ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:485/571)

Chleb dyniowy 101

jako ciężar do treningów :D WSKAZÓWKI: Do chlebka wybierz dynię zwyczajną, piżmową, hokkaido lub makaronową. Do środka możesz dodać kilka łyżek ziaren np. słonecznik łuskany, ziarna konopi, sezam, mak czy pestki dyni.   Jak zrobić puree z dyni? Przepis na puree z dyni Dynię przekrój na pół. Wydrąż środek (nie wyrzucaj pestek! Wysusz je i zjedz lub zasadź, uważaj(...)łyżeczka oleju Garnek żeliwny Vintage Cuisine Ombre   lub z innej serii Przygotowanie: Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy mąkę, puree dyniowe, letnią wodę, kurkumę, sól i cukier. Zagniatamy ciasto przez 10 min. Powinno być elastyczne/miękkie/przyjemne. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki. Odstawiamy na 1 h. w ciepłe miejsce. Ciasto ponownie wyrabiamy. Dodajemy mąkę i ponownie odstawiamy

Czarnawisienka
torcik advocat z wiśnią 195

smakowała lekko ale wyraźnie. Polecam na imieniny czy wszelakie "dorosłe" okazje.    *tortownica o średnicy 24 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki  1/3 szklanki maki ziemniaczanej 2 duże łyżki kakao 1 szklanka cukru 4 łyżki zimnej wody 4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem advocatowy: 400 ml śmietanki kremówki 250 ml likieru(...)opcją góra -dół i piec około 40 minut.  Wystudzić i przekroić na trzy blaty. Każdy z nich nasączyć kawą.  Na paterze ułożyć dolny blat ciasta i zapiąć obręcz tortownicy (najlepiej od środka dać jeszcze warstwę papieru do pieczenia). Biszkopt posmarować połową dżemu. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlać likier

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb potrójnie czosnkowy 265

piekłam. Dodatkowo pożonglowałam trochę mąk ą w przepisie, bo miałam akurat do wykorzystania resztę mąki żytniej. Składniki na 1 okrągły bochenek: 350g mąki pszennej - tortowa, typ 450 150g maki żytniej żurkowej - typ 1200   30g świeżych drożdży - dałam trochę więcej niż w oryginalnym przepisie, bo moje były już niestety nie pierwszej świeżości   250ml ciepłej wody 25ml oliwy 1 łyżeczka(...)wymieszać obie mąki i sól. Dołożyć czosnek świeży, granulowany i suszony czosnek niedźwiedzi. Wlać resztę wody i oliwę. Dodać zaczyn. Całość wymieszać robotem - używając mieszadeł hakowych - aż powstanie wilgotne ciasto. W razie potrzeby można dolać jeszcze kilka łyżek wody - gdyby konsystencja ciasta chlebowego była zbyt zwarta.   Gdyby robot nie dał rady dokładnie wyrobić ciasta, pougniatać je przez przez kilka

Grunt to przepis!
Chleb pszenny z płatkami owsianymi – górski 142

tych, którzy nie mają akurat zakwasu, lub boją się jeszcze pieczenia chleba na zakwasie. Zawiera dużą ilość ziaren w tym siemienia lnianego, słonecznika i dyni. Oczywiście, możecie dodać np mak, sezam czy czarnuszkę a także kminek jeśli lubicie. Jeśli szukacie zdrowszej wersji chleba pszennego, to na pewno ten przepis Was nie rozczaruje. Porcja składników na 1 bochenek, pieczony w keksówce(...)misce drożdże z cukrem. Dodajemy 50 ml wody i odstawiamy na 15 min. W tym czasie do miski wrzucamy mąkę i nasiona. Dodajemy rozczyn i dolewamy wodę. Zarabiamy ciasto (będzie raczej luźne) Przykrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy na ok 45 min do wyrośnięcia. Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 h, przykryty ściereczką. Piekarnik nagrzewamy

