mąż się ciągle o nią dopomina, więc przygotowuję ją bardzo często, aby jednak się nie znudziła zmieniam w niej dodatki. Przygotowuję ją z różnymi owocami, czasem całe ciasto mieszam z owocami, a innym razem tak jak tu wykładam je tylko na wierzch i przykrywam warstwą kruszonki. Przygotowanie babki nie zajmuje więcej niż kwadrans i jest tak proste(...)nawet dzieci sobie z tym poradzą. Jogurtowa babka z rabarbarem i kruszonką SKŁADNIKI: Na ciasto: 200 g mąki 50 g cukru 1 jajko 200 g jogurtu naturalnego 50 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łodyga rabarbaru cukier puder Na kruszonkę: 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTego mi było trzeba! Puszyste ciasto, pulchne, z borówkami i pachnącą masłem domową kruszonką, na jogurcie naturalnym. Ciasto cudo! Pasują tu także inne owoce, szczególnie w sezonie truskawki, jagody, czereśnie, agrest jak i te całosezonowe jak jabłka, wtedy do kruszonki można dodać szczyptę cynamonu. Polecam także inne ciasta jogurtowe: Ciasto jogurtowe z bakaliami Ciasto jogurtowe z rodzynkami Jogurtowe ciasto
Zasmakuj KuchniRewelacyjne ciasto! Lekkie, nie za słodkie, bardzo delikatne. Kruche ciasto, lekka pianka i owoce w niej zatopione, które smakują rewelacyjnie. Smak uzależnia ;) Dobrze smakuje także z innymi owocami, nie tylko z malinami. Pewnie znacie to ciasto, ale i tak je polecam, rozpływa się w ustach ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij
Domowa cukiernia Ewysiostry Anastazji, nie przygotowałam go jednak tak samo, ale zrobiłam swoją własną wersję. Ciasto wyszło mi bardzo pyszne. Puszyste biszkopty i krem, do tego dużo owoców i bakalii, słodycz tego wszystkiego przełamuje galaretka. Ciasto polecam na różne okazje. Dodam, że ciasto bardzo ładnie się prezentuje. Zapraszam :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek pół szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej
Izabelawkuchniumyć, osuszyć, pozbawić zielonych części i pokroić w kostkę. Na pierwsze karpatkowe ciasto wyłożyć połowę kremu, na krem wysypać truskawki, lekko dociskając je dłonią. Owoce pokryć resztą kremu i przykryć drugim karpatkowym ciastem, całość docisnąć. Karpatkę schłodzić kilka godzin w lodówce, by krem dobrze się kroił. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować truskawkami. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Murzynek to chyba jedno z najbardziej znanych i lubianych ciast. Jest mega proste i bardzo smaczne. Dla urozmaicenia smaku możemy upiec go z dodatkiem owoców. W tym przypadku najbardziej nadadzą się śliwki, gruszki czy wiśnie. Ja tym razem postawiłam na sezonowe śliwki, które świetnie pasują do takiego(...)kakaowego ciasta. Polecam wypróbować przepis Na blogu możecie również znaleźć przepis na murzynka z wiśniami . Pozdrawiam Post Murzynek ze śliwkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeKeks - pyszne ciasto z owocami. Składniki : 20 dkg margaryny 20 dkg cukru 6 jajek 52 dkg owocowej mieszanki keksowej ( owoce kandyzowane,rodzynki,orzechy itp. ) 32 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania : Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Wsypać do ciasta pokrojone w kostkę owoce(...)ciasto wylać do foremki wyścielonej papierem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 C przez około 1 godzinę. Po przestudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową i ozdobić owocami
Przepisy i porady kulinarneciasta sprawiło u mnie ślinotok, więc postanowiłam je przygotować, trochę modyfikując. Dodałam truskawki, natomiast zamiast masy śmietanowej dodałam masę krówkową. Składniki: Kruche ciasto: 3 żółtka (3 białka do bezy) 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 100 gram masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto wkładamy(...)godzinę. Następnie ciasto wałkujemy i układamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ja wykorzystałam tortownicę o średnicy ok. 25 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 St.C. Pieczemy na złoty kolor (ok. 20 minut). Upieczone ciasto pozostawiamy w blasze i studzimy. Masa owocowa z galaretkę: 3 galaretki o smaku truskawkowym 500 gram mrożonych owoców (maliny
