Muffiny z płatkami owsianymi i jagodami. 223Dziś mam dla Was ekspresowe muffiny z jagodami. To takie smakołyki dla niespodziewanych gości. Pół godziny i gotowe. Oczywiście jagody można zastąpić innymi sezonowymi owocami. To co, przekonałam Was do ich upieczenia?! Składniki; 10 dag płatków owsianych 200 ml mleka 20 dag mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 15 dag cukru(...)misek połączyć ze sobą i wymieszać, jednak jedynie do połączenia składników i nie robimy tego mikserem a łyżką! Formę na muffiny wykładamy papilotami, napełniamy je do 3/4 wysokości ciastem a po wierzchu posypujemy jagodami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 170C około 20-25 min. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem. Muffiny podałam na tacce ZEN ALFATEC
Radość kipiąca uśmiechem.
Racuchy drożdżowe z jabłkami 379smaków swojego dzieciństwa :D Jeśli zatem i Wy marzycie o posmakowaniu racuchów takich, jak u babci to serdecznie zapraszam Was do wykorzystania przepisu. Zamiast jabłek możecie użyć też innych owoców np. śliwek lub gruszek, a także borówek, czy jagód. Składniki (na ok. 4 porcje): 400 g mąki pszennej (przesianej) 700 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 duże(...)minut do wyrośnięcia. Jajka z resztą mleka i cukru miksujemy na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, rozczyn drożdżowy oraz szczyptę soli. Mieszamy bardzo dokładnie do uzyskania gładkiego ciasta. Masę odstawiamy na mniej więcej 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Każdą z ćwiartek kroimy na dość
MyCookBook.pl
Recenzja książki "Kuchnia grecka" George'a Calombarisa + Linkowe Party 240greckie przekąski, sosy i dipy, makarony, souvlaki, street food, przepisy mamy, sałatki, desery, napoje oraz podstawy. Sporo tu dań mięsnych, a nawet z podrobów, oraz dań z ryb i owoców morza. Jednak wegetarianie z pewnością również znajdą wiele swoich typów w tej publikacji. Do moich ulubionych rozdziałów należą "greckie przekąski", "sosy i dipy" oraz "sałatki" - większość pochodzących z nich(...)wymagają wykorzystania trudno dostępnych oraz kosztownych składników czy też bardziej skomplikowanych technik kulinarnych. Na przykład nie mam pojęcia skąd wziąć olej z nasion bawełny potrzebny do zrobienia krewetek w cieście kataifi, a autor nie wyjaśnia czym go zastąpić. W przepisach występują m.in. białe trufle, suszone płatki papryki aleppo, mąka z tapioki i aromat piżmowy. Mnie tego typu przepisy odstraszają
Chilli Czosnek i Oliwa
Przepis na Knedle z Morelami i Serem 211Chciałabym zaproponować przepis na pyszne knedle z morelami i białym serem. Knedle są smaczne, treściwe i powinny smakować dzieciom jak i dorosłym. Polecam wypróbować przepis ponieważ jest sezon na owoce a można do przygotowania knedli użyć brzoskwiń, śliwek itp.. Do przygotowania knedli z morelami będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 30 knedli 500 g twarogu (chudego, półtłustego(...)następnie usuwam pestkę i kroję na mniejsze kawałki. Jeżeli morele nie są zbyt duże to wystarczy przekroić na pół a jeżeli większe to kroję każdą połówkę na cztery. Przygotowanie ciasta na knedle: Do miski przekłam ser, dodaję jajka i miksuję przez chwilę tak żeby powstała w miarę jednolita masa. Następnie dodaję sól, mąkę, kaszę i dokładnie mieszam łyżką lub wyrabiam
Uwaga Babcia Gotuje
