ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:369/1704)

Kruchy placek truskawkowy z galka muszkatolowa czyli Slodki Czwartek odc.132 111

Można tylko zaakceptować i cieszyć się przymusowym dwudniowym urlopem z racji choroby Syncia. Można wykorzystać ten czas i skorzystać z już prawie ostatnich truskawek w tym roku. Proste ciasto pełne owoców podpatrzyłam w magazynie KUCHNIA 06/2017. Kruchy placek truskawkowy z gałką muszkatołową 250 g mąki pszennej 150 g masła szczypta soli 10 łyżek cukru pudru 500 g truskawek(...)pół łyżeczki gałki muszkatołowej jajko Mąkę zagniatamy palcami z masłem, solą oraz 3 łyżkami cukru pudru, tak by powstały okruszki. Stopniowo dolewając 125 ml zimnej wody zagniatamy ciasto. Forujemy je w kulę, zawijamy w folię i chłodzimy 30 minut w lodówce. Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachę i rozwałkowujemy na kształt okręgu. Na ciasto wykładamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta kasztanowa. Ze śliwkami i jesienią w tle 140

doskonale się przenikają.  Śliwki akurat miałam pod ręką, ale można je zamienić na przykład na świeże żurawiny ( już niedługo! ), może maliny albo gruszki, albo zupełnie pominąć. Soczyste owoce dodają ciastu wilgotności i wyrazistości; bez nich tarta będzie idealnie gładka i kremowa. Kuszące, nieprawdaż...? A Wy...? Na jaką wersję się skusicie...? Karmelowo-kasztanowa tarta ze śliwkami Składniki: (na formę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z truskawkami 714

Tarta z truskawkami to proste, smaczne i klasyczne ciasto z owocami, na które składa się kruchy, maślany spód, masa powstała z połączenia śmietanki i jogurtu oraz świeże truskawki pokryte galaretką. Tarta jest delikatna w smaku i niezbyt słodka, a wierzch powstały z połączenia truskawek i galaretki, w przekroju bardzo ładnie kontrastuje z białą masą. Do pieczenia wykorzystałam tortownicę(...)średnicy 21cm. Tarta z truskawkami Składniki: ciasto kruche 150g mąki pszennej 75g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii masa śmietankowo-jogurtowa 100g gęstego jogurtu naturalnego 100g śmietanki 30% 3 łyżki domowego cukru z wanilią 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka zimnej wody ponadto: 1/2 opakowania galaretki truskawkowej 150ml wody

Smakołyki Bereniki
Jesienne drożdżówki z jeżynami i białą czekoladą 160

kolców.Normalnie do końca października lądują w kompotach,owsiankach i ciastach owocowych.Tego roku fatalna pogoda przerwała ich owocowanie.Drożdżówki sa bardzo łatwe do przygotowania i właściwie dwuskładnikowe: ciasto  i owoce,bez dodatku serka cyz budyniu.Składniki:400 g mąki( 200 g pszennej 550 i 200 g orkiszowej pełnoziarnistej)190 g mleka2 zółtka50 g masła50 g cukru1 op,suchych(...)drożdży1/3 łyżeczki solibiałko do posmarownia około 400 g jeżyn 60 g białej czekolady+1-2 łyżyki śmietany kremówkiWykonanie:przygotować ciasto drożdżowe.W garnuszku lekko podgrzać mleko.Pod koniec dorzucić masło pokrojone w małe kawałki.Zestawic z palnika do misy miksera odważyć suche składniki,dodać mleko z masłem i żółtka.Przy pomocy haka zagnieść gładkie,sprężyste ciasto.Przykryć misę folią spożywczą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik na zimno z (nie) zwykłym ciastem 188

wiaderka) 90g śmietany 1/2 szklani cukru pudru 2 łyżki mleka w proszku 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny (płaskie) Dodatkowo do dekoracji: beziki kulki czekoladowe owoce Przygotować ciasto.  Masło/margarynę utrzeć z cukrem, a następnie połączyć z jajkiem. Wsypać mąkę, sól i całość dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto rozwałkować gładkim wałkiem (w razie

Di gotuje
tarta mascarpone z truskawkami i podsumowanie 4 lat blogowania 142

jego upieczenie ale jest chociaż urodzinowa tarta. Myślę, że ten przepis przyda się zwłaszcza latem ale zanim to się pojawi korzystam z zamrożonych owoców.  Składniki na tartę o średnicy 21 cm: na ciasto: 130 g mąki pszennej 20 g gorzkiego kakao 100 g masła 50 g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka na krem: 250 g mascarpone(...)ubić na sztywno z cukrem pudrem a następnie krótko zmiksować z mascarpone. Wyłożyć na ciasto. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Kiedy wystygnie dodać do niej nie rozmrożone owoce i wyłożyć na ciasto (będzie bardzo szybko tężeć). Odczekać aż całość ładnie stężeje

