dlatego połączyłam ser, jabłka i orzechy. To takie ciasto trzy w jednym - sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową . Ciasto jest pracochłonne, jednak warto się pokusić, ponieważ efekt końcowy jest imponujący. Jeśli zrobimy go w tortownicy - otrzymamy smaczny torcik. Składniki: Ciasto orzechowe: 8 jajek 1 szklanka cukru 150 g zmielonych orzechów 200 g margaryny 3/4 szklanki mąki(...)łyżek cukru Margarynę ucieramy z cukrem i stopniowo po jednej łyżce dodajemy śmietanę. Ciasto orzechowe przekrajamy na pół. Ciasto składamy w następujący sposób: ciasto orzechowe, krem, masa jabłkowa, krem, sernik, krem, masa jabłkowa, krem, ciasto orzechowe, krem, Wierzch ciasta możemy posypać orzechami lub okruszkami z ciasta orzechowego. Smacznego
Salonik smakówMincemeat Bożonarodzeniowe babeczki mince pies Czekoladowe trufle z orzechów laskowych Ciasto bożonarodzeniowe Ciasteczka czekoladowo-orzechowe Makowiec Moczka Ciasteczka klawisze Buraczane ciasto korzenne Pierniczki z biało-niebieskim lukrem Miodowe ciasteczka korzenne Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami Sernik owocowy Siostry Anastazji ze zmianami Sernik z rosą (z ricottą) Miodownik z orzechami Orzechowe kule śniegowe Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie Piernik(...)Pierniczki Bethmännchen, czyli niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe Ciasto Królewiec Piernik z bakaliami Makowiec z masą orzechową i serową Kruche kryształowe gwiazdki Chatka z piernika Pierniczki kruche Muffiny piernikowe z powidłami Świąteczny makowiec w cieście cytrynowym Mini makowce Pani Walewska z orzechami włoskimi. Ciasto Pychotka. Keks z bakaliami Pfeffernüsse Pychotka Keks angielski Makowiec japoński z jabłkami Pyszny aromatyczny piernik 2-dniowy
My Culinary Art, orzechy - charakterystyczne dodatki do wypieków o tej porze roku są znakami rozpoznawczymi tego ciasta. Ładnie się prezentuje i najważniejsze - smakuje. Ciasto wydaje się skomplikowane i pracochłonne ale nic mylnego. Trzeba jedynie odczekać całą noc aby blaty miodowe zmiękły. Jak to bywa w przypadku ciast z dodatkiem miodu, najlepsze jest na 2-3 dzień od przyrządzenia. Składniki: Ciasto miodowe(...)plackiem. Ciasto należy równomiernie obciążyć, aby blaty zmiękły.Odstawiamy na całą noc. Polewa: Przygotowujemy ją na następny dzień. Rozpuszczamy margarynę. Dodajemy cukier puder, mieszamy a następnie dodajemy kakao. Masa powinna lekko zgęstnieć. Zdejmujemy z ognia i dolewamy wodę energicznie mieszając. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia i gdy polewa tylko zacznie gęstnieć wylewamy ją na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto posypujemy
My simple kitchenorzechami. Choć ten okres jest poniekąd dla mnie przygnębiający, gdyż nie lubie zimna i szybko kończących się dni o tyle czas spędzony w tym okresie w kuchni uważam za wspaniały ze smacznymi darami natury. Dlatego nie mogło być inaczej i dziś chcę zaprezentować fajny smakowo placek o ciekawej nazwie "Niebo". Ciasto jest przede wszystkim dla smakoszy orzechów i jabłek(...)minut w temp. 170 stopni. Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier, sok z cytryny i dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Następnie ciepłą masę rozłożyć na jednym placku kruchego ciasta i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć. Masa orzechowa: Orzechy zblenderować drobniutko i zalać gorącym mlekiem. Masło
Kubki smakuplasterki. Siekamy również orzechy. Tak przygotowani, możemy rozpocząć pracę nad ciastem. Do miski wsypać mąkę, cukier cynamonowy, zamiennik jajka i miękką margarynę. Wymieszać dokładnie ugniatając masę ciasta. Ciasto ma mieć postać zwartej, nierozpadającej się kulki. Ciasto dzielimy na 1/3 i 2/3 masy. 1/3 zarezerwowana jest na kruszonkę ciasta. 2/3 masy rozwałkujemy podsypując mocno mąką, aby ciasto nie przywarło do podłoża(...)forma. Sprytnie przekładamy na wałku na formę do pieczenia. Ciasto dociskamy do formy, musi zachodzić na brzegi. Warto tez pokłuć widelcem dno, aby oddychało. Ciasto jest kruche więc delikatnie musimy się z nim obchodzić :) Wierzch smarujemy powidłami i posypujemy posiekanymi orzechami. Na górę układamy, lekko nakładając na siebie plasterki jabłka. Na całość skrapiamy resztą ciasta, a uwieńczeniem jest posypka
Lajtkraft food intoleranceśrodki. Osuszamy. Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy.Na każdym placku układamy osuszone jabłko, wrzucając do środka trochę rozgniecionych orzechów i kawałki suszonych wiśni wierzch posypujemy szczyptą cukru cynamonowego. Ciasto zawijamy w koło jabłka tak, aby utworzyło zamkniętą całość, inaczej sok może wypłynąć podczas pieczenia.Jabłka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Słodkie Przyjemnościkakaowym cieście, z dodatkiem aromatycznego cynamonu i chrupiących orzechów, a całość zwieńczona odrobiną białej czekolady. Czyż nie brzmi kusząco...? Dla mnie zabrzmiało, więc czym prędzej ruszyłam do kuchni. Przygotowanie nie jest trudne, więc raz dwa ciasto było w piekarniku. Po 40 przepisowych minutach patyczek wbity w środek był suchy - dla pewności piekłam jeszcze 5. Smak ciasta przeszedł moje najśmielsze oczekiwania(...)jest dość mocno wyczuwalny (całe 125 mililitrów!) i nadaje całości specyficznego aromatu. Niezwykle wilgotne dzięki ogromnej ilości jabłek - ledwo udało mi się je wymieszać z ciastem - ale nie zakalcowate. Wyborne! Smakowało wszystkim, i zniknęło w ciągu jednego popołudnia! Polecam - naprawdę warte spróbowania. A podczas pieczenia po domu rozchodzi się taki jakby świąteczny zapach...Wczoraj też piekłam z Czarną biszkopt
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczka proszku do pieczenia 250 g zimnego masła 1 serek homogenizowany waniliowy 6 jabłek 165 g cukru pudru 1,5 łyżki śmietany 50 g orzechów włoskich cynamon Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać masło i serek homogenizowany. Energicznie zagnieść gładkie ciasto. Podzielić jena dwie części. Na lekko oprószonej stolnicy rozwałkować pierwszą część ciasta, wyłożyć nią(...)Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Do środka włożyć posiekane orzechy. Tak przygotowane wyłożyć na ciasto, wydrążoną częścią z orzechami na dół. Oprószyć cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na jabłkach, zlepić brzegi dolnego i górnego ciasta. Wierzch nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Cukier puder wymieszać
Domowa cukiernia EwyPyszne ciasto z jabłkami w wersji z mąki razowej, a na dodatek bez cukru - super przepis dla wszystkich fanów zdrowszych, fit deserów oraz osób, które wykluczają
Moje Kuchenne RewelacjeSękaczek Bardzo efektowne i mega smaczne ciasto, które idealnie wkomponuje się w świąteczne potrawy. Pomysł na ten pyszny wypiek zaczerpnęłam ze strony babeczka.zuzka.pl. Nie wiem skąd
Blog z Apetytembloga-Ciasto amerykańskie, ciasto salceson, to cynamonowo kakaowe ciasto z jabłkami. Pyszne, wilgotne, kusi zapachem. Można dodać do niego bakalie lub orzechy, ale my wolimy z samymi jabłkami. Polecam, ciasto robi się szybko i smakuje wyśmienicie;) Do ciacha pyszna herbata KLIK i można się rozmarzyć;) 5 jajek (L) 4 szklanki mąki ½ - ¾ szklanki
Takie tam pichcenieDzisiaj szybki deser dla tych, którym brakuje czasu lub zwyczajnie nie chce się przesiadywać w kuchni. A wszystko za sprawą … Czytaj dalej →
brunetkawkuchnijabłka 40 gr orzechów włoskich (już wyłuskanych) 40 gr rodzynek pól cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru PRZYGOTOWANIE Ciasto Najlepiej wyrabiać w malakserze. Najpierw wrzucamy zimne masło pokrojone w kawałki, potem resztę składników. Ciasto trzeba wyrabiać szybko, bo za długie wyrabianie ciasta powoduje, że ciasto nie będzie kruche ale zbyt twarde. Z ciasta uformować kule, którą należy owinąć(...)pokroić w kostkę i polać sokiem z połowy cytryny. Na suchą patelnią wlać 2 łyżki wody, pokrojone jabłka z sokiem z cytryny, orzechy, rodzynki. Całość oprószyć cynamonem i cukrem. Dusić na małym ogniu około 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Ciastka Schłodzone ciasto należy rozwałkować i wyciąć z niego jabłuszka. Posłużyłam się formą jabłka wyciętą z papieru (wysokość
La grande e la piccola cuocawierzchem - to jest to co złagodzi każdy smutek.... Proporcja na dużą blachę 24 x 45 cm: ciasto: - 2 szklanki mąk - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 25 dag masła / margaryny - 5 żółtek - 1 szklanka cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia przełożenie: - 2 kg jabłek - 3 galaretki cytrynowe - 0, 5 szklanki cukru ( opcjonalnie jeżeli jabłka są bardzo kwaśne(...)jabłek wsypać galaretkę ( proszek). dokładnie wymieszać. Gorącą masą przekładać ostudzone blaty. Orzechu podprażyć na suchej patelni. Na wierzchu rozsmarować masę krówkową. Posypać orzechami i płatami migdałów. Najlepsze na drugi dzień. A jako, że bunt jabłkowy nadal trwa, ciasto dołączam do akcji zBLOGowanych: "Blogerzy jedzą jabłka!" Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklanceciastem. Jesienny skrzat to ciasto przypominające trochę wiewiórkę, trochę placek amerykański, choć jest zgoła innym zupełnie wypiekiem. Jest to ciasto owsiane, z dużą ilością orzechów, rodzynek, ziaren słonecznika, jagód goi, jabłek, czekolady, o cudownym aromacie podkreślonym cynamonem. Pomimo dużej ilości składników smaki są idealnie, subtelnie wyważone, ciasto jest soczyste, słodkie i wręcz uzależniające. Bardzo polecam! Składniki(...)łyżki, za każdym razem dokładnie miksując). Do puszystej masy nie przerywając miksowania dodajemy olej, mleko, zmielone (np. w blenderze) płatki, orzechy, słonecznik, a następnie wymieszany z mąką i cynamonem proszek do pieczenia, rodzynki, jagody, czekoladę i jabłka. Gotowe ciasto zostawiamy w misie na około 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 175-180 stopni C. Po 15 minutach
Rozpustne gotowanie