przepis z forum mniammniam NA ZIELONEJ ŁĄCE . SKŁADNIKI -----Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 duże jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Masa: 300 ml śmietany 36% 2 śmietanki fixy 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: owoc granatu -----------------Ciasto: Szpinak rozmrażamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody.Do miski wybijamy jajka,dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy pomału olej,nie przerywając miksowania.Następnie dodajemy przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.Na koniec dodajemy
w mojej kuchniNajprostszy i najlepszy deser - kruche babeczki z budyniem i bitą śmietaną, podane z owocami sezonowymi, u mnie jagodami, truskawkami i plasterkiem limonki, oprószone płatkami migdałów. Babeczki wypełniłam nie takim zwykłym budyniem bo bardziej był to krem budyniowy z dodatkiem masła i żółtek, dzięki czemu masa budyniowa jest bardzo subtelna i kremowa. Słodycz babeczek przełamałam kwaskowatym smakiem świeżych jagód(...)zagotowała" - około 1,5 do 2,5 minut. Gorącą masą nadziewamy babeczki. Ja babeczki wypełniam po brzegi, bo lubię kiedy masy w babeczce jest dużo. Możecie na kruche ciasto położyć owoce i na to masę budyniową. Lub na masę budyniową owoce - w tym przypadku owoce kładziemy od razu, póki masa jest gorąca bo tylko wtedy się "przykleją
SMYKWKUCHNIMoim zdaniem to ciasto jest idealne. Po pierwsze można je robić przez cały rok w przeciwieństwie do niekórych ciast z owocami. Po drugie wbrew pozorom jest naprawdę proste i wcale nie aż tak pracochłonne. Po trzecie świetnie się prezentuje więc nadaje się do serwowania gościom. Kolejny świetny przepis ze strony Moje Wypieki jedyne co zmieniłam to zamiast(...)posiekanych orzechów wierzch ciasta posypałam płatkami migdałowymi - nie wiem jak Wam ale mi tak smakuje bardziej :) Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 150 g miodu 125 g margaryny 2 jajka cukier waniliowy (16 g) 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wykonanie : Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić
cucinareMoim zdaniem to ciasto jest idealne. Po pierwsze można je robić przez cały rok w przeciwieństwie do niekórych ciast z owocami. Po drugie wbrew pozorom jest naprawdę proste i wcale nie aż tak pracochłonne. Po trzecie świetnie się prezentuje więc nadaje się do serwowania gościom. Kolejny świetny przepis ze strony Moje Wypieki jedyne co zmieniłam to zamiast(...)posiekanych orzechów wierzch ciasta posypałam płatkami migdałowymi - nie wiem jak Wam ale mi tak smakuje bardziej :) Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 150 g miodu 125 g margaryny 2 jajka cukier waniliowy (16 g) 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wykonanie : Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić
cucinarematcha jaką dotychczas piłam. Do tego szybki spód z kruchego ciasta, dwie figi pokrojone w plasterki i niedzielny podwieczorek gotowy. Smacznego :) Składniki - proporcje na formę o średnicy 24 cm Ciasto 200 g mąki pszennej 120 g zimnego masła 4 czubate łyżki cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka cukru waniliowego Krem budyniowy z matcha 1 duży (na 750 ml mleka(...)cukru (do budyniu) 1 łyżka cukru pudru domasła od 1 do 3 łyżeczek herbaty matcha ( zależności od upodobań) przesianej uprzednio przez sitko Do dekoracji figi lub inne ulubione owoce Przygotowanie ciasta Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żółtka i szybko wyrobić ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasno na placek zbliżony kształtem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawierzch nałóż nadzienie – możesz posmarować masłem i posypać cukrem i cynamonem. Albo zastąpić cynamon i cukier masą migdałową. Mogą to też być owoce. zwiń ciasto w rulon i pokrój go na porcje o grubości ok 2-3cm ułóż je albo w foremkach do babeczek, albo na blaszce wyłożonej pergaminem przykryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce
SandraFrej.comwtedy smakowała. Czas na powtórkę tym razem ze śliwkami. Dzisiaj miałam ochotę na kolorowe zdjęcia. Śliwki prezentują pięknie. Granatowo fioletowe, słodkie, smaczne, zachwycające. Prawdziwe owoce jesieni. Idealne owoce na ciasto czy dżem . Powidła ze śliwek, śliwki suszone czy chutney są jeszcze przede mną. Jutro będę znowu działać ze śliwkami. Tarta frangipane Składniki: Spód do tarty 200 g mąki
codojedzeniaJako jedyna Walentynka w Naszym domu, muszę zadbać o moich mężczyzn: męża i synów. Na jutrzejsze święto przygotowałam mały, słodki akcencik: torcik owocowy. Pyszne, świeże owoce
Z Majeczką w kuchniprzyjdzie taki chłodny , jesienny , ponury czas to na poprawę humoru i wewnętrzne rozgrzanie proponuje dzisiejsze ciasto. Jak wiemy czekolada poprawia nastrój :) A do tego słodkie banany . Ciasto dzięki dodatkowi tych owoców jest wilgotne i bogate w smaku.Dlatego też jeśli zostało nam kilka bananów i stały się już nieco przejrzałe to zawsze , dodając kilka składników możecie przemienić(...)malutkim ogniu. Gdy całość już jest jednolita zdjąć z ognia i przestudzić. Banany rozgnieść widelcem. Wbić do masy jajka ,dodać banany , przesiać pozostałe składniki i utrzeć całość na jednolite ciasto. Wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok 50 min w 180'C ( do momentu tzw suchego patyczka) Wystudzić. Czekoladę gorzką połamać do miseczki, wlać
