więc postawiłam na ulubione smaki mojego syna. A ciasto czekoladowe jakie posłużyło jako blaty to już jego ulubione, poznał je niejednokrotnie jadając Tort Straciatella z Malinami . Po wykonaniu tortu zostało mi trochę masy, wierzch ciasta i mus, więc poskładałam deserki o identycznym składzie i połączeniu jak w tym torcie i wiecie co? Jeden deserek sama zjadłam, był przepyszny. Wszystko wyszło
Blondynka GotujePyszne ciasto , trochę podobne do sernika na zimno. Można zamiast malin użyć jagód czy innych ulubionych owoców. Do masy serowej można dać pół na pół serek mascarpone. Warto trochę pokombinować by smakowało całej rodzinie. Składniki : * 3 tabliczki białej czekolady * szklanka płatków kukurydzianych * kilogram gotowego sera do serników * 2 śmietany kremówki * szklanka cukru pudru * pół kilograma malin * 2 galaretki malinowe(...)Odstawić do lodówki. Galaretki rozpuścić w jednej szklance wody. Zimne kremówki ubić z cukrem pudrem. Serek zmiksować z rozpuszczoną galaretką, dodać maliny i kremówkę. Zmiksować i wylać masę na czekoladowy spód. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Gotowe ciasto kroić w kostkę. Można ozdobić według własnego pomysłu
Magiczne Życie Martyciasta ścinamy wierzch ciasta. Wodę zagotować i rozpuścić w niej dwie galaretki, odstawić do lekkiego stężenia. Przygotowanie kremu Żelatyną rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje upłynnić w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na małych obrotach, gdy pojawią się pierwsze fale na śmietance małymi porcjami dodajemy serek mascarpone i na koniec dodajemy upłynnioną (nie gorącą ) żelatyną. Ciasto wkładamy(...)tortownicy lub rantu, i smarujemy cienką warstwą kremu. Na kremie układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Na galaretkę dajemy drugą warstwę kremu. Oprószamy kawałeczkami ze ściętego wcześniej ciasta. Gotowe ciasto zostawiamy w lodówce na kilak godzin lub całą noc. Artykuł Leśny mech pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniamiękkości buraki pół szklanki malin ( rozmrożonych lub w sezonie świeżych) 3 łyżki twarożku łyżka miodu opcjonalnie cukier puder i pokruszone lioflizowane truskawki Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto(...)odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy na 10-12 części i każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Buraki obieramy i miksujemy z malinami i miodem. Mieszamy z twarożkiem. Na każdy kawałek ciasta nakładamy po łyżce masy i rozsmarowujemy ją. Ciasto zwijamy ( z dłuższej strony) w roladę po czym rozcinamy na pół. Skręcamy ze sobą obydwie części i sklejamy
Mienta blogsposób koło tego duetu przejść obojętnie ;) Brownie kawowo- czekoladowe to wypiek który zawsze wychodzi, no bo nie ma opcji, że może coś pójść nie tak, w połączeniu z malinami i polewą wywołuje natychmiastowy uśmiech na twarzy…a filiżanka małej czarnej arabiki od Przyjaciele Kawy dopełnia całości. Odmiana Peru ma mocny wyrazisty zapach z nutami czekolady, cytrusów(...)umieścić jajka, wsypać trzcinowy cukier i krótko zmiksować, dodać masę czekoladową z masłem, na niskich obrotach wymieszać, na sam koniec wsypać mąkę i ponownie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem blaszki, posypać malinami. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 20-25 minut. Po upieczeniu wystudzić. Polewa: Śmietankę i połamaną czekoladę umieścić w miseczce nad gorącą parą
Wanilia i KardamonAby tradycji stało się zadość, mam dziś dla Was przepis na urodzinowe ciacho. Jutro mija 7 lat, odkąd zaczęłam dzielić się z Wami przepisami i zdjęciami
Mienta blogskładniki wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie wszystkie razem połączyć łyżką (mogą być grudki). Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach do powstania kruszonki. Ciasto przelać do 2/3 wysokości foremek. Powtykać maliny i posypać i kruszonką. Piec ok 20-25 minut w 180 st. w zależności od wielkości foremek
