łyżki kakao 3 łyżki mleka Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po 1 jaju, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę, ciągle ucierając. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao i mleko, mieszamy. Drugą pozostawiamy bez dodatków. Składniki na kule serowe: 400 g sera białego dwukrotnie zmielonego 5 łyżek cukru 1 łyżka(...)łyżka kaszy manny łyżka mąki ziemniaczanej 80 g wiórków kokosowych Podane składniki przekładamy do sporej miski i dokładnie ucieramy. Formujemy 12 kul (blacha 28 x 36 cm) Masa z kremem mascarone: 250 g mascarpone 330ml kremówki 5 łyżek cukru pudru śnieżka w proszku 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ( ok. 50 ml. ) gorącej wody Kremówkę miksujemy na sztywno z cukrem
Domowe ciastaszklanka cukru 1 łyżka cukru pudru 2 czubate łyżeczki pektyny 1 łyżka soku z cytryny Do nasączenia: pół szklanki zaparzonej mocnej herbaty wymieszanej z 3-4 łyżkami nalewki mandarynkowej Krem maślany na bezie szwajcarskiej (do dekoracji tortu): 600 g miękkiego masła 200 g białek (7 szt. jajek) 400 g cukru szczypta soli pół łyżeczki cream of tartar (winianu potasu(...)stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i olej. Na koniec dodać obydwie przesiane mąki wymieszane z kakao i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez ok. 35-40 minut (do momentu suchego patyczka). U mnie 40 min. Wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu, przekroić
Domowa Cookierenka Aginawet zrobiliście piękne zdjęcia? Mam nadzieję, że ujrzeliście piękno księżyca i nie żałujecie zarwanej nocy. :) A może tym razem coś na osłodę? Proponuję żytnią tartę z borówkami. Wypełniona nie kremem, lecz cienką warstwą migdałową i dużą ilością borówek! U nas zniknęła od razu po przygotowaniu. Jeszcze ciepła, rozpływająca się w ustach smakuje najlepiej. Nie jest za słodka, za to krucha(...)łyżka ksylitolu - 1 żółtko - sok z 1/4 cytryny Mąkę przesiewamy do miseczki lub na stolnice, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałeczki masło, ksylitol i żółtko. Szybko, ale dokładnie wyrabiamy ciasto i od razu umieszczamy je w lodówce na co najmniej 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni i natłuszczamy formę do tarty masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki
Be Fit Be StrongMelting Moments”, znane również jako „Ciasteczka kukurydziane” wręcz roztapiają się na języku :) W tradycyjnym przepisie robi się z nich markizy, czyli łączy dwa ciasteczka kremem lub dżemem. Ja tym razem pominęłam ten etap, gdyż te wyjątkowo kruche ciasteczka maślane są pyszne same w sobie. „Melting Moments” to idealny prezent na Dzień Babci i Dziadka :) Składniki(...)Następnie dodaj przesiany cukier puder i ucieraj kolejne 1-2 minuty, aż cukier się dokładnie rozprowadzi w maśle. Krótko wmiksuj przesiane mąki z proszkiem, a następnie ręcznie szybko zagnieć ciasto. Uformuj 20 g kule i rozłóż je na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem. Każdą kulę lekko spłaszcz widelcem (można go maczać w odrobinie cukru pudru) , odciskając charakterystyczny znak na ciasteczkach
Moja Delicjarazem więc postanowiłam upiec właśnie sernik. Wybrałam popularny ostatnio sernik z mlekiem w proszku, aby przekonać się czy rzeczywiście jest taki smaczny, jak niektórzy zachwalają. Bardzo lubię różne kremy z mlekiem w proszku, więc pomyślałam, że taki sernik powinien być równie fajny. Sernik zrobiłam na herbatnikach i oblałam go po upieczeniu czekoladą. Jeśli chodzi o smak to rzeczywiście, sernik wyszedł(...)kokosowe Sposób przygotowania: Składniki do przygotowania sernika ogrzałam do temperatury pokojowej, wyjmując je wcześniej z lodówki. Dużą blaszkę o wymiarach ok. 25x35cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyłam ciasto obok siebie herbatniki. Żółtka oddzieliłam od białek. Ser zmiksowałam z żółtkami, budyniami w proszku i cukrem waniliowym. Do masy serowej dolałam cienkim strumieniem olej i miksowałam do połączenia. Następnie wsypałam
Waniliowe Improwizacjewiaderku 200g miękkiego masła 8 mniejszych jajek w temp. pokojowej 1szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżka mąki pszennej szczypta soli olejek cytrynowy do ciast (użyłam 0,5 buteleczki) ok. 3-4 łyżeczki dżemu truskawkowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polewa: 0,5 tabliczki białej czekolady 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietany 30% Sposób przygotowania: Prostokątną(...)razie potrzeby do wymiarów blachy. Zółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zółtka utarłam z masłem, cukrem zwykłym i cukrem waniliowym na puszysty krem. Następnie dodawałam partiami ser i miksowałam do połączenia. Do masy serowej dodałam olejek cytrynowy oraz proszek budyniowy wymieszany z mąką pszenną. Zmiksowałam masę serową kolejny raz do połączenia składników. Na koniec
