wypróbowania przepisu :) Składniki na około 12 placuszków: 1/2 szkl mąki gryczanej 1/2 szkl mleka 1 czubata łyżeczka nasion chia (można pominąć i dodać w to miejsce 1 łyżkę maki grycz.) 2 łyżeczki ksylitolu do posłodzenia lub cukru pudru 1 całe jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 8-10 średnich truskawek Sos Truskawkowy: 3-4 łyżki jogurtu nat. parę truskawek(...)suchą patelnie i wylewamy po 1-1,5 łyżki masy: - pierwsze placuszki robimy bez dodatków, weszło mi na patelnie 4. - do drugich dajemy pokrojone w plasterki truskawki ( kiedy wylejemy ciasto na patelnie, natychmiast układamy na plackach po 2-3 plasterki truskawek, pamiętajmy aby przykręcić kurki gdyż truskawki szybko się przypalają ! ) ps. tutaj zapominałam zrobić zdjęcie ;p - po drugich placuszkach musimy
Gotowanie...to proste !Ponadto polecane są osobom odchudzającym się i na diecie, ponieważ wchłaniają i zatrzymują wodę w organizmie. Nasiona możemy dodawać do sałatek, posypywać nimi kanapki, mogą być też dodawane do ciasta chlebowego lub używane do wypieków. [http://www.cosdlazdrowia.pl/witaminy-i-mineraly/szalwia-hiszpanska-1000g/produkt-154] Czym i dla kogo jest olej z czarnuszki??? OPIS Pozyskiwanie oleju następuje poprzez mielenie czarnych nasion, a następnie poddawanie ich delikatnemu(...)nasiona owej rośliny. Ta niezwykła roślina ma ok. 50 cm wysokości, jej kwiaty są niebieskie lub białe z niebieskawo albo zielonkawo zabarwionymi końcówkami. Po przekwitnięciu czarny kminek, podobnie jak mak, tworzy niewielkie mieszki, zawierające czarne nasionka. Z tych nasion jest później pozyskiwany cenny olej. Środek spożywczy - Wskazane jest picie oleju 2-3 łyżeczki dziennie. - Stosować na zimno jako dodatek
ClauditteMissCookingkluski ziemniaczane , które można podawać na wiele sposobów. Doskonale smakują z kiełbasą lub boczkiem. Ale świetnie też w połączeniu z podsmażoną kiszoną kapustą. Podawane są również na słodko np. z makiem i cukrem oraz owocowym kompotem. Bez wątpienia są to bardzo uniwersalne kluski , które prezentujemy dziś w wersji podsmażonej na wędzonym boczku. Zapraszamy zatem na przepis i liczymy(...)Wykonanie: 1. Umyte ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie przeciśnij przez praskę lub przez gęste sito. 2. Następnie zagnieć ziemniaki z mąką, kaszą manną i jajkiem aby uformować ciasto. 3. Ciasto podziel na 3 – 4 części i z każdej uformuj walec o grubości kciuka. Następnie pokrój w kawałki długości ok 4 cm. Uformuj z nich ładne kluski, tworząc
Kuchnia Na Wypasiemoim stole najczęściej! Jest proste, zawsze się udaje, nie zsycha się i można go modyfikować na wiele, wiele sposobów. No to do dzieła! PRZEPIS NA MUFFINKI Z BORÓWKAMI: ciasto: - 330 g mąki pszennej babuni - 30 g mąki ziemniaczanej lub proszek budyniowy - 150 g cukru pudru - sok z 1/2 cytryny (dojrzałej i soczystej) - 1 kostka masła (200g) - 1 płaska łyżeczka sody(...)szczyptami soli. Do masy maślanej dodaj 2 łyżki mąki i mleko, jogurt, ucieraj dalej, dodaj znowu dwie łyżki mąki, sok z cytryny, dalej ucieraj. Dodaj całą zawartość maki i ucieraj. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj masę. Borówki obtocz w mące i dodaj do masy. Foremki wypełnij masą do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp 180 stopni C przez
SMYKWKUCHNIsłodzone i z physalis wysmażone, tworzą połączenie niby zwyczajne, ale w smaku bardzo fajne. Składniki: Biszkopt na ok. 8 babeczek (16 porcji): 6 małych jaj, 200 g maki tortowej, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli, 200 g cukru brązowego, masło do natłuszczenia foremek, bułka tarta do obsypania foremek, likier pomarańczowy zmieszany z wodą do nasączenia(...)pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Dodajemy cukier i nadal ubijamy. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli mieszamy. Ciasto przelewamy do przygotowanych foremek. Ilość babeczek uzależniona jest od wielkości naszych form (moje mają średnicę 0,8 cm). Babeczki pieczemy ok. 25 -30 min., odstawiamy do wystygnięcia, następnie przecinamy biszkopt
Moniki Smakołykijako ciężar do treningów :D WSKAZÓWKI: Do chlebka wybierz dynię zwyczajną, piżmową, hokkaido lub makaronową. Do środka możesz dodać kilka łyżek ziaren np. słonecznik łuskany, ziarna konopi, sezam, mak czy pestki dyni. Jak zrobić puree z dyni? Przepis na puree z dyni Dynię przekrój na pół. Wydrąż środek (nie wyrzucaj pestek! Wysusz je i zjedz lub zasadź, uważaj(...)łyżeczka oleju Garnek żeliwny Vintage Cuisine Ombre lub z innej serii Przygotowanie: Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy mąkę, puree dyniowe, letnią wodę, kurkumę, sól i cukier. Zagniatamy ciasto przez 10 min. Powinno być elastyczne/miękkie/przyjemne. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki. Odstawiamy na 1 h. w ciepłe miejsce. Ciasto ponownie wyrabiamy. Dodajemy mąkę i ponownie odstawiamy
