ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:649/988)

Owsiane muffinki z dynią 191

opcjonalnie garść pokrojonych orzechów lub rodzynek Sposób przygotowania: Dynie trzemy na tarce, a następnie gotujemy z dodatkiem wody, aż będzie miękka ugotowaną dynie traktujemy blenderem do jednej miski wkładamy wszystkie suche składniki i mieszamy do drugie jajko i pure z dyni, mieszamy wlewamy mokre składniki do suchych i wszystko miksujemy ja spróbowałam jeszcze ciasto, żeby mieć pewność

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Makowiec japoński 257

jabłek 6 jajek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek suchej kaszy manny 100 g rodzynek 100 g migdałów - u mnie płatki migdałowe 100 g orzechów - u mnie włoskie, mogą być też laskowe kilka kropel olejku rumowego lub arakowego Sposób przygotowania: 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Wmieszać z masą makową. 2. Białka oddzielić(...)bakalie, kaszę manną i proszek do pieczenia dodać do masy makowej. Wymieszać dokładnie. 3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. 4. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (24x36cm). Całość piec w 175 st.C przez ok 1 godzinę. Gotowe i ostudzone ciasto polać polewą i udekorować wedle uznania. Smacznego!!! Źródło: Smakołyki

Kuchnia domowa Ani
Seromakowiec 297

proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Masa makowa: 200 g. maku 1 szklanka cukru 6 jajek 1 jabłko 0,5 margaryny 6 łyżek kaszy mannej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej garść posiekanych orzechów włoskich szczypta soli Mak gotujemy z wodą. Następnie(...)zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy jeszcze 35 minut. Jeśli wierzch zacznie się robić "zbyt" rumiany to można go przykryć papierem do pieczenia. Wyłączamy piekarnik i studzimy ciasto przy lekko uchylonych drzwiczkach

Cynamonowe szczęście
ciasto wesoły góral wg s. Anastazji 268

solą na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz makiem i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok.22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25-30 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na biszkopt jasny(...)budyń oraz zmielone orzech i miksujemy na krem. Opcjonalnie dodajemy alkohol. dodatkowo: 1 paczka podłużnych biszkoptów 125 ml spirytusu 1 galareta np. wiśniowa 400 ml gorącej wody polewa czekoladowa wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Przelewamy do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego stężenia. Następnie kroimy w paski o szerokości np. biszkopta. wykonanie ciasta: Na biszkopt makowy rozsmarowujemy

Domowy Smak Jedzenia
KOKOSOWY 3 BIT 171

całkiem smak ciasta przypomina princessę kokosową. Jednak każda warstwa ma swój smak i można delektować się każdym kęsem.  Składniki na blachę kwadratową: herbatniki 1 op. (200 gram ) masa karpatkowa 1 op.  mleko 400 ml. masa kajmakowa w puszce (gostyńska) 1/2 puszki mleko kokosowe w puszce 1 puszka cukier waniliowy 1 op. czekolada mleczna z orzechami 100 g. żelatyna(...)rozpuszczenia ( nie może dojść do wrzenia, bo straci właściwości żelujące). Chwilę odczekać a następnie stopniowo dodawać do ubitej śmietany kokosowej, cały czas miksując. Tak przygotowaną piankę kokosową wyłożyć na ciasto. 4.  Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na całą

Kuchnia Paulettes
Sześć makowców Babci Anielki 254

sporych makowców. Ciasto: 1kg mąki pszennej wrocławskiej 250g masła 5 jajek (L) 200g cukru 800ml kwaśnej śmietany 18% 70g świeżych drożdży łyżeczka soli ew. kilka łyżek mleka +1 jajko do smarowania Farsz: 700 - 800g niebieskiego maku 300g cukru olejek lub cukier migdałowy 150g masła 2 łyżki miodu 1 całe jajko 3 białka ew. rodzynki, orzechy, według upodobania(...)dobrze łączymy ze śmietanowo-drożdżowym zaczynem. Całość dobrze zagniatamy, aż przestanie kleić się do rąk. Jeśli jest zbyt twarde, posiłkujemy się dodaniem kilku łyżek letniego mleka. Porządnie wyrobione ciasto przekładamy do glinianej miski i przykrywamy ją dość szczelnie folią spożywczą. Naczynie z ciastem odstawiamy na noc do lodówki.           2. (następnego dnia) Mak przekładamy na czystą

