bardzo latwe do wspolpracy.Przy formowaniu buleczek nie ma potrzeby podsypywania maka.Jedyne co jest potrzebne to cieplo i cierpliwosc.Ciasto musi na kazdym etapie porzadnie wyrosnac. Skladniki na 13 buleczek: °500 g maki pszennej pelnoziarnistej(uzylam Lubelli) °300 ml mleka °75 g masla °25 g swiezych drozdzy lub 12 g suchych °1/2 lyzeczki soli(...)Wykonanie: Mleko podgrzewamy w rondelku.Rozpuszczamy maslo.Jesli uzywamy swiezych drozdzy robimy rozczyn.Wszystkie skladniki umieszczamy w misie robota i wyrabiamy na jednolita,gladka ,lsniaca mase.Trwa to okolo 10 minut.Przykrywamy mise z ciastem folia i ustawiamy w cieplym miejscu do wyrosniecia.Gdy wyrosnie wyrzucamy je na blat i jeszcze raz,tym razem recznie-troche je dopieszczajac(lubi cieplo rak) wyrabiamy ,zeby pozbyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki itp.) 1 cebula 3l esencjonalnego wywaru warzywnego 150ml śmietanki 30% 2 łyżki masła łyżka mąki 100ml białego wina wytrawnego sól, czarny pieprz na gwiazdki 200g maki 200ml maślanki sól Sposób przygotowania: Suszone grzyby płuczemy pod bieżąca wodą, zalewamy niewielka ilością buliony i zostawiamy na 24h. Po tym czasie gotujemy. Kiedy grzyby będą miękkie wyławiamy(...)smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupa najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy smaki się przejdą. Serwujemy z domowymi gwiazdkami. Gwiazdki: mąkę wymieszać z maślanką i szczyptą soli. Wyrobić ciasto jak na pierogi. Rozwałkować i wykrawać gwizdki. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Odcedzić
Pyry na GazKażdy szuka tej ekstra babeczki, jedynej w swoim rodzaju, wiadomo, czasem trafi się zakalec, ale nie ma co się zrażać, trzeba szukać dalej ;) A tak już
Czerwona PorzeczkaSądzimy, że produktów DayUp nie trzeba szczególnie przedstawiać, bo większość zna te pyszne przekąski w poręcznych tubkach 😊 Musimy przyznać, że jakiś czas przestałyśmy je kupować, bo
Candy Pandasziemniaczanym. Zainspirował mnie Big Fat Dad Piecze pyszne bułeczki i chleb. Składniki na rozczyn: drożdże świeże 50 g mleko ciepłe pół szklanki cukier 1 łyżka maka pszenna 4 łyżki Składniki na buły: mąka pszenna typ 500 300 g mąka orkiszowa tym 180 300 g oliwa z oliwek 4 łyżki miód 2 łyżki sól i 1 łyżka(...)minut do wyrośnięcia. Krok 2 Odmierzyłam mąkę pszenną i orkiszową, zrobiłam dołek i wlałam oliwę z oliwek oraz miód i sól. Dodałam wyrośnięty rozczyn i ciepłą wodę. Wyrobiłam ciasto( koło 15 minut) i zostawiłam przykryte ściereczką na godzinę. Po godzinie odgazowałam ciasto, rozwałkowałam je i przyłożyłam miseczkę wycinając bułki. Wyszło mi 5 szt bo robiłam duże, jednak zdecydowanie lepiej
Różowa kuchniaSkładniki: 0,5 kg łopatki 1 żebro wędzone 200 gram boczku wędzonego 1 kiełbasa swojska 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 por 2 pietruszki
kgwjanczewopracy. Autobusie czy samochodzie. Częstujcie się! Składniki: 3/4 szklanki otrąb owsianych 1/2 szklanki otrąb pszennych 1/3 szklanki słonecznika szklanka ryżu preparowanego 1/2 szklanki orzechów ziemnych łyżka mąki łyżka maku 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki płatków ryżowych garść suszonej żurawiny szklanka mleka + 100 g cukru 3 łyżki oleju Sposób przygotowania: Do małego rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i gotujemy(...)zwilżonej łyżki lub łopatki. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12 minut - lub do uzyskania złotego koloru. Studzimy w formie. Po około 10 minutach gotowe ciasto kroimy na mniejsze kawałki tworząc małe batoniki. Przechowujemy w szczelnym pojemniku do kilku dni. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościNastępnie wyłóż na nie przekrojone na pół truskawki (2 szklanki). Wyjmij kawałek ciasta z zamrażarki i zetrzyj go na tarce lub pokrusz w palcach. Wyłącz dolne grzanie i piecz ciasto kolejne 20-25 minut, aż wierzch się przyrumieni. Po wyjęciu lekko przestudź deser. Połóż na nim pokrojone w ćwiartki truskawki (1 szklanka) i posyp cukrem. Przepis bierze udział w akcji(...)sojowy · maka kukurydziana lub bułka tarta (wtedy już nie będzie bezglutenowo) do obtoczenia · sól i świeżo mielony pieprz
