ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:101/1704)

Tort czekoladowy z truskawkami 132

Bardzo szybki i łatwy do zrobienia tort. Biszkopt można upiec sobie dzień wcześniej, a w drugim dniu przełożyć kremem. Truskawki można zastąpić malinami, wiśniami lub innymi owocami. Ciasto wilgotne, smaczne i szybko znika. Polecam! Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA. Jeśli przygotowaliście coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach

O kuchni z uczuciem
KLASYCZNA DROŻDŻÓWKA Z AGRESTEM 123

Smak dzieciństwa ... Zapach drożdżówego ciasta ... maślanej kruszonki ... No i ten agrest - kiedyś bardzo popularny owoc w słodkich wypiekach,  teraz już trochę zapomniany ...  stał się tutaj ukoronowaniem prostoty i smaku. Potrzebujemy: (na blaszkę 31cmx21cm) 1/2 kg mąki pszennej 40g świeżych drożdży  1/2 szkl. cukru 1 łyżkę cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy (16g) 2 jaja +2 żółtka(...)przy użyciu haka - mikserem. Przykryć ściereczką i  pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (od 45 minut do 1h).  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Na ciasto wyłożyć surowe, obrane i umyte owoce. Posypać wierzch kruszonką .  Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Piec ok.40 minut

Walijskie Pichcenie
CIASTO NA MAŚLANCE Z TRUSKAWKAMI I Z KRUSZONKĄ, BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 453

, jeszcze więcej kruszonki i popołudniowa kawka staje się dużo przyjemniejsza :-)  Polecam to ciasto nie tylko tylko ze względu na szybkość wykonania ale także za super smak. Jak większość ciast na maślance lub jogurcie z dodatkiem oliwy jest ono bardzo wilgotne, nam takie ciasta bardzo odpowiadają. U mnie dzisiejsze jest z truskawkami ale można dać dowolne sezonowe lub mrożone(...)szczypta sody spożywczej (ok.1/4 łyżeczki)- 0,5 szklanki oleju (u mnie rzepakowy)- ok.500g sezonowych owoców (u mnie truskawki)Kruszonka:- 150 g mąki orkiszowej (u mnie typ750)- 1 łyżka mąki ryżowej lub ziemniaczanej- 100g ksylitolu (lub cukru)- 80g zimnego masła+ mielony ksylitol do oprószenia ciasta (lub puder)Do miski wsypać obydwie mąki, dodać ksylitol i pokrojone na mniejsze kawałki zimne

Smaczne Zdrowe
Truskawkowa rolada bezowa 503

Truskawkowa rolada bezowa Słodka i chrupiąca beza wypełniona pysznym kremem śmietankowo-truskawkowym. Niebo w ustach! Ciasto jest dość proste i szybkie w wykonaniu, bezę pieczemy krótko, dzięki czemu jest ona chrupiąca z zewnątrz i elastyczna w środku, co sprawia, że bez problemu można ją zwinąć.     Składniki: Beza: 5 białek jaj 280g cukru 2 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)się nam do przyklejenia owoców na wierzchu *** *** Na krótszym brzegu rolady układamy w rządku kilka pokrojonych na ćwiartki truskawek *** *** Roladę zwijamy dość luźno od krótszego boku (tego z owocami, na którym nie zachowaliśmy odstępu z kremem) *** *** Z wierzchu polewamy roladę delikatnie pozostałym musem truskawkowym *** *** Następnie na roladzie „przyklejamy” umyte i osuszone owoce *** *** Ciasto wkładamy do lodówki

Blog z Apetytem
Torcik winogronowy z masą serowo-budyniową 171

lodówki na około 2 godziny, aż masa stężeje. Wykończenie: Galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklankach wody. Winogrona układamy na masie a gdy galaretka zacznie tężec zalewamy nią owoce. Ciasto wkładamy ponownie do lodówki aż galaretka całkowicie zakrzepnie. I piosenka, którą nie sposób nie zanucić pod nosem gdy leci w radiu

My simple kitchen
Klasyczne drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką 151

wersji mało słodkiej, bo taką lubimy najbardziej. Dla lubiących słodsze wypieki ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub dodać więcej cukru do drożdżowego. Faworyt mojego męża :). ps. a czy Wy wiecie że im mniej drożdży w cieście drożdżowym i mniej cukru to ciasto dłużej pozostaje świeże i wilgotne? Składniki na dużą blachę 37 na 24 cm: 500 gr mąki pszennej tortowej(...)już krótko. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (dzięki takiemu zabiegowi, papier przyklei się do formy i nie będzie się przesuwał podczas wyrównywania ciasta). Na papier równomiernie wyłożyć ciasto, wyłożyć owoce, posypać cukrem. Składniki kruszonki wyrobić między palcami, posypać równomiernie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do napuszenia objętości, około 40 minut. Wstawić

moj przepis na
PYSZNA DROŻDŻÓWKA NA ŚMIETANIE 150

dodatkiem śmietany.  Bardzo puszysta, długo świeża. Dodatek cieniutkiej warstwy serowej pod maślaną kruszonką dodatkowo podkręca jej smak.  Oczywiście zamiast warstwy sera spokojnie możemy użyć dowolnych owoców, ciasto nie straci na pewno przez to na smaku :)) Składniki: 550g maki 40g świeżych drożdży 200ml śmietany 18% 1 szkl. mleka 2 jajka 150g cukru 100g roztopionego masła szczypta soli Warstwa