Kuchenna Kontrrewolucya
Muffinki z kremem czekoladowym 180

zamiarze miał powstać tort z mocno czekoladowym kremem. Jednak po trzech próbach upieczenia biszkoptu, poddałam się. Pierwszy jaki wyciągnęłam z piekarnika przeraził mnie. Był twardy jak beton, mogłabym nim orzechy rozłupać albo połamać zęby. Kolejne próby przyniosły ubity, jajeczny placek, który nawet nie urósł o 1 mm. Podobno kiedy jest burza nie należy brać się za pieczenie biszkoptu. Szkoda(...)gładką masę, pod sam koniec wlać olej i wymieszać. Masę jajeczną przelać do suchych składników i wymieszać łyżką. Formę na muffinki wysmarować tłuszczem i podsypać lekko bułką tartą. Napełniać ciastem 3/4 wysokości formy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec ok.15-20 minut. Gotowe muffinki odstawić by przestygły. Krem czekoladowy - czekoladę połamać i przełożyć do garnuszka. Na małym ogniu

pink envelope
Anielskie Przysmaki i moje pierwsze zamówienie 143

Moniki dostałam coś co także jest z czekoladą. I pachnie obłędnie. Masło do ciała z czekoladą i olejkiem kokosowym. Czekola orzechowa  Jest to cudowne  połączenie czekolady i orzechów.Czekolada to bogactwo magnezu,potasu,fosforu,cynku oraz witamin A,K,B1 oraz kwasu foliowego tak potrzebnego kobietom w ciąży.Nadaje się do naleśników,tostów i wielu innych inspiracji kulinarnych.Same(...)oraz karotenoidy.Zawiera duże ilości antocyjanów które powodują poprawę   układu krążenia oraz chroni organizm przed atakiem drobnoustrojów.Można ją dodawać do sera białego,naleśników oraz dodawać do ciast. Czekola blond Smakołyk ten to produkt z białej czekolady.Produkt z prawdziwej czekolady.Niesamowity smak do naleśników,tostów podjadania ze słoiczka,ciast. Nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała tych pyszności więc od razu

Magiczne Życie Marty
Czekoladowe cake pops 140

pops). I faktycznie, to bardzo ciekawy sposób na wykorzystanie suchego ciasta, ale jeśli nie mamy takowego, to do przygotowania takich lizaków możemy wykorzystać herbatniki.  Moje dzieci i Smakosz byli zachwyceni, ledwo udało mi się zdjęcie zrobić ;) Czekoladowe cake pops Składniki: 1)       200 g suchego ciasta biszkoptowego (może też być np. kruche albo babka(...)czekolady gorzkiej (lub innej) do oblania Sposób przygotowania: 1.     Suche ciasto rozdrabniamy blenderem na bardzo drobne okruszki. 2.     70 g gorzkiej czekolady roztapiamy (najlepiej w kąpieli wodnej) i odstawiamy do wystygnięcia. 3.     Do pokruszonego ciasta dodajemy serek mascarpone, roztopioną i ostudzoną czekoladę oraz 3 łyżki nutelli i wszystko zagniatamy. Tak przygotowaną masę wstawiamy

Na kulinarnym poligonie
Jarmark Bożonarodzeniowy w Budapeszcie 155

również wyrobów z papryką. Kurtoszkołacze (Kürtöskalács, kołacze) - węgierskie, pieczone nad ogniem ciasto drożdżowe. Najczęściej podawane z cynamonem, często też z czekoladą. Jedliście kiedyś? Na Słowacji i w Czechach spotkacie je pod nazwą Trdelnik. PAMIĄTKI Wybór pamiątek na stoiskach jest przeogromny. Królują naturalne wyroby z cynamonem, gałązkami i orzechami. Pełno jest również wyrobów z drewna, porcelany i szkła. Niektóre powodowały

