ostygnięcia, nie może być gorąca bo rozpuści masę ale nie może być też zimna bo nie spłynie po bokach tylko od razu zastygnie. Ganache powinno być lekko ciepłe, natomiast ciasto musi być dobrze schłodzone w lodówce lub w zamrażalniku jeśli chcesz skrócić czas. Kiedy wszystko ma już odpowiednią temperaturę możesz przystąpić do najbardziej ekscytującej części – dekorowania swojego tortu. Jest(...)rozpuści. Następnie dodaj żółtka. Odstaw mikser i resztę składników połącz za pomocą szpatułki. Ciasto wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 160° przez ok. 50-60 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Masa: 500g śmietany kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 czekolada biała 1 łyżka żelatyny Wykonanie: Czekoladę rozpuść
Słodki Blogcukru (½ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30 – 36 % 1 usztywniacz do śmietany 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 6 kostek czekolady mlecznej 6 kostek czekolady gorzkiej 4 sztuki dekoracji czekoladowej Przygotowanie: Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Zmiksować resztę składników(...)białek. Delikatnie wymieszać łyżką ciasto z resztą białek i przełożyć do formy (forma o średnicy 16 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Masa: Śmietanę ubić na sztywno z fixem oraz cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i na najmniejszych
KuchniaWeDwoje.plCiasto Ptysiowe . To jedno z niewielu ciast które idealnie pasuje na słodko i na wytrawnie . Takie przy najmniej, jest moje zdanie . Dlatego często wykorzystuję go do różnych dań . Tym razem(...)Farsz 200g serka mascarpone 100 g śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru Wykonanie - Wodę z solą i margaryną zagotować. - Do gorącego płynu wsypać po woli przesianą mąkę, cały czas mieszać najlepiej drewnianą łyżką . Mieszać do chwili aż ciasto zacznie błyszczeć
Eli Gotowanieserki mascarpone razem z mleczkiem skondensowanym. Mieszać na średnich obrotach około 5 minut. Sparzyć dwie limonki, osuszyć i zetrzeć skórkę. następnie wycisnąć sok z limonek, musimy uzyskać 1/2 szklanki. Podczas ubijania powoli wlewać sok z limonek, esencję waniliową. Dodać skórkę z limonek. Do masy twarogowej dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Całą masę wylać na przygotowany spód ciasta. Przykryć ciasto(...)szczelnie i wstawić do lodówki na najmniej 4 godziny. Najlepiej na całą noc. Górę ciasta udekorować w dowolny sposób. Wykonanie sernika w thermomix Masa z ciastek pokruszone ciastka wrzucić do naczynia miksującego, zmiksować obroty 6, czas 50 sekund wlać roztopione masło, wymieszać, obroty 5, czas 10 sekund formę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć masę z ciastek. Przydusić i wstawić
Kuchnia PokoleńCiasto wyszło pyszne, delikatne w smaku. Kokosowa masa i mus ananasowy to idealne połączenie. Polecam szczególnie osobom, które wolą mniej słodkie ciasta. Składniki: spód 25 dag ciastek zbożowych (użyłam "Digestive") 15 dag masła masa twarogowa: 25 dag mascarpone szklanka kremówki 40 dag twarogu 10 dag wiórek kokosowych 8-10 łyżek cukru 3 łyżki żelatyny masa ananasowa: ananasy w puszcze galaretka(...)łączymy z masłem. Masę ciasteczkową wykładamy na dno tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody. Twaróg mielimy dwukrotnie. Ubijamy z cukrem. Dodajemy mascarpone. Mieszamy za pomocą miksera. Dodajemy kremówkę. Ubijamy do czasu aż masa zgęstnieje. Dodajemy przestudzoną żelatynę. Jeszcze chwilę miksujemy. Masę twarogową wykładamy na blaszkę. Ananasy wyciągamy z zalewy i kroimy
