truskawek i mus ze słodkich truskawek... po prostu wow :) Musicie spróbować. Składniki na około 18-20 naleśników: * 2 szklanki mąki * 3-4 jajka (wszystko zależy od ich wielkości) * około 2 szklanek mleka * około 1 i 1/2 szklanki wody (najlepiej woda gazowana, ale ze zwykłą tez wyjdą naleśniki) * niepełne pół łyżeczki soli * 5-6 łyżeczek masła czekoladowego(...)czekoladowe rozpuszczone do płynnej postaci w kąpieli wodnej i opcjonalnie olej i wszystko dokładnie wymieszać. Na dobrze rozgrzaną patelnie wylewać porcje ciasta, rozsmarować na całą szerokość patelni i smażyć z obu stron do rumiany kolor. Składniki na nadzienie: * 500 g serka mascarpone * 5-6 większych truskawek * 4 łyżeczki cukru * 4 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo solidna garść truskawek do musu. Wykonanie
Zrób to smaczniezimno nadziany brzoskwiniami NIECODZIENNE 18. Brownie z burakami – ciasto czekoladowe nadziane startymi burakami; lekkie i puszyste 19. Rafaello na krakersach – ciasto na zimno przełożone krakersami i masą kokosową 20. Kokosowy snikers - ciasta na zimno przygotowanego na bazie spodu z daktyli, kaszy jaglanej, musu kokosowego i masła orzechowego
UgotowaćPora zaprezentować Wam moje pomysły na tegoroczne Andrzejkowe Party! Czy jesteście gotowi? Zaczynamy! Ciasto na pizzę Kule z bananem i suszonymi śliwkami Kulki mocy z masłem orzechowym, chia i płatkami owsianymi Sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z kukurydzą i oliwkami Hummus Hummus z suszonymi pomidorami Mus czekoladowy z awokado Mus czekoladowy z aquafaby Mus czekoladowy z mascarpone Proziaki Mus czekoladowy
Moja smaczna kuchniaZostało mi trochę składników z robionego do racuchów musu czekoladowego. Myślę sobie, zrobię kruche mini tarty wypełnione podobnym musem, dodam sobie truskawek i będzie pysznie. Byłoby, gdyby mi się mus nie zważył. Pierwszy raz mi się coś takiego przytrafiło; pytanie, czy ostatni? Ciasto się już chłodziło w lodówce, więc nie mogłem go zmarnować, a jako, że jabłek u mnie zawsze
BaRepasWielkie Chocolate Chip Cookie, z czekoladowym nadzieniem, czekoladkami Kinder i truskawkami. :) Bardzo proste i efektowne. Prawdziwy raj dla łasuchów. :) Składniki: I. Ciasto: 170 g (3/4 szklanki) miękkiego masła 200 g (1 szklanka) brązowego cukru 1 duże jajo 1 żółtko 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego 250 g (2 szklanki) mąki 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli(...)ręką równo rozkładamy je po całym spodzie. Możemy je również podzielić na tzw. "oko". Pozostałą część czekolady rozkładamy po wierzchu ciasta. Pieczemy ok. 30 minut. Po 15 minutach możemy zakryć folią, aby się nie przypiekło. Przechodzimy do wykonania musu. Płatki żelatyny namaczamy w bardzo zimnej wodzie. Z mleka, cukru i żółtek gotujemy krem angielski. Cały czas mieszamy, aby jajka się
DominikaDolcibiałej czekolady 30 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 200 g serka kremowego 150 g białej czekolady 200 ml śmietany kremówki (38%) 2 listki żelatyny mus malinowo-hibiskusowy: 250 g malin 2 łyżki suszonych kwiatów hibiskusa 100 ml wody 55 g cukru 250 ml śmietany kremówki (38%) 3 listki żelatyny polewa lustrzana: 110 g cukru(...)Gorącą kremówką zalać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać serek, połączyć. Pozostałą kremówkę ubić, dodać do masy czekoladowo-serowej, delikatnie wymieszać. Na spodzie tortownicy o średnicy 18 cm ułożyć spód, następnie wylać masę serową. Zamrozić. Maliny na mus umieścić w garnuszku z wodą i kwiatami hibiskusa. Zagotować, odstawić pod przykryciem, aż całkowicie ostygną. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
Pożeraczka, czyli raz adobrzenich przygotuję. W planach miałam bardzo elegancki mus czekoladowy przynajmniej w trzech kolorach, ale... Cóż, będzie musiał poczekać (nie tak znowu długo, bo po jeżynowej tarcie nie ma już śladu!). Myślałam długo, ale w głowie pustka. Usiadłam więc przed laptopkiem; on zna odpowiedzi na najdziwniejsze pytania, ciasto z jeżynami to dla niego chleb powszedni. Po kilku kliknięciach, rozważaniach
