Przepis na ciasto dostałam od mojej znajomej , a ta znajoma tez pewnie dostała go od swojej znajomej...:) Sprawdziłam , ciasto dobre , więc polecam Składniki : 1 szklanka oleju ( ja dałam taką niepełną , dobre 3/4 szklanki ) 1 szklanka cukru 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 3 duże jajka 2 pełne szklanki startej na grubych oczkach dyni ( może być też marchew lub pół(...)pół, ale nie więcej ! ) 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie bakalie : orzechy , rodzynki Przygotowanie : Do miski wlać odmierzony olej , wsypać cukier - ucierać , idzie ciężko , ale się nie zrażać ( tak do końca się go nie utrze i tak ma być ) Wbijać
Proste Potrawysię ciut ciasne, w pasku dziurka nie pasuje i trzeba go poszerzyć....wówczas przychodzi refleksja, czy nie za dużo sobie folguję ? Czy na pewno muszę zjeść dwa, trzy, ... kawałki ciasta ? Czy to zachcianka czy już łakomstwo ? By zdrowo jeść, nie musisz wcale odwiedzać specjalnych sklepów, szperać w internecie, by znaleźć szalenie dziwne produkty. Sięgnij po to co masz pod ręką(...)pewno uda Ci się stworzyć coś pysznego i zdrowego zarazem. Placuszki jogurtowe robi się szybko i tylko z kilku składników. Można je podać ze świeżymi owocami, musami lub orzechami. Doskonałe na śniadanie, podwieczorek, czy słodkie "co nieco". Składniki: 150 g jogurtu naturalnego 1 jajko 1/2 szklanki mąki jaglanej ( lub zmielona w młynku do kawy kasza jaglana ) 1/4 łyżeczki proszku
kolorowotorcikowosobą i również uprażyć na suchej patelni. Mąkę, sól, płatki, orzechy i ziarna wymieszać w dużej misce. Do suchych składników dodać melasę i zakwas, a następnie wodę. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Może się wydawać, że masa jest zbyt mokra, ale po upływie pewnego czasu zgęstnieje. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na pół godziny. Po tym czasie
Weekendy w domu i ogrodzierównież w Polsce,a dziś ciasto jest właśnie Dzień Ciasta Marchewkowego. Forma o wymiarach 12 x 21 cm 2 jajka 1 szkl. cukru 3/4 szkl.oleju 1 szkl.mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 szkl. startej marchewki 1/2 szkl.drobno posiekanych orzechów/bakalii Jajka i cukier zmiksować z olejem.Dodać mąkę, sól
Moje domowe kucharzeniepieczenia. Przykryj tortownicę i odstaw w ciepłe miejsce, aby ciasto jeszcze podrosło. Piekarnik rozgrzej do 200C. Wstaw tortownicę i piecz odrywany chlebek przez 20 min, a następnie przez kolejne 20 min w 170-180C. Odrywaj chlebek i ciesz się smakiem! Artykuł Włoski chlebek drożdżowy z mozzarellą, orzechami i oliwkami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaWskazówka: Do zrobienia crumble można wykorzystać dowolne kruche ciasto. Czasami zostają mi jakieś skrawki z tart lub babeczek, więc wkładam je do pudełeczka i mrożę. Kiedy nazbiera mi się takich skrawków wystarczająco dużo, wtedy je wykorzystuję do przygotowania crumble z dowolnymi owocami. Spróbuj także crumble z orzechami i jabłkami
Codzienna kuchnia niecodziennapomocnicy w kuchni sprawili się dzielnie, nie ulękli się rozlanym ciastom, rozpływającym białkom i klapniętym bezą. Daliśmy radę i staliśmy się mistrzami w tej wojnie. Od tej pory nie straszne nam są zarówno beziki, Pavlowe jak i makaroniki… Przygotowaliśmy dla Was cykl makaronowych przepisów zaczynając od makaroników z orzechami laskowymi, bowiem wszystkie tradycyjne na mielonych migdałach znikały zanim zdążyłam zrobić
Kolizje Smakówsmaruję ją kremem czekoladowym. 21 Kładę trzeci blat na cieście i smaruję kremem czekoladowym wierzch oraz boki. 22 Polewam wszystko rozpuszczoną czekoladą i odstawiam aż czekolada lekko się zetnie. 23 Na lekko ściętej polewie układam dekorację według uznania - mogą to być świeże lub mrożone owoce, starta czekolada, orzechy lub inne dowolne. 24 Smacznego! Wskazówki Konfiturę malinową można zastąpić inną dowolną