Czarnawisienka
Babeczki bananowe z masłem orzechowym 175

łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka masła orzechowego szczypta soli garść posiekanych orzechów włoskich Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao i sól wymieszać w misce. Banana rozgnieść widelcem, wymieszać z jajkiem, mlekiem i olejem. Płyn wlać do suchych składników, dodać wanilię i masło orzechowe i wszystko wymieszać. Ciasto wlewać do foremek muffinkowych lub papierowych papilotek i piec

Gotujemy i jemy
Babka kajmakowa z solonym karmelem 140

pozostałych ubitych białek. Mieszamy szpatułką do powstania jednolitego ciasta.  Otrzymane ciasto przelewamy do foremki na babkę. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40-45 min. Po upieczeniu studzimy, a następnie wybieramy babkę z formy.  Przed podaniem babkę polewamy solonym karmelem. Dodatkowo posypałem pokruszonymi orzechami włoskimi.  Gotowe! Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram

Kuchnia Łukasza
Babki piernikowe z jabłkami i orzechami włoskimi – przepis świąteczny 126

Witajcie grudniowo! I zrobiło się już przedświątecznie! Dziś prezentuję przepis typowo świąteczny – babki piernikowe z jabłkiem i orzechami. Pachną bożonarodzeniowymi przyprawami: cynamonem, goździkami, kardamonem. Dodatek

Raj dla Podniebienia
Brownie z kakao i orzechami 141

mąkę i całość wymieszać tylko do połączenia się składników.  Dodać orzechy. Do foremki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę brownie i wyrównać. Piec w 160 stopniach (bez termoobiegu) przez około 20 - 22 minut (najpewniej sprawdzić patyczkiem - nie powinno być na nim śladów surowego ciasta. Kroić po wystudzeniu. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Arachidowe babeczki z jabłkiem - bez cukru i mąki 255

jajka - 1/2 szklanki mąki arachidowe lub z mielonych orzechów arachidowych - 1 mały banan lub pół dużego - 1 jabłko Przygotowanie: Jajka ubijamy. Dodajemy kawałki banana, miksujemy na gładko. Dodajemy mąkę arachidowa, miksujemy. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy i mieszamy łyżką. Ciasto wkładamy do silikonowych foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy 20 minut

Szkrab Je Sam
domowa granola z miechunką 186

składniki: 200 g płatków owsianych 60 g goldenberry miechunki suszonej Helio 50 g orzechów włoskich 40 g siemienia lnianego 100 g płatków migdałowych 1 jabłko, obrane

Domowy Smak Jedzenia
Spis Ciast i dań na Boże Narodzenie - Sprawdzone! 2033

Makowiec na kruchym cieście Ciasto Pijak Ciasto salceson Kakaowy jabłecznik Szarlotka Ciasto z makiem na maślance INNE PRZYDATNE PRZEPISY: Krokiety z kapustą i grzybami Sałatka makaronowa z tuńczykiem Łagodna sałatka jarzynowa Jarzynowa Surówka z gotowanej kapusty Tarte buraczki Warstwowa sałatka z tuńczykiem Korzenne tiramisu Domowa zacierka Prażone orzechy włoskie Bombki z mleka w proszku Trufle z masy kajmakowej i herbatników

W Moim Magicznym Domu
KETO GOFRY KOKOSOWE (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu, laktozy i cukru) 283

konsystencji. Rozgrzaną gofrownicę nasmarować odrobiną oleju kokosowego a następnie wlewać gotowe ciasto. Długość pieczenia zależy od mocy gofrownicy i Waszych preferencji My lubimy lekko rumiane.   Gotowe gofry podawać z bitą śmietaną, masłem orzechowym , sosem czekoladowym na bazie gorzkiej czekolady, leju kokosowego lub MCT, dżemem bez cukru lub orzechami . Jak zawsze ogranicza Was tylko makro i Wasza wyobraźnia Polecam również

