kalorii, 8,4 g białka, 7,5 g tłuszczu, 22,4 g węglowodanów oraz 2,2 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Na 12 babeczek :) 180 g mąki orkiszowej 180 g maki jaglanej 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu pęczek świeżo posiekanego koperku 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę 40 g masła(...)chwilkę miksujemy. 6. Na koniec dodajemy wędzonego łososia pokrojonego na mniejsze kawałki, kapary i serek ricotta - mieszamy za pomocą łyżki do połączenia składników. 7. Papilotki lub silikonowe foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. 8. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. i pieczemy przez około 30 - 35 minut, do czasu aż babeczki ładnie się zarumienią. Smacznego
W kuchni KatieW zeszłym roku zrobiliśmy prostą wersję śląskich makówek , a w tym przygotowaliśmy ich bogatszą wersję na mleku, z chałką i z dużą ilością bakalii. Smak podkręciliśmy
niecodziennikparyBezowy wieniec z frużeliną wiśniową i kremem brzdącowym. Niebo dla podniebienia, tak bym rzekła. Kwaskowa frużelina przełamuję słodka bezę, do tego pyszny brzdącowy krem połączony ze
wesoła kuchniaświtem jeszcze, za oknami ciemno zupełnie. A ja już piekę :) I między jednym, a drugim pieczywem przepisy wpisuję. Chleb francuski już gotowy, w kolejce do pieczenia czekają bułki z makiem, chleb cebulowy, może i tostowy zdążę zrobić, może coś jeszcze i pewnie chałkę. A czego nie zdążę dzisiaj to dokończę jutro :) Właściwie to nie mam pojęcia dlaczego ten chleb(...)będzie idealny. Składniki na 2 bochenki: 1100 g mąki pszennej 3 łyżeczki soli 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży 30 g miękkiego masła 700 ml ciepłej wody Ciasto wyrabiamy szybko i energicznie. Wystarczy 5-7 minut porządnego, energicznego wyrabiania. Powinno lekko, delikatnie kleić się do dłoni. Przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem miski, zawijamy szczelnie folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym
Marder&Marder Manufactureszplitry? I czemu Danusi? Pewnie się zastanawiacie ... Już wyjaśniam :)) Szplitry - to pyszne małe ciasteczka rodem z Górnego Śląska. Ciastka są zazwyczaj z nadzieniem z marmolady, sera lub maku, posypane cukrem pudrem lub polukrowane (wyczytane w internecie) . Okazuje się, że takie ciasteczka tylko krucho-drożdżowe piekę od lat 15 :)) tylko nazwa "szplitry" nie była mi znana. Na blogu znajdziecie(...)Dodać żółtko, cukier waniliowy, jogurt i chwilę miksować całość. Następnie wsypać mąkę i krótko zmiksować całość na wolnych obrotach najlepiej przy użyciu haka lub zagnieść ręcznie. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i wstawić na ok. 40 minut do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto wieczorem, a następnego dnia formowałam ciasteczka i piekłam. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy
Walijskie PichcenieCzęsto pytacie przepis na sałatkę, którą przygotowuje się szybko i nie jest skomplikowana. Ta sałatka nadaje się na imprezę, kolację. Można ją zabrać do pracy na
To co lubię - gotuję i polecamPewnie zainteresowała Was nazwa tych ciasteczek ;) wzięła się stąd, że przepis stworzyłam z przerobienia już istniejącego przepisu na ciasteczka, które robiło się u mnie w
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzygotowanie mieszanki na budyń domowy głównie dlatego, że taki budyń był mi potrzebny do wypróbowania przepisu. Przepisu na ciasto rumowe rodem z wysp karaibskich. W przepisie na ciasto rumowe jednym ze składników jest właśnie taki budyń domowy. O cieście rumowym będzie w następnym wpisie. Jeśli chodzi o smak budyniu, to wszystkim bardzo smakował, mogę więc z czystym sercem polecić(...)Time 10 minutes Cook Time 5 minutes Total Time 15 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients Sucha mieszanka budyniowa 80 g mleka w proszku 90 g cukru 40 g maki ziemniaczanej* 60 g mąki z tapioki* 1/2 łyżeczki soli 1 laska wanilii ziarenka wyskrobane z niej Instructions Przygotowanie domowego budyniu z przygotowanej mieszanki Będziemy potrzebować 500 ml wody lub chudego