Book of spellsmigdałowe – jabłka w cieście – róże z ciasta francuskiego – wafle z kajmakiem – creme brulee GRUSZKI PIECZONE W MIODZIE Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: – 2 gruszki średnio-miękkie – 4 łyżeczki miodu malinowego (możesz też użyć innego miodu) – 4 łyżki serka ricotta – do podania: orzechy pekan, maliny świeże lub mrożone Przygotowanie : Gruszki umyj
nietylkopasta.plUwielbiam lodowe torty . Przyrządzam je często i sezonowo zamiast tradycyjnego ciasta jak tort jeżynowy . Pomysł na mrożony cheesecake wpadł mi całkiem przypadkiem do głowy. Ostatnio piekłam czekoladowo orzechową pralinę i tak sobie pomyślalam, że część wykorzystam do mrożonego sernika. Do praliny użyłam pekanowców ale oczywiście można wybrać dowolne orzechy. Lubię desery bez pieczenia. Gotową pralinę wykorzystałam na spód sernika
codojedzeniadokładnie z cukrem. 2. Przy pomocy łyżeczek formuj kulki wielkości orzecha laskowego, układaj na pergaminie i włóż do zamrażalki na 2h. Ciasteczka: 1. W dużej misie wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki. 2. Do suchych składników dodaj puree z dyni i roztopione masło- wymieszaj/zagnieć wszystko na gładkie ciasto. 3. Podziel ciasto na części wielkości piłeczki do ping-ponga
Kuchnia w Słońcu Skąpanasposób mu się oprzeć:) Idealne dla wszystkich, którzy lubią ciasto „murzynek”:) 1,5 szkl. mąki pszenej 1,5 szkl. cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 1 op. cukru wanilinowego 7 łyżek wody 250 g margaryny 1-2 jabłka bakalie: orzechy, rodzynki, suszone śliwki ok. 1 łyżka mąki ziemniaczanej Margarynę przekładamy
Smaki Na Talerzupieczenia Lukier: białko szkl.cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania : Orzechy włoskie siekamy , łączymy z pozostałymi bakaliami, oprószamy 2 łyżkami mąki. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając kolejno 4 żółtka. Następnie łączymy z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy z bakaliami i ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Różne smaki w kuchniłyżka masła orzechowego - naturalny ekstrakt waniliowy - pokruszone ulubione orzechy Wykonanie: Wszystkie składniki na masę podstawową wrzucamy do miski i za pomocą blendera miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji ( powinna ona być dość gęsta i nie rozlewająca się, tak by dało się z niej uformować ciasteczka). Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do osobnych naczyń
Gawron w rosolemasę. (Użyłam widelca.) Smażyć na rozgrzanym oleju - z obu stron. (Ciasto wykładałam za pomocą łyżki stołowej.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z ulubionymi dodatkami (**). (*) W oryginale jest 1 łyżeczka pudru. Jego ilość zależy od tego, z czym placki zostaną podane. (**) Placuszki podałam z roztopioną czekoladą i posiekanymi orzechami włoskimi. Idealnie smakują z cukrem pudrem, miodem - czy dowolnym sosem/syropem
Di gotujestrony OlgiSmile. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu na świąteczne ciasto to polecam (na Sylwestra też będzie doskonały:) Składniki: 2 szklanki marchwi tartej na drobnych oczkacg 2 pomarańcze 1 cytryna 1 3/4 szklanki mleka (u mnie sojowe) 3 szklanki mieszanki bakalii (skórka cytrynowa, daktyle, rodzynki itp.) 1 szklanka orzechów (u mnie laskowe i włoskie) 1 szklanka suszonej żurawiny 6 łyżek oliwy