tojestpyszne.blogspot.comLatem, gdy za oknem ciepło i słonecznie, a w sklepach mnóstwo świeżych soczystych owoców chętnie serwujemy sobie na deser serniki na zimno wypakowane po brzegi pysznymi darami lata. Ale przez ostatnie dni pogoda nas nie rozpieszcza , do tych letnich temperatur wiele brakuje, a i promienie słońca trudno dostrzec za kłębiastych chmur. Dlatego też postanowiłam sernik na zimno(...)sernik do piekarnika i piec ok 2 godzin w temp 160'C. W połowie pieczenia , delikatnie wysunąć foremkę i posypać sernik po wierzchu wiśniami.( wierzch ciasta jest już wówczas ścięty i owoce nie zapadną się. Po upieczeniu i wystudzeniu sernik schłodzić kilka godzin w lodówce. Wiśnie na mus zblendować . Można dodatkowo przetrzeć przez sito jeśli chcemy się pozbyć
Malinowa Kawiarenkaproszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 jajek 1 kostka margaryny (250 g.) 1 szklanka cukru + 3 łyżeczki tłusta śmietana (opcjonalnie, dla odpowiedniej konsystencji ciasta) + dowolne owoce (u mnie wiśnie ze słoika) Skubaniec – jak to zrobić? Jajka i margarynę wyciągamy wcześniej z lodówki, powinny być w temperaturze pokojowej. Margarynę ucieramy z 3 łyżeczkami cukru(...)Jeśli ciasto jest zbyt sypkie i nie chce się połączyć dodajemy tłustą śmietanę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ja dałam ok. 3 łyżki kremówki). Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części: 2 większe na spód i 1 mniejszą na posypkę. Do jednej większej części dodajemy kakao i zagniatamy aż do uzyskania gładkiego ciasta. Konsystencja powinna przypominać plastelinę, jeśli ciasto jest zbyt
CiastkozercyOzdobione soczystymi owocami sprawia, że wygląda niesamowicie apetycznie i przywodzi na myśl wakacyjne słońce i egzotyczne wakacje! Niebo w gębie! Ciasto po które sięga się z przyjemnością i które znika w błyskawicznym tempie! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) CIASTO: * mąka – 130 g * cukier – 160 g * margaryna – 50 g * jajko – 5 szt * suchy mak – 1 szkl(...)mleko – 800 ml * margaryna – 220 g * olejek do ciast pomarańczowy – 2 łyżki DODATKOWO: * orzechy nerkowce – ok. 50 g * kokos – 30 g * pomarańcza – 1 szt * cytryna – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Margarynę roztapiamy, żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany z białek dodajemy po 1 żółtku, a następnie mąkę przesianą
Ostra na Słodkowww.mgotuje.pl Bardzo smaczne ciasto z rabarbarem i kruszonką na maślance. Mięciutkie, najlepsze zaraz po upieczeniu. Można robić je z owocami sezonowymi jak i mrożonymi. Polecam. Post Ciasto z rabarbarem na maślance pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujefont-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Jak zwykle o tej porze, zaczynam pozbywać się mrożonych owoców, żeby zrobić miejsce na nowe, więc postanowiłam upiec ciasto z owocami. Przepis znalazłam na tej stronie. Miała rację Asia, że jest pyszne. Nie za słodkie i ta chrupiąca kokosowa kruszonka, pycha! Propozycja dla tych, którzy nie lubią proszku(...)rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o wielkości blachy, przełożyć na blachę, zdjąć delikatnie wierzchni papier. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 160 stopni C na kolor jasnozłoty. Jeżeli mamy mrożone owoce to należy je odpowiednio wcześniej rozmrozić. Sposób wykonania budyniu: Zagotować 1 szklankę mleka krowiego z mlekiem kokosowym i czterema
Na słodko lub wytrawnieKolejne ciasto z owocami, tym razem w wersji mini, na keksówkę lub małą blachę. Bardzo szybko się je robi, i jeszcze szybciej znika :-) To już kolejny przepis z książki „Smaczne i zdrowe ciasta domowe”. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru ½ opakowania cukru waniliowego 4 jajka(...)całość dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno i połączyć delikatnie z resztą ciasta. Formę keksówkę lub inną mniejszą wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.. Ciasto przełożyć do foremki i na wierzch wyłożyć owoce. Jeżeli są mrożone to nie trzeba ich wcześniej rozmrażać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 200 stopni C. Przed wyjęciem
Na słodko lub wytrawnieprostym w wykonaniu ciastem o zmniejszonej kaloryczności, gdyż poza tłuszczem zawartym w jogurcie, nie dodajemy go do ciasta.Jest to szybkie ciasto ucierane, na którego przygotowanie potrzebujemy 10-15 minut, pomijając czas pieczenia. Można je wykonać z dowolnymi owocami, jednakże z dużą ilością borówek nie tylko dobrze smakuje, ale też ładnie prezentuje swoje piegowate wnętrze.Ciasto przygotowałam w keksówce
Smakołyki Bereniki