Pobite gary Barbarysobie do kawy. Mniam. Pyszny był. Biszkopty: ciemny i jasny, do tego puszysta kremówka ubita z dodatkiem mascarpone i tyle owoców, ile udało mi się zmieścić. Całość wyszła bardzo delikatna i lekka, niezapychająca. Spokojnie można pozwolić sobie na większy kawałek tego ciasta - nie jest ciężkie, nie zapycha. Idealny letni tort. Nie tylko na urodziny.Letni tort z owocamiSkładniki:(na tortownicę(...)mniejsze kawałki.Kremówkę ubić z mascarpone na sztywną masę.Sok z cytryny wymieszać z wodą.Każdy z biszkoptów przekroić na pół.Na paterze ułożyć ciemny blat, skropić ponczem, posmarować kremem, posypać owocami. Przycisnąć jasnym blatem, skropić, posmarować kremem, wyłożyć owoce. Następnie ciemny blat, poncz, krem i owoce, na wierzch ostatni jasny blat. Wierzch ciasta i boki posmarować pozostałą śmietaną
Pożeraczka, czyli raz adobrzewystudzenia. Serek mascarpone,śmietanę i wanilię zmiksować do uzyskania puszystej masy. Opcjonalnie podczas miksowania dodać zmielony na puder słodzik. Do masy serowej dodać przestudzoną rozpuszczoną żelatynę i ponownie zmiksować. Do wysmarowanej masłem lub olejem kokosowym tortownicę wylać część masy serowej. Część truskawek umyć, oszypułkować i ułożyć w tortownicy a następnie wylać pozostałą część masy. Ciasto wstawić do lodówki na minimum(...)kcal, B 3 g, T 19 g, W 3 g. Artykuł SERNIK NA ZIMNO Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu, jajek i cukru) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFWitajcie :) Też tak macie jak ja że otwieracie szafkę patrzycie jakie macie produkty i tworzycie ciasto ? ostatnio wymyśliłam coś takiego, niby proste ale pyszne i szybkie w przygotowaniu. Śmietanowiec warstwowy z wafelkami chrups Cukry Nyskie . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 5 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki oleju(...)mąka ziemniaczaną, delikatnie mieszamy łyżką. Spód keksówki wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty kolor do suchego patyczka. Upieczony i ziny biszkopt przecinamy na 3 blaty. Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i odstawiamy do delikatnego stężenia. Serek mascarpone przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym
Sama słodycz i szczypta chilitemp. pokojowej 5 jajek, 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków - ja użyłam normalny cukier, 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej, 1/4 mąki ziemniaczanej. Krem: 2x500ml śmietanki 30%, schłodzonej, 2x250g mascarpone, schłodzonego, nasionka z jednej laski wanilii, 1 opakowanie śmietan fix, 6 łyżek cukru pudru (u mnie były to większe łyżki - można dodawać według własnego smaku), Ponadto: kompot z wiśni razem(...)pokroić go na 4 części. Krem: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodawać cukier puder, śmietan fix, nasionka wanilii i mascarpone. Składanie tortu: Na talerzu lub na podstawce, na której ma być tort, kładziemy pierwszy blat ciasta. Należy go nasączyć sokiem z wiśni, posmarować dżemem z czarnej porzeczki i nałożyć krem śmietanowy. Następnie kładziemy drugi blat ciasta ( dociskamy
W kuchni u Monikizimno z czerwonej porzeczki z nutką bazylii Sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami Słodko-słony sernik na zimno z borówką amerykańską Agrestowy sernik na zimno Ciasto śnieżny puch z limonką Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem Zielony sernik(...)mlecznej czekolady 80 ml kremówki 30% chipsy lub wiórki kokosowe Wykonanie: Składniki na spód ciasta dokładnie blendujemy, a następnie wykładamy na dno tortownicy, delikatnie dociskając do jej dna. Tortownicę wkładamy do lodówki. Do miski wkładamy jogurt, mascarpone, cukier, likier i wiórki. Wszystko miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Żelatynę zalewamy zimna woda i odstawiamy na 10 minut. Następnie
