ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:490/571)

Babeczki wytrawne z papryką i serem feta 116

piknik i grilla. Wyśmienite do czerwonego barszczyku. Przepis starcza na ok. 16 szt. Co potrzeba: 1 duża mięsista czerwona papryka, 1 opakowanie sera feta (200 g), 400 g maki tortowej typ 450, 125 g masła, 250 ml mleka, 2 jajka, 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu,  1 płaska łyżeczka papryki słodkiej(...)połączenia się składników. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników, dodajemy paprykę z fetą, delikatnie mieszamy, żeby równomiernie zmieszały się z resztą ciasta. Formę na muffinki wykładamy papierowymi foremkami, każdą wypełniamy ciastem prawie pod brzeg papierowej foremki, nieco wygładzamy wierzch. Ciasto jest dość gęste i lepiące, więc musicie sobie pomagać dwiema łyżeczkami. Blachę

Bułka z Chlebem
Szybkie zapiekanki na imprezę 266

Domowe zapiekanki to niby prosta rzecz lecz czasem coś bardzo prostego można łatwo zepsuć robiąc coś bez konkretnego zamysłu. Mój skromny przepis da Wam zapiekanki z

Kuchnia PROzdrowotna
Tort makowy z masą serowo - karmelową 145

sito, żeby odsączyć z nadmiaru wody, a następnie odcisnęłam.   Jajka rozbiłam. Żółtka wbiłam do misy miksera, wsypałam cukier i ubiłam na bardzo puszystą masę. Do masy jajecznej dodałam mak, bułkę tartą, kaszę manną,   proszek do pieczenia a na koniec ekstrakt migdałowy. Ponownie zmiksowałam. Białka ubiłam na sztywna pianę i dodałam do masy makowej. Wymieszałam delikatnie   za pomocą(...)sposób otrzymałam pyszną masę serowo-karmelową     Jeden krążek biszkoptu położyłam na paterę, zapięłam obręcz i wyłożyłam połowę masy karmelowej (może być nawet gorąca). Przykryłam drugim krążkiem ciasta i wyłożyłam resztę masy. Wyrównałam wierzch i odstawiłam do zastygnięcia. Po chwili zrobiłam dekoracyjny wzorek a po wystudzeniu masy tor wstawiłam do lodówki.           Byłam zadowolona

Kuchnia u Krysi
Tort pigwowy wybuchowy 148

która pozyskałam ze smażenie skórek tego owocu. Dekoracja z czekolady gorzkiej i białej oraz owocu granatu i pigwy skarmelizowanej. biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki maki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej warstwa pigwa: 1 kg pigwy 1 cytryna 2 łyżki cukru trzcinowego 2/3 opakowania galaretki brzoskwiniowej 1/2 szklanki wody galaretka pigwowa ze skórek: 1 pigwa skórki(...)łyżka cukru po około minucie. Na końcu dodaję żółtka i mieszam mikserem ale tylko chwile aż się połączą z białkami. Mąki przesiewam i dodaję  w trzech porcjach do ciasta i mieszam delikatnie od spodu. Formę o wymiarach 22 cm wykładam jej dno papierem i wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170-180 stopni góra dół na 45 minut

wesoła kuchnia
Tort Szwarcwaldzki (Czarny las) 149

łyżka mąki ziemniaczanej poł szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 4 płaskie łyżki ciemnego kakao 4 łyżki zimnej wody Frużelina wiśniowa 400 gramów wiśni użyłam mrożonych 1 kopiasta łyżka maki ziemniaczanej cukier do smaku około 3 łyżki Krem śmietankowy 500 ml śmietanki kremówki minimum 30 % 250 gramów serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 opakowania śmietan fix Obłożenie tortu(...)delikatnie mieszamy szpatułką aby piana nie opadła. Na koniec dodajemy po łyżce wody i ponownie delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia wlać ciasto, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30-40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyciągnąć z piekarnika i całkowicie ostudzić Najlepiej upiec dzień wcześniej. Frużelina Wiśniowa Wiśnie

