jajka 250 g masła 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 0,5 litra mleka 3 łyżki żelatyny 2 czubate łyżeczki kakao galaretka owocowa owoce (banany, truskawki, brzoskwinie, maliny na wierzch) Przygotowanie: Mleko zagotować, wsypać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia żelatyny (nie gotować!!). Pozostawić do ostygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem(...)kakao i wlać na jasną masę*. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić do momentu aż zacznie lekko tężeć. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce. Zalać galaretką i wstawić do lodówki. SMACZNEGO!!! *u mnie powstały 4 warstwy, ponieważ niedokładnie wymieszałam jasną masę, a potem na niestężałą jeszcze jasną masę wlałam kilka
Malinowo w kuchniKasza manna to zmora niejednego z Nas z dzieciństwa. Teraz to ja robię ją swoim synom i przyznaję, że lubię taką na gęsto podaną z musem owocowym, z owocami. Przy sobocie postawiłam na fajny deserek właśnie z kaszą manną. Z malinami smakuje wyśmienicie. Wypróbujcie koniecznie, robi się błyskawicznie. Składniki: 1,5 l mleka 3 szklanki kaszy manny(...)manny, na to herbatniki, ciemna masę z kakao, herbatnik. Maliny zasypujemy cukrem, zagotowujemy aż maliny rozmiękną. Tak przygotowane wykładamy na herbatniki.Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, przestudzone wylewamy na ciasto. Odstawiamy do lodówki do stężenia
Z Majeczką w kuchnicukru Składniki na krem: 2 kostki masła 1 budyń 1,5 szklanki mleka 2-3 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki kakao + kawa na poncz, świeże owoce do dekoracji i przełożenia ciasta, tabliczka gorzkiej czekolady na polewę, olej kokosowy (opcjonalnie) Biszkopty przygotowujemy według przepisu , można upiec go dzień wcześniej, żeby miały dużo czasu na ostygnięcie. Kawę zaparzamy wcześniej(...)spód nakładamy cienką warstwę kremu, dookoła brzegu wyciskamy z worka rancik, który sprawi, że owoce lub sok z nich nie będzie wydostawał się na zewnątrz ciasta. do środka nakładamy ulubione owoce. U mnie pierwsza warstwa to maliny, druga – truskawki, a ostatnia to borówki. Powtarzamy układanie tortu z resztą spodów. Truskawki warto pokroić sobie na mniejsze kawałki/plasterki
Ciastkozercyostatni weekend mieliśmy gości i zaproponowałam upieczenie ciasta. Padło na ciasto z owocami i od razu wiedziałam, że chcę przemycić coś wegańskiego trzem facetom (wiedziałam, ze mój małż będzie najmniej problematyczny), tym niemniej podjęłam wyzwanie. To co wyszło spod moich rąk przeszło moje oczekiwania. Delikatne ciasto, o budyniowatej konsystencji, z lekkim posmakiem kokosa świetnie komponowało się z porzeczkami (ciasto
Szybko Tanio Smacznieprzykryte ściereczką. Formujemy wałek, dzielimy na 15 kawałków, formujemy kulki i każdą rozwałkowujemy na bardzo cieniutki placek,. Smażymy na natłuszczonej, mocno rozgrzanej dużej patelni. Po chwili smażenia dodajemy owoce, zaginamy ciasto tworząc koperty, obracamy, przysmażamy I gotowe! Podajemy solo albo z cukrem pudrem, nutellą czy też syropem klonowym. Smacznego
Ostra na SłodkoNajłatwiejsze ciasto z owocami to takie ucierane, które zawsze się udaje i zawsze smakuje. N ie raz, kiedy naszła mnie ochota na coś słodkiego, a w kuchni okazało się że mam wszystkie potrzebne składniki do upieczenia ciasta zaczyna się improwizacja. Coś się doda, zamieni się jakiś składnik na inny i już jest niepowtarzalne pyszne ciasto
Kuchnia u KrysiKończy się już sezon rabarbarowy ale na 100% zdążycie jeszcze upiec placek z rabarbarem i owsianą kruszonką. Ciasto to możemy zajadać bez większych wyrzutów sumienia gdyż
sierotka maRysia w kuchnijajka 2 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Bita śmietana: 200 ml śmietany 30 % 1,5 łyżki cukru pudru Dodatkowo: maliny (lub inne owoce) Składniki ciasta miksujemy razem,a następnie wylewamy niewielkie porcje na rozgrzaną płytkę gofrownicy (możecie wylewać regularne kwadraty, albo nalać trochę ciasta na środek, a po zamknięciu gofrownicy kształt sam się "zrobi
Czary - gary w kuchniUcierane – mój faworyt wśród ciast. Z owocami najlepsze. Obok znalezionego przepisu na ucierane z truskawki, z dodatkiem serka nie mogłam przejść obojętnie. Szybkie, ekspresowe, pyszne – nic dodać nic ująć. Koniecznie wypróbujcie. Wszyscy będą zachwyceni a wyzwanie pod tytułem: „piekę ciasto” zakończy się powodzeniem. Polecam. Składniki: 175 g masła 250 g cukru 4 jajka