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
KRUSZONKA OWSIANA Z AGRESTEM. 195

mają go sporo. Dodatkowo zawierają  mleko w proszku, co spulchnia kruszonkę. Dodajemy mąkę, w zależności od lepkości masy. Musi być wilgotna, ale łatwo odchodząca od dłoni. Rozkruszam ciasto na owocach, delikatnie dociskając, by się nieco zlepiło - tworzę takie małe "czapeczki". Dla ozdoby można posypać grubym cukrem. Wstawiam foremki do pieca rozgrzanego do 200 stopni i piekę

W kuchni Karmel-itki
Ciasto Słodka Frezja 235

roku jabłonie pięknie obrodziły i nasze ogrody są pełne słodkich, soczystych jabłek. Dziś polecam przepis na pyszne ciasto z musem jabłkowym, masą budyniową i powidłami śliwkowymi. Już jeden kęs ciasta sprawi ogromną radość dla naszego podniebienia. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka. ¾ szklanki cukru, 1 kopiata szklanka mąki, 1,5 łyżki kakao, 6 łyżek oleju, ½ łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżka(...)Biszkopt piekę około 30 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu przekrawam biszkopt na dwa równe blaty. 2. Masa jabłkowa: Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Owoce przekładam do garnka. Wlewam wodę i duszę około 10 minut. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejącą masę wykładam na jeden z biszkoptów. Wyrównuję i odstawiam do stężenia

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto jogurtowe z bakaliami 91

przygotowaniu; wystarczy wrzucić wszystkie składniki i wymieszać rózgą. Polecam przepis Ciasto jogurtowe z bakaliami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej, przesianej 150 g gęstego jogurtu naturalnego greckiego 3 jaja ¾ szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki cukru trzcinowego opakowanie cukru z wanilią 1 łyżka proszku do pieczenia szklanka suszonych owoców, u mnie morwa biała, rodzynki, żurawina i jagody goji 1 łyżeczka wanilii(...)PRZYGOTOWANIE: W głębszej misce mieszam trzepaczką jaja, jogurt, cukier i olej. Dodaję powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, pastę z wanilii, mieszam, by nie było grudek. Do ciasta wsypuję suszone owoce. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, wyrównuję. Piekę w temp. 180C przez 45 minut na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem

Zasmakuj Kuchni
Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową 228

kropki z polewą czekoladowo owocową. Inspiracją był dla mnie przepis Szarlotka na blogu Cukiernicze kreacje, z moimi zmianami (tym razem niemałymi). Składniki na spód – proporcje na tortownicę 26cm (ciasto półkruche): - 250 g mąki krupczatki - 62g cukru pudru - 125g masła - 1 żółtko - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1 łyżka lodowatej wody - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki masy serowej: - 900g tłustego(...) leśnych) Ciasto zagniatamy dzień przed pieczeniem sernika. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Wyrobione przekładamy do woreczka i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto wyjmujemy. Spód

mojewypiekiinietylko
Babka dwukolorowa 141

łyżki kakao 1 opakowanie owoców kandyzowanych 100 g Dodatkowo: 1/2 tabliczki czekolady cukierki do ozdoby 3 łyżki śmietanki 30% 1.Masło ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie zmniejszyć troszkę obroty i dodawać stopniowo jajka. Mąkę stopniowo na dwa lub trzy razy mąkę przesianą z proszkiem na przemiennie z mlekiem. 2. Ciasto dzielimy(...)dwie części. Do jednej dajemy kakao i mieszamy, a do drugiej owoce kandyzowane i mieszamy. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód dajemy ciasto ciemnie (tak niedbale) i na ciasto jasne z owocami kandyzowanymi. 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i babkę pieczemy około 60 minut. Czy upieczona sprawdzamy patyczkiem.  5. Jeśli chcemy babkę z polewą

kruche babeczki
RUSTYKALNA TARTA Z RABARBAREM (ORKISZOWA) 142

brzegi poszarpane).  Na środek ciasta wysyp wiórki kokosowe, zostawiając  około 4-5 cm  wolnego ciasta od brzegu. Na to ułóż rabarbar i złóż brzegi ciasta do środka, zakrywając owoce położone na brzegu. Piecz tartę przez  około 45 minut do zezłocenia się boków . Upieczoną wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na blasze

Słodko-Słony Świat Ilony
Zimowa szarlotka z żurawiną 174

Za oknem znów jest piękny biały śnieg więc postanowiłam upiec szarlotkę która rozgrzeje nasze ciało i doda energii na przedzieranie się przez zaspy Kakaowa szarlotka z

sierotka maRysia w kuchni
Aksamitny sernik na zimno 137

składniki* 500 g sera śmietankowego waniliowego w wiaderku* 250 ml słodkiej śmietany 18% z kartonika* 1 bita śmietana w proszku śnieżka* 3 galaretki w ulubionych smakach

Mix smaku