Ola la LCHF
Omlet orkiszowy na słodko 276

jogurt naturalny + 2 łyżki jagód (ewentualnie jogurt owocowy) kiwi brzoskwinia orzechy rodzynki nasiona chia Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie sztywna, nadal miksując, dodawać po jednym żółtku i stopniowo przesianą mąkę. Na rozgrzaną, wysmarowaną oliwą patelnię wylać ciasto i smażyć z każdej strony na złoty kolor. Na gotowy omlet ułożyć

Trufelkowo
Zdrowa lasagne z cukinii i kurczaka 139

rusz to nowe potrawy. Były już placki, sałatki, nadzienia, tarty, ciasta oraz cukinia faszerowana. Tym razem jest to lasagne, troszkę zdrowsza od tej tradycyjnej więc życzę smacznego:-) Składniki: 3 małe cukinie 500g piersi z kurczaka 8 plastrów makaronu lasagne 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 100g orzechów włoskich śmietana (36%) 200ml 6 plasterków sera żółtego, lub 100g sera tartego imbir

wysmienity
Pudding z nasion chia/Chia pudding 5807

objętość. Również chia jest używane jako zamiennik jajek w przepisach na ciasta, co na pewno w niedalekiej przyszłości wypróbuje i efektem się tutaj podzielę! A zatem przepis, bo trochę się rozpisałam. Składniki na 1 porcję: pół szklanki mleka migdałowego łyżka nasion chia kiwi łyżka siemienia lnianego łyżka orzechów włoskich Pudding chia najlepiej przygotować dzień wcześniej i zostawić na całą

Delusional Trine
kutia tradycyjna 166

składniki: 500 g pszenicy np. orkiszowej 200-250 g płynnego miodu naturalnego 150 g suchego maku 150 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 100 g orzechów

Domowy Smak Jedzenia
Karmelizowane gruszki pod kruszonką. 155

Kiedy nie ma czasu, tudzież ochoty na przygotowanie pełnowymiarowego ciasta, a jest pilna potrzeba spałaszowania małej słodkości, to ten deser jest idealnym wyjściem w tej sytuacji :) Bardzo lubię taką różnorodność w teksturze dania. Rozpływające się owoce i chrupiąca kruszonka. Mniam :) Tę drugą można wzbogacić, dodając orzechy. Tych akurat nie miałam, ale i tak wyszedł świetny deser. Ostatnio przygotowywałam przyjęcie urodzinowe

zadanie-gotowanie
76 przepisów na jesienne obiady 160

natce pietruszki Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi Penne z grillowanymi warzywami Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią

Moja smaczna kuchnia
Figi - co z nimi zrobić 204

serem figi - jak zapiekać figi w cieście francuskim figi w cieście francuskim, na słodko Figi zapiekane z czekolada i szynką dojrzewającą Figi zapiekane z gorgonzolą figi zapiekane z karmelizowana papryką figi zapiekane z malinami francuskie babeczki z figami górka cielęca z figami Konfitura z fig z orzechami włoskimi – idealna do serów i wędlin odwrócona tarta z figami nalewka na świeżych

królestwo garów
Bezglutenowy tort czekoladowo-kokosowy 255

Dziś mamy dla Was przepis z książki „Smaki Izraela” na pyszny i słodki tort czekoladowo-kokosowy, a do tego idealny dla osób na diecie

Kuchenne Wariacje
Śniadanie idealne: szybkie przygotowanie, długie celebrowanie. 177

Nutelli i odrobiny wyobraźni. Na ową kromkę posmarowaną pysznym kremem z orzechów laskowych i kakao możemy położyć różnego rodzaju owoce – banany, truskawki, borówki i wiele innych. Przygotowanie takiego kolorowego posiłku nie zajmie więcej niż kilka minut! Nutella doskonale komponuje się zarówno z naleśnikami, jak i goframi. Przygotowanie ciasta na kilka gofrów/naleśników nie zajmuje wiele czasu, a ciepły posiłek

