ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:1295/1704)

Waniliowy ryż na mleku z malinami i pistacjami 215

Któregoś dnia zauważyłam w sklepie deserek typu „ryż na mleku”. Rano w pracy mam ochotę na takie rzeczy, więc postanowiłam wypróbować. Mniej więcej o

Poezja smaku
"Słodkie środy" - babeczki bananowe 205

kilkadziesiąt przepisów na te słodkości. Czasem wracam do sprawdzonych przepisów ale jeszcze większą frajdę sprawia mi wymyślanie nowych smaków babeczek. Same babeczki są tak wdzięczne, że przyjmują wszystko: owoce, bakalie, płatki, czekoladę, a nawet warzywa. Każdy znajdzie coś dla siebie. Mają one jeszcze jedną wielką zaletę, ciężko jest je zepsuć, właściwie zawsze wychodzą i są pyszne!! Babeczki bananowe robię(...)proszkiem do pieczenia. Osobno połączyć jajko z olejem i jogurtem. Pół banana pokroić w cieniutkie plasterki, a resztę rozgnieść dokładnie widelcem. Składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi na ciasto, dodać rozgniecione banany i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do foremek. Na wierzchu poukładać plasterki banana i posypać cukrem trzcinowym. Piec ok pół godziny w piekarniku nagrzanym wcześniej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI I BORÓWKĄ 128

Pyszne drożdżowe placuszki z owocami, kto by się nie skusił. Najbardziej je lubię gdy są jeszcze ciepłe, takie prosto z patelni. Zawsze wtedy, przypomina mi się moja mama, która mówi: " Nie jedź takich gorących, bo cię będzie brzuch bolał." Ale co tam : "Na przekór mamie, odmrożę sobie uszy ;)." SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki szczypta soli 1/3 kostki świeżych drożdży(...)pokruszyć do niego drożdże, które zasypać cukrem i zalać połową mleka (ciepłego). Pozostawić zaczyn na 15-20 minut. Dolać pozostałe ciepłe mleko i jajko, dobrze wymieszać i pozwolić aby ciasto podwoiło swoją objętość (30 minut do godziny). Dodać pokrojone w kostkę jabłko (bez skórki) i borówkę. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Usmażone racuchy odsączyć z tłuszczu na papierowym

Kuchnia w opałach
Dynia na dwanaście sposobów, czyli wspólne gotowanie 182

nich kupować całej ogromnej kuli. Gdy jednak bardziej zainteresowałam się gotowaniem i pieczeniem okazało się, że dynia to nie tylko kostki w occie, ale też zupy, gnocchi, tarty, chleby, ciasta przeróżne... Istnieją miliony możliwości, a co jedna, to bardziej smakowita. Postanowiłam więc spróbować... I przepadłam. Odtąd jesienią w mojej kuchni dynia być musi, i koniec. Pod różnymi postaciami(...)moim stole. I miałam rację... Zupa nie jest bardzo gęsta, ale obłędnie smaczna. Mleko kokosowe nadaje jej wyjątkowego smaku, gruszka byłaby tylko lekko wyczuwalna w tle, gdyby nie połówka owocu pływająca na środku talerza. Do tego rozgrzewający imbir i słoneczna dynia - idealny jesienny obiad. Koniecznie musicie spróbować!Razem ze mną za dynię zabrały się Chantel, Dobromiła, Lejdi, Maggie, Martynosia, Mirabelka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pełnoziarniste naleśniki z karmelizowanymi gruszkami 216

propozycja na jesienne, słodkie śniadanie, podwieczorek lub kolację. Dodatek razowej mąki daje im lekko orzechowy posmak, który świetnie łączy się ze słodkim syropem z gruszek. Jeśli nie lubicie tych owoców można użyć także dużych, twardych jabłek. Nie przypuszczałam, że te naleśniki posmakują nam tak bardzo. Teraz muszę kupić kolejną porcję gruszek, bo mąż domaga się szybkiej powtórki. Naleśniki pełnoziarniste(...)łyżka śmietany kremówki 30% 2 łyżki masła Miksujemy jajka wraz ze szczyptą soli. Dodajemy do nich mleko, stopione masło, cukier i na końcu miksujemy z obiema mąkami. Odstawiamy ciasto na pół godziny do odpoczęcia – nie ruszamy w tym czasie miski. Na patelni mocno rozgrzewamy olej – w ilości nie większej niż ok. 1 łyżeczki, którą najlepiej rozprowadzić pędzelkiem po całej patelni