Krucha tarta z malinami, serkiem mascarpone i białą czekoladą 231mąkę i sól. Zagnieść ciasto i uformować kulę. Można włożyć do lodówki, ale nie trzeba. Dno i boki formy do tarty, o średnicy ok. 24 cm wylepić równomiernie ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 12-15 minut, aż nabierze złocistego koloru. Zostawiamy do przestudzenia. *W przypadku tarty pieczonej z nadzieniem czas pieczenia jest zależny od wypełnienia, zazwyczaj jest(...)wymieszać ręcznie rózgą z serkiem mascarpone. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i delikatnie połączyć z masą serowo-czekoladową. Przełożyć na wystudzoną tartę. Na wierzchu ułożyć maliny, bądź inne owoce, jak np. borówki, lub truskawki. Udekorować listkami mięty i cukrem pudrem. Smacznego! :) Jeśli spodobał ci się ten przepis, polub go lub udostępnij innym. Dzięki
Calzonella.com
Chleb bez mąki 194Robiąc zakupy w popularnym sklepie na B natknęłam się na mieszankę do wypieku chleba nazwaną Czystoziarnisty. Jako że lubię eksperymenty zakupiłam ową mieszankę. Jak się później
moj przepis na
Szybka tarta na spodzie z ciastek HIT z kremem śmietankowo-kajmakowym bez pieczenia 469dniu Waszego święta. Kiedy świętujecie nie ma co liczyć kalorii, trzeba cieszyć się tym dniem, tą chwilą, więc rozpieśćcie swoje brzuszki i kubeczki smakowe takim pysznym, grzesznym ciastem! Ciasto robi się dosłownie 15 minut, nie licząc chłodzenia. Wychodzi ok. 12-14 porcji z formy o średnicy 25cm. Składniki na spód: - 300g ciasteczek HIT (najlepiej czarne z białym środkiem) - 100g masła(...)125g serka mascarpone - 2-3 łyżki kajmaku/dulce de leche (lub więcej, jeśli wolicie bardzo słodkie) Wszystkie składniki ubijamy na sztywny krem i wylewamy na schłodzony spód. Dekorujemy świeżymi owocami, płatkami migdałów lub kruszoną czekoladą. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. U mnie dodatkowo oblane syropem klonowym, który po prostu ładnie się prezentuje. Smacznego
Be Fit Be Strong
Placuszki z borówkami na jogurcie greckim 193patelnię beztłuszczową to upieczecie je bez tłuszczu, a jeśli takiej nie macie to warto smażyć je na oleju kokosowym. Oczywiście jeśli nie macie borówek to sprawdzą się też inne owoce. Placuszki sprawdzą się zarówno na obiad, śniadanie czy deser. Polecam! Dla kogo: dla zastanawiających się co z robić z jagodami dla lubiących zdrowe dania bez cukru dla placuszkomanów Składniki(...)wymieszać łyżką. Najlepiej smażyć na patelni beztłuszczowej (z nieprzywierającą powłoką) jeśli takiej nie mamy to polecam smażyć na oleju kokosowym nierafinowanym lub na maśle. Nakładać po łyżce ciasta na patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bez dodatków lub polane miodem lub syropem klonowym
Mania Wypiekania
Nie tylko dla dzieci 229Dorośli - generalnie rzecz biorąc - lubią torty. Wiadomo, nie codziennie, bo po pierwsze zdrowy rozsądek, a po drugie nawet największy łasuch by wymiękł, jakby miał dzień w
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ryba po japońsku - ryba w cieście z sosem pomidorowym z marynatami (przystawka na zimno) 399Przepis na rybę dostałam od Mamy. Nie wiem dlaczego taka nazwa tej ryby bo z Japonią, nie ma nic wspólnego:-) nazwa jak nazwa. Rybę się je
IMPRESJA SMAKU
