgłębienia spodem
kgwjanczewooraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Następnie z ciasta odkroić 1/4 ciasta, zrobić wgłębienie i dodać kakao i wyrabiamy do momentu, aż kakao dokładnie się rozprowadzi po cieście. Oba kawałki ciasta owijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na ok. 60 minut. Rada - ciasto dobrze schłodzić, najlepiej zrobić je dzień wcześniej(...)sztywno. Pierwszy placek (spód ciasta) - spód tortownicy o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Do tak przygotowanej tortownicy ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach połowę jasnego ciasta, następnie dociskamy/oklepujemy, aby ładnie się skleiło i nie wyciekł dżem podczas pieczenia. Na ciasto rozsmarowujemy połowę porcji dżemu z owoców leśnych z truskawkami. Następnie wykładamy masę
Ciastka - domowe słodkościrabarbaru, posypne cukrem muscovado oraz cynamonem. Zamiast- wspomnianego już- rabarbaru, można użyć innych owoców, które pomału zaczynają wypełniać warzywniaki :) Takie ciasteczka robi się błyskawicznie, wystarczy na ciasto francuskie ułożyć owoce (albo marmoladę, nutelle, budyń czy nawet same bakalie), piec 20 min. i gotowe :) Warto więc mieć takie ciasto zawsze w zapasie, w razie wizyty niespodziewanych gości, albo
Kraina Miodem Płynącaziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g czarnej porzeczki kandyzowanej Helio 20 g aronii kandyzowanej Helio 160 g mieszanki suszonych owoców, orzechów, pokrojonych w kostkę ok. 150 ml gorącej wody opcjonalnie: 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego wykonanie: Owoce kandyzowane mieszamy z mieszanką bakaliową. Zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 min. Następnie odsączamy i mieszamy z mąką(...)Dodajemy wraz z ekstraktem do puszystej masy i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników (masa będzie gęsta). W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Do ciasta dodajemy owoce oraz ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Gotowe przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką lub bułką tartą wąskiej foremki (ok. 27 cm dł., miara dna keksówki). Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniaoraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę (wym. 24cmx24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto przekrawam na dwa równe blaty. 2. Masa: Mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypuję kaszę mannę. Cały czas mieszając gotuję przez 4 minuty. Kaszkę odstawiam(...)puszystą masę. Stopniowo dodaję zimną kaszkę. Na końcu do masy wlewam likier . Całość ucieram na jednolitą masę. 3. Mus: Miąższ z arbuza kroję na mniejsze kawałki. Usuwam pestki. Owoc przekładam do wysokiego naczynia i miksuję blenderem na jednolity mus. Mus arbuzowy przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki i dokładnie mieszam. Odstawiam do przestudzenia. 4. Na jeden blat
Tradycyjna kuchnia Kasikońca lata... soczyste i dojrzałe śliwki, zatopione w puszystym cieście drożdżowym, poprzeplatanym kremową masą serową. Idealne na każdą okazję. Moja córka, która nota bene, nie uznaje żadnego ciasta z owocami, no może z wyjątkiem szarlotki, zjadła pokaśny kawałek, jeszcze ciepłej drożdżowki...znaczy, dobre było? Mnie najbardziej smakowało z poranną kawą. Przepis, z drobnymi zmianami ze tej strony(...)click ). Drożdżówka ze śliwkami i serem Składniki na ciasto( tortownica 27 cm): 400 g mąki 7 g drożdży instant 1 jajko i 1 żółtko 65 g cukru 90 g masła 150 ml ciepłego mleka 1 szczypta soli Składniki na nadzienie: 1/2 kg śliwek 200 g twarogu( u mnie serek ricotta) 2 łyżki śmietanki 3 łyżki cukru
Mia Cucina Sofietajednak tyle czekać, możecie bakalie zalać wodą, pogotować z 5 minut na małym ogniu pod przykryciem, a następnie ostudzić i odcedzić (dotyczy to zarówno nerkowców, jak i suszonych owoców). Aby ciasto było sztywne i gładko się kroiło na kawałki, powinno je się chłodzić w zamrażarce. Ja jednak w zamrażarce miejsca nie miałam, więc swoje tarty chłodziłam w lodówce. Przyznam