Smakołyki AsiCytrynowo - owocowe letnie ciasto z biszkoptami. Składniki: 2 jogurty naturalne po 400 ml, 3 galaretki cytrynowe, 100 g borówki amerykańskiej, 50 g czerwonej porzeczki, 100 g malin, kilka sztuk winogrona, 5 - 6 połówek brzoskwiń w syropie, 8-10 okrągłych biszkoptów, 2 opakowania podłużnych biszkoptów (ok 22 sztuk) Przygotowanie: Jogurt wyjmij wcześniej z lodówki. Galaretki rozrób w 350 ml gorącej wody
Lena GotujeLekkie ciasto porzeczkowe z owocami lata. Wykorzystałam jeszcze maliny, jagody. Dzięki czemu jest jeszcze lepsze. Puszysty biszkopt, lekko kwaskowa masa porzeczkowa bardzo dobrze się łączą. Jest proste do zrobienia, i na pewno będzie wam smakować. biszkopt: 5 jaj wielkość M 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka maki ziemniaczanej masa porzeczkowa: 500 ml śmietany kremówki(...)porzeczek czerwonych 1/2 szklanki cukru 3 łyżki żelatyny pozostałe: 2 galaretki czerwone 1/2 szklanki jagód 200 g malin 100 g porzeczek czerwonych Biszkopt: Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i cały czas ubijam. Jak piana będzie lśniąca dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem chwilę. Mąki przesiewam
wesoła kuchniawiórków koksowych ( jest też trochę mąki) z dodatkiem jeżyn i skórki cytrynowej. Jeżyny miałam jeszcze mrożone z ogródka mamy ale można użyć też malin, jagód czy borówki amerykańskiej. Nie jest to jakieś spektakularne ciasto, raczej nawet wygląda skromnie ale jest pyszne w smaku. Idealne do kawki, na drugie śniadanie – przynajmniej tak było u mnie w zeszłym tygodniu:) Print Migdałowo(...)kokosowe ciasto z jeżynami- na bazie mielonych migdałów i wiórków kokosowych z dodatkiem jeżyn i skórki pomarańczowej Ingredients 180 g mielonych migdałów 60 g wiórków kokosowych 3/4 szklanki cukru 70 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 4 jajka 200 g masła starta skórka z 1 cytryny 200 g jeżyn ja użyłam mrożonych, mozna zastąpić malinami albo borówkami
Cooking for EmilyTwaróg utrzeć z mlekiem, olejem i cukrem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do twarogu i wyrobić gładkie, miękkie ciasto. Blachę (25 X 40cm) wysmarować masłem i wylepić ciastem. Piec 20 minut w 200°C. Wyjąć, odstawić do ostudzenia. Masa budyniowa 1,5 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jaja 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego(...)ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Zimny budyń zmiksować z masłem. Owoce 250g malin 250 g jeżyn 250 g jagód 250 g czerwonych porzeczek 1/2 opakowania galaretki np. o smaku owoców leśnych Owoce umyć i osączyć. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Złożenie ciasta Na wystudzone ciasto nałożyć masę budyniową. Przykryć warstwą owoców i na koniec zalać
Pełny talerzfrancuskim w formie pasztecików, polecam też wszelkie wariacje na temat wigilijnych ciast – szczególnie cenię sobie połączenie sernika z makiem, do tego mus z wiśni, malin lub żurawiny. Polecam wypróbować karpia w formie quiche (spód z ciasta kruchego z majerankiem, do tego rozdrobniony, wcześniej upieczony karp z rodzynkami, posypany migdałami, zalany śmietaną z jajkami). Wcześniejsze upieczenie karpia umożliwi oddzielenie mięsa
Cztery Fajeryciasto podpatrzone na blogu Ani 😊 Do jego wykonania zachęciły mnie bardzo apetyczne zdjęcia, prostota wykonania, no i owoce! Uwielbiam takie ucierane ciasta z owocami! 💚 W zależności od sezonu piekę je z rabarbarem, malinami czy jagodami. Zimą wykorzystuję jabłka lub brzoskwinie z puszki. Uwieńczeniem tego pysznego ciasta jest u mnie maślana kruszonka 👌, którą uwielbiam! Nowością jest
Walijskie PichcenieKiedy za oknem pojawia się słońce i robi się cieplej, nabieramy ochoty na coś owocowego, chłodnego, trochę lżejszego… Wtedy przypominają mi się różnego rodzaju galaretki, ptasie
Słodki sentymentKiedy za oknem pojawia się słońce i robi się cieplej, nabieramy ochoty na coś owocowego, chłodnego, trochę lżejszego… Wtedy przypominają mi się różnego rodzaju galaretki, ptasie
Słodki sentyment