książki „Smaczne i zdrowe ciasta domowe” Wydawnictwa SBM. Już po raz kolejny piekę jakieś ciasto z tej książki i naprawdę się jeszcze nie zawiodłam. To chyba najdelikatniejsze ciasto z owocami jakie kiedykolwiek jadłam. W wersji oryginalnej były śliwki, ja natomiast dałam mrożone jagody i nieznacznie zmieniałam ilość składników. Polecam, ciasto naprawdę jest pyszne :-) Składniki: 2 szklanki mąki(...)proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać rozpuszczony i schłodzony tłuszcz i wszystko dokładnie wymieszać. Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. Na wierzch położyć owoce. Jeżeli są mrożone to nie ma potrzeby ich wcześniejszego rozmrażania. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem
Na słodko lub wytrawnieskórkę cytrynową. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. 3. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy (warto wysypać ją bułką tartą) lub wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Na wierzchu układamy owoce, delikatnie wciskamy je wgłąb ciasta. 5. Pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 175 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Uwaga: owoce(...)szczególnie mrożone) mogą puścić wodę, dlatego czas pieczenia może się wydłużyć! Warto sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest w środku upieczone. Ciasto jogurtowe skradło nasze serce. Dzięki rabarbarowi i truskawkom, przez chwilę poczułyśmy się jak na wakacjach. Ciasto można piec przez cały rok, wykorzystując owoce mrożone lub owoce sezonowe. Pyszne będzie również z jabłkami i cynamonem. Warto eksperymentować
two broke sistersktóre po prostu nie może nie smakować. Możecie przygotować je także przy użyciu orzechów laskowych lub połączyć je razem. Każda wersja będzie równie udana. Całość świetnie dopełnią sezonowe owoce. Ciasto z Nutellą i migdałami Składniki: Ciasto: 5 jajek 120 g masła (w temperaturze pokojowej) 3 łyżki Nutelli 100 g cukru 15 g cukru wanilinowego 3/4 szklanki mąki 1 łyżka
PatiGotujeduże gruszki - 4 łyżki brązowego cukru - cynamon, kardamon Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut. Ciastem wylep dno i boki tortownicy, zostaw część ciasta na wierzch. Na cieście ułóż pokrojone i wydrylowane śliwki, jabłka i gruszki. Z ciasta wytnij paski. Pianę z białek ubij an sztywno, dodaj(...)dodaj proszek- budyń. Wymieszaj delikatnie wyłóż na owocach, a następnie udekoruj paskami ciasta. Pieczemy 60 minut w temp. 200 stopni C (piekarnik gazowy) Przepyszne jesienne ciasto z owocami! Gorąco Wam polecam! Buziaki
SMYKWKUCHNImamy w sercu pozostaje w nas na zawsze. Dzisiaj zdjęcia wprost z pleneru:) Bez zbędnego wcześniejszego przemyślenia - po prostu szybkie ujęcia i równie szybka konsumpcja :) Aromatyczne ciasto, kwaśne owoce i słodka beza - takie połączenia smakowe w lato wyjątkowo do mnie trafiają :) A że porzeczki na krzaczku grzeczniutko czekały na swoją rolę, żal było im odmówić ;) Przepis pochodzi(...)masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Beza: Białka ubijamy na sztywno a następnie partiami wsypujemy cukier i ubijamy aż beza stanie się gładka i lśniąca. Na podpieczone ciasto wykładamy najpierw owoce a następnie na wierzchu rozsmarowujemy bezę. Całość wstawiamy jeszcze do piekarnika i pieczemy tak długo, aż beza się zezłoci (około 15 minut). Ciasto przed podaniem należy dokładnie wystudzić
