budyń. Upieczone eklerki przekrój wzdłuż na pół. W środek nałóż przygotowany krem. Możesz to zrobić łyżką lub tak jak ja rękawem cukierniczym. Wierzch przykryj górną częścią ciasta. W kąpieli wodnej przygotuj polewę. Eklerki polej czekoladową polewą. SMACZNEGO! Eklerki. Przepis krok po kroku Jeśli macie ochotę przygotować coś specjalnego z okazji dnia(...)częściej goszczą u nas, ale raczej przy specjalnych okazjach. Innym słodkim podarunkiem dla Babci i Dziadka mogą być ładnie zapakowane, banalnie proste rogaliki z makiem lub konfiturą (link) . Takie wykonane własnymi rękoma prezenty są najbardziej wartościowe, nawet jeżeli błyskawicznie znikają ze stołu Eklerki to nic trudnego Przekonaj się
kuron.com.plRogale na św Marcina mają być inne..ale ja nie miałam ani czasu, ani białego maku...więc zrobiłam inne...ważne , aby były smaczne...Chociaż córka prosiła o takie same rogale ..ja jednak zrobiłam inne ..ale z kremem czekoladowo-orzechowym..pomysł na rogale z zamrażarki..[ takich jeszcze wcześniej nie robiłam ] podpatrzyłam tutaj ..no i z całego przepisu nie skorzystałam(...)szkl.cukru 5 dkg drożdży 1/2 szkl.mleka Dowolne nadzienie u mnie krem czekoladowy Z mleka cukru i drożdży zrobić rozczyn .Po wyrośnięciu dodać jaja, mąkę i roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto , przełożyć do torebki i włożyć na godzinę do zamrażarki. Następnie ciasto rozwałkować na okrąg i przekrawać po linii średnicy tworząc trójkąty. Na szeroką część trójkąta kłaść nadzienie i zwinąć
Moje domowe kucharzenieJeśli pojawia się tort to wiadomo, że wiąże się z tym jakaś uroczystość. Tort przygotowany na specjalną
Pan i Pani Smith w kuchnirazowej i 90 g wody, odstaw na 48 godzin. W pierwszej fermentacji dodaj 30 g mąki, 60 g wody, odstaw na 12 godzin. W drugiej fermentacji dodaj 340 g maki, 560 g wody, i odstaw na 24 godziny. Masz gotowy zaczyn, z którego 900 g posłuży Ci do wypieczenia dwóch bochenków chleba. Ci, którzy już mają w lodówce zakwas, mogą(...)letniej wody 15 g soli morskiej 15 g zmielonego słodu karmelowego Przygotowanie chleba: W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Mieszaj kilka minut, aż do dokładnego połączenia się składników. Ciasta nie trzeba wyrabiać, gdyż jest bardzo lepkie. Przełóż ciasto do foremek, wypełniając je mniej więcej do połowy wysokości. Foremki, nawet jesli są silikonowe lub z powłoką nieprzywieralną, warto wyłożyć wcześniej
Grahamka, weka i kajzerkapieczenia -wałek do ciasta -wykrawacz do ciasta (może być pucharek do lodów) -pędzelek -roztrzepane widelcem 2 jajka Ciasto urosło: Posypujemy stolnicę mąką, wykładamy część ciasta, rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy krążki. Nakładamy twaróg, na środek śliweczkę, zbieramy brzegi krążka i gotowa bułeczka wędruje na blaszkę aż do wyczerpania produktów(...)dowolnej chwili wyjąć potrzebną ilość i po ok. 30 minutach smakują tak, jak te bezpośrednio z pieca. Oczywiście bułeczki mogą mieć dowolny kształt i dowolne nadzienie, np mak. Słodko się zrobiło? W następnym poście zmienimy smak. Przygotujemy prostą, ale ciekawą smakowo sałatkę
Maminek kulinarnyjednak troszeczkę bardziej zwartym. Zdecydowany smak, który dało połączenie orkiszu, gryki i maślanki, podkreślony charakterystycznym aromatem czarnuszki. Oczywiście jeśli dla kogoś smak czarnuszki jest zbyt intensywny, można bułki posypać makiem albo sezamem. Tak samo zamiast maślanki można użyć kefiru. Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting . Składniki (na 12 bułek(...)miski mąkę orkiszową i gryczaną. Dodaj słód i sól, dobrze wszystko wymieszaj. Do mąk dodaj rozpuszczone drożdże i pozostałe składniki: miód, oliwę i maślankę. Mieszaj składniki około 15 minut. Ciasto będzie dosyć luźne, klejące, zatem możesz użyć miksera na wolnych obrotach, staraj jednak się nie dosypywać mąki. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat, krótko zagnieć, uformuj kulę i włóż
Grahamka, weka i kajzerkaskładniki na ciasto piernikow e: 600 g mąki orkiszowej lub pszennej 120 g cukru 2 jajka 250 ml mleka 125 g margaryny 4 łyżki kakao 40 g przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody 100 g orzechów włoskich 400 g powideł śliwkowych wykonanie: Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Do rozpuszczonej, wystudzonej margaryny dodajemy mleko, jajka, powidło i mieszamy. W osobnym(...)dodatkowo: ok. 1/2 słoiczka powidła śliwkowego polewa i dekoracja biała Helio polewa czekoladowa ciemna składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 2 żółtka 80 g cukru pudru 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki maki orkiszowej lub pszennej 200 g masła, w temp. pokojowej (miękkiego) wykonanie: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, mąkę orkiszową