pyszne zdrowościnutą. Idealny nie tylko do tortów orzechowych, ale także do ciast bakaliowych i kajmakowych. Moja ulubiona opcja to przekształcanie go w pyszny tort snickers. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 40 g drobno zmielonych orzechów laskowych lub włoskich Przepis : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy
Domowe Tortyodcedzamy, przekładamy do misy blendera, zalewamy mlekiem, zasypujemy kakao, dodajemy orzechy (o ile zdecydowaliśmy się na ich użycie) i miksujemy na najwyższych obrotach do czasu otrzymania jednolitej konsystencji kremu. Nie trzeba go dosładzać, gdyż daktyle same w sobie są bardzo słodkie. Jemy łyżeczką, na kanapce, z plackami, na cieście, w naleśniku, z chrupkami gryczanymi (na zdjęciu) lub w inny kreatywny
Be Fit Be Strongzakupić kilku kawałków mojej ukochanej baklavy, Obok tradycyjnej z orzechami włoskimi i pistacjami, gorąco polecam kokosową w formie bransolety. Każdy miłośnik kokosu będzie zachwycony. Nie mogąc się zdecydować na konkretny posiłek, wybraliśmy moją ulubioną pizzę od Happy Little Track . Lepszej margharity nie znajdziecie w całym mieście! Idealne ciasto pieczone w piecu opalanym drewnem, najlepsza mozzarella, sos pomidorowy i świeża bazylia
Food Squarenaleśniczki to samo zdrowie, a w połączeniu z owocami czy orzechami tworzą idealną kompozycję obiadową :) Składniki : 100 g mąki żytniej 2 jajka 130 ml mleka 140 ml wody 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy Rozgrzać patelnię. Składniki dokładnie zmiksować. Przesmarować patelnię masłem przed pierwszym naleśnikiem i wylać chochelkę ciasta. Smażyć, aż jedna strona będzie sucha, przewrócić i smażyć jeszcze
Chocolate Muffin Blogforemki i wstawić na ok. 10 minut do piekarnika, by ciasto się lekko zrumieniło. Na nadzienie dyniowe 300 g pure dyniowego 160 g cukru 2 łyżki zimnej wody 1 -2 łyżeczek przyprawy piernikowej 2 łyżki soku z cytryny 20 g masła 8 - 10 łyżek rumu garść grubo siekanych orzechów włoskich 200 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady z dodatkiem skórki pomarańczowej
KUCHARNIAłyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 250 g fistaszków / orzechów ziemnych nie solonych 70 g żurawiny 550 g mąki + 30 g do obsypania blatu Sposób przygotowania: Masło i cukier wrzucamy do miski i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Następnie wbijamy jajka i dalej ubijamy. Ciasto przełożyć do robota kuchennego z końcówką to wyrabiania ciasta i wsypać
Słodkie Przyjemnościżółtka, śmietanę i posiekane masło, połączyć końcówką noża. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie podzielić na kilka 4 części, każde z nich rozwałkować ma kształt koła. Każde koło podzielić na 8 trójkątów. Nadzienie makowe: 150g zmielonego maku, 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 1/2 szklanki mielonych migdałów, łyżka kandyzowanej skórki
Z miłości do słodkościpieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki soli dodatki: rodzynki, daktyle, orzechy itp. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek, cynamon, sól i dodatki. W drugiej rozgniecionego banana i jajko ( siemię należy wymieszać z wodą, zostawić na chwilę i używać jak jajko). Zawartości obu misek mieszamy do połączenia się składników. Ciasto będzie bardzo gęste, ale nie należy go rozcieńczać. Przekładamy
Kuchenny Skrawek Niebaowoce kandyzowane ananas,papaja,melon, 1 opakowanie polewa czekoladowa mleczna z orzechami jajka ubijamy mikserem z cukrami i solą na kogel-mogel do masy jajecznej dodajemy śmietanę i mikserem na gładką masę wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, na mąkę owoce kandyzowane i mikserem wymieszać na gęste ciasto forma silikonowa z kominkiem 24 cm - ciasto przełożyć do formy
W Mojej Kuchni Lubię