Kulinarne przygody Gatitywięc wychodzi sporo porcji. Przyrządziłam je na wizytę gości i wszyscy byli zachwyceni, polecam :) ciasto: 200 g mąki 100 g masła 50 g cukru szczypta soli jajko mus czekoladowy: 330 ml śmietanki 30% 100 gorzkiej czekoladowy (użyłam gorzkiej 70% z nutą pomarańczy) duża łyżka serka mascarpone dodatkowo: maliny sparzona, wyszorowana i pokrojona pomarańcza opcjonalnie mini bezy opcjonalnie starta czekolada Mąkę(...)Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy do pieczenia tarty (używam firmy z wyjmowanym dnem, o średnicy 30 cm). Nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy kuleczkami do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut, w zależności od piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy mus. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone oraz
Mienta blogsamych babeczek - wierzę, że posmakują każdemu, no może poza tymi, którzy nie cierpią wiórków kokosowych ( są one dodatkiem do ciasta ) ;) Środek każdej babeczki skrywa budyń waniliowy, a wierzch udekorowany jest pysznym malinowym kremem, na bazie frużeliny malinowej i serka mascarpone, który nie spływa i zachowuje wyciskany wzorek. Takie babeczki mogą stanowić fajn ą alternatywę dla urodzinowego tortu :) Składniki na około(...)łyżeczce budyniu, przykryć kolejną łyżką ciasta, zostawiając niewielki odstęp od górnych brzegów foremek. Piec około 20 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka ( patyczek wbijamy bardziej z brzega babeczki, pamiętając że pośrodku jest budyń ). Upieczone babeczki przełożyć na kratkę, wystudzić. Krem malinowy : Stężałą frużelinę malinową zmiksować z serkiem mascarpone na gładki, jednolity krem. Uwaga: Jeżeli frużelina malinowa po stężeniu
Opowieści z piekarnikawykonany przez DomoweTorty.com Dwa mocno czekoladowe blaty, przełożone i ozdobione miętowym kremem (na bazie świeżej mięty,śmietany kremówki i serka mascarpone), a w elemencie ozdoby czekoladowe motywy- to właśnie składa się na nasz pyszny tort czekoladowo-miętowy! Jeżeli wolicie-ciasto czekoladowe możecie zastąpić biszkoptem czekoladowym, na który przepis znajdziecie tutaj . Taki torcik,to idelane połączenie świeżości ze słodyczą czekolady. Jeżeli(...)czekoladowe serduszka lub 80 g. czekoladowych kropelek bądź posiekanej czekolady, lub innych czekoladowych motywów do ozdobienia góry tortu SKŁADNIKI NA KREM MIĘTOWY: 500 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone 3 gałązki świeżej mięty 3/4 szk. cukru pudru zielony barwnik spożywczy Wykonanie Tortu: CZEKOLADOWE BLATY : Nagrzewamy piekarnik do 160° C [funkcja pieczenia: termoobieg]. Dwie okrągłe, małe tortownice [ średnica
Domowe TortyBorówkowe Marzenie Sezonowe ciasto z naszymi ulubionymi borówkami, leciutkie bez pieczenia. Składniki: · 3 różno kolorowe galaretki · 3 serki mascarpone · 3 śmietany 36 % · 1 śnieżka na mleko · 4 łyżki żelatyny(...)Dekorujemy pokrojonymi galaretkami. 11. Ciasto gotowe. 12. Smacznego
Kulinarna Chwilaulubiona przyprawa do warzyw Jak zagnieść ciasto na ravioli: - ciasto na pierogi wszelakie zagniatamy nożem, siekamy na stolnicy tak naprawdę mąkę z żółtkami, jajkiem i oliwą z oliwek, ciasto powinno nam się tak jakby kruszyć, na samym końcu dodajemy ciepłą wodę, tak aby ciasto się całkowicie zagniotło. Ja na tą chwilę ciasto zagniatam w ala termomixie, wrzucam wszystko(...)łyżka wody czasami 3 -4 łyżki wody. Ciasto musi być elastyczne. TIPY OD SMYKOWEJ! Ciasto owiń folią i odstaw na 30 minut na blacie kuchennym. Wiązania glutenowe w cieście się rozluźnią i będzie idealne do wałkowania i do formowania pierożków. Do ciasta na ravioli dodajemy oliwę z oliwek, to dzięki niej ciasto na pierogi nigdy nie będzie się kleiło
SMYKWKUCHNI