biorąc pod uwagę fakt, że gruszki, to jedne z moich ulubionych owoców. W związku z tym zaproponuję dzisiaj kruche ciasto z gruszkami, masą jogurtową i kruszonką. Jest to fajne ciasto, niezbyt skomplikowane, które można wykonać z dowolnymi miękkimi owocami. Ja zdecydowałam się na gruszki i nie żałuję :) Jeżeli chcielibyście mieć intensywniejszy smak masy gruszkowej, można z powodzeniem wzbogacić(...)cukru 125 g zimnego masła Dzień przed przygotowaniem ciasta należy odsączyć jogurt. Przygotowujemy sitko, nakładamy na nie gazę, a do niej jogurt. Skręcamy i delikatnie odciskamy nadmiar serwatki. Następnie odstawiamy na noc do lodówki, na sitku umieszczonym nad miską. Teraz czas na warstwę gruszkową. Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych owoce, pociąć w niewielkie kawałki. Przełożyć do garnka. Dodać
Świat CiastaUwielbiam połączenie czekolady z bananami i stąd w mojej głowie narodził się pomysł na taką tartę. Sposób wykonania ciasta jest taki sam jak w przypadku PÓŁKRUCHEGO CIASTA KAKAOWEGO Z OWOCAMI , z tą różnicą, że ciasto jest jasne bez kakao, a budyniowa pianka jest czekoladowa zamiast śmietankowej. Proste rozwiązanie, a takie smaczne! Idealne na co dzień, do kawy
Kuchnia MagdaLenyUwielbiam połączenie czekolady z bananami i stąd w mojej głowie narodził się pomysł na taką tartę. Sposób wykonania ciasta jest taki sam jak w przypadku PÓŁKRUCHEGO CIASTA KAKAOWEGO Z OWOCAMI , z tą różnicą, że ciasto jest jasne bez kakao, a budyniowa pianka jest czekoladowa zamiast śmietankowej. Proste rozwiązanie, a takie smaczne! Idealne na co dzień, do kawy
Kuchnia MagdaLenyDzisiaj rożki francuskie z truskawkami i agrestem . Użyłam gotowego ciasta francuskiego, więc przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu, rożki zrobicie w oka mgnieniu Idealne dla niespodziewanych
Oryginalny smakDziś kolejna porcja słodkości z truskawkami. Sezon na nie jest krótki, więc trzeba go wykorzystać jak najlepiej. Upiekłam pyszne ciasto, które najlepiej smakuje jeszcze letnie.Rozwiń
Ewa w kuchniUwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami. Do wszelkich jabłeczników i szarlotek moim zdaniem najlepiej nadaje się szara reneta, ale na tą trzeba jeszcze trochę poczekać. Użyte przeze mnie owoce były wyjątkowo drobne i soczyste, stąd rozgotowałam je ze skórką a następnie przetarłam przez sito. Tak powstały mus zagęściłam mąką ziemniaczaną, choć dobry efekt uzyska się, dodając kisiel o wybranym smaku(...)Rzecz jasna, gdy używamy mniej soczyste jabłka, wystarczy je obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Można zaszaleć z dodatkami- u mnie padło na orzeźwiającą miętę ;) Składniki: kruchy spód: 225g mąki 4 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła masa jabłkowa: 1-1,5 kg soczystych jabłek pół szklanki wody 3 łyżki mąki ziemniaczanej gałązka
Wrzosowa Polanatwarogu na sernik ( ja używam "Mój ulubiony") 50 g masła 1 żółtko 2 białka 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szkl cukru garść owoców czarnej porzeczki cukier puder do dekoracji 1. Z podanych składników zagniatam ciasto i chowam(...)lodówki na 30 minut. 2. Białka ubijam na sztywno. Masło ucieram z cukrem, dodaje żółtko i po łyżce sera. Dodaje mąkę ziemniaczaną, ubite białka, owoce i mieszam delikatnie wszystko. 3. Ciasto wyjmuje z lodówki, dzielę na dwie połowy i wałkuje na dwa cienkie blaty. Wykładamy pierwszy blat, wylewam masę serową z owocami, na to wykładam drugi blat
Gotowanie...to proste !szklanki jogurtu naturalnego 1/2 kg czereśni ( poza sezonem możemy użyć wiśni lub innych owoców pestkowych) cukier puder Wykonanie: *Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka, cukier, olej i jogurt. Wszystko mieszamy. . Do formy od tarty o średnicy 25 cm wylewamy ciasto. * Czereśnie przecinamy na połówki, drylujemy. . Wciskamy w ciasto wybrzuszeniem do góry * Pieczemy
Z Majeczką w kuchnidelikatnego zmięknięcia owoców. Studzimy. Kiedy ciasto wyrośnie. Uderzamy w nie pięścią i dzielimy na 4 części. Wykładamy okrągłą tortownice papierem do pieczenia. Każdą z 4 części ciasta wałkujemy w na długi pasek o szerokości ok 5 cm i smarujemy go delikatnie jabłkami (na całość zużyć 3/4 owoców). Formę stawiamy pionowo i układamy nierówno ciasto, tworząc
ChilliJemyOwoce zapiekane pod kruszonką LCHF na bazie oleju i mąki kokosowej. Jeśli chodzi o owoce to ogranicza Was tylko makro i wasza wyobraźnia. Smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno choć ja osobiście uwielbiam wersję na gorąco W całym domu unosi się aromat pieczonych jabłek, śliwek i cynamonu Jest to znakomity deser w jesienne i zimowe(...)paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) opcjonalnie stewia/erytrytol (keto, LCHF), ksylitol, cukier (optymalna) wanilia sproszkowana 80 g skrojonych jabłek 80 g skrojonych śliwek Wszystkie składniki na ciasto (poza owocami i cynamonem) wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Jabłka i śliwki umyć, wysuszyć a następnie pokroić na drobne kawałki i wyłożyć na dnie kokilek
Ola la LCHFPyszne, aromatyczne, mocno wilgotne ciasto z owocem kaki. Bogactwo cudownych smaków, które fenomenalnie się przenikają i dopełniają. Kamforowo-cytrynowa nuta kardamonu przeplata się z rozgrzewającym, delikatnie pikantnym imbirem oraz słodyczą persymony, a wszystko zwieńczone jest odrobiną słodkawo-korzennego cynamonu. Nie bez znaczenia jest również zastąpienie w cieście białej mąki pszennej wartościową mąką owsianą, cechującą się korzystną kombinacją składników odżywczych(...)owocu kaki Przygotowanie: 1) Płatki owsiane zmiksować za pomocą blendera na mąkę. 2) Następnie w jednej misce wymieszać: zmiksowane na mąkę płatki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, imbir oraz kardamon. 3) W drugiej misce wymieszać : jajka, cukier trzcinowy oraz olej. 4) Do mokrych składników dodać suche i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. 5) Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem
Fitsweet.mejajka 1 szklanka cukru trzcinowego (może być biały) ok. 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju pół kilograma śliwek (lub innych owoców) do posypania ciasta – cynamon lub cukier puder Przepis: Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy. (Nasze śliwki były słodkie, więc nie sypałyśmy ich cukrem, ale jak najbardziej można(...)puszystą, jasną masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy ciągle miksując. Na koniec dodajemy olej i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy ciasto i wciskamy w nie owoce - my użyłyśmy tortownicy o średnicy ok. 30 cm, ale można to zrobić na niedużej prostokątnej blaszce. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C do około 40 minut
WeAreCrazyszkl.cukru ( ja dałam 0.5 szkl.) 3/4 szkl. Śmietany ( ja dałam jogurt naturalny) 3/4 szkl.oleju 3 szkl.mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: ******************* Ja posypałam obficie ciasto z owocami cukrem trzcinowym 1 łyżka smalcu 1 łyżka margaryny 3 łyżki cukru 5 łyżek mąki Dodatkowo: ************** 50-70 dag.owoców tłuszcz do formy ********************** Składniki ciasta wkładamy według kolejności podanej
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiteż obfitują w swoje wyjątkowe pyszności. To czas pomidorów, papryki, fasoli, gruszek, jabłek, jeżyn... I właśnie z tymi ostatnimi, czarnymi pięknotkami o winnym posmaku przywitałam Wrzesień! Opakowałam owoce bezładnie w ciężkie ciasto na maślance, dorzuciłam kawałeczki białej czekolady, które przyjemnie rozpływają się na języku i tak powstały przepyszne bułeczki scones na deszczowy początek roku szkolnego. Do tego jeszcze lekki(...)pieczenia. 2. Dodaj masło i zagnieć jak kruszonkę. 3. Dodaj jajko i maślankę - zagnieć ciasto (dodaj więcej mąki, jeśli ciasto będzie zbyt lepkie. Max. 2 łyżki). 4. Posiekaj drobno czekoladę i dodaj do ciasta razem z całymi jeżynami. 5. Delikatnie wymieszaj tak, aby większość owoców pozostała w całości. 6. Przełóż ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkuj na kwadrat
Kuchnia w Słońcu Skąpanagotowe! Na blogu wychwalałam do tej pory następujące wersje ciasta jogurtowego, z użyciem jogurtów leśnego i naturalnego: Ciasto jogurtowo-gruszkowe z kubeczka Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką Ciasto jogurtowe z owocami letnimi Tym razem czas na połączenie jogurtu brzoskwiniowego i czerwonej porzeczki! Składniki na małą, prostokątna blachę 24x24cm przy użyciu kubeczka jogurtu wielkości 250g : 1 kubeczek jogurtu (250g(...)upieczenia "testem patyczka", bo duża ilość mrożonych owoców zdecydowanie przedłuża tu standardowy czas pieczenia. Łasuch cukierniczy może, po wystudzeniu i wyjęciu z blaszki, posypać ciasto cukrem pudrem - sprawdza się przy użyciu kwaśnych owoców typu porzeczka
Grunt to przepis!