ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:567/988)

Tort chałwowy z konfiturą porzeczkową 194

tort chałwowy! Jasny biszkopt nasączony kawą, słodki krem budyniowy z dużym dodatkiem chałwy waniliowej, z obsypką na bazie prażonych orzechów laskowych, chałwy i wiórków kokosowych idealnie się ze sobą komponuje. Tort chałwowy z konfiturą porzeczkową -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Tort chałwowy z konfiturą porzeczkową 205

tort chałwowy! Jasny biszkopt nasączony kawą, słodki krem budyniowy z dużym dodatkiem chałwy waniliowej, z obsypką na bazie prażonych orzechów laskowych, chałwy i wiórków kokosowych idealnie się ze sobą komponuje. Tort chałwowy z konfiturą porzeczkową -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Chlebek bananowy 124

Chleb bananowy to amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. Przygotowywane m.in. z mąki, jajek, proszku do pieczenia i rozgniecionych bananów. W niektórych wariantach dodaje się także orzechy i owoce. Wypiekane jest w podłużnych formach podobnych do tych używanych do pieczenia chleba. Chlebek pachnie i smakuje bananami. Dzięki nim jest też

Wymiar Zdrowia
Chlebek bananowy 131

Chleb bananowy to amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. Przygotowywane m.in. z mąki, jajek, proszku do pieczenia i rozgniecionych bananów. W niektórych wariantach dodaje się także orzechy i owoce. Wypiekane jest w podłużnych formach podobnych do tych używanych do pieczenia chleba. Chlebek pachnie i smakuje bananami. Dzięki nim jest też

Wymiar Zdrowia
Too Thai - kulinarna podróż do Bangkoku 176

ryżem jaśminowym było rewelacyjne. Curry bardzo aromatyczne, gęste i kremowe, a krewetki zrobione w punkt  kurczak z papryką , orzechami nerkowca w sosie z żółtej soi (25 zł) z woka, poddany z ryżem jaśminowym to danie kompletne kalmary chrupiące w cieście ryżowym z pikantnym aioli (23 zł). Za dobre kalmary dam się pokroić! Te serwowane tutaj są obłędne; chrupiące

Kulinarne przygody Gatity
Ciastka z czekoladą 223

kruche ciasto. Wkładamy na około godzinę do zamrażalnika . Całą czekoladę także wkładamy do zamrażalnika. Po upływie czasu , ciasto przekładamy a stolnicę posypaną mąką.    Rozwałkowujemy na grubość około1 – 1 ½ cm i szklanką wycinamy ciastka LUB:    formujemy w kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczając układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (unikniemy na trafienie na rodzynkę brzegiem szklanki

Domowe ciasta
Przepisy na Tłusty Czwartek 185

ugotowac.blogspot.com/2016/02/churros-z-sosem-czekoladowym.html 3. twarogowych mini pączków, przepis tutaj:  http://ugotowac.blogspot.com/2015/10/twarogowe-paczusie.html 4. racuchów przygotowanych na bazie ciasta drożdżowego nadzianych kawałkami jabłek, przepis tutaj:  https://ugotowac.blogspot.com/2018/01/racuchy-z-jablkiem.html 5.    małych ptysi nadzianych budyniem, polanych mleczną czekoladą i posypanych posiekanymi orzechami włoskimi, przepis tutaj:  http://ugotowac.blogspot.com/2015/02/mini-ptysie-z-budyniem-czekolada-i.html 6. faworków wraz z dodatkiem jogurtu naturalnego, przepis tutaj

Ugotować
MUFFINKI Z JAGODAMI GOJI I ORZECHAMI PEKAN 167

Dzisiaj proponuję Wam prosty przepis na muffinki z jagodami goji i orzechami pekan, możecie je przygotować na karnawał jak również na inne okazje. Życzę Wam miłych