Made By Mom And Soncukrem dodac proszek do pieczenia i make, dokladnie wymieszac. Jeżeli ciasto jest zbyt geste, dolewamy wody. Bialka ubic na sztywna piane, delikatnie polaczyc z ciastem. Foremke natłuszczamy 2 czescia margaryny ( ja mam metalowa forme, ale tez sylikonowe foremki) i lejemy do każdej wypustki do 1/2 wysokosci. Na wierzch wyłożyć owoce i zalac ciastem tak aby foremki były wypelnione
PychaDaniawykładamy na dno okrągłej formy (np do tarty) z reszty formujemy dekorację (dowolną) i obkładamy dookoła. Pieczemy w temp 180 st przez ok 20 min. Studzimy. Na cieście układamy owoce liczi osączone z alkoholu. Cukier i wodę gotujemy ok 5-7 min, dodajemy masło i kakao, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia, ucieramy do uzyskania gładkiej polewy(...)mieszamy i szybko wykładamy na ciasto. Mazurek dekorujemy kolorowymi maczkami
Gotowanie jest łatwecukru pudru - 1 opakowanie budyniu - 500 ml mleka - 2 białka - 100g cukru - 1 łyżeczka octu winnego Przygotowanie: 1. Przygotowujemy budyń według zaleceń na opakowaniu. Przygotowany budyń wykładamy na ciasto. 2. Owoce należy umyć i przełożyć do miseczki, dodać mąkę ziemniaczaną i cukier puder, wymieszać i przełożyć do formy. 3. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier i ocet winny. Przekładamy(...)formy. 4. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 165 stopniach C przez około 20min aż beza się zrumieni
Coś z niczegonagrzanym do temperatury 190 stopni C przez ok. 40-45 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do wystygnięcia, choć ciepłe również jest bardzo smaczne. Takie wspaniałe ciasto przygotowaliśmy podczas warsztatów z Pawłem Małeckim. Na warsztaty, które odbyły się studio kulinarnym CookUp , zostałam zaproszona przez Lidl Polska , wszak Paweł Małecki jest słodką twarzą Kuchni Lidla . Od dawna marzyły(...)wszystkie desery były z owocami w roli głównej a spotkanie odbyło się pod hasłem „Słodko, ale zdrowo”. Wszyscy uczestnicy warsztatów zostali podzieleni na zespoły, a każdy zespół przygotował wszystkie przepisy, no poza jednym... zabrakło czasu...ale, nie dlatego, że się leniliśmy... po prostu było tyle pytań, tyle porad, opowieści.... Udało nam się przygotować dwa ciasta i napój. Oprócz ciasta
królestwo garówfolię i schłodzić około 30 min. Większą część rozłożyć na dno blachy, nakłuć widelcem i schłodzić dodatkowe 30 min. Przygotować jabłka: owoce cienko poszatkować, połączyć z pozostałymi składnikami nadzienia Wyjęty z lodówki spód ciasta posmarować powidłami, ułożyć jabłka. Ubić pianę z białek na sztywno, stopniowo dodając cukier i 2 łyżki mąki ziemniaczanej wyłożyć na jabłka. Na pianę
Proste Potrawychce mi się piec bardzo lubię sięgać po przepisy ciast bez pieczenia. Dawno nie jadłam sernika składniki 50 dag sera białego 2 galaretki cytrynowe 2 kopiate łyżki cukru pudru 1 paczka herbatników pepitki 2 śnieżki 1 szklanka mleka 2 galaretki bursztynowe o smaku coli owoce – nektarynki 6 kostek czekolady 2 łyżki kawy rozpuszczalnej przygotowanie Blaszkę
Moje WyrobyPyszne, lekkie ciasto inspirowane popularnym indyjskim napojem mango lassi… Połączenie słodkiego, aromatycznego mango, lekko kwaskowatego jogurtu i balsamicznego kardamonu. Całość zwieńczona cudowną polewą z białej czekolady i musu z mango… obłęd. Warunek jest jeden, dojrzałe, pełne smaku owoce i chociaż wydawać by się to mogło całkiem oczywiste, to wcale nie tak łatwo kupić dobre mango, a wybór(...)niestety beznadziejna, a pieniądze wyrzucone w błoto. Mam nadzieję, że stosując się do tych kilku rad każdemu uda się kupić najlepsze egzemplarze, bo kiedy mamy pyszne owoce to już połowa sukcesu. Samo ciasto przygotowuje się szybko, łatwo i przyjemnie. Dosłownie rach ciach i gotowe. Koniecznie spróbujcie. Składniki (forma o średnicy 26 cm): Ważne: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Fitsweet.meszklance mleka roztrzepujemy żółtka dodajemy budyń cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną dokładnie wszystko mieszamy wlewamy do zagotowanej szklanki mleka, gotujemy masę budyniową (masę budyniową można zastąpić owocami). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na 1 1/2 cm wyciskamy szklanką kółka układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia odstawiamy na kila minut do podrośnięcia. Gdy bułeczki podrosną robimy wgłębienia spodem
kgwjanczewo