Walijskie Pichcenie
Keks z suszonymi owocami 122

Keks z suszonymi owocami to kolejne super szybkie i proste ciasto z zeszytu mojej mamy Keks jest trochę inny ponieważ owoce nie są obtoczone w mące i opadają na dno. Jednak według mnie bez mąki są zdecydowanie smaczniejsze Używam też niewielu owoców, bo właśnie takie podstawowe połączenie uwielbia moja rodzinka. Ciasto idealne do kawki albo herbatki Keks(...)czas ucierając. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka. Do ubitych białek dodajemy drugą połowę cukru i ucieramy aż piana będzie gęsta i szklista. Pianę wraz z owocami dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Całość przelewamy do wyłożonej papierem od pieczenia keksówki. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C (z termoobiegiem) przez około 60 minut do tzw. suchego

PatiGotuje
Kostka cytrynowo - jagodowa 275

leśnych i jedna krystaliczna ) Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i pokrojone w kosteczkę zimne masło, przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, aż składniki zaczną formować się w kruszonkę. Szybko zagnieść do otrzymania gładkiego, jednolitego ciasta. Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć(...)Piekarnik nagrzać do temperatury 190° - 200° C. Na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem wstawić do lodówki. Przed samym pieczeniem ciasto nakłuć widelcem. Piec przez około 15 - 20 minut, aż ciasto nabierze ładnego złoto - brązowego koloru. Upieczone ciasto wyjąć i odłożyć do wystudzenia. 1 galaretkę z owoców leśnych rozpuścić w 200 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Krem cytrynowy

Opowieści z piekarnika
Ciasto ucierane z wiśniami 148

Ciasto jest bardzo smaczne i szybkie, możemy je przygotować z dowolnymi owocami. Idealne na deser do kawy. Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 250 gram margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 300 gram wiśni Sposób przygotowania: Wiśnie myjemy, drylujemy i odsączamy na sicie z nadmiaru soku. Z białek ubijamy pianę,dodajemy cukier i żółtka(...)Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Na końcu wlewamy ciepłą rozpuszczoną margarynę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dużą formę do keksówki smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto, wyrównujemy. Na wierzch układamy wiśnie, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem

Bajeczna Kuchnia
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #8 Migdałowa kruszonka z wiśniami 347

świeżych. Jeżeli zastąpimy je gotowymi ze słoika, to czas przygotowania skraca się do minimum. Chociaż przy świeżych ciasto smakuje o niebo lepiej. Ciasto kruche, kruszonka i migdały są już same w sobie dość słodkie, więc świeże owoce świetnie(...)równoważą ten smak. Przy tych kupnych z zalewy brakuje delikatnie tej równowagi smaków, dlatego należy zrezygnować w ich przypadku całkowicie z dodatkowego cukru, który stosujemy przy owocach prosto z drzewa Spód ciasta i kruszonka to to samo ciasto, więc nie musimy szykować nic dwa razy, a dodatkowo nie musimy ciasta wałkować, wystarczy brać małe porcje z miski

Relaxtime
Tarta z jabłkami i rabarbarem posypana owsianą kruszonką 200

tartę z przepisu Kasi . Doskonałe połączenie jabłek, rabarbaru i kruchego ciasta. Do tego ta kruszonka z chrupiących płatków owsianych... Nie jest mocno słodka, a dzięki owocom nie jest też sucha. Polecam! Ciasto:jajko, 150g masła lub margaryny, 300g mąki pszennej, 3 łyżki cukru pudru, 4 łyżki śmietany 12%. Mąkę przesiać, zrobić dołek, wbić jajko. Następnie dodać masło, posiekać(...)cukrem, mąkami oraz cynamonem. Odstawić na 15min, by owoce puściły sok. Następnie wyłożyć na podpieczony spód. Kruszonka: 1 i 1/2 szkl. płatków owsianych, 1/4 szkl. cukru, 60g masła lub margaryny, 1/2 łyżeczki cynamonu. Masło stopić, wraz z cukrem, płatkami cynamonem przełożyć do blendera i zmiksować. Gotową kruszonką posypać wierzch ciasta. Piec ok. 40-25min w temp. 180st. Ostudzić

Z miłości do słodkości
Truskawkowo-jabłkowe ciasto weekendowe. Pyszne ciasto z owocami. 218

zewnątrz, dlatego już z samego rana wzięłam się za pieczenia. W końcu nie może zabraknąć odrobiny pysznej słodyczy. Dziś zapraszam Was na truskawkowo-jabłkowe ciasto weekendowe. Pyszne ciasto z owocami, które możecie oczywiście upiec również w tygodniu Połączenie czerwieni truskawek, soczystych jabłek w puszystym, słodkim cieście… nic tylko sięgać po kolejny kawałek. Ciasto do tego jest bardzo (!) proste(...)wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Nasze truskawkowo-jabłkowe ciasto weekendowe pieczemy około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbijamy w ciasto, nie w owoce). Podajemy oprószone cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie okruszki
Chleb z jabłkiem i bananem 138

niższy. To był dobry pomysł, bo podczas krojenia okazało się, że chleb jest bardzo delikatny i wyższy bochenek trudniej byłoby kroić. Miękisz chleba jest elastyczny z nutką zapachu owoców. Ciasto właściwe urosło bardzo szybko, bo już po 80 minutach było gotowe do pieczenia. To na pewno za sprawą jabłka, bo każdy chleb z jego dodatkiem rośnie jak szalony. Chleb

Leśny Zakątek
Placki z mąki gryczanej (pancakes) z kefirem, rozmarynem i miodem 137

placuszki, znane również, jako amerykańskie pankejki (pancakes), to propozycja nie tylko na śniadanie, ale również na deser. Najlepiej smakują podane z jogurtem, miodem lub syropem klonowym i z owocami. Ciasto na placki warto przygotować wcześniej, najlepiej na noc, aby mogło odstać. Dzięki temu placki będą idealnie puszyste. Nie wszyscy lubią smak koziego nabiału, wówczas kozi jogurt możemy zastąpić jogurtem

Tajemnice Smaku