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Owsianka marchewkowa 171

Szybka owsianka o smaku i aromacie ciasto marchewkowego? Czemu nie! Robiłam pierwszy raz i bardzo podoba mi się jej smak, ten cudowny zapach a do tego chrupiące orzechy włoskie. Idealnie rozgrzewające śniadanie, które dodaje energii na cały długi dzień.  Składniki: szkl. mleka 1/2 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. startej marchwi łyżka wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli garść

wyzwania kuchenne
Trufle czekoladowe 196

masła orzechowego 50 g cukru pudru 20 g posiekanych płatków migdałowych Wykonanie: Do miski wsypałam pokrojone w małe kawałki ciasto Brownie, które upiekłam wcześniej. Wsypałam połowę kakao, dodałam masło orzechowe i cukier puder. Wymieszałam. Z masy formowałam kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Każdą kulkę zważyłam.   Ich waga wahała się między 25 a 30 g. Potem obtoczyłam je w kakao

Kuchnia u Krysi
MASA MAKOWA + FILMIK 193

Masa makowa jest używana do ciast, ciasteczek i do przygotowania różnych słodkości. Ważne aby była smaczna, pachnąca świętami. Masę można przygotować według własnego gustu, dodać więcej orzechów, suszonych owoców itp. Przepis na tą masę stosuję od lat i bardzo mi smakuje. Wystarcza jej na zawinięcie 3 dużych makowców. SKŁADNIKI : 400 g mielonego maku 2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody

Kulinarne Fantazje Marioli
BISZKOPTOWIEC KAJMAKOWO - BUDYNIOWY 226

czekoladowej. Na wierzch położyć trzeci blat biszkopta, na który wyłożyć pozostały krem i lekko  posmarować boki kremem. Wierzch ciasta posypać startą białą czekoladą. Rada: Zamiast masy krówkowej o smaku tiramisu można użyć innego smaku np. klasycznej lub o smaku orzecha

Ciastka - domowe słodkości
Tort batatowo-bananowy 179

nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 50-55 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy ciasto na kilka godzin do całkowitego ostudzenia. Ozdabiamy bitą śmietaną – przepis na nią podałam przy okazji tortu naleśnikowego lub owocami albo orzechami – czym kto lubi Praktyczne rady: Zalecam gotowanie batatów na parze, bo te gotowane w wodzie są bardziej “mokre

Lamarida.pl
DOMOWE BATONIKI CZEKOLADOWE Z PŁATKAMI OWSIANYMI I ORZECHAMI 167

Składniki 50-75 g płatków owsianych 50 g płatków migdałowych 50 g posiekanych orzechów laskowych 2-3 łyżki sezamu (można zamienić jednym z pozostałych składników) 200

OliveandThyme
Ciastka migdałowe z orzeszkiem 177

Bardzo dobre ciasteczka, lekko chrupiące. Polecam Przygotowanie ciasta – ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym, solą tak długo aż cukier się rozpuści. Dodać zmielone migdały

Kuchnia Pokoleń
KEKS Z AJERKONIAKIEM 216

wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie ciasto.  Keks pieczemy 1 godzinę.  Po upieczeniu i całkowitym ostudzeniu, ciasto zawijamy w papier i wkładamy w woreczek. Odkładamy na 3-4 dni. Po tym czasie keks dekorujemy lukrem i posypujemy orzechami i skórką kandyzowaną. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
świąteczny sernik z prażonymi jabłkami 334

składniki na spód ciasta: 130 g mąki orkiszowej lub pszennej 140 g cukru 2 jajka 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 70 g zmielonych orzechów włoskich 70 g masła 50 ml wody 1 łyżeczka cynamonu 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Masło rozpuszczamy z wodą na małym ogniu. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, orzechami oraz cynamonem Jajka

Domowy Smak Jedzenia
Karp w śmietanie z pieczarkami i makaronem 223

semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem, który otrzymałam od Lidl Polska . Wraz z makaronem, mieszanką suszonych owoców i orzechów w czekoladzie oraz kremem kakaowym otrzymałam wspaniałą książkę "Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego". W książce znajdziemy cały wachlarz przepisów na ciasta, ciasteczka i desery. Książka jest dostępna w promocji w sklepach Lidl w całej Polsce od 28 listopada. Aby zdobyć jeden

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto "Wiewiórka" 225

skład obydwu przepisów zorientowałam się, że jest to tak znane i popularne ciasto. Pyszne, wilgotne, napełnione bakaliami. Idealne ciasto na jesienne wieczory. Składniki (26x20):  4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2/3 szklanki oleju szklanka bakalii (u mnie orzechy włoskie i rodzynki) łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu 5 jabłek Sposób przygotowania: Mąkę łączymy

Pobite gary Barbary
Chleb z soczewicą na zakwasie 234

się odkształci - jest gotowe do pieczenia. Owinięcie/włożenie ciasta chlebowowego do worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia. Siemię lniane można zastąpić innymi ziarnami np. sezamem, słonecznikiem, psetkami dyni czy orzechami. Źródło przepisu:   Przyślij przepis

Gospodyni Miejska
Mocno kokosowe ciastka z płatkami zbożowymi (z olejem, wiórkami i cukrem kokosowym) 172

solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszankę zalać olejem i ponownie wymieszać. Na samym końcu masę wyrobić z jajkiem. Ciasto odstawić na kilka minut, dzięki czemu będzie mniej lepkie i łatwiejsze w formowaniu. Następni z masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Odstępy nie muszą być duże

Di gotuje
Bezglutenowe naleśniki z masłem z orzechów laskowych, ekspandowaną quinoą i czereśniami 202

łyżek mąki kasztanowej 2 jajka 100 ml wody szczypta soli łyżeczka cukru kokosowego 5 - 6 łyżek masła z orzechów laskowych 3 garście wypestkowanych czereśni 6 łyżek ekspandowanej quinoy olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Z jajek, wody i mąki robimy ciasto naleśnikowe, doprawiamy je cukrem kokosowym i solą. Naleśniki smażymy na oleju kokosowym, a następnie smarujemy je masłem orzechowym i zwijamy

Quinoa Raz!
Najłatwiejsze ciasteczka z marmoladą 270

uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli Wasz mikser nie daje rady połączyć w pełni masy można na koniec szybko (!) zagnieść ciasto ręką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Uwaga! Piekarnik musi być dobrze nagrzany. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy szybko kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W każdej kuleczce robimy palcem wgłębienie. We wgłębienia nakładamy twardą marmoladę

Słodkie okruszki
Pieguski czekoladowe 193

pieczenia, dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtko i cukier i ugniatamy ciasto chwilę, czekoladę siekamy, dodajemy do ciasta i ugniatamy aż zacznie się odklejać od rąk i zbierze całą mąkę z blatu. Formujemy kulki dowolnej wielkości (u mnie orzecha laskowego ) i spłaszczmy je, układamy na blasze i pieczemy ok 12-20, w zależności od wielkości aż się zarumienią

Idę coś wszamać
Sylwestrowe szaleństwo, czyli krakersy z dyni, z kozim serkiem i karmelizowaną cebulą 216

Zmiel orzechy. Do miski wsyp suche składniki, czyli: płatki owsiane, pestki słonecznika, len, pestki dyni, mąkę, nasiona Chia, orzechy włoskie, czarnuszkę, kolendrę i sól. Dodaj miód, oliwe z oliwek i puree z dyni. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo wodę, aż do uzyskania zwartej masy. Owiń ciasto folią i zostaw na pół godziny. Rozgrzej piekarnik

Smiling Shrimp
PIERNIK TRADYCYJNY SIOSTRY ANASTAZJI 196

śmietanę, mąkę zmieszaną z sodą, kakao, przyprawą do piernika. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto do foremki. Piec w temp. 150-160'C ok. 40-60 min. Po upieczeniu polać polewą czekoladową . Ozdobić drobno posiekanymi orzechami włoskimi. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Lebkuchen - niemieckie pierniczki 205

pieczenia, soda, przyprawa do piernika, migdały i skórkę pomarańczy. Zalewamy letnim miodem, mieszamy łyżką i odstawiamy do ostudzenia. Ciasto będzie trochę klejące, ale takie ma być- nie podsypujcie mąką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy uformowane kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczamy. Pieczemy 15 minut w 170 stopniach. Po ostudzeniu przekładamy do pojemnika, wkładamy skórkę jabłka i zamykamy

Aga w kuchni
Nalewka na skorupkach z orzechów włoskich. 310

Składniki : orzechy włoskie spirytus 50 % cukier woda Sposób wykonania :   O rzechy włoskie rozbij, wyjmij z nich nasiona. Nasiona możesz zużyć np. do ciast. Skorupki rozgnieć na małe kawałki. Wsyp do słoja do 2/3 wysokości. Zalej spirytusem tak, aby całe były zalane alkoholem. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 2-3 miesiące. Po tym czasie przefiltruj

Przepisy i porady kulinarne
Chleb z orzechami laskowymi, rodzynkami i rozmarynem 131

gryczanej 150 gram mąki pszennej 200 gram kefiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki świeżych orzechów laskowych (lub standardowych, suszonych) 1/2 szklanki rodzynek kilka gałązek świeżego rozmarynu Wszystkie składniki wrzucam do miski i dokładnie mieszam. Moje ciasto nie kleiło się do rąk, na to jednak nie ma reguły. Formuję kulę i umieszczam ją na blaszce wyłożonej

Mango Papaja
Pierogi ruskie najlepsze! 246

małą sentymentalną podróżą do rodzinnej miejscowości, gdzie po jabłka szło się do ogrodu, po ziemniaki na pole, a wielki orzech wciąż rośnie za garażem i co roku daje tyle owoców, że można obdarować sąsiadów i znajomych. Składniki na ok.40 sztuk: Ciasto: 300 g mąki przennej plus do posypania 200 ml wrzącej wody 20 g masła 1 łyżeczka soli Farsz

Smakuj życie!
Florentynki 214

miód i masło. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut (czas od momentu zagotowania). Zdejmujemy z gazu i dodajemy orzechy, migdały i posiekaną żurawinę oraz rodzynki. Wszystko razem mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy nasza masa bakaliowa wystygnie, łyżeczką nakładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem tworząc okrągłe, spłaszczone ciasteczka o średnicy gdzieś 4-5cm. Ważne jest aby ciasteczka były

Kuchenne Wariacje
Pełnoziarniste ciasto z wiśniami 166

posypka na wierzchu trudno byłoby się domyśleć z jakich składników zostało zrobione. Osobiście nie przepadam za płatkami owsianymi w ciastach, ale tutaj w ogóle się ich nie czuje. Trzeba je tylko dobrze zmielić. Można to zrobić w młynku do mielenia orzechów". Przepis dodaję do akcj i "W wiśniowym sadzie" . Czytaj więcej

Wiem co jem
Chleb z orzechami i płatkami owsianymi 161

masła 150 ml mleka 200 ml wody 2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 2 łyżki miodu 80 g orzechów laskowych No i teraz to w sumie już jak zawsze: bez zbędnej zwłoki wrzucamy wszystko do dużej miski i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy tak z 15 minut, a jak mamy siły to i 20. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, pozbawione

Marder&Marder Manufacture
Pierogi z mięsem + film 182

gorącą wodę ,wszystko mieszamy łyżką a następnie dłonią wyrabiamy ciasto .Gdy będzie zbyt wilgotne można dodać odrobinę mąki . Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek na  stolnicy wysypanej mąką i wycinamy krążki za pomocą szklanki . Na każdy krążek nakładamy farsz wielkości orzecha włoskiego i mocno zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Boczek kroimy

Smakowite Dania
Drożdżówki z prażonymi jabłkami 208

mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do garnka dosypujemy pozostałe jabłka i gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy masło, cynamon i rozdrobnione orzechy. Mieszamy i masa jabłkowa jest gotowa. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, sól, aromat, żółtka i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy do momentu wchłonięcia masła. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto

Maminek kulinarny
Baletki 206

zrobienia! Składniki : * 3 jajka * 2/3 szklanki cukru pudru * 2/3 szklanki mąki pszennej * mak do posypania  * powidła śliwkowe Orzech Przygotowanie : Białka oddzielić od żółtek. Ubić na gęstą pianę dodając po trochę cukru. Wsypać przesianą mąkę, wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto do szprycy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyciskać okrągłe biszkopciki, posypać makiem. Piec na złoty kolor, około 5-6 minut

Magiczne Życie Marty
Ciasteczka z masą z białego maku 167

pieczenia. Dodajemy miękkie masło, cukier, mleko. Wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy masę makową i jeszcze raz krótko zagniatamy. Ciasto dzielimy na 5 części. Z każdej formujemy wałek o grubości ok. 2-3 cm. Obtaczamy w startych migdałach lub innych orzechach. Schładzamy godzinę w lodówce. Po tym czasie kroimy wałeczki w plasterki ok. 0,5 cm grubości i układamy na blaszce

Aga w kuchni
Sernik z brzoskwiniami 420

 Łatwy do wykonania i pyszny sernik z brzoskwiniami, na spodzie z herbatników i orzechów włoskich. Składniki:      Masa serowa 1 kg sera twarogowego

Kuchcik gotuje
Świąteczny misz-masz 236

CIASTA I CIASTECZKA DYNIOWO-ŻURAWINOWE CIASTECZKA MINI KARMELOWE SZARLOTKI CZEKOLADOWO-KAKAOWO-KOKOSOWO-PIANKOWE PYSZNOŚCI CHRUPIĄCE PIERNICZKI MUFFINKI MARCHEWKOWE CIASTO JABŁKOWO-ŻURAWINOWE  CHLEBEK DYNIOWY PIERNIK-NAJLEPSZY  ŚWIĄTECZNE SOSY DOMOWY SOS KARMELOWY SOS ŻURAWINOWY KURCZAK TROCHĘ INACZEJ KURCZAK W ORZECHACH KURCZAK NA POROWYM PUREE Wesołych Świąt! Paulina Popularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka Super prosta pizza na miękkim

Gotowanie to kochanie
Pierniczki dla alergika (bez glutenu, mleka i jaj) 312

pudru i wody, aby był jeszcze bielszy dodałyśmy mleka kokosowego.  Przygotowanie: Margarynę ogrzać aby lekko zmiękła. Migdały lub orzechy zmielić. Wymieszać mąki, siemię lniane, proszek do pieczenia, przyprawy i pozostałe suche składniki, połączyć z margaryną i miodem. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę i schłodzić w zamrażarce.  Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, wycinać ciasteczka i układać

głodny alergik
Pralinki Amanda 175

Składniki na jasny krem Gianduja: 150 g białej czekolady 10 g mlecznej czekolady 125 g margaryny 200 g słodzonego mleka skondensowanego 50 g drobno mielonych orzechów

Świat Ciasta
Chleb razowy ze słonecznikiem na zakwasie 267

się odkształci - jest gotowe do pieczenia. Owinięcie/włożenie ciasta chlebowowego do worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia. Słonecznik można zastąpić innymi ziarnami np. sezamem, siemieniem lnianym, psetkami dyni czy orzechami. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie . Przepis zgłoszony do listy Na zakwasie i na drożdżach  prowadzonej na blogu Zapach

Gospodyni Miejska
Orzechowy biszkopt z owocami 223

Składniki: 2 białka 1 cale jajko 3 łyżki mąki 3 łyżki drobno zmielonych orzechów laskowych, np. tarte orzechy BackMit 6 płaskich łyżek cukru owoce - u mnie

kolorowotorcikowo
Fantazja śliwkowa - powidła ze śliwek odrobinę inaczej 141

ósemki, jeżeli śliwki są bardzo duże. Do nich dodać wodę i planując doprowadzić do wrzenia, następnie na średnim ogniu podsmażyć mieszając praktycznie bez przerwy przez około 10 minut.  Orzechy posiekać średnio, w sumie na takie kawałki, jakie lubicie.  Śliwki po pierwszym grzaniu zdjąć z palnika  i  wmieszać cały cukier. Całkowicie wystudzić. Najczęściej robię to wszystko wieczorem(...)fantazję, a następnie podgrzewam planując posłodzone już  śliwki  i dodaję orzechy. Przesmażam znowu około 10 minut, pod koniec dodaję alkohol. Mieszam dokładnie i od razu przekładam gorące powidła do gorących słoików i natychmiast zakręcam. Oczywiście takie powidła można stosować jak każde inne. Do ciast, naleśników, kanapek, ale powiem Wam też, że świetnie sprawdzą się jako urozmaicenie tak zwanej

I tu będę miała takie te
ciasto marchewkowe 219

cukier waniliowy, wymieszać. Marchewki umyć, obrać, i zetrzeć na tarce. Czekoladę posiekać, orzechy posiekać, rodzynki sparzyć, dodać wszystko do marchewki, wymieszać. Mikserem utrzeć jaja z cukrem, dodawać porcjami mąkę, na końcu wlać olej i wymieszać. Dodać marchew wciąż mieszając. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia ciast. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika  ( 180 stopni

Darcia w kuchni
Szarlotka jaglana – detoks party! ("Jaglany detoks") 208

polewę i dekorację mleczną  HELIO   Polecam ją , gdyż bardzo szybko się "robi".Po rozpuszczeniu pastylek polewy HELIO zyskują gładką i kremową konsystencję, która ułatwia równomierne pokrycie całego ciasta. Ja zrobiłam krateczkę. Opakowanie zostało wykonane ze specjalnej folii, odpornej na działanie wysokiej temperatury niezbędnej do sprawnego wykorzystania Polewy HELIO w kuchni, tj. do 75-80 ºC. Polewę(...)mleko roślinne lub wodę, olej kokosowy albo inny tłoczony na zimno. Wyrób zwarte ciasto, wylep nim tortownicę pokrytą pergaminem. Dociskaj na brzegach. Piecz w 180 stopniach około 10 minut, po czym wyjmij spód i wyłóż masę jabłkową na wierzch. Wyrównaj i posyp płatkami migdałów oraz orzechami. Przykryj wierzch folią aluminiową i piecz około 35 minut. Po tym czasie zdejmij folię

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z kurczaka, z selerem naciowym i orzechami 729

upieczenia zapewniał ktoś inny więc miałam opcję zrobienia sałatki albo ciasta . Włączanie piekarnika w upał zupełnie mi się nie podobało, sałatka to lepszy wybór. Postanowiłam zrobić sałatkę z kurczakiem - liczyłam, że ktoś inny zrobi samą warzywną i nie przeliczyłam się. Dodałam trzeszczącego selera naciowego , słodkiego ananasa i chrupiące orzechy czyli wszystko to co lubię. Wyszło jak wyszło i mam tylko

Smaczna Pyza
Pizza z gruszką i rukolą 288

kulki mozzarelli – 100 g sera z niebieską pleśnią – garść orzechów – 50 g rukoli – sól Przygotowanie: Drożdże rozpuść w 50 ml ciepłej wody i szczyptą cukru. Odstaw na 20 minut. Mąkę przesiej, dodaj do niej sól, pozostały cukier, rozpuszczone drożdże, oliwę i pozostałą wodę. Wyrób ciasto ( dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie, lśniące i łatwo odchodzić(...)Stół posyp mąką, ciasto podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Przełóż na formę do pieczenia pizzy lub blachę piekarnika. Wierzch pizzy skrop delikatnie oliwą oraz posyp startym czosnkiem i solą. Ułóż dodatki: pokrojoną w plasterki obraną gruszkę, pokrojoną w plastry czerwoną cebulę, pokruszoną mozzarellę oraz ser pleśniowy. Na końcu połóż orzechy. Piecz w maksymalnej

I LOVE LIFE
Piegowate ciasteczka z prażonymi orzechami laskowymi i czekoladą 185

wyszło 15 ciasteczek. Uwaga ciasteczka rosną (rozpłaszczają się same), należy ciasto umieścić w odstępach około 3-4 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12 minut (sprawdzajcie od czasu do czasu – różne piekarniki – różny czas pieczenia). Smacznego   Artykuł Piegowate ciasteczka z prażonymi orzechami laskowymi i czekoladą pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Keks z makiem. Zdrowsza wersja 206

biszkoptowy i z ciasta babkowego długo zachowuje świeżość, dlatego można przygotować go z wyprzedzeniem. Podana porcja jest na pełną keksówkę, upiekłam dwa niższe keksy w 2 foremkach. Skladniki: 250 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna) 140 g maku (niepełna szklanka) 200 g masła 100 g skórki pomarańczowej (z przepisu tutaj ) 50 g rodzynek 60 g orzechów włoskich(...)cukru/ksylitolu 50 g marcepanu 50 g posiekanej gorzkiej czekolady 5 jajek skórka otarta z 1 cytyny dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady 80 ml śmietany kremowki Wykonanie: skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy i mak namoczyć w winiaku masło utrzeć z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Dodać żółtka, cały czas miksując. Dołożyć skórkę z cytryny białka ubić na sztywno, dodając pod koniec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Malinowy sernik na zimno z orzechowym spodem 287

jeść ciast z ciężkimi kremami. Oczywiście orzechowy spód możecie zastąpić herbatnikami bądź biszkoptami.  Składniki na małą tortownicę* 0,5 kg twarogu sernikowego trzykrotnie zmielonego 1 galaretka o smaku malinowym + 1,5 szklanki wrzącej wody 1 galaretka o smaku owoców leśnych + 1 szklanka wrzącej wody 2-3 łyżki cukru pudru świeże maliny spód 65 g orzechów włoskich(...)sobą wymieszać. W międzyczasie zabrać się za przygotowanie orzechowo-daktylowego spodu. Orzechy i daktyle zmielić, np. w młynku do kawy. Za pomocą dłoni składniki wymieszać ze sobą. Następnie przełożyć je na papier do pieczenia i za pomocą wałka, cienko rozwałkować. Na przygotowany spód wylać masę sernikową. Ciasto wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje, to na wierzch ułożyć umyte, osuszone maliny

Ugotować
Ciasto marchewkowe 220

słodkie oraz co najważniejsze proste i szybkie w wykonaniu. Ciasto marchewkowe można przedstawić w wielu różnych wariacjach, jednak ja przedstawię klasyczną formę tego deseru. Składniki: 300 g drobno startej marchewki 4 jajka ¾ szklanki drobnego cukru (najlepiej brązowy) 200 ml oleju roślinnego ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, orzechy włoskie, wiórki kokosowe, rodzynki) 2,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Babeczki z jabłkami II 176

ideale zarówno na podwieczorek jak i na śniadanie :-) delikatnie wilgotne ciasto i wspaniały migdałowo - jabłkowy aromat... Po prostu pyszne... SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki posiekanych migdałów 3 łyżki orzechów nerkowca 1 duże jabłko rodzynki Nerkowce siekamy na drobne kawałki. Mąkę, cukier, proszek

Czary - gary w kuchni
Keks mocno nadziany 183

sodą i proszkiem do pieczenia, po wymieszaniu dodajemy mleko i likier, ponownie miksujemy. 2. Bakalie i orzechy oprószamy 2 łyżkami mąki, mamy wtedy pewność, że równo się rozłożą i nie opadną na dno. Na koniec ubijamy białka na sztywno i łyżką mieszamy ciasto, pianę i bakalie. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wypełniamy ciastem i wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Piekarnik rozgrzewamy

Apetyczna babeczka
Rogaliki z marcepanem półfrancuskie 145

arkuszy ciasta francuskiego i drożdżowego Rogaliki z ciasta półfrancuskiego, szybkie w przygotowaniu, w sam raz dla niespodziewanych gości, proste dla każdego beztalencia kulinarnego, który tym przepisem może zabłysnąć wśród znajomych i rodziny! Wystarczą tylko 3 składniki do przygotowania tych rewelacyjnych rogalików: marcepan, oraz blaty gotowego ciasta francuskiego i drożdżowego tej samej wielkości. Z obu tych ciast przygotujemy błyskawiczne ciasto półfrancuskie(...)długiego chłodzenia. Ale ja mam dla Was dobrą wiadomość – ciasto półfrancuskie możemy przygotować z gotowych arkuszy ciasta francuskiego i drożdżowego, wystarczy je razem złożyć, kilka razy rozwałkować i mamy prawdziwe ciasto półfrancuskie, ciasto tak przygotowane nie wymaga wyrastania, oraz chłodzenia. Zawsze mam w lodówce gotowe ciasto francuskie i ciasto drożdżowe, tak w razie w…, gdy Piotrka najdzie ochota

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię