czytają, inspirują się i trzymają za nas kciuki :) Niestety nie miałyśmy czasu na upieczenie tortu, jednak postanowiłyśmy uczcić ten dzień pandzimi słodkimi tartami. Ciasto jest kruche i orzechowe, galaretka jest kokosowa i delikatna a słodki krem między nimi idealnie dopełnia całość :) Składniki: Tarty konopne (2szt śr: 14cm) -70g masła orzechowego -1 łyżka lnu mielonego -2-3 łyżki melasy(...)pozostałymi mąkami i lnem. Do suchych składników dodać masło orzechowe, melasę, olej i wszystko zagnieść (ciasto jest mało słodkie, ponieważ później pokrywamy je bardzo słodkim kremem, można dodać do niego jeszcze łyżkę ksylitolu). Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok 1 godz. Formy na tarty wyłożone na dnie papierem do pieczenia wylepić ciastem i piec
Candy Pandaskorzystajmy więc ze świeżych i pachnących truskawek. Dziś zapraszam na biszkopt przekładany kremem budyniowym i musem truskawkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Biszkopt z kremem i truskawkami Składniki Składniki na biszkopt: 6 jajek 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 500 ml mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego lub wanilinowego bez cukru(...)garnku i dodajemy galaretki, uwaga żeby ich nie zagotować. Odstawiamy do wystudzenia. Całość: Biszkopt kroimy wzdłuż na dwie równe części. Spód wkładamy do blaszki w której piekliśmy ciasto i na wierzch rozsmarowujemy krem budyniowy. Przykrywamy drugim kawałkiem biszkoptu i wylewamy tężejącą masę truskawkową. Całość wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, aż galaretka stężeje. Artykuł Biszkopt z kremem i truskawkami pochodzi
To co lubię - gotuję i polecamNa blogu od dawna znajduje się przepis na ciasto szpinakowe Leśny Mech lecz tym razem proponuję Wam jego urozmaiconą wersję - Leśną kostkę z kiwi, które
Kocham..lubię..gotuję..Dzisiaj przepis na bardzo szybkie ciasto - krówka bez pieczenia, na ciastkach . Ciasto jest mega smaczne i szybkie w przygotowaniu. Polecam wszystkim którzy nie mają czasu
Kulinarne Fantazje MarioliKarpatka to pyszne, ptysiowe, puszyste ciasto z masa budyniową. Jest bardzo znane i bardzo lubiane, osobiście za nim przepadam. Polecam je upiec do niedzielnej kawki i
Kulinarne Fantazje MarioliMały torcik dekorowany kwiatami ze słodkiego kremu na bazie bezy szwajcarskiej swobodnie mieści się na spodku od filiżanki do kawy. Średnica biszkoptów użytych na tort to
Przepisy KulinarneTort z trzech pięter przełożony słodkim kremem na bazie bezy szwajcarskiej jest złożony z białek ubitych na parze i z masła. Z takim kremem, obłożony cukrową
Przepisy KulinarneNie wiem jak Wy, ale my bardzo lubimy ciasta z jabłkami. Zdecydowanym numerem 1 jest szarlotka z bezą . Tym razem upiekłam jabłecznik na ucieranym cieście z
Z miłości do słodkościpieczenia! Kruchy spód wypełniony delikatnym, śmietanowym kremem z dodatkiem letnich, soczystych owoców. Nie zawsze obchodzę urodziny w dzień urodzin, bo przecież często wypadają w środku tygodnia i ciężko byłoby niektórym bliskim do mnie zajrzeć. W tym roku też się tak stało i prawdę mówiąc nie spodziewałam się nikogo. Nie piekłam ciasta, odpuszczając sobie i planując je dopiero na weekend. Jednak
Smaczna PyzaPtyś! To kuliste ciastko z ciasta parzonego. Po przecięciu na dwie części napełniane jest kremem lub bitą śmietaną. Ciastko znane od wielu lat i kojarzy je chyba kazdy, a nazwa pochodzi z języka francuskiego. Petit choux, wymawiane pti szu, to dosłownie mała kapusta. Nazwa ta odnosi się do kształtu ciastka(...)zostały wzbogacone o owoce, można dać ich znacznie więcej, dzięki czemu smak ciastek jest niepowtarzalny – prawie wytrawne ciasto, słodka śmietanka i kwaskowe owoce. Ptysie należy nadziać bezpośrednio przed podaniem, aby nie zrobiły się mokre od kremu i owoców. Porcja jest dość duża, bo wychodzi ok. 40 ptysiów, ale są małe