SprawdzonaKuchnia.plmuffiny jogurtowe, obłędne z jabłkami , cynamonem i kruszonką. Będzie ich teraz więcej, bo moje dziecko do szkoły już poszło, a wolę mu dać takiego słodycza w formie domowej babeczki, ciasta, batona, niż te kupne. Niestety kiedyś już pisałam, że rodzice chyba nie chcą dbać o swoje dzieci, jak widzę pełną śniadaniówkę słodyczy (wafelków, chipsów, czekoladek), a kanapki tam nie widać(...)jestem, bo jeden drugiego częstuje i nie upilnuję niestety wrrrrr. Dobra, wyżaliłam się ;-). Babeczki polecam, bo rewelacyjne :-)). Miłego dnia :-)) Inspiracja: klik Składniki na około 20 szt: 300 g maki ( u mnie tortowa) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml jogurtu naturalnego 100 g cukru trzcinowego 2 jajka 125 g masła 1/2 łyżeczki cynamonu (można dać więcej) 2 duże jabłka
kruche babeczkiPrzepis pochodzi z Kwestii Smaku:) Składniki: 100 g masła 150 g maki pszennej 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia 120 g cukru brązowego, trzcinowego, drobnego 120 g cukru białego, drobnego 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 300 g czekolady (po 100 g białej, mlecznej i gorzkiej); 100 g czekolady(...)będzie puszyste i jasne. Dodać jajko i ubijać jeszcze przez około 5 minut. Dodać sypkie składniki, zmiksować, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać dłonią lub łyżką. Nabierać łyżeczką niewielkie porcje ciasta i wykładać na blachę, zachowując kilkunastocentymetrowe odstępy. Na jednej blaszce zmieści się 9 porcji (ciasto rośnie i rozlewa się w piekarniku). Pieczemy przez około 14-15 minut,aż brzegi ciastek
Blondynka GotujeBoże Narodzenie co raz bliżej. Właściwie za nim się obejrzymy będą święta. Uwielbiam Boże Narodzenie, wiem nie jestem oryginalna, wcale mi to nie przeszkadza. W świąteczny
Figa S-makiemPierniczki Nastał czas łuskania orzechów, mielenia maku, siekania migdałów, przesiewania mąki – na co dzień trudno się za to zabrać – ale przed świętami… Pierniczki To rytuał, który pozwala nam wrócić wspomnieniami do dziecięcych lat. Roztaczający się wokół zapach pieczonego piernika sprawia, że święta w rodzinnym domu są magiczne(...)ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy wystudzoną masę z karmelem, mieszamy i ucierając stopniowo dosypujemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z zarobionym ciastem. Dokładnie mieszamy, posypujemy wierzch mąką i pozostawiamy na noc do stężenia. Następnego dnia wałkujemy ciasto na płaty grubości ½ cm i wykrawamy z nich pierniczki za pomocą foremek. Układamy
Pomysłowa kuchniatworem chemicznym. Co innego bułka zrobiona samodzielnie. Przepis, który podaję idealnie nadaje się na bułki do hamburgerów. Są puszyste, mięciutkie, fajnie zarumienione z wierzchu i obowiązkowo posypane sezamem (lub makiem jeśli nie lubicie sezamu). Po upieczeniu i wystudzeniu (jeśli nie zjecie jeszcze ciepłych na kanapki), wystarczy taką bułeczkę przekroić na pół i położyć na chwilę na silnie rozgrzanej patelni(...)dużej misce mieszamy mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy jedno jajko i płynne składniki, mieszamy w jedną stronę, aż wszystko się połączy. Wyrabiamy na jednolite i elastyczne ciasto – jeśli jest lepiące podsypujemy dodatkową mąką. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto uderzamy pięścią, aby uwolnić powietrze. Dzielimy na 8 części, formujemy okrągłe bułki i układamy na blasze
Poezja smakuAby babka była smaczna, powinna być wilgotna. Suchelcom mówimy nie. Babka migdałowa z kajmakiem jest wilgotna nawet na drugi czy trzeci dzień – spokojnie można przygotować
Poezja smakuMaj to najpiękniejszy miesiąc,wszystko budzi się do życia,pięknie zakwita.Chce się żyć.Zresztą ten czas jest bardzo obfity w małe rodzinne uroczystości.Urodziny siostry,bliskiej
Niespełnione zdolności kulinarne