chyba nasz najbardziej truskawkowy czerwiec odkąd się znamy i prowadzimy bloga. Większość owoców wykorzystujemy do robienia ciast, tym razem sięgnęliśmy po sprawdzony przepis i zrobiliśmy ciasto pleśniak z truskawkami . Na naszym blogu znajdziecie dwa przepisy na ciasto pleśniak , które zrobiliśmy z owocami z nalewki. Teraz użyliśmy świeżych truskawek, a do piany z białek dodaliśmy proszek budyniowy, dzięki czemu(...)łyżeczkę proszku do pieczenia, dodać żółtka, pokrojoną na kawałki zimną margarynę. Szybko zagnieść ciasto, podzielić je na 3 równe części, włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie pierwszy kawałek ciasta rozłożyć na blasze (25/25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na nim ułożyć owoce, następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Ubić białka ze szczyptą
niecodziennikparySezon śliwkowy bez ciasta ucieranego?Ależ skąd!Jest ono obowiązkowe i to przynajmniej raz w tygodniu!Niesamowicie puszyste … delikatne … miękkie i pachnące …Ciasto
Ostra na SłodkoBardzo szybkie i proste ciasto ze śliwkami, któremu nikt się nie oprze :) Składniki: (porcja na dużą blachę) 8 jajek 4 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru
kuchnia doskiOd rana naszła mnie ochota, żeby upiec jakieś ciasto z jabłkami. Nigdy jeszcze nie robiłam ciasta z mąki owsianej i byłam ciekawa jak będzie smakować. I
kuchnia doskiDziś setny wpis na moim blogu, więc z tej okazji zapraszam na pyszne ciasto do kawy lub herbaty :) Ciasto jest bardzo smaczne i pięknie pachnie cytryną
kuchnia doskiKiedy niedawno przeglądałam przepisy umieszczane przez lata na blogu, doszłam do wniosku, że bardzo często sięgam po śliwki. Ciasta z tymi owocami piekę chyba najczęściej. I nic dziwnego, bo uwielbiamy śliwki. Kiedy pod koniec lata stragany oferują różne ich rodzaje, a owoce prawie wysypują się pod nogi, korzystam z tych darów natury, ile się da. Śliwki zawsze(...)rózgą kuchenną. 6. Podczas mieszania, do miski wlewać rozpuszczone i przestudzone masło. 7. Ciasto utrzeć dokładnie, aż będzie gładką, jednolitą masą. 8. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. 9. Na wierzchu równomiernie rozłożyć owoce, zostawiając pomiędzy nimi przerwy, by ciasto mogło wyrosnąć. 10. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego
W mojej kuchnimasę brzoskwiniową, wstawiamy na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia. Wylewamy warstwę truskawkową i chwilę chłodzimy. Wylewamy warstwę waniliową i chwilę chłodzimy. Teraz przystępujemy do dekoracji ciasta – układamy na wierzchu jagody i owoce te polewamy niewielka ilością galaretki, tak by zastygły na wierzchu (i nie wypływały), wstawiamy na chwilę do lodówki. Na wierzch ciasta wylewamy resztę jagodowej galaretki. Ciasto
Dorota Smakujecukrem waniliowym, odłożyć. Keksówkę o wymiarach 21 x 11 cm natłuścić i oprószyć mąką. Po 45 minutach ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przełożyć do formy. Nakłuć widelcem i ułożyć gruszki. Owoce zalać kremem z ricottą. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Domowa cukiernia EwyCiasto ucierane z truskawkami to kolejny prosty i szybki w wykonaniu wypiek z sezonowymi owocami. Dodatek soku z cytryny sprawia, że ciasto ma delikatny cytrynowy aromat. Masa przed pieczeniem jest bardzo gęsta, dzięki temu ułożone na górze truskawki nie wpadają do środka i pięknie dekorują wierzch ciasta po upieczeniu. Ciasto tradycyjnie jak większość ciast ucieranych pieczemy do tzw. suchego
Smakołyki Berenikiubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć dowolne owoce, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 -20 min. Piec ok.45 minut. w temp.175st
Walijskie PichcenieKruchy placek z jabłkami, marmoladą, świeżymi owocami....z czym macie lub z czym lubicie:), u mnie oczywiście z szarą renetą:) Składniki: 50 dag mąki pszennej 10-15 dag masła 15 dag margaryny 15 dag cukru pudru 4-5 żółtek skórka cytrynowa Do przełożenia: 1 i 1/2 kg jabłek cynamon goźdźiki cukier do smaku Przesianą mąkę posiekać(...)masłem i margaryną, dodać cukier, surowe żółtka, skórkę cytrynową, zagnieść szybko ciasto. Zostawić je przykryte w chłodnym miejscu na 30 minut, następnie podzielić na 2 części. Pierwszą część rozwałkować na grubość 3/4 cm, ułożyć na prostokątnej blasze, wstawić do gorącego piekarnika i podpiec na złoty kolor. Wyjąć, schłodzić, posmarować masą jabłkową. Druga cześć ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Apetyczna babeczkaowocami i budyniem. Na tej stronie znalazłam przepis na ciasto z dodatkiem jagód. Ja postanowiłam je upiec z czerwonymi porzeczkami. Niesamowicie kruche ciasto ze wspaniałą kokosową kruszonką na wierzchu. Po prostu pycha! Polecam :-) Przepis na blaszkę o wymiarach 25 x 35 Składniki na ciasto: 2 szklanki maki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki brązowego cukru(...)Składniki na kokosową kruszonkę: 120 g masła lub margaryny ¾ szklanki mąki pszennej 100 g wiórków kokosowych ½ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 300 g dowolnych owoców ( dałam mrożoną czerwoną porzeczkę) Sposób wykonania ciasta: Mąkę zmieszać z brązowym cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki
Na słodko lub wytrawniebiałka, jakie czasem zostają nam po pieczeniu innych ciast :-) Moja dzisiejsza wersja jest z wykorzystaniem ostatnich śliwek, ale możecie śmiało użyć innych owoców, nawet takich z przetworów, albo nie używać ich wcale :-) Możecie też podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać 2 łyżki kakao - wtedy będziecie mieć fantastyczną babkę dwukolorową :-) Możecie je też dodać do całości :-) Pełna(...)dolewamy powoli olej i wodę; miksujemy. Przekładamy masę do foremki wyłożónej papierm do pieczenia, na wierzchu układamu śliwki lub inne owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 1 godziny. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy ciasto na pewno się upiekło (czasem środek babki wymaga trochę więcej czasu na "dopieczenie" niż boki). Upieczoną babkę możecie posypać cukrem
Czary - gary w kuchniJeśli mam w domu jabłka lub inne owoce i wielką ochotę na coś szybkiego do kawy robię tę tartę .Nie trzeba schładzać ciasta przed pieczeniem i tak wychodzi cudownie kruche ,czekoladowe i pełne jabłek i orzechów. Po upieczeniu dodałam owoce granatu ,pycha. Składniki : 1 , 1/4 szklanki mąki orkiszowej 2 łyżki cukru ciemnego 1 żółtko 2 łyżki kakao(...)wody szczypta soli Dodatkowo : 2 jabłka ,pokroić na cienkie plasterki orzechy ,migdały ,do posypania tarty na wierzchu Składniki na ciasto zagniatamy szybko ,odkładając trochę mąki na bok i dodając ją jeśli ciasto będzie się kleić . Ciasto rozwałkować ,na środku wyłożyć owoce i posypać orzechami ,brzegi ciasta nakładamy na owoce i pieczemy w 180 stopniach około 25 minut
Ladylaura.