Czarnawisienkasmakowała lekko ale wyraźnie. Polecam na imieniny czy wszelakie "dorosłe" okazje. *tortownica o średnicy 24 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki maki ziemniaczanej 2 duże łyżki kakao 1 szklanka cukru 4 łyżki zimnej wody 4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem advocatowy: 400 ml śmietanki kremówki 250 ml likieru(...)opcją góra -dół i piec około 40 minut. Wystudzić i przekroić na trzy blaty. Każdy z nich nasączyć kawą. Na paterze ułożyć dolny blat ciasta i zapiąć obręcz tortownicy (najlepiej od środka dać jeszcze warstwę papieru do pieczenia). Biszkopt posmarować połową dżemu. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlać likier
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapiekłam. Dodatkowo pożonglowałam trochę mąk ą w przepisie, bo miałam akurat do wykorzystania resztę mąki żytniej. Składniki na 1 okrągły bochenek: 350g mąki pszennej - tortowa, typ 450 150g maki żytniej żurkowej - typ 1200 30g świeżych drożdży - dałam trochę więcej niż w oryginalnym przepisie, bo moje były już niestety nie pierwszej świeżości 250ml ciepłej wody 25ml oliwy 1 łyżeczka(...)wymieszać obie mąki i sól. Dołożyć czosnek świeży, granulowany i suszony czosnek niedźwiedzi. Wlać resztę wody i oliwę. Dodać zaczyn. Całość wymieszać robotem - używając mieszadeł hakowych - aż powstanie wilgotne ciasto. W razie potrzeby można dolać jeszcze kilka łyżek wody - gdyby konsystencja ciasta chlebowego była zbyt zwarta. Gdyby robot nie dał rady dokładnie wyrobić ciasta, pougniatać je przez przez kilka
Grunt to przepis!tych, którzy nie mają akurat zakwasu, lub boją się jeszcze pieczenia chleba na zakwasie. Zawiera dużą ilość ziaren w tym siemienia lnianego, słonecznika i dyni. Oczywiście, możecie dodać np mak, sezam czy czarnuszkę a także kminek jeśli lubicie. Jeśli szukacie zdrowszej wersji chleba pszennego, to na pewno ten przepis Was nie rozczaruje. Porcja składników na 1 bochenek, pieczony w keksówce(...)misce drożdże z cukrem. Dodajemy 50 ml wody i odstawiamy na 15 min. W tym czasie do miski wrzucamy mąkę i nasiona. Dodajemy rozczyn i dolewamy wodę. Zarabiamy ciasto (będzie raczej luźne) Przykrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy na ok 45 min do wyrośnięcia. Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 h, przykryty ściereczką. Piekarnik nagrzewamy
Mieszam w Garnkudużej misce, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin do wyrośnięcia. Po tym czasie przygotowujemy dwie keksówki (około 23x10cm), smarujemy masłem. Zwilżonymi dłońmi przekładamy ciasto, wyrównujemy. Posypujemy wierzch płatkami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie na 12 godzin do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220st. Zaparowujemy piekarnik (spryskujemy kilkakrotnie woda ze spryskiwacza). Wkładamy chleb i pieczemy(...)100ml cieplej wody. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24h 3 dzień Zakwas powinien mieć już strukturę z widocznymi bąbelkami i mieć lekko kwaśny zapach. Dodajemy 100g maki razowej żytniej i 60ml przegotowanej ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy w chłodniejsze miejsce, np. do szafki kuchennej (cały czas przykrywając tą samą podziurkowaną folią) 4 dzień Po 24 godzinach ponownie dokarmiamy
Gotowanie moimi oczamiCzęsto napotykałam się w internecie na tą technikę dekorowania tortu. Nie miałam takiej tylki więc musiałam sobie kupić. Jak już sobie kupiłam to musiała nabrać mocy
Ala piecze i gotujeNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
Symfonia SmakówBiszkopt kokosowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 6 łyżek wiórków kokosowych dżem truskawkowo - ananasowy (280 g) Kruszonka koksowa: 100 g maki pszennej 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych 100 g margaryny Masa czekoladowa: 2 opakowania budyni czekoladowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra(...)pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Na spód tortownicy wyłożyć połowę ciasta, wyrównać wierzch i wyłożyć punktowo dżem o smaku truskawkowo - ananasowy. Następnie delikatnie za pomocą łyżki wyłożyć pozostałe ciasto, wyrównać wierzch. Na koniec wierzch ciasta posypać równomiernie kruszonką kokosową. Piec około
Ciastka - domowe słodkościupiec z dowolnymi ziarnami, dodać suszone pomidory, czosnek, mak, siemię lniane, itp. Nie smarowałam go na wierzchu jajkiem, ponieważ niczym go nie obsypywałam, jeśli jednak chcecie posypać go np. makiem lub słonecznikiem wcześniej posmarujcie surowy wierzch roztrzepanym jajkiem lub samym żółtkiem i posypcie czym chcecie. Zniknął do śniadania posmarowany masłem, w dużym rodzinnym gronie, było super smacznie i domowo(...)CHLEBA Z OLIWKAMI: W większej misce rozcieram drożdże z cukrem, wlewam letnią wodę i mieszam do połączenia. Następnie dodaję przesianą mąkę, sól, ostudzone roztopione masło i posiekane oliwki. Zagniatam ciasto, które klei się do rąk. Przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i posypaną tartą bułką. RADA: chleb wyrośnie w piekarniku, więc bezpieczniej będzie wyłożyć formę papierem
Zasmakuj Kuchni