Mieszam w Garnku
Pszenno-żytni chlebek na zakwasie 144

dużej misce, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin do wyrośnięcia. Po tym czasie przygotowujemy dwie keksówki (około 23x10cm), smarujemy masłem. Zwilżonymi dłońmi przekładamy ciasto, wyrównujemy. Posypujemy wierzch  płatkami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie na 12 godzin do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220st. Zaparowujemy piekarnik (spryskujemy kilkakrotnie woda ze spryskiwacza). Wkładamy chleb i pieczemy(...)100ml cieplej wody. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24h 3 dzień Zakwas powinien mieć już strukturę z widocznymi bąbelkami i mieć lekko kwaśny zapach. Dodajemy 100g maki razowej żytniej i 60ml przegotowanej ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy w chłodniejsze miejsce, np. do szafki kuchennej (cały czas przykrywając tą samą podziurkowaną folią) 4 dzień Po 24 godzinach ponownie dokarmiamy

Gotowanie moimi oczami
Tort makowo kokosowy 334

Często napotykałam się w internecie na tą technikę dekorowania tortu. Nie miałam takiej tylki więc musiałam sobie kupić. Jak już sobie kupiłam to musiała nabrać mocy

Ala piecze i gotuje
7. Figa nie z makiem, czyli pieczona figa w wersji na słodko 198

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

Symfonia Smaków
CIASTO KOKOSOWE Z WKŁADKĄ 88

Biszkopt kokosowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 6 łyżek wiórków kokosowych dżem truskawkowo - ananasowy (280 g) Kruszonka koksowa: 100 g maki pszennej 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych 100 g margaryny Masa czekoladowa: 2 opakowania budyni czekoladowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra(...)pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Na spód tortownicy wyłożyć połowę ciasta, wyrównać wierzch i wyłożyć punktowo dżem o smaku truskawkowo - ananasowy. Następnie delikatnie za pomocą łyżki wyłożyć pozostałe ciasto, wyrównać wierzch. Na koniec wierzch ciasta posypać równomiernie kruszonką kokosową.  Piec około

Ciastka - domowe słodkości
Ekspresowy chleb z oliwkami 149

upiec z dowolnymi ziarnami, dodać suszone pomidory, czosnek, mak, siemię lniane, itp. Nie smarowałam go na wierzchu jajkiem, ponieważ niczym go nie obsypywałam, jeśli jednak chcecie posypać go np. makiem lub słonecznikiem wcześniej posmarujcie surowy wierzch roztrzepanym jajkiem lub samym żółtkiem i posypcie czym chcecie. Zniknął do śniadania posmarowany masłem, w dużym rodzinnym gronie, było super smacznie i domowo(...)CHLEBA Z OLIWKAMI: W większej misce rozcieram drożdże z cukrem, wlewam letnią wodę i mieszam do połączenia. Następnie dodaję przesianą mąkę, sól, ostudzone roztopione masło i posiekane oliwki. Zagniatam ciasto, które klei się do rąk. Przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i posypaną tartą bułką. RADA: chleb wyrośnie w piekarniku, więc bezpieczniej będzie wyłożyć formę papierem

Zasmakuj Kuchni
Bezglutenowy chleb proteinowy czyli Niedzielne Śniadanie odc.74 163

upiec chleb wg receptury Jamiego, z jego najnowszej książki. Chleb to niezwykły bo bez glutenu, za to z całym mnóstwem ziaren. Całość dość hummusowa ponieważ zrobiłam go z maki z ciecierzycy :) Zarówno konsystencja jak i smak tego chleba są dość specyficzne. Smakował mi szczególnie z dodatkami o konkretnych smakach i dnia następnego w formie grzanki :) Bezglutenowy chleb proteinowy(...)łączymy z migdałami, siemieniem i innymi nasionami. Dodajemy płaska łyżeczkę soli. Robimy zgłębienie. Dodajemy rozmaryn, wbijamy jajka. Jajka rozkłócamy, wlewamy zaczyn i mieszamy zgarniając po trosze mąki z brzegów. Ciasto mieszamy trzepaczką a następnie przelewamy do keksówki. Chleb wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 45 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy nie jest surowy w środku. Studzimy na kratce minimum 45 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Naleśniki gryczane z dyniowym nadzieniem 147