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wielkanocne babeczki z Paschą 191

złoty kolor (foremki nie muszą być niczym natłuszczone ani wysypane, ciasto jest dość tłuste by po upieczeniu ładnie odeszło od formy). Upieczone spody odstawiamy do ostygnięcia. nadzienie Pascha Żółtka ucieramy z cukrem i masłem. Dodajemy twaróg i cukier wanilinowy wszystko mieszamy na jednolitą masę i dodajemy orzechy, morele oraz skórkę kandyzowaną.  Gotowym nadzieniem nadziewamy spody babeczek. Dekorujemy wisienką kandyzowaną

Niezły Młynek
Tort czarno-biały 236

placki wystygną, każdy dzielimy na pół, czyli na dwa blaty. Ciasto jest wilgotne, więc nie ma potrzeby nasączania go, lecz jeśli macie ochotę, można nasączyć każdy blat herbatą. Przekładamy blaty masą. Ostatnią częścią masy smarujemy boki. Ja posypałam je płatkami. Wierzch ozdabiamy polewą i opcjonalnie kokosem, orzechami lub owocami: sezonowymi, kandyzowanymi wiśniami czy miechunką. Post Tort czarno-biały pochodzi

Poezja smaku
Wegańskie brownie z nasionami chia 205

Zawsze przy opisywaniu książek robimy z nich również jeden przepis (czasami więcej :) ). Chcemy się przekonać czy przedstawiane przepisy faktycznie wyjdą tak

Kuchenne Wariacje
Babeczki pomarańczowo-piernikowe z kremem cynamonowym 191

następnie blendujemy. W misce mieszamy składniki suche, czyli mąkę, mielone orzechy, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier. Dodajemy składniki mokre, czyli mleko, roztrzepane jajka, masło oraz 3/4 szklanki zblendowanej pomarańczy i dokładnie wszystko razem mieszamy. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy porcję ciasta do wysokości 3/4 papilotki. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 180ºC i studzimy

Na Ciasteczkowych Papierach
Domowa masa makowa 173

Domową masę makową do ciast można wbrew pozorom przygotować bardzo szybko gdy kupimy zmielony już mak. Zaoszczędzimy wtedy sporo czasu na mielenie. Taka zrobiona w domu nie ma sztucznych konserwantów i możemy do niej dodać takie składniki jakie lubimy, np. orzechy, migdały, skórki kandyzowane, rodzynki itp. Tak przygotowaną masę możecie wykorzystać do wszelkiego rodzaju makowców, drożdżówek, babeczek itp. Filiżanka

Smakołyki Asi
Klopsiki z makaronem 158

zrobić w woreczku używając wałka lub w misce pałką do ciasta). Do miski wrzucamy: pokruszone krakersy, mięso mielone, musztardę, rozmaryn i oregano. Wbijamy jajko i dodajemy sól i pieprz. Dodajemy 3 łyżki wody. Wyrabiamy. Następnie moczymy ręce w wodzie i formujemy około 24 klopsików rozmiaru prawie orzecha włoskiego. Odstawiamy do lodówki. Sos: Drobno kroimy cebulę i czosnek. Papryczka chilli

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Łatwe owsiane ciasteczka bez jajek 197

banany - 1 szklanka płatków owsianych - 2 łyżki kakao - dowolne dodatki (posiekane orzechy, rodzynki, czekolada, jagody goji itp) Banana obrać i rozgnieść widelcem. Dodać płatki owsiane, kakao i dodatki (u mnie jagody i posiekana biała czekolada). Dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Następnie, łyżką nakładać porcje ciasta. Formować okrągłe placki.  Piekarnik nagrzać do 150C (z termoobiegiem). Piec

CookYourself
Sałatka z orzechami, grillowanym kurczakiem, żurawiną i serem gorgonzola 355

Kolejna świetna propozycja na lekką kolację :) tym razem w postaci sałatki. Lekka i smaczna. Co tu więcej pisać, sałatki takie możemy przygotować na 1000 sposobów i

Niezły Młynek
Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami 173

Ciasteczka kruche z orzechami Najlepsze Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami. Kruche ciasteczka herbaciane Składniki: 1 szklanka* mąki tortowej 1/2 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 szklanki* cukru pudru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 150 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki sody konfitura z borówek 1 torebka herbaty Magic Apple * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię