całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać krem kakaowy, dokładnie wymieszać. Mus arbuzowy - miąższ arbuza pokroić w kostkę, wypestkować. Miąższ arbuza przełożyć do rondelka i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozdrobnić w ten sposób(...)krem wyłożyć cały mus arbuzowy, wyrównujemy wierzch i schłodzić ok. 20 - 30 minut (do momentu, aż mus lekko stężeje). Delikatnie na mus arbuzowy kładziemy drugi blat ciasta i rozsmarowujemy pozostały krem kakaowy. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na ok. 15 minut. Następnie na masie kakaowej rozsypujemy borówkę amerykańską i zalewamy tężejąca galaretką arbuzową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
Ciastka - domowe słodkościzagniatamy kruche ciasto, jeśli z jakiegoś powodu klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki, jeśli natomiast nie chce się zagnieść dodajemy łyżkę lub 2 kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x35 cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Najlepiej jest upiec placki dzień lub 2 wcześniej, by poleżały(...)partiami dodając cukier puder. Następnie nie przestając ucierać dodajemy po łyżce kaszy i sok z cytryny, ale tutaj już radzę próbować masy by nie okazała się zbyt kwaśna. Gotowym kremem przekładamy placki, a wierz oblewamy polewą czekoladową. Możecie jak ja użyć gotowej lub użyć np roztopionej w kąpieli wodnej czekolady. Smacznego
Cynamonowe szczęścieproszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej delikatnie mieszając. Blaszkę 23x33 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Po upieczeniu studzimy, przekrawamy na dwa blaty. Ponieważ ciasto orzechowe dość trudno przekroić możecie je upiec tak jak ja to jest podzielić na pół i upiec w 2 identycznej wielkości blaszkach(...)mleka dodajemy mleko z budyniami oraz połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu zagotowania i zgęstnienia masy budyniowej. Odstawiamy do ostudzenia. Złożenie ciasta jest bardzo proste: na jednym z orzechowych blatów rozsmarowujemy równą warstwą krem i przykrywamy drugim blatem. Polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypujemy płatkami migdałowymi
Cynamonowe szczęścieczas pieczenia. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i rzucamy nim z około 50-60 cm na blat, czy podłogę, następnie kładziemy na kratkę i studzimy w formie. Zimne ciasto odcinamy nożykiem od formy, wyjmujemy, zdejmujemy papier i gotowe! Teraz dzielimy biszkopt na 2 równe krążki (ja dziele za pomocą noża do chleba). MASA JOGURTOWA: 680 g jogurtu naturalnego dobrej(...)jogurtu i dobrze mieszamy. Na paterze kładziemy jedną część biszkopta, wykładamy 2/3 części masy jogurtowej, kilka garści jagód i przykrywamy drugim krążkiem biszkopta. Resztą kremu dekorujemy boki ciasta. Z lodówki wyjmujemy zimny mus czekoladowy, miksujemy go chwilę, aż będzie gęsty i puszysty, dekorujemy nim wierzch ciasta. Na mus czekoladowy wysypujemy kilka garści jagód, chłodzimy kilka godzin
Rozpustne gotowaniedeserowej oraz 1 puszka kajmaku ok. 200 g łuskanego słonecznika 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Wykonanie: 1. Wykonanie ciasta dzielimy na dwa etapy. Najlepiej rano upiec biszkopt a wieczorem zabrać się za krem. Biszkopt musi sobie kilka godzin poczekać zanim zostanie przekrojony. Oddzielamy białka od żółtek i z odrobiną soli, stopniowo dosypując cukier ubijamy białka na sztywną(...)uważając by go nie przypalić. 8. Następnie przecinamy biszkopt, najlepiej do tego nadaje się żyłka widoczna na zdjęciu. Działamy ostrożnie, bo ciasto jest delikatnie i trzeba uważać, by płaty się nie rozpadły. 9. Zanim zabierzemy się za krem, musimy przygotować żelatynę-fix wg opisu na opakowaniu. Zanim zaczniemy ubijać śmietanę, żelatyna musi być wystudzona. Śmietanka przed ubijaniem musi być mocno
Kawa z mlekiemugotować według przepisu na opakowaniu. Przykryć i wystudzić. Miękkie masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo masę krówkową a na końcu porcjami dodajemy zimny budyń. Miksujemy aż krem będzie gładki. Masą smarujemy każdy blat ciasta. Układając jeden na drugim. Na wierzchu także posmarować kremem. Posypać pokruszonymi ścinkami i posiekanym batonikiem. Zostawić na około godz. w temp, pokojowej a następnie włożyć
Radość kipiąca uśmiechem.chałwy waniliowej ( u mnie była mieszanina kilku smaków) – 2 budynie waniliowe bez cukru – 500 ml mleka – 3 łyżki cukru Gdy tylko wstawiamy ciasto do piekarnika szykujemy krem. Nie możemy tez zapomnieć o wcześniejszym wyjęciu masła z lodówki. Musi być miękkie. W jednej szklance mleka rozpuszczamy dokładnie oba budynie, a drugą zagotowujemy w garnuszku wraz z cukrem(...)delikatnie i przykrywamy kolejną 1/3 porcją kremu. Całość przykrywamy drugą częścią biszkoptu, który również nasączamy. Na wierzch wykładamy resztę kremu, który delikatnie posypujemy startą gorzka czekoladą. Z foremki wykroiłam 14 porcji. Jedna to 300 kcal Chałwowiec z wiśniami Pyszne ciasto z chałwą Proste ciasto na każdą okazję Ciasto z chałwą i wiśniami Smacznego!!! Źródło wpisu: blog Obżarciuch Zapisz Zapisz Zapisz
RelaxtimeSkładniki: 600 g mąki 120 g masła 200 g cukru 2 jajka 3 łyżki miodu 1 łyżka sody 1 łyżka octu na krem: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 puszka kajmaku 200 g masła Ciasto: Masło, cukier i miód postawić na ogniu w dość dużym garnku. Mieszając powoli gotować aż składniki się rozpuszczą i połączą. Sodę wymieszać(...)wystudzić. Miękkie masło utrzeć z kajmakiem a nastęnie ucierając dodawać po łyżce budydniu. Placki wyrównać, obrzynki odłożyć. Smarować placki cienką warstwą kremu i składać. Ostatni placek posmarować kremem i posypac pokryszonymi obrzynkami ciasta. Przełożyć do pojemnika i wstawić do lodówki na minimum kilkanaście godzin aby placki zmiękły. Najlepiej smakuje na 3-4 dzień
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKujawskim „. http://ostra-na-slodko.pl/2015/05/26/wielki-konkurs-z-nagrodami-slodkie-wypieki-z-kujawskim/ Zwróćcie proszę uwagę na kilka rzeczy, o których pisałam w poście konkursowym, czyli: – użycie oleju Kujawskiego – który ma być składnikiem ciasta, a nie tylko np. kremu czy polewy – butelka oleju Kujawskiego na zdjęciu – banerek konkursowy, który jednocześnie przekierowuje do wpisu konkursowego – informacja o tym, że przepis bierze udział w zabawie(...)jest całe mnóstwo! Ja myślałam myślałam i wymyśliłam! Postawiłam na pyszne cupcake / muffinki , które swoim smakiem przypominają znane i tak bardzo lubiane ciasto Leśny Mech. Ciasto babeczek jest niezwykle delikatne i miękkie, a puszysty krem śmietanowy z białą czekoladą dodaje im iście królewskiego charakteru. Absolutnie nie są za słodkie! Takie muffiny są fantastycznym pomysłem zarówno na słodki deser po niedzielnym
Ostra na Słodkogłównej: Łącki przekładaniec Sernik orzechowo-kajmakowy z jabłkami Orzechowe choinki z ciasta francuskiego Ciasto kawowo-orzechowe z kawową galaretką Ciasto orzechowo-miodowe siostry Anastazji Tort orzechowo-migdałowo-czekoladowy Ciasto kruche : 370 g mąki pszennej 350 g masła 3 żółtka 3 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe : 6 jajek 3 białka 270 g cukru pudru(...)Wylewamy ciasto orzechowe. Na wierzch wykładamy drugą część kruchego ciasta ( ciasto będziemy kroić potem na pół, jeżeli macie czas, lub obawy, że ciasto nie wyrośnie jak powinno, można rozłożyć kruche ciasto na dwie blaszki i od razu ciasto orzechowe podzielić na dwie części). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut (do zezłocenia się kruchego ciasta
Smaki Na Talerzurobionym ciastem z truskawkami jest biszkopt z truskawkami i galaretką. Ja wolę jednak inną wersję tego ciasta, a mianowicie roladę bez zawijania z lekkim musem truskawkowym i kremem śmietankowym. To lekkie ciasto uprzyjemni każdemu niedzielne popołudnie. ROLADA TRUSKAWKOWA (bez zawijania) Składniki: biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mą ki pszennej 1 łyżka mąki ziemniacz anej
Bon appetit mon amieTarta z rabarbarem z kremem patissiere to idealne ciasto na majowe spotkanie przy kawie. Gdy zobaczyłam przepis na tę tartę na blogu Kuchnia w formie – od razu wiedziałam, że muszę go przygotować. Nic w nim nie zmieniałam, bo wydawał się świetny. Co prawda jest przy tej tarcie trochę pracy, ale jeśli dobrze zaplanujemy poszczególne działania to nie zajmie(...)zbyt wiele czasu. Składniki: ciasto: 160 g mąki Czytaj dalej... Artykuł Tarta z rabarbarem z kremem patissiere pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakublaty. składniki na krem śmietanowy: 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru wykonanie: Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywną masę. Gotowym kremem przekładamy całkowicie wystudzone ciasto. składniki na polewę czekoladową: 100 g czekolady deserowej 60 g masła wykonanie: W rondelku z grubym dnem, na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę i masło. Dokładnie mieszamy a następnie polewamy
Domowy Smak Jedzeniatężeć wyłożyć połowę na blat ciasta i przykryć drugim blatem. Na nim rozsmarować masę budyniową (3 łyżki odłożyć), przykryć ciastem i wyłożyć resztę jabłek. Przykryć ostatnim blatem ciasta i rozsmarować resztę kremu budyniowego. Czekoladę i herbatniki zetrzeć na drobnej tarce i posypać ciasto po wierzchu. Ciasto nadaje się do krojenia dopiero następnego dnia, kiedy placki zmiękną a masy stężeją
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabyło, że ciągle tylko ciasta z owocami i owocami, dziś mam dla Was coś na specjalne okazje - ciasto lion z ryżem preparowanym, masą kajmakową i kremem budyniowym. Pierwszy raz użyłam do ciasta ryżu, do tej pory jedyne jego zastosowanie to do szyszek, taki tam smaczek dzieciństwa. Wypróbowanie tego ciastka, chodziło już za mną od jakiegoś czasu i w końcu się(...)kajmakową z ryżem, a na nią wykładamy ok 2/3 kremu budyniowego. Przykrywamy drugą połową biszkoptu i rozmasowujemy pozostały krem budyniowy, a na nim układamy orzeszki ziemne (można je posiekać, to ułatwi później krojenie) Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto trochę trudno się kroi, ale jest tak smaczne, że warto się pomęczyć
Cynamonowe szczęście