Jogurtowe pierogi z jagodami 162Jagody! Zaraz po truskawkach jedne z lepszych owoców sezonowych. Maliny, czereśnie, porzeczki czy agrest są dlatego w tyle, dla mnie oczywiście ;) Jagody są pyszne od tak, bez niczego, albo z cukrem i śmietaną. Ja jednak najbardziej lubię je w pierogach! Tym razem przygotowałam dla Was wersję jogurtową! Jedliście kiedyś? Jak nie, to koniecznie wypróbujcie. Zapraszam na Jogurtowe pierogi(...)podgrzewamy w garnuszku wodę z dodatkiem jogurtu i dolewamy do miski. Całość zagniatamy i dzielimy na kilka części. Jedną część rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, resztę przykrywamy ściereczką aby ciasto się nie zeschło.Z rozwałkowanego cienko ciasta wycinamy szklaneczką małe kółka, na które następnie nakładamy łyżeczkę jagód i 1/4 łyżeczki cukru, zlepiamy - jeżeli ciasto nie chce się zlepić, brzegi które
Słodkie Przyjemności
Bezglutenowe naleśniki z borówkami i mascarpone 325przyzwyczajeni do długich dni, upałów, komarów, rosy, leniwych niedziel, tego, że zawsze brakuje nam kostek lodu w zamrażalce, że w całym domu mamy piasek oraz do spożywania hektolitrów polskich owoców! Borówki, porzeczki, jagody, pierwsze poziomki i papierówki i ostatnie maliny i truskawki. Pogoda sprzyja wczesnemu wstawaniu – poranna temperatura daje organizmowi chwilę wytchnienia. W niedzielny poranek układam sobie plan dnia(...)połowy limonki250 g serka mascarpone lub ricottyok. 2 łyżki cukru pudrukilka jeżyn do dekoracjiWymieszaj mąkę, mleko, jajko i łyżkę oleju ze szczyptą soli w misce i lekko ubij. Ciasto powinno być bez grudek. Rozgrzewamy patelnię, za pomocą ręcznika papierowego smarujemy odrobiną oleju. Chochlą wlewamy ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki z obu stron. Usmażone naleśniki przekładamy na talerz
Bon Appetit Małgorzaty
Tort brzoskwiniowy 233żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i wlać do piany, ubijać aż masa będzie jednolita.3. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia.4. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się na tortownice wielkości od 22cm do 24 cm średnicy). Piec w 180 st. C przez 40-50 minut(...)warstwa dżemu morelowego1/3 kremu brzoskwiniowegobiszkopt nasączony ponczemcienka warstwa dżemu morelowego1/3 kremu brzoskwiniowegobiszkopt nasączony ponczemOdłożoną częścią kremu smarujemy tort. Na wierzch układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Dodatkowo posmarowałam ułożone już owoce na torcie dżemem morelowym z odrobiną wody (za pomocą pędzelka). Dzięki temu owoce nie wyschną. Dookoła ułożyłam małe beziki.Smacznego!!! Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki
Kuchnia domowa Ani
Naleśniki na mleku sojowym, z waniliowym twarożkiem i truskawkami 184Sezon na truskawki w pełni. Najchętniej zjadam je bez zbędnych ceregieli - bez śmietany, bez dodawania do deserów. Tylko takie świeże bez przetwarzania oddają swój prawdziwy smak
Codzienna kuchnia niecodzienna
Kandyzowane skórki pomarańczowe 202słoiczku lub zamrozić, wtedy można przechowywać je długo. Wykorzystuję je do różnych ciast, na przykład ostatnio do cytrusowego ciasta z figami i daktylami. Doskonale pasują również do ciast drożdżowych czy też do serników. Pamiętajmy, żeby jedząc pomarańcze odkładać obrane skórki. Ja wkładam je do plastikowego woreczka, a następnie do lodówki. Gdy uzbieram większą partię wtedy biorę się za kandyzowanie(...)wody. Gotujemy go do momentu kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Do gorącego syropu wkładamy paseczki skórki pomarańczy i gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy owoce staną się szkliste. Wyłączamy ogień i odstawiamy do ostygnięcia. Następnego dnia lub kiedy syrop już całkowicie wystygnie znowu
Kulinarne przygody Gatity