My simple kitchenCiasto z czarną porzeczką którą uwielbiam a tak krótko jest na krzaczkach. Pamiętajcie aby wszystkie składniki do ciasta miały temperaturę pokojową. Warto pokusić się o to ciasto nawet jak już nie będzie owoców czarnej porzeczki i zrobić ze śliwkami czy jabłkami. Ciasto kokosowe z czarną porzeczką i kokosową kruszonką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCiasto z czarną porzeczką którą uwielbiam a tak krótko jest na krzaczkach. Pamiętajcie aby wszystkie składniki do ciasta miały temperaturę pokojową. Warto pokusić się o to ciasto nawet jak już nie będzie owoców czarnej porzeczki i zrobić ze śliwkami czy jabłkami. Ciasto kokosowe z czarną porzeczką i kokosową kruszonką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePleśniak / Skubaniec Pleśniak to połączenie kruchego ciasta, kwaskowego dżemu czy owoców i słodkiej bezy. Kompozycja idealna, w środek można włożyć co się chce, czy to ulubione owoce czy dżemik(...)piwniczki albo klasycznie powidła śliwkowe. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki krupczatki 1 duża łyżka proszku do pieczenia 6 żółtek (białka zostawić) 1,5 kostki Kasi 4 łyżki cukru Ciasto zagnieść, podzielić na 3 części, do jednej dołożyć 2 łyżki kakao, zamrozić, drugą jasną też zamrozić, a trzecią rozłożyć na blaszkę. Na ciasto ułożyć owoce, dżem lub powidła, zetrzeć
Pelusiowa Kuchniapoczątek zapraszam na klasyczne ciasto do którego wprowadziłam małą zmianę - dodałam galaretkę, dzięki której ciasto nie jest suche. Zamiast gruszek można użyć innych owoców, np. jabłek czy wiśni. Składniki: Ciasto: 3/4 kostki masła 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej 4 łyżki mleka 5 jajek 2 płaskie łyżki kakao
Na Ciasteczkowych PapierachMusiałam wykorzystać jogurt który mi pozostał więc postanowiłam upiec kolejne ciasto z owocami. Polecam :-) Przepis wzięłam z miesięcznika „Gotuj krok po kroku” Z podanego przepisu wychodzi jedna średniej wielkości blacha. Składniki: 450 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 315 g cukru 16 g cukru waniliowego 300 ml jogurtu 200 ml oleju puszka brzoskwiń lub inne(...)dodać jogurt i olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z pozostałymi ubitymi składnikami, wszystko dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie napełnić ciastem. Na wierzch ułożyć pokrojone owoce. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieSzukałam ostatnio szybkiego i prostego sposobu na ciasto z truskawkami, tak by owoce pozostały świeże (takie są według mnie najsmaczniejsze), no i wykombinowałam takie właśnie ciasto, które może nie jest jakimś epokowym odkryciem, ale smakuje wyśmienicie :) Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka maki 1 łyżka kakao Nadzienie: 750ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru waniliowego
Smakowy Rajtakie upały u mnie liczy się, aby było szybko i smacznie. Zaletą ciasta jest minimalna ilość składników i dowolność, jeśli chodzi o smak galaretek i dodane owoce. U mnie ciasto z galaretek jest z dodatkiem nektarynek, ale mogą to być inne ulubione owoce. Unikam jedynie zalewania galaretką kiwi i świeżego ananasa, gdyż zawierają w soku substancję, która utrudnia(...)mnie latem najczęściej na deser powstają ciasta bez pieczenia. Czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia Ilość porcji: 10 Składniki na ciasto bez pieczenia z galaretek: (silikonowa forma o wymiarach 10 cm x 22 cm x 6 cm) 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru galaretka z owoców leśnych galaretka brzoskwiniowa galaretka cytrynowa duża
Kuchcik gotujefajnego akcentu kolorystycznego i letniego, wakacyjnego charakteru U mnie jagody co prawda w większości opadły na spód ciasta, ale absolutnie w niczym nam to nie przeszkadzało. Was natomiast zostawiam z radą, do której ja niekoniecznie ściśle się zastosowałam – osuszcie dokładnie owoce i otoczcie je dobrze w mące – wówczas nie powinny opaść na dno;) Bardzo polecam(...)przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę oraz skórkę z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy pozostały cukier. Ubite białka łączymy delikatnie z ciastem (najlepiej w dwóch turach). Oczyszczone owoce osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy je mąką i potrząsamy naczyniem, by dobrze się nią pokryły. Do przygotowanego ciasta dodajemy jagody, mieszamy delikatnie. Ciasto wylewamy na blaszkę (21x32cm
Smaki Na Talerzu