Andzia Pichci
Torcik tiramisu z wiśniami 154

jajka  20 dag cukru  2 torebki cukru waniliowego 15 dag maki  jedna łyżeczka proszku do pieczenia słoik kompotu z wiśni (ok 750 ml) 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny po 50 dag chudego twarogu i serka mascarpone 5 łyżek wiśniówki 500 ml kremówki 15 dag podłużnych biszkoptów 2 łyżki kakao Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek. Białka(...)dwiema łyżkami kremu serowego ,a następnie z reszta masy. Krótko schłodzić , a gdy zacznie tężeć, dodać 250 mil kremówki, wymieszać. połowę kremu rozsmarować na wiśniach., przykryć drugim plackiem. Gotowe ciasto posmarować resztą kremu.. Boki obłożyć biszkoptem, wierzch oprószyć kakao i przebrać kleksikami z pozostałej śmietany. SMACZNEGO Polecam również:   Tort

W kuchennym oknie Ewy
Sernik z nutką pomarańczy 59

Czas czytania: 2 min Przepis na masę serową jest dość klasyczny, choć wzbogacony o nutę aromatycznej świeżej skórki pomarańczy . Sernik po wystudzeniu dodatkowo dekorujemy dżemem z

SprawdzonaKuchnia.pl
TORT PAPIER TOALETOWY I BABECZKI POOP EMOJI 147

TORT PAPIER TOALETOWY SKŁADNIKI NA BISZKOPT (składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 9 jajek 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki + 2 pełne łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM GRYSIKOWY: 1 l mleka 3,2% 9 łyżek kaszy manny 4 łyżki cukru 300 g miękkiego masła 3 - 4 łyżki cukru(...)łyżce, cały czas ubijając.  Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane suche składniki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownic. Piecz je w temperaturze  160 stopni C  przez około 30  - 35 minut  lub do  tzw. suchego patyczka. Gorące biszkopty wyjmij z piekarnika

Słodko-Słony Świat Ilony
Muffiny z jablkiem i cynamonem 160

pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} skladniki suche: 1 szklanka maki + 2 lyzki 0,5 szklanki cukru 2 lyzeczki proszku do pieczenia 2 lyzeczki cynamonu szczypta soli skladniki mokre: 1 jajko 0,5 szklanki mleka 5 lyzek stopionego masla 1 duze jablko(...)muffinek nacieramy tluszczem. W jednej miscie mieszamy wszystkie suche skladniki, w drugiej skladniki mokre. Nastepnie mokre przelewamy do suchych, mieszamy. Na koniec dodajemy jablko pokrojone w kostke. Po wymieszaniu ciastem napelniamy przygotowane foremki. Pieczemy przez okolo 30 minut. Gotowe muffinki mozemy posypac cukrem pudrem

Przysmaki Karolki
Propozycje na tłusty czwartek 85

blogerzy prześcigają się w pomysłach na nadzienie do pączków. Osobiście wciąż uwielbiam pączki ze śliwkowymi powidłami. Zdarza mi się jednak zrobić pączki z czekoladowym nadzieniem . Są pyszne. Lubię przyprawić ciasto cynamonem lub kardamonem. Obie przyprawy świetnie pasują do czekolady. Te pączki najlepiej smakują jak są jeszcze ciepłe. Czekolada jest lekko półpłynna i powoli wypływa po pierwszym kęsie. Oprócz pączków(...)donuts to są to kolorowe wypieki, oblane czekoladą lub lukierem i udekorowane kolorowymi posypkami. Donuts można również upiec na proszku. Polecam przepis na cytrynowe donuts na proszku z dodatkiem maku. Są wspaniale cytrynowe z lekkim posmakiem maku. Na zakończenie karnawału polecam również delikatne faworki . Bardzo lubię faworki! Są proste w wykonaniu, długo zachowują świeżość i oczywiście wyśmienicie smakują. Idealne

codojedzenia
Ciasteczka biszkoptowe z marmoladą (Baletki) 138

Ciasteczka z mojego dzieciństwa, do tej pory   kupujemy   je na wagę w ulubionej piekarni. Puszyste, rozpływające się w ustach biszkopciki przełożone marmoladą. W oryginale posypane makiem, jednak ja z niego zrezygnowałam. Odpowiednio przechowywane pozostają świeże przez kilka dni. Można je wykonać ekspresowo, nie są skomplikowane, nie mają zbyt wiele składników, pieką się kilka minut. Idealne jeśli chcemy(...)bardzo delikatnie aby piana nie straciła swojej puszystości. Na końcu możemy dodać kilka kropel aromatu różanego i barwnik, jeśli chcemy ciastką nadać ciekawszy wygląd. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać   na blachę kółka o średnicy około 3,5 cm, pozostawiając około 2 centymetrowe odstępy między nimi. Piec w temperaturze