Domowy Smak Jedzeniapaella z komosy, tortille z awokado i bobem, meksykańska zupa z kukurydzy, kalafior z pęczakiem i ziołami, oraz turecka zupa z soczewicy. Na deser wzięłabym sahlab z czekoladą lub ciasto z różą i rabarbarem. Śniadanlove Autor: David Bez Wydawnictwo: Buchmann, 2016 David Bez nie jest szefem kuchni, ale stał się sławny ze względu na pewien bardzo ciekawy projekt. Przez(...)podobną strukturę: owoc lub warzywo w dużych ilościach drugi owoc i drugie warzywo zboża np. płatki, nasiona konopii, ryż białka np. orzechy, ser, mięso posypki np jagody goji, mak dressingi np. jogurt, pure z banana Od razu widać, że autor jest psychofanem sałatek, bo każde danie jest taką prawie sałatką. Nawet kanapki, które my zjedliśmy tradycyjnie, u Davida kończą jako
Ugotowane pozamiataneRACUCHY DROŻDŻOWE Pyszne, puszyste racuszki, które każdemu przypadną do gustu :) Składniki: 2 szkl. maki ok 20 g drożdży 1 szkl. mleka 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego * ok 75 g margaryny lub masła (1/4 kostki 250 gramowej) olej do smażenia Przygotowanie: 1. Do miski wbijamy dwa cale jajka i dodajemy 2 łyżki cukru i cukier wanilinowy. Wszystko(...)około godzinę w cieple miejsce by nasza masa urosła - w przybliżeniu ma podwoić swoja objętość. 7. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na który nakładamy łyżką ciasto (smażymy w głębokim tłuszczu w średniej temperaturze) 8. Wyjmujemy na sitko lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by ściekł tłuszcz. 9 . Podajemy z powidłem lub posypane
Kulinarnie z Polką na Kresachkalorii, 8,4 g białka, 7,5 g tłuszczu, 22,4 g węglowodanów oraz 2,2 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Na 12 babeczek :) 180 g mąki orkiszowej 180 g maki jaglanej 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu pęczek świeżo posiekanego koperku 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę 40 g masła(...)chwilkę miksujemy. 6. Na koniec dodajemy wędzonego łososia pokrojonego na mniejsze kawałki, kapary i serek ricotta - mieszamy za pomocą łyżki do połączenia składników. 7. Papilotki lub silikonowe foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. 8. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. i pieczemy przez około 30 - 35 minut, do czasu aż babeczki ładnie się zarumienią. Smacznego
W kuchni KatieW zeszłym roku zrobiliśmy prostą wersję śląskich makówek , a w tym przygotowaliśmy ich bogatszą wersję na mleku, z chałką i z dużą ilością bakalii. Smak podkręciliśmy
niecodziennikparyBezowy wieniec z frużeliną wiśniową i kremem brzdącowym. Niebo dla podniebienia, tak bym rzekła. Kwaskowa frużelina przełamuję słodka bezę, do tego pyszny brzdącowy krem połączony ze
wesoła kuchniaświtem jeszcze, za oknami ciemno zupełnie. A ja już piekę :) I między jednym, a drugim pieczywem przepisy wpisuję. Chleb francuski już gotowy, w kolejce do pieczenia czekają bułki z makiem, chleb cebulowy, może i tostowy zdążę zrobić, może coś jeszcze i pewnie chałkę. A czego nie zdążę dzisiaj to dokończę jutro :) Właściwie to nie mam pojęcia dlaczego ten chleb(...)będzie idealny. Składniki na 2 bochenki: 1100 g mąki pszennej 3 łyżeczki soli 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży 30 g miękkiego masła 700 ml ciepłej wody Ciasto wyrabiamy szybko i energicznie. Wystarczy 5-7 minut porządnego, energicznego wyrabiania. Powinno lekko, delikatnie kleić się do dłoni. Przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem miski, zawijamy szczelnie folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym
Marder&Marder Manufactureszplitry? I czemu Danusi? Pewnie się zastanawiacie ... Już wyjaśniam :)) Szplitry - to pyszne małe ciasteczka rodem z Górnego Śląska. Ciastka są zazwyczaj z nadzieniem z marmolady, sera lub maku, posypane cukrem pudrem lub polukrowane (wyczytane w internecie) . Okazuje się, że takie ciasteczka tylko krucho-drożdżowe piekę od lat 15 :)) tylko nazwa "szplitry" nie była mi znana. Na blogu znajdziecie(...)Dodać żółtko, cukier waniliowy, jogurt i chwilę miksować całość. Następnie wsypać mąkę i krótko zmiksować całość na wolnych obrotach najlepiej przy użyciu haka lub zagnieść ręcznie. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i wstawić na ok. 40 minut do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto wieczorem, a następnego dnia formowałam ciasteczka i piekłam. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy
Walijskie Pichcenie