Qlinarnie i Qlinarnieogórków i fasolki szparagowej, ale bardzo smaczny. Solenizantka prosiła o dokładkę, więc to najważniejsze. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: ok. 250g białek szczypta soli 0,5szkl. cukru 150g maki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 80g masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe bez cukru na 0,5l mleka 750ml mleka 4 łyżki(...)lśniąca. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodałam ją partiami do ubitej piany na przemian z masłem i wymieszałam łyżką do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyłam do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Biszkopt piekłam do suchego patyczka w temp. 170 stopni bez termoobiegu. W praktyce zajęło
Waniliowe Improwizacjeskładników zagniatamy ciasto jak na klasyczne pierogi. Najpierw mieszamy mąkę z jajkami, masłem oraz solą a następnie stopniowo dodajemy ciepłej wody (wody dodajemy tyle aby uzyskać elastyczne ciasto). Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy krążki np. szklanką. Na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Zlepienia możemy docisnąć widelcem. Każdego pieroga smarujemy roztrzepanym białkiem i opcjonalnie posypujemy np. czarnuszką. Pieczemy(...)odparuje a cebula się udusi. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Usmażone odstawiamy do wystudzenia. Do zimnego farszu możemy dodać ser żółty starty na dużych oczkach. dodatkowo: jajko do smarowania czarnuszka, mak… do posypania
Domowy Smak Jedzeniamąki 300 ml wody 35 g miękkiego masła 7 g drożdży instant (lub 25 g świeżych drożdży) 10 g soli Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto przez 15 minut, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do dłoni. Odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozwalamy odpocząć przez 30 minut. Po tym czasie dzielimy na 6 części(...)ziarnami. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 minut. Pieczemy w 210 stopniach przez 15 minut. Ziarna, które można dodać i których my też będziemy używać: sezam (jasny lub czarny), mak, czarnuszka, pestki dyni, siemię lniane, kmin rzymski, kminek zwyczajny.A także można oprószyć papryką w proszku. Na te 6 bułek wystarczą 2 łyżki każdego z tych składników. Możemy też barwić bułki
Marder&Marder ManufactureZnacie takie dni kiedy to macie ochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie macie czas na przygotowanie wybornego deseru ??. Mam rozwiązanie szybki, lekki i szalenie smaczny sernik
vaniliowoczekoladowaOrzeźwiający i smaczny torcik z malinami i arbuzem... Kolorystycznie pasuje idealnie, a jak smakowo? Sami się przekonajcie.... Składniki: Tortownica 24 cm Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek
VioletoweKucharzeniedrożdżowe wypieki, to ja zdecydowanie najbardziej preferuję je na świeżo, ale te bułeczki również następnego dnia bardzo dobrze smakowały. Bardzo gorąco polecam, jeśli lubicie się z cebulą. 450 g maki pszennej (u mnie mąka do pizzy, typ 00) 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml mleka 50 g masła 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko 2 średniej wielkości(...)podrośnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, żółtko, zeszkloną cebulę oraz wyrośnięte drożdże. Mieszając składniki łyżką, stopniowo wlewamy mleko z masłem. Łyżkę odkładamy, i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto nakrywamy w misce ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze krótko wyrabiamy, dzielimy na 9 równej wielkości kawałków i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy
Smaki Na TalerzuSkładniki: 16 g. świeżych drożdży 70 g. cukru 400 g. maki pszennej tortowej (typ 450) 200 ml. ciepłego mleka 2 żółtka 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 30 g. masła 100 g. suszonych daktyli Kruszonka: pół żółtka czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki masła Oraz: odrobina białka do posmarowania chałki Mąkę przesiej do dużej miski, zrób zagłębienie(...)rozpuść i wystudź. Podrośnięty zaczyn wymieszaj z mąką, dodaj jajka z cukrem, pozostałe lekko ciepłe mleko i ostudzone masło. Wymieszaj, dodaj posiekane na mniejsze kawałeczki suszone daktyle i wyrabiaj ciasto drewnianą łyżką lub ręką przez 5 minut. Ciasto w misce przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5-2 godz. Składniki na kruszonkę ucieraj w miseczce aż powstaną grudki
Delicious Place