masie ulozyc uprzednio przygotowane i pokrojone w kawalki owoce.Ja ulozylam pokrojone w czastki naktarynki.Ulozyc je na wierzchu,nie wciskajac w mase.Ciasto rosnac,ani tak czesciowo je przykryje.Nie przeladujmy ciasta owocami,poniewaz przy jego delikatnej strukturze owoce opadna na dno.Wstawic do nagrzanego wczesniej piekarnika do 200 ° C i piec 30-35 minut.Dla pewnosci mozemy sprawdzic patyczkiem,gdy suchy gotoweStudzic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!już ze mną jest... Smacznego łasuchy! P.S. Dziękuję mojej mamusi za pomoc w przygotowaniu ciasta, a tacie za pożyczenie obiektywu :) Tarta z cytrynowym kremem i sezonowymi owocami Na ciasto: - 3 żółtka jaja - 150g masła 82% tłuszczu - 2 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią - pół łyżeczki soli Na krem: - 250ml śmietany(...)Następnie partiami dodajemy mascarpone. Na koniec dodajemy sok z 1 cytryny i ubijamy chwilę na puszysty krem. Chłodzimy w lodówce godzinę. Po godzinie wykładamy krem na ciasto, po czym układamy owoce i kwiaty. Śliwki kroimy w plasterki bardzo cienko, brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w plastry, maliny rozsypujemy chaotycznie po cieście. Podobnie postępujemy z liśćmi mięty
Sajkofanka smakuciasto jest bardzo proste w wykonaniu i do tego pyszne. Moja siostrzyczka robi je często z różnymi owocami. Wszystkie składniki wrzucić do miski i siekać nożem, aż się ze sobą wymieszają i połączą. Na dno blaszki położyć papier do pieczenia, wyłożyć ciasto. Na górę ciasta rozłożyć wypestkowane i przecięte na pół śliwki. KRUSZONKA – szybko za pomocą dłoni ugnieść
Kuchnia Pokoleńexpresowa, a to wszystko dzięki cudownemu ciastu, które nie potrzebuje wyrastania. Wykorzystuję do tego przepis na ciasto drożdżowe , dzielę je na kawałki i formuję drożdżówki, daję owoce, kruszonkę i do pieca. To ciasto dzięki temperaturze, jaką uzyskuje po zalaniu bardzo ciepłym mlekiem, dosłownie "rośnie w oczach". Polecam, pracy przy nich niewiele, a smak Was oczaruje... :-) Z podanych składników wychodzi
Smaczne Zdrowecukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE : Truskawki i rabarbar wyjemy, oczyszczamy, rabarbar tniemy na małe kawałki a truskawki w talarki. Owoce przekładamy do miski(...)słodzimy. Ciasto - białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy żółtka i cukry, chwilę ubijamy. Wlewamy ojej i ucierając stopniowo dodajemy śmietanę. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarowujemy. Na ciasto rozkładamy partiami budyń, na to rozkładamy owoce bez soku
Kulinarne Fantazje MarioliDzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche i gotujemy budyń. Ja miałam już ciasto gotowe, zamrożone. Kto nie ma – suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki (na tarce jarzynowej). Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka(...)być). Ugotowany przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na noc do wystygnięcia. Na drugi dzień – spód formy do pieczenia tarty wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, wykładamy nim formę włącznie z bokami (z pozostałości ciasta można upiec ciasteczka), równamy powierzchnię, gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 20 – 25 minut. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia. Rozpuszczamy
mojewypiekiinietylkożółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę (ok. 20x30cm) i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20minut w temperaturze 190ºC do zarumienienia. Warstwa owocowa : Porzeczki należy odszypułkować, dokładnie umyć i osuszyć. Wymieszać z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną(...)Białka z solą ubić na puszystą pianę. Ciągle miksując porcjami dodawać cukier, do otrzymania gęstej, lśniącej piany. Kolejno dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę wyłożyć na owoce. Ciasto piec przez 15 minut w 160 ºC, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 ºC i piec jeszcze 25 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Wystudzić. Smacznego
Słodki ZakątekBrakuje mi w domu spiżarki, w której mogłabym trzymać zapasy ziemniaków, cebuli, mąki i innych produktów, które powinny w domu być i zwykle są, ale nie