Mania Gotowania
Tort namiętności, czyli beza Pawłowej – Pavlova z bitą śmietaną, jeżynami i marakują 60

Anna Pawłowa – rosyjska tancerka baletowa polskiego pochodzenia. Wśród tancerzy krąży legenda, że wielbiciele Pawłowej byli tak zafascynowani jej tańcem, że ugotowali zupę na jej baletkach

Tajemnice Smaku
Szparagowy zawrot glowy 163

Dzis znow beda szparagi. Korzystam z okazji i tej krotkiej chwili kiedy mozna sie nimi cieszyc. Strasznie zaluje, ze sezon tak szybko sie konczy. Czasu na

Przysmaki Karolki
WITARIAŃSKI KUSKUS Z KALAFIORA Z "GRILLOWANYMI WARZYWAMI" 205

witariańskimi ciastami, ciasteczkami, przekąskami miałam już wiele razy do czynienia. Gorzej z obiadami na surowo ... ale czas to zmienić! Ta potrawa przekonała mnie do częstszego przygotowywania dań głównych w wersji RAW. Kuskus z kalafiora mnie bardzo nasycił, ba!, nie zmieściłam całej porcji, a to zdarza mi się bardzo rzadko. Oprócz tego świetnie smakował i  mnie bardzo usatysfakcjonował. Po takim(...)wedle uznania (u mnie wśród przypraw: kurkuma, pieprz, sól, koperek). Dodajemy 1-2 łyżki oliwy i mieszamy. Wykładamy na środek talerza. Warzywa suszymy w dehydratorze. Wykładamy wokół kuskus. Posypujemy makiem i zjadamy ze smakiem

Jeść, by żyć w zdrowiu
Pavlova - idealny lekki deser dla Biało-Czerwonych! 182

miłością do bezy, proponuję dzisiaj przymierzcie się do przygotowania na niedzielny deser pavlovej. Jakoś z lekkim lękiem do niej podchodziłam, a okazała się jednym z prostszych w przygotowaniu ciast-nieciast. Pavlova jest przedmiotem sporu między Australijczykami  a Nowozelandczykami. Każdy z nich twierdzi, że wywodzi się właśnie z ich  kraju. Podobno pierwszy raz tak wypieczoną(...)doświadczenia z moim piekarnikiem nieco zmieniłam pieczenie, może i u Was konieczne będą drobne korekty. Potrzebujecie: - 6 białek - 250g drobnego  cukru - 1 łyżeczkę soku z cytryny - 1 łyżkę maki ziemniaczanej na bezę oraz - 400g kremówki 30 lub 36% - 250g kremowego serka np. Mój Ulubiony z Wielunia - 4 łyżki cukru pudru (można pominąć) - 300g- 400g truskawek (1/3 ładniejszych odłożyć

I tu będę miała takie te
Przedłużajcie przyjemność! 112

zabieracie ich na przejażdżkę rowerową, a Wasze kieszenie pełne są słodkich florentynek i ciasteczek cynamonowych, w plecaku zaś czekają na przerwę w pedałowaniu kremówki, eklery kawowe i rogaliki z makiem. Jeśli poczujecie pragnienie, Waszym sprajtem będzie koktajl waniliowo-malinowy z bazylią lub arbuzowe szaleństwo. Wyobraźcie sobie, że wieczorem postanawiacie przemierzyć Polskę i do niedzielnego popołudnia spróbowaliście już kujawskiego drożdżowego(...)myślach hipstersko-barokowe przyjęcia i podniecamy się projektem, papierem i zdjęciami. Prawie 300 stron słodkiego szczęścia. Przepisy są podzielone na kilka rozdziałów – jest klasyka, są owoce, czekolada, tarty, ciasta, lody, jest Wielkanoc i jest Boże Narodzenie. A do tego jest oczywiście strona Kuchni Lidla , gdzie Mistrz Paweł w krótkich klipach tłumaczy, co i jak, jeśli chodzi o cukiernicze poczynania

GRUBY WAŁEK