magnez,bo gryka zawiera go naprawde sporo,a znaczna ilosc blonnika,zadowoli wszystkich dbajacych o linie. Zapraszam do przepisu. Skladniki na nalesniki: 1 szklanka maki gryczanej 1/2 szklanki maki pszennej 550 1 jajko L 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 1/4 lyzeczki soli 1/2 lyzeczki miodu 1 lyzka oleju + olej do smazenia Skladniki na farsz dyniowy(...)listki szalwi.Piec 20 minut w 200°C.Dynie rozgniesc widelcem lub zblendowac.Dodac przyprawy,dorzucic rozgniecione ciasteczka ameretti,wymieszac i odstawic. Rozgrzana patelnie smarowac olejem przy pomocy pedzla i nalewac porcje ciasta nalesnikowego. Smazyc do wyczerpania ciasta.Na nalesniki wylozyc przygotowany farsz,zrolowac.Podawac od razu. Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik zebra czekoladowo waniliowy. 231

Jeśli nadal zastanawiacie się co dobrego upiec na święta to gorąco polecam szybki w wykonaniu bardzo smaczny i efektowny sernik czekoladowo waniliowy w paski o nazwie

Kuchnia z widokiem na ogród
Tort makowy z białą czekoladą 151

Pyszny, lekki torcik, idealny dla wielbicieli maku i białej czekolady :) Szybki i nieskomplikowany. Masa smakuje wybornie, idealnie komponuje się z makiem. To jeden z moich ulubionych tortów, myślę, że i Wam zasmakuje :) Udekorowany podprażonymi wiórkami kokosowymi i świeżymi kwiatami... Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw(...)pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g suchego maku Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ubijać do połączenia składników. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać mak, wymieszać. Do masy jajecznej dodać suche składniki, delikatnie, ale dokładnie połączyć. Dno tortownicy

Domowa cukiernia Ewy
Babeczki marchewkowe z kandyzowana marchewką 205

kandyzowaną marchewką. Takie babeczki marchewkowe to świetna propozycja na małe co nieco czy słodkie do kawki.   Składniki: 4 średnie marchewki (2 szklanki startej) 1 szklanka mąki tortowej ½ szklanki maki orkiszowej 2000 (lub pszennej/żytniej pełnoziarnistej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)soli. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo: żółtka, cukier, olej, ekstrakt waniliowy oraz marchewkę. Na końcu dodajemy łyżką przesiane składniki sypkie. Foremki do babeczek wykładamy papilotkami i uzupełniamy do ¾ wysokości ciastem. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 18 minut. Dekoracja: Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Zalewamy szklanką wody i dosypujemy szklankę cukru. Gotujemy na małym

Pyry na Gaz
Drożdżówki pełnoziarniste z masą migdalową i stewią 154

bardzo latwe do wspolpracy.Przy formowaniu buleczek nie ma potrzeby podsypywania maka.Jedyne co jest potrzebne to cieplo i cierpliwosc.Ciasto musi na kazdym etapie porzadnie wyrosnac. Skladniki na 13 buleczek: °500 g maki pszennej pelnoziarnistej(uzylam Lubelli) °300 ml mleka °75 g masla °25 g swiezych drozdzy lub 12 g suchych °1/2 lyzeczki soli(...)Wykonanie: Mleko podgrzewamy w rondelku.Rozpuszczamy maslo.Jesli uzywamy swiezych drozdzy robimy rozczyn.Wszystkie skladniki umieszczamy w misie robota i wyrabiamy na jednolita,gladka ,lsniaca mase.Trwa to okolo 10 minut.Przykrywamy mise z ciastem folia i ustawiamy w cieplym miejscu do wyrosniecia.Gdy wyrosnie wyrzucamy je na blat i jeszcze raz,tym razem recznie-troche je dopieszczajac(lubi cieplo rak)  wyrabiamy ,zeby pozbyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!