Poezja smaku
Pizza śniadaniowa 191

Basta! Przygotuję nam fajne śniadanie jeszcze dziś... jak tylko chłopcy zasną :) Na rano będzie jak znalazł. Tak mniej więcej narodził się pomysł na śniadaniową pizzę. Nie znajdziecie tu grama ciasta, ciężkich sosów czy mało wartościowych dodatków, które może i wyglądają ładnie, ale prócz pustych kalorii, nie dostarczają nam nic wi ęcej . Na dodatek to śniadanie jest bardziej na słodko(...)minut. Po tym czasie studzimy i podajemy z przygotowanym sosem truskawkowym. Sos truskawkowy: Rozmrożone truskawki wraz z sokiem podgrzewamy na małym ogniu z łyżką dżemu z czarnego bzu. Zagotowane owoce miksujemy na gładki krem. Mąkę ziemniaczaną mieszamy w wodzie i dodajemy do sosu, by lekko go zagęścić. Ponownie podgrzewamy do połączenia się składników. Studzimy, a następnie schładzamy w lodówce

Kuchnia w czekoladzie
WEGAŃSKIE CURRY Z LICZI. 219

Usłyszeli, że wegetarianka. Zmierzyli przepełnionym pogardą wzrokiem i poczęli szeptać między sobą. Widziała, ale udawała, że nie widzi. Złożyła zamówienie, a gdy jej danie postawiono na

W kuchni Karmel-itki
Omlet biszkoptowy 172

dopracowanie właśnie tego - dało mi dopiero pełną satysfakcję. Omlet jest przygotowywany bez dodatku cukru, więc nadaje się do serwowania zarówno na słodko (z dodatkiem konfitury, kremu czekoladowego lub owoców) jak i na słono (np. z dodatkiem warzyw). Wystarczy jednak przestrzegać kilku prostych zasad i efekt mamy gwarantowany. Każdy szczegół przygotowania opisuję poniżej. Przygotować 3 naczynia (np. miseczki). W jednym(...)wszystko opadnie. Przygotować patelnię o śr. 20 cm. Za pomocą pędzelka, dno patelni posmarować olejem. Podgrzać pustą patelnię. Kiedy już będzie rozgrzana, zmniejszamy gaz na średni i wlewamy ciasto omletowe na patelnię. Smażymy. Nie należy się spieszyć, zostawiamy omlet, aż pomalutku nabierze złotej barwy. Wtedy obracamy na drugą stronę. Można to zrobić na różne sposoby, np: za pomocą dwóch drewnianych

Świat Domowej Kuchni
Pampuchy 129

Letnie wyprawy na jagody przeważnie oznaczały, że na obiad podane będą pampuchy z sosem z przyniesionych owoców. Nigdy nie załapałam się na proces ich powstawania, ponieważ gdy wracaliśmy do domu te drożdżowe kuleczki już gotowały się na parze. Teraz też było podobnie – wchodzę do domu, a pampuchy już w garnku. No cóż, historia lubi się powtarzać. Składniki(...)łyżki mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiać, dodać do niej jajko, szczyptę soli oraz rozczyn, wyrobić jednolite i sprężyste ciasto. Wlać masło, ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 6-8 jednakowych części, uformować z nich kulki. Wyłożyć je na blachę

niecodziennikpary
Wiśnie kandyzowane 126

Wiśnie kandyzowane są wspaniałym dodatkiem do ciast, można nimi zarówno wzbogacić smak, jak i wygląd słodkich wypieków. Przygotowanie ich wymaga odrobiny cierpliwości, która potrzebna jest podczas gotowania wiśni w syropie cukrowym. Stanie przy garnku, potrząsanie nim i zbieranie powstającej piany jest nużące, ale dzięki temu nie będzie brakowało wisienki na torcie – będą całe dwa słoiczki. Składniki na wiśnie kandyzowane(...)wody wsypać wiśnie, nie mieszając ich, trzymać na ogniu, aż zaczną się gotować. Zmniejszyć ogień do minimum, gotować przez 30 minut. Bardzo ważne jest, aby wiśni nie mieszać, aby owoce się nie rozpadły – należy co jakiś czas potrząsać garnkiem. Przez cały czas gotowania zbierać wytwarzającą się pianę. Po pół godzinie garnek przykryć przykrywką i odstawić

niecodziennikpary
Proste muffinki bananowe 182

proste muffinki mocno bananowe. Przypominają one trochę chlebek bananowy w wersji mini.  Banany są mocno wyczuwalne w smaku, a więc to coś w sam raz dla miłośników tych owoców ;)  Muffinki oczywiście są zdrowe, nie zawierają cukru, ani dużej ilości tłuszczu. Użyłam mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane), ale na pewno dobrze sprawdzi się również mąka razowa(...)Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Banany rozgnieść, dodać olej, ksylitol, jajko oraz ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszać. Dodać mąkę,proszek, sól i wymieszać do połączenia się składników (nie dłużej). Ciasto nakładać do foremek na muffinki do ok. 2/3 wysokości. Piec 15-20 minut

Healthy food explorer
Knedle ziemniaczane z truskawkami 149

nimi obładowana Knedle ziemniaczane z truskawkami Nie narzekam, gdyż trzeba korzystać póki są, a co najważniejsze są świeże. Mrożone truskawki nie smakują niestety tak samo wyśmienicie. Żaden zresztą mrożony owoc według mnie nie ma lepszego smaku od tego świeżego. Myślę, iż na tym przepisie z truskawkami w roli głównej się nie skończy, gdyż w poniedziałek planuję wybrać się poza miasto(...)łyżki bułki tartej 5 łyżek kwaśnej śmietany 1 łyżka maku Ziemniaki obrać, ugotować i lekko jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać mąkę oraz jajko. Zagnieść ciasto. Z ciasta zrobić wałek o grubości około trzech centymetrów. Kroić równe kawałki o długości trzech centymetrów. Każdy kawałek spłaszczać na dłoni, nakładać na niego truskawkę i 1/4 łyżeczki cukru. Zalepić

mecooks
Bezglutenowe placuszki waniliowo-bananowe (z serka homogenizowanego i mąki jaglanej) 197

syte i tak mocno bananowe - z waniliową nutą. Przyrządziłam je na bazie mąki jaglanej, więc śmiało mogą się nimi zajadać osoby będące na diecie bezglutenowej. Idealnie smakują ze świeżymi owocami, które są lekko kwaskowate. Ja do środka dodaję odrobinę soku cytrynowego i jadam je bez dodatków. Pycha! (około 18 sztuk) 150g serka homogenizowanego waniliowego 90g mąki jaglanej 1 jajko(...)wmieszać do masy serkowej. Na końcu dodać odrobinę soku z cytryny i sody oczyszczonej. Całość ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują

Di gotuje
Rolada z truskawkami, bitą śmietaną i mascarpone 193

Połączenie biszkoptu, bitej śmietany i owoców sprawdza się zawsze. :-) W formie rolady wygląda zdecydowanie bardziej efektownie. Jest banalne w wykonaniu i zaznaczam nie ma co bać się pieczenia biszkoptu - mi udaje się zawsze. ;-)  Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej  1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 300ml(...)pieczenia, delikatnie miksujemy. Masę przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika na blaszkę z ciastem kładziemy kuchenną ściereczkę i zwijamy ciasto w roladę jednocześnie odrywając papier. Ściereczka powinna zostać w środku rolady. Zostawiamy do ostygnięcia.  2.  Śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywną

Szefowa kuchni