Waniliowe Improwizacjeziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki ciemnego dobrego kakao 30 g ciemnej czekolady deserowej 2 łyżeczki octu szczypta soli Krem czekoladowy: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 200 g nutelli Poncz: pół szklanki wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru 3 łyżki dowolnego alko holu (pominęłam(...)dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i wlać do piany, ubijać aż masa będzie jednoli ta. 4. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia. 5. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się na tortownice wielkości od 23cm do 26 cm średnicy). Piec w 180 st. C przez
Kuchnia domowa Animojprzepisna.pl | Tort podwójnie czekoladowy z owocami Tort stworzony specjalnie na urodziny moich bratanków. Tort jest zrobiony na bazie biszkoptu. W środku podzielony jest na dwie części
moj przepis nabiszkopt: 6 jaj wielkość M 1/3 szklanki maku nie mielony 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukier kryształ krem: 250 g serka mascarpone 600 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru płaskie konfitura żurawinowa: 450 g żurawiny świeżej 2 łyżki wina czerwonego 90 g cukru nasączenie: 1/2 cytryny(...)mieszam delikatnie łyżką od spodu. Dobrze jest użyć drewnianej kopystki którą dokładnie to zrobimy. Formę o średnicy 23 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę około 45-50 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odwracam biszkopt na kratkę do góry dnem
wesoła kuchniabiszkopt: 6 jaj wielkość M 1/3 szklanki maku nie mielony 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukier kryształ krem: 250 g serka mascarpone 600 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru płaskie konfitura żurawinowa: 450 g żurawiny świeżej 2 łyżki wina czerwonego 90 g cukru nasączenie: 1/2 cytryny(...)mieszam delikatnie łyżką od spodu. Dobrze jest użyć drewnianej kopystki którą dokładnie to zrobimy. Formę o średnicy 23 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę około 45-50 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odwracam biszkopt na kratkę do góry dnem
wesoła kuchniawaniliowy i migdałowy F - fasola - w moim przypadku służy niestety tylko do obciążania tart czy tartaletek. Może kiedyś uda mi się kupić w końcu te kulki ceramiczne :) i francuskie ciasto (gotowe w lodówce na czarną godzinę) G - galaretki w kolorach tęczy, w razie gdyby naszła nas ochota na szalony deser H - herbata - najlepiej melisa na uspokojenie, gdy z nerwów siedzimy(...)kakao i kawa bez tych trzech składników nie potrafię się obyć. Zapomniałabym o gotowym słodkich korpusach do babeczek - zawsze je mam i w razie "W" napełniam je szybko dowolnym kremem L - laski wanilii i cynamonu Ł - łłłłłooooooorzechy - obowiązkowo arachidowe do zrobienia domowego masła orzechowego, a także włoskie...rodzajów jest wiele M - mąki wszelkiego rodzaju (od pszennych, przez razowe
Mania Wypiekaniamrożonej żurawiny lub świeżej 160 ml golden syropu 3 łyżki soku z pomarańczy otarta skórka z jednej pomarańczy 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki imbiru w proszku Krem maślano czekoladowy 400 g masła 300 g białej czekolady 240 g cukru pudru Dekoracja tortu 1 gałązka rozmarynu 50 g żurawiny 1 łyżka syropu 2 łyżki cukru Zacznij od biszkoptu. Nastaw(...)składniki do masy i zmiksuj do połączenia składników. Przygotuj dwie okrągłe formy o średnicy 23 cm. Wyłóż dno papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i oprósz mąką. Rozdziel ciasto na dwie formy. Nastaw piekarnik na 180ºC. Piecz biszkopt przez 25 minut lub do suchego patyczka. Drugi biszkopt może stać na stole i czekać aż upiecze się pierwszy, chyba
codojedzeniasztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej w dwóch turach dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 21 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35 min. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przekrawaniem. Wystudzony(...)odwracamy do góry dnem. składniki na ciasto kokosowe: 3 białka 110 g cukru 1 łyża mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g wiórek kokosowych wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy wiórka kokosowe wymieszane z mąką oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 21 cm średnicy, wyłożonej
Domowy Smak JedzeniaWyłączyć gaz, dodać krem rozmieszać z masłem. Następnie dodać mleko i jajka. Roztrzepać za pomocą rózgi, żeby składniki się połączyły. 2. Do miski dajemy suche składniki: przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao i cukier, mieszamy. 3. Do suchych składników dajemy mokre, mieszamy. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na drobniejsze kawałki. Dorzucamy do ciasta i mieszamy
kruche babeczki