Nalewka na skorupkach z orzechów włoskich. 316Składniki : orzechy włoskie spirytus 50 % cukier woda Sposób wykonania : O rzechy włoskie rozbij, wyjmij z nich nasiona. Nasiona możesz zużyć np. do ciast. Skorupki rozgnieć na małe kawałki. Wsyp do słoja do 2/3 wysokości. Zalej spirytusem tak, aby całe były zalane alkoholem. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 2-3 miesiące. Po tym czasie przefiltruj
Przepisy i porady kulinarne
Chleb z orzechami laskowymi, rodzynkami i rozmarynem 164gryczanej 150 gram mąki pszennej 200 gram kefiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki świeżych orzechów laskowych (lub standardowych, suszonych) 1/2 szklanki rodzynek kilka gałązek świeżego rozmarynu Wszystkie składniki wrzucam do miski i dokładnie mieszam. Moje ciasto nie kleiło się do rąk, na to jednak nie ma reguły. Formuję kulę i umieszczam ją na blaszce wyłożonej
Mango Papaja
Pierogi ruskie najlepsze! 254małą sentymentalną podróżą do rodzinnej miejscowości, gdzie po jabłka szło się do ogrodu, po ziemniaki na pole, a wielki orzech wciąż rośnie za garażem i co roku daje tyle owoców, że można obdarować sąsiadów i znajomych. Składniki na ok.40 sztuk: Ciasto: 300 g mąki przennej plus do posypania 200 ml wrzącej wody 20 g masła 1 łyżeczka soli Farsz
Smakuj życie!
Florentynki 233miód i masło. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut (czas od momentu zagotowania). Zdejmujemy z gazu i dodajemy orzechy, migdały i posiekaną żurawinę oraz rodzynki. Wszystko razem mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy nasza masa bakaliowa wystygnie, łyżeczką nakładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem tworząc okrągłe, spłaszczone ciasteczka o średnicy gdzieś 4-5cm. Ważne jest aby ciasteczka były
Kuchenne Wariacje
Pełnoziarniste ciasto z wiśniami 174posypka na wierzchu trudno byłoby się domyśleć z jakich składników zostało zrobione. Osobiście nie przepadam za płatkami owsianymi w ciastach, ale tutaj w ogóle się ich nie czuje. Trzeba je tylko dobrze zmielić. Można to zrobić w młynku do mielenia orzechów". Przepis dodaję do akcj i "W wiśniowym sadzie" . Czytaj więcej
Wiem co jem
Chleb z orzechami i płatkami owsianymi 172masła 150 ml mleka 200 ml wody 2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 2 łyżki miodu 80 g orzechów laskowych No i teraz to w sumie już jak zawsze: bez zbędnej zwłoki wrzucamy wszystko do dużej miski i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy tak z 15 minut, a jak mamy siły to i 20. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, pozbawione
Marder&Marder Manufacture
Pierogi z mięsem + film 192gorącą wodę ,wszystko mieszamy łyżką a następnie dłonią wyrabiamy ciasto .Gdy będzie zbyt wilgotne można dodać odrobinę mąki . Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek na stolnicy wysypanej mąką i wycinamy krążki za pomocą szklanki . Na każdy krążek nakładamy farsz wielkości orzecha włoskiego i mocno zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Boczek kroimy
Smakowite Dania
Drożdżówki z prażonymi jabłkami 221mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do garnka dosypujemy pozostałe jabłka i gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy masło, cynamon i rozdrobnione orzechy. Mieszamy i masa jabłkowa jest gotowa. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, sól, aromat, żółtka i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy do momentu wchłonięcia masła. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto
Maminek kulinarny
Baletki 229zrobienia! Składniki : * 3 jajka * 2/3 szklanki cukru pudru * 2/3 szklanki mąki pszennej * mak do posypania * powidła śliwkowe Orzech Przygotowanie : Białka oddzielić od żółtek. Ubić na gęstą pianę dodając po trochę cukru. Wsypać przesianą mąkę, wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto do szprycy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyciskać okrągłe biszkopciki, posypać makiem. Piec na złoty kolor, około 5-6 minut
Magiczne Życie Marty
Ciasteczka z masą z białego maku 176pieczenia. Dodajemy miękkie masło, cukier, mleko. Wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy masę makową i jeszcze raz krótko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 5 części. Z każdej formujemy wałek o grubości ok. 2-3 cm. Obtaczamy w startych migdałach lub innych orzechach. Schładzamy godzinę w lodówce. Po tym czasie kroimy wałeczki w plasterki ok. 0,5 cm grubości i układamy na blaszce
Aga w kuchni
Sernik z brzoskwiniami 433Łatwy do wykonania i pyszny sernik z brzoskwiniami, na spodzie z herbatników i orzechów włoskich. Składniki: Masa serowa 1 kg sera twarogowego
Kuchcik gotuje
Świąteczny misz-masz 248CIASTA I CIASTECZKA DYNIOWO-ŻURAWINOWE CIASTECZKA MINI KARMELOWE SZARLOTKI CZEKOLADOWO-KAKAOWO-KOKOSOWO-PIANKOWE PYSZNOŚCI CHRUPIĄCE PIERNICZKI MUFFINKI MARCHEWKOWE CIASTO JABŁKOWO-ŻURAWINOWE CHLEBEK DYNIOWY PIERNIK-NAJLEPSZY ŚWIĄTECZNE SOSY DOMOWY SOS KARMELOWY SOS ŻURAWINOWY KURCZAK TROCHĘ INACZEJ KURCZAK W ORZECHACH KURCZAK NA POROWYM PUREE Wesołych Świąt! Paulina Popularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka Super prosta pizza na miękkim
Gotowanie to kochanie
Pierniczki dla alergika (bez glutenu, mleka i jaj) 320pudru i wody, aby był jeszcze bielszy dodałyśmy mleka kokosowego. Przygotowanie: Margarynę ogrzać aby lekko zmiękła. Migdały lub orzechy zmielić. Wymieszać mąki, siemię lniane, proszek do pieczenia, przyprawy i pozostałe suche składniki, połączyć z margaryną i miodem. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę i schłodzić w zamrażarce. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, wycinać ciasteczka i układać
głodny alergik
Pralinki Amanda 185Składniki na jasny krem Gianduja: 150 g białej czekolady 10 g mlecznej czekolady 125 g margaryny 200 g słodzonego mleka skondensowanego 50 g drobno mielonych orzechów
Świat Ciasta
Chleb razowy ze słonecznikiem na zakwasie 281się odkształci - jest gotowe do pieczenia. Owinięcie/włożenie ciasta chlebowowego do worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia. Słonecznik można zastąpić innymi ziarnami np. sezamem, siemieniem lnianym, psetkami dyni czy orzechami. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie . Przepis zgłoszony do listy Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na blogu Zapach
Gospodyni Miejska