Moja DelicjaCiasto : 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 3 jajka 1 0 1/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki maki ( w oryginale krupczatka , ja użyłam pszennej) 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa : 300 ml śmietany 30% 300g białego sera (homogenizowany lub sernikowy -wiaderkowy) 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka agrestowa 1/3 szklanki wrzacej wody. Dodatkowo pół szklanki owoców(...)wierzch i pokruszyć . Pozostałe ciasto przeciąć na pół . Na spodnią część wylać 3/4 masy śmietanowej ,posypać połową owoców , przykryć druga częścią ciasta . Wylać resztę masy . Posypać ciasto wcześniej przygotowanymi okruchami i pozostałymi owocami . Schłodzić aby masa się ścięła. Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaKwadraty dzielę na dwie równe części. Jedną część kwadratów nacinam w środku w kilku miejscach. 2. Na kwadratach bez nacięć układam kawałki truskawek i rabarbaru. Oprószam cukrem. Owoce przykrywam ciastem z nacięciami. Dociskam lekko brzegi, aby się skleiły. 3. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 13 minut w temperaturze 200 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasipołową cukru. Następnie do daję mąkę, mleko i olej w trzech porcjach. Do tak utartego ciasta dodaję pianę ubitą ze szczyptą soli i resztą cukru na sztywno. Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą wylewam 2/3 ciasta. Układam na nie mniej więcej połowę owoców, w przypadku śliwek układam ich ćwiartki, wcześniej osuszone na papierze. Do pozostałej części ciasta(...)drugą. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę około 40 minut, do suchego patyczka. Studzę w formie, przestudzone posypuję dosyć obficie cukrem pudrem. To ciasto dzięki użyciu oleju i dużej ilości owoców długo zachowuje świeżość, jest wilgotne. Z czasów zaprzeszłych wiem, że po kilku dniach jest całkiem świeże. Teraz raczej nie ma szans na jego dotrwanie
I tu będę miała takie teodczekać kilka minut; czasami zdarza się, że wszystko zrobiło się zgodnie z przepisem, a po upieczeniu ciasto jest zbyt suche. Jest na to rada wystarczy posmarować wierzch ciasta odrobiną mleka i wstawić jeszcze na 3 minuty do piekarnika. Przechowywanie ciasta kruchego: Ciasto kruche nienadziewane można przechowywać do 2 tygodni w zamkniętym pudełku, w chłodnym miejscu. Dzięki temu kruche ciasteczka warto(...)ciasta dodać 2 - 3 łyżki oleju robiąc struclę drożdżową z makiem można dodać do masy makowej nieco ciasta. Masa nie będzie oddzielać się od ciasta, a przy okazji trochę "urośnie" aby ciasto w strucli makowej nie odchodziło od maku należy przed pieczeniem owinąć je w papier do pieczenia. Zapobiegnie to nadmiernemu wyrośnięciu, a w konsekwencji opadnięcia ciasta drożdżowego. Poza
Ciastka - domowe słodkościokoło 2-3 minuty). Przewrócić bardzo delikatnie i smażyć jeszcze przez chwilę. Placuszki można podawać z masłem orzechowym, dżemem, konfiturą lub czekoladowym kremem z awokado i udekorować owocami. Smacznego! *Ciasto wychodzi gęste, więc w razie potrzeby polecam dolać troszkę mleka
Healthy food explorerCoś słodkiego na weekend być musi. Gofry przygotuje się szybko, a znikają w takim samym tempie jak się je robi. Do tego świeże owoce, bita
Z Majeczką w kuchniolejem, cukrem i szczyptą soli. Przesiewam mąkę i dodaję zaczyn. Wyrabiam gładkie ciasto. Nakrywam czystą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia, przynajmniej na godzinę. Ciasto podwoi objętość. Podczas wyrastania ciasta, przygotowuję owoce i kruszonkę. Truskawki przepłukuję pod wodą, obieram szypułki, większe kroję na połówki/ ćwiartki. Jeśli dodaję rabarbar, obieram go i kroję na kawałeczki, obtaczam w cukrze. Kruszonka: Miękką margarynę(...)rozcieram palcami z mąką i cukrami, aż powstanie kruszonka. Gotowe ciasto , lekko ugniatam, dzielę na cztery części, delikatnie rozciągam wałkiem i wykrawam kubkiem cztery koła(drożdżówki) . Układam od razu na blaszce ( w odstępach) na natłuszczonym papierze do pieczenia. Na każdym robię „dołek” można użyć większego kieliszka, lub literatki, dno zanurzam w mące. Brzegi drożdżówek smaruję rozbełtanym jajkiem. W środek wkładam
Takie tam pichcenie