To co kochamnajzdrowszych. Taki deser możemy jeść bez wyrzutów sumienia, choć nie trzeba jeść go wiele – jest bardzo sycący. A fasola? Nikt się nie domyśli, że przemyciliście ją do kremu i ciasta! Ciasto: 1 puszka czerwonej fasoli (400 g) 3 jajka 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1/2 szklanki cukru(...)składniki się połączą. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy łyżką. Przekładamy do okrągłej formy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem (lub małej keksówki). Czekoladowe ciasto z fasoli pieczemy przez ok. 45 minut. W tym czasie przygotowujemy krem. Białą fasolę odsączamy z zalewy i bardzo dokładnie płuczemy. Wiórki blendujemy przez ok. 3 minuty, następnie dodajemy przepłukaną fasolę, miód, malibu oraz 2 czubate
Poezja smakuJuż jakiś czas temu robiłam ten pyszny sernik i dzisiaj chcę się podzielić z Wami przepisem. Wiem, że niektórzy nie cierpią szpinaku który jest w kremie ale miłośnicy szpinaku będą zachwyceni. Polecam Składniki: ciasto: 200 g dyni 600 g jogurtu naturalnego greckiego 3 jajka 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 op. budyni jasnych w proszku krem(...)miksujemy na sztywno. Następnie dodajemy mascarpone i miksujemy aż krem stanie się gładki. Szpinak blendujemy i dodajemy do masy śmietanowej, miksujemy przez chwilę. Gotowy krem przekładamy na wystudzony sernik. Na wierzch ścieramy czekoladę. Przechowujemy ciasto w lodówce
słodkie i nie tylko historie kulinarnemasłem oraz dżem/konfiturę (opcjonalnie). Wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 45-50 minut. Do tzw. "suchego patyczka". (ciasto będzie mokre - a'la brownie). Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Krem: Z mleka, mąki (ziemniaczanej i pszennej) i wanilii ugotować budyń (z mleka odlać ok 3/4 szklanki, w której wymieszać mąkę i wlać(...)stopniowo wystudzony budyń. Utrzeć na jednolitą masę. Masę podzielić na pół. Do jednej dodać rodzynki (ilość dowolna) a do drugiej kakao. Porządnie wymieszać. Wystudzone ciasto przeciąć na 3 cienkie blaty i przełożyć je kremem. Wierzch polać polewą. Polewa: Mleko zagrzać, dodać cukier i rozpuścić w nim masło. Zdjąć z ognia. Wrzucić połamaną czekoladę. Porządnie wymieszać, do uzyskania błyszczącej polewy
CookYourselfwłaśnie czekoladę. Torcik dla odmiany nie jest na biszkopcie a na cieście, które wydaje sie być idealne do tego rodzaju wypieków. Czekoladowe ciasto, które zrobicie bez miksera. Mikser przyda się do kremu maślanego na bezie szwajcarskiej, i do prostego musu z galaretki i śmietany kremówki. Czekoladowe ciasto jest wilgotne, mięsiste i baaardzo czekoladowe. Upiekłam trzy blaty osobno(...)odrobinę cukru pudru, jeśli chcecie bardziej słodki mus) Do ubitej śmietany -cały czas miksując- wlewać cieniutką stróżką galaretkę. Miksować aż zgęstnieje. Przełożyć blaty ciasta musem wiśniowym. Musu zostanie troszkę więc możecie posmarować tort z wierzchu. Krem na bazie bezy szwajcarskiej ( Nie potrzebowałam kremu aż tak dużo, więc zrobiłam z połowy składników- przepis jest na ilość wystarczającą do udekorowania całego
Piekarz-Kucharz-Garkotłukbazie fig i daktyli . SKŁADNIKI: - 2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - szczypta soli - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1 mały cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka kremu balsamicznego na bazie fig i daktyli (po kilka kropli na każdą muffinkę) * - 2 jajka - 3/4 szklanki mleka - 3/4 szklanki oleju - domowy dżem z owoców pigwy * do końca kwietnia na hasło "wielopokoleniowo(...)olej, a następnie całość wlewam do suchych składników, łącząc wszystko ze sobą. Do foremek nakładam 1 łyżkę ciasta, na to 1 łyżeczkę dżemu i kilka kropli kremu balsamicznego, następnie znów łyżkę ciasta. Posypuję łyżeczką cukru wymieszaną z cynamonem. Piekę ok. 30-35 minut w temp. 180'C (grzałki góra-dół ). SMACZNEGO! :-) * * * Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo
Wielopokoleniowo