Malinowa Kawiarenkawypiekach - ciasta są specyficzne i nawet jedna rzecz zrobiona inaczej (np. inna kolejność dodawania składników) może spowodować powstanie zakalca, Pamiętajmy, że podczas przygotowywania ciasta musimy zachować podstawowe zasady higieny, dotyczy to szczególnie mycia owoców oraz jajek (a także parzenia jajek - salmonella nie jest naszym przyjacielem), Jajka powinniśmy wbijać nie wprost do ciasta, a do oddzielnego naczynia (np. talerzyka(...)składników w jednolitą masę - zbyt długie ubijanie może spowodować wtłoczenie zbyt dużej ilości powietrza - efektem tego będzie pięknie wyrośnięte ciasto w piekarniku podczas pieczenia i wielkie opadnięcie po wyłączeniu piekarnika (nie dotyczy zazwyczaj ciast drożdżowych), Jeśli do ciasta używamy świeżych owoców typu truskawki, śliwki, wiśnie itp., to po ich umyciu i osuszeniu powinniśmy je obtoczyć w bułce tartej - dzięki
psgotujemymasą serowo-śmietanową na zimno. Połączenie okazało się niesamowicie smaczne, nawet mój mąż sięgnął po dokładkę:) Truskawki już się kończą, ale można użyć dowolnych owoców, np. malin czy jagód albo jak ktoś lubi porzeczek. Ciasto:4 jajka, 200g masła, 180g cukru, cukier waniliowy, 220g mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek mleka. Masło o temperaturze pokojowej(...)kilka łyżek do dekoracji. Resztę dodać do twarogu. Wlać tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać i wstawić na 15minut do lodówki. Następnie masę rozsmarować na owocach. Schładzać przez około 5 godzin. Przykryć drugim blatem ciasta, delikatnie docisnąć. Całość oprószyć cienko cukrem pudrem. Pokroić na kwadraty. Każdy kawałek udekorować porcją śmietany i posypać odrobiną startej czekolady
Z miłości do słodkościmogąc się zdecydować, czy mam ochotę na ciasto z owocami czy na coś totalnie idącego w biodra, zrobiłam takie oto ciacho. I muszę nieskromnie powiedzieć, że mi się na prawdę udało. Wygląda bardzo fajnie, ale jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Połączenie kwaskowatego gruszkowego smaku ze słodkim kremem śmietankowo- serowym z pokruszonymi "Michałkami" to strzał w dziesiątkę(...)się wspaniale. Oczywiście gruszki można zastąpić innymi owocami, ale za mną te gruszki chodziły i chodziły...:) Składniki ( blaszka 35x25cm) Zacznę od podania składników na warstwę gruszkową z galaretką, bo jej zastyganie trwa długo ( ok. 2 godziny w zimnym miejscu) i najlepiej zrobić ją najwcześniej, żeby później nie czekać z przekładaniem ciasta. Warstwa gruszkowa: 1 kg gruszek ( waga po obraniu
Maślane ciasteczkoDomowy sposób na owoce do ciast i deserów. Przepis pochodzi od Margarytki.Składniki:brzoskwinieZalewa (proporcje):1 litr wody1-2 szklanki cukru (w zależności, czy wolimy bardziej lub mniej słodkie)1/4 łyżeczki kwasku cytrynowegoSposób przygotowania:1. Brzoskwinie umyć, obrać, przekroić na pół i wypestkować. Można też owoce zalać gorącą wodą i za chwilkę obrać - wtedy skórki szybko schodzą
Kuchnia domowa AniOdkurzony przepis na ciasto, które było niegdyś bardzo popularne w wersji z samymi brzoskwiniami. Dla wzbogacenia smaku i dodania koloru proponuję połączyć brzoskwinie z takimi owocami jak truskawki, wiśnie lub maliny. Składniki na biszkopt: 5 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżka kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 1 łyżka oleju Dodatkowo: 1 puszka(...)pozostałym płynie rozmieszać budynie śmietankowe, wlać na wrzątek, wymieszać. Gdy budyń zgęstnieje, gorącym zalać owoce. Z białek i cukru ubić sztywną pianę, połączyć z kokosem, po czym wyłożyć na budyń, wyrównać powierzchnię. Zapiekać 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni. Przestudzone ciasto można udekorować strużkami polewy czekoladowej. Polewa: 1/8 kostki margaryny 2 łyżki cukru
Praktyczna plwprost idealny ;) Przy okazji zapraszam Was na wcześniejszy przepis na strudel z jabłkami z rodzynkami i orzeszkami piniowymi. Smacznego! SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jabłko np. golden 150 g owoców leśnych (malin, borówek) 40 g kruchych ciasteczek 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki soku z cytryny 1 żółtko 1 łyżka mleka cukier(...)osuszamy. Obrane jabłko kroimy w kosteczkę, mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem trzcinowym. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwijamy ciasto francuskie. Na środkową część ciasta wykładamy drobno pokruszone ciasteczka, które przykrywamy jabłkami i owocami leśnymi. Krótsze boki ciasta zakładamy na farsz, następnie ciasto zwijamy w rulon, szczelnie je zamykając. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym
La grande e la piccola cuoca