Pożeraczka, czyli raz adobrzest.C przez ok. 6-7 minut (u mnie ok. 2 minutki dłużej). Upieczony placek wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. W taki sam sposób przygotować pozostałe 11 części ciasta. Masa: Żółtka i wodę umieścić w garnuszku, wymieszać trzepaczką. Dolać mleko skondensowane, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia (masa nie może się zagotować!). Gorącą zdjąć z ognia(...)mieć konsystencję musu) i stopniowo, łyżka po łyżce dodawać do ubitej śmietany, za każdym razem krótko miksując na najniższych obrotach miksera. Na koniec można dodać alkohol (pominęłam). Polewa: Wszystkie składniki podgrzać w garnuszku, wymieszać do uzyskania gęstej, aksamitnej polewy. Na każdy placek nałożyć kilka łyżek czekoladowej masy, wyrównać i przykryć kolejnym płatem ciasta. Ostatni, górny placek
Nastoletnie Wypiekaniepudru, 1 kieliszek spirytusu, Dodatkowo: polewa czekoladowa, 1/2 tabliczki białej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję cukier oraz żółtka. Nadal ubijając stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, cynamon oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 25x35 cm). Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2 . Biszkopt(...)miksuję blenderem. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki i dokładnie mieszam. Studzę. Gęstą masę wykładam na ciemny biszkopt. Przykrywam biszkoptem jasnym. 4. Na mleku gotuję budyń. Masło ucieram z cukrem pudrem. Dodaję po łyżce zimnego budyniu. Wlewam spirytus i ucieram. Masę wykładam na biszkopt jasny. Przykrywam biszkoptem ciemnym. 5. Wierzch ciasta polewam polewą czekoladową i ozdabiam
Tradycyjna kuchnia Kasimąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 250 g masła lub margaryny Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 1/2 szklanki cukru pudru Wykonanie: Ciasto: Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę i wystudzić. Jajko utrzeć do białości dodając stopniowo cukier, ucierać do rozpuszczenia się(...)kakao, proszek, sodę, dodać do ciasta i zmiksować tak by tylko połączyły się produkty. Formę 33 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25 - 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu placek wyjąć z formy i wystudzić. Na czekoladowy placek wyłożyć masę budyniową, dokładnie wyrównać
Kuchcik gotujePRZYGOTOWANIE : Biszkopt przekroić na dwie części, pierwszą przełożyć do formy, rozsmarować chłodny mus jabłkowy, gdyby jabłka były zbyt rzadkie włożyć do lodówki, żeby lekko stężały, na jabłka delikatnie rozsmarować krem budyniowy, przykryć drugą częścią ciasta, lekko docisnąć, schować do lodówki do schłodzenia, na schłodzone ciasto rozprowadzić polewę czekoladową
KUCHNIA POLSKAmasła lub margaryny 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu Na stolnicy wyrabiamy ciasto rękami. Nie może się ono kleić do rąk. Wałkujemy na cienko. Przekładamy na małą formę do tarty. Ugniatamy dłońmi boki. Nakłuwamy całość widelcem i pieczemy ok. 10 min w 180 stopniach Mus czekoladowo-owsiany: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 70% 4 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu 70g płatków
CzarnawisienkaCiacho na bogato. Wypiek dla amatorów czekolady i lekkich ciast o wielu warstwach. Czekolada i banan to smaczny duet, także w tym cieście zagrały ze sobą idealnie. Wbrew pozorom nie było za słodkie a wyraźny w smaku mus z deserowej czekolady grał tutaj główną rolę. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopty: 8 jajek(...)szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek wody 6 łyżek oleju łyżka kakao herbata do nasączenia na mus czekoladowy: 500 ml śmietanki 30% 160 g czekolady deserowej dodatkowo: 3 banany 2 opakowanie galaretki bananowej 4 łyżki nutelli 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Upiec biszkopty
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamojprzepisna.pl | Mus czekoladowy Przepis był obecny z nami jak byliśmy na diecie South Beach, często go robiliśmy, potem nam się troszkę znudził, a teraz z wielką
moj przepis naCzarne jagody czyli borówki czernice i nieco większe od nich borówki amerykańskie to pyszne owoce. Przeważnie zjadamy je same albo dodajemy do ciast i przetworów, rzadziej do innych dań, chociaż pierogom z jagodami chyba nikt się nie oprze. Niżej znajdziecie trochę pomysłów na wykorzystanie brusznic i borówek. Przeważnie są to desery, ale trafi się także jakaś sałatka(...)czernice Najlepsze jagodzianki Drożdżowy wieniec z jagodami Sorbet owocowy Lody jagodowo-bananowe Bombowy sernik z roladkami i galaretkami Tort letni szachownica Babeczki z musem czekoladowym i owocami Pierogi z jagodami Gwiazdki na niebie Kluseczki kładzione z owocami leśnymi Sałata z arbuzem, serem i jagodami Deser z kaszki
Smaczna Pyza