bistro mamanadają się do ciast, knedli - polecam przepis na KNEDLE SEROWE ZE ŚLIWKAMI I ORZECHOWĄ PANIERKĄ dań mięsnych polecam WIEPRZOWINĘ PO AZJATYCKU W SOSIE ŚLIWKOWYM i na powidła. POWIDŁA ŚLIWKOWE W 100 g jest zaledwie 45 kcal. Jedzmy więc teraz śliwki, kiedy jest na nie sezon. Proponuję pyszne, kruche ciasto z tym pięknie fioletowym owocem . A jeśli smakuje(...)ciastem do nagrzanego piekarnika. Piekłam 45 minut w temp.180 stopni. Po ostygnięciu, posypałam ciasto cukrem pudrem. Wyszło pyszne! Kruche,lekko słodkie i ten smak śliwki! ...ehh...pychotka! Sami spróbujcie ;-) A zamiast śliwek możecie też użyć innych owoców. Smacznego
potrawyregionalnebędę się rozpisywać, bo wszyscy wiemy jaka jest zdrowa. Więc dlaczego nie dodać jej do drożdżówek. A budyń na niej zrobiony będzie bez konserwantów i ze świeżymi owocami. Ciasto: 500 g mąki pszennej typ 500 2 dkg drożdży 2 łyżki masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru trzcinowego 250 ml mleka szczypta soli Budyń żurawinowy: 35 dkg żurawiny świeżej
wesoła kuchniaużycie stałej części mleczka kokosowego powoduje, że do zrobienia kremu wystarczą tylko dwa składniki. Za inspirację służył mi przepis na leśny mech ze strony Kwestia Smaku. Do zrobienia zielonego ciasta skorzystałam dokładnie z tych samych proporcji, użyłam jedynie innej mąki oraz oleju kokosowego, a zamiast cukrem wszystko słodziłam erytytolem. Krem to jak już wspomniałam śmietanka kokosowa (zebrana z mleka kokosowego(...)wystarczy jak wsadzimy je przynajmniej na jeden dzień) oraz kilka łyżek erytrytolu. Całość będzie się prezentować jeszcze bardziej okazale, kiedy przyozdobimy wierzch ciastae pestkami granata, albo innymi czerwonymi owocami. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, schłodzone w lodówce. Inspiracja: Kwestia Smaku Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): Ciasto: 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (liście) lub 400 g świeżego
Healthy food explorerniezwykle prosto i szybko, a efekt jest rewelacyjny. Rurki doskonale komponują się z przepysznym nadzieniem i trudno poprzestać na jednej, a nawet na dwóch. 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego cukier do obtaczania rurek (u mnie biały i brązowy w proporcjach 1:1) masło do posmarowania rurek (opcjonalnie) masło do wysmarowania foremek Nadzienie: 500 ml śmietanki(...)syropie 1 kiwi Przygotować nadzienie z bitej śmietany. Kremówkę z cukrem (opcjonalnie można dodać śmietan-fix) ubić na sztywno i wymieszać z pokrojonymi w kostkę owocami. Ciasto pociąć na paski o grubości 1,5-2 cm. Foremki do rurek dokładnie wysmarować masłem. Na każdą nawinąć pasek tak, aby ciasto nachodziło na siebie i z obu stron była
Di gotujeLato się zbliża, za oknem ciepło i kolorowo. Zaczynamy piec ciasta z owocami z ogródka. Jako pierwszy jest rabarbar Masa rabarbarowa – rabarbar pokroić w małe kawałki, obsypać cukrem. Odstawić aż cukier się rozpuści. Kilka razy potrząsnąć. Do garnka dodać masło, rabarbar z cukrem i sokiem który powstał. Gotować chwilkę, aż rabarbar lekko się rozgotuje. W międzyczasie rozmieszać proszek(...)budyniowy w mleku. Wlać dobrze rozmieszany proszek budyniowy do gotującego się rabarbaru. Cały czas mieszać i gotować, aż zgęstnieje. Wylać masę na podpieczone kruche ciasto. Ciasto kruche – mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wrzucić masło, wsypać cukier, żółtka i posiekać nożem. Wszystko powinno się wymieszać. Dodać sypkie składniki i śmietanę,szybko zagnieść. Formę o średnicy
Kuchnia PokoleńWszystkie składniki dokładnie i szybko ze sobą zagniatamy. Zawijamy w kule, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je na wielkość formy i wykładamy ją ciastem, dociskając je do środka. Nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut. Wyjmujemy i studzimy. Masa śmietanowa: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno(...)masę rozprowadzamy na kruchym spodzie. Na masie śmietanowej układamy borówki i wkładamy całość do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Gdy zacznie tężej wylewamy ją na owoce. Ciasto schładzamy w lodówce aż galaretka całkowicie stężeje
My simple kitchen