Dzisiaj coś nietypowego. Super smaczne smarowidło masełko jablkowe, które z powodzeniem sprawdzi się jako krem do ciasta, na kanapkę czy dodatek do budyniu. O nadziewaniu naleśników nie wspominam Jeśli macie w domu małego miłośnika popularnego kremu orzechowo-czekoladowego, możecie śmiało częstować go tym masełkiem. Możemy łatwo dowolnie zmienić smak masełka, dodając do niego np cynamon czy wanilię. Ja dodałam(...)wody. Masło rozpuszczamy. Dodajemy do jabłek wraz z kakao i cynamonem (opcjonalnie) Mieszamy. Przechowujemy w lodówce. 4.36 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/maselko-krem-jablkowy-bez-cukru/ MieszamWGarnku Artykuł Masełko, krem jabłkowy bez cukru pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkujasne: • 6 białek • 1,5 szklanki cukru • 1 szklanka mąki ziemniaczanej • 1 łyżka octu • 1/3 szklanki oleju Ciasto ciemne: • 6 żółtek • 2 jajka • 6 łyżek cukru • 4 łyżki mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 2 łyżki kakao • 1/3 szklanki oleju Krem budyniowy: • 1 i 3/4 szklanki mleka • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego ( bez cukru ) • 2 łyżki cukru(...)masłem, dodając stopniowo po jednej łyżce budyniu. 12. Kawę zaparzyć w 1/2 szklanki wrzątku, posłodzić, wystudzić. 13. Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzątku, wystudzić. 14. Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego. 15. Następnie poukładać biszkopty maczane w naparze kawowym. 16. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę. 17. Na galaretkę wyłożyć resztę kremu, przykryć drugim blatem ciasta. 18. Polać
W mojej kuchnidodać zawartość garnuszka. Nieco przemieszać i dodać rozmieszane jajka. Całość dokładnie zagnieść. 5. Jeśli ciasto po kilku minutach jest zbyt lepkie można wstawić je do lodówki na kilka minut. Jeśli jest dość plastyczne i da się je rozwałkować to można już wykonywać blaty. 6. Ciasto rozwałkować (cienko) między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wycinać koła o tej samej średnicy (można(...)krem osiągnie jednolitą konsystencję. 14. Na wystudzone blaty nakładać po kilka łyżek kremu (my obliczyłyśmy, że u nas były to 3 spore łyżki na każdą warstwę). 15. Całość zawinęłyśmy w duży worek i wstawiłyśmy do lodówki na minimum 3 dni aby blaty miały szansę zmięknąć. Kilka łyżek pozostałego kremu zamknąć szczelnie w pudełku. 14. Po kilku dniach wyciągnąć ciasto, resztą
Candy Pandasmoja rodzinka uwielbiamy różnego rodzaju ciasta z kremami, ale czasami mam ochotę na proste ciasto, które można zjeść zaraz po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu. Takim ciastem jest Wiewiórka. Przygotowanie jego zajmuje kilka chwil, a jest ono aromatyczne, pachnące bakaliami i zachowujące długo świeżość. Składniki na blaszkę o wymiarach 30×23 cm. Składniki: 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej
Danka Pichcibardzo efektowne ciasto. Oczarujecie nim swoich gości. Zachwyca smakiem i wyglądem. Warto poświęcić mu chwilkę. Na pewno Wam zasmakuje. Ciekawe połączenie ciasta szpinakowego z musem arbuzowym i pysznym kremem śmietanowym. Ciasto:450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku450 g mąki krupczatki4 jajka250 g cukru300 ml oleju3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka ekstraktu
Krokusowy DomFale Dunaju - jedno z bardziej popularnych ciast na wilgotnym, delikatnym, dwukolorowym cieście biszkoptowym z aromatycznymi wiśniami i aksamitnym kremem budyniowym - ciasto idealne niemal na każdą okazję. Fale Dunaju z Wiśniami - Składniki: Ciasto: 4 jajka (osobno białka i żółtka) 200 g cukru pudru 200 g mąki pszennej 1/3 szklanki oleju 40 ml ciepłej wody dość czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier
Słodka Stronarobione jest tradycyjnie, ot zagniatamy mąkę z żółtkami, masłem lub o zgrozo z margaryną. Ja swoich wypieków nigdy nie robię na margarynie, wolę droższe masło. Całkiem inny smak ciasta, o kremie nie wspomnę. Przygotowane przeze mnie kruche ciasto polega na miksowaniu masła z brązowym cukrem do białości i dopiero potem dodanie pozostałych składników. Pomysł na to ciasto podpatrzyłam na jednym
Wanilia i Kardamonzaryzykowałam i postanowiłam je upiec. Całe szczęście, że nie wylądowało w koszu bo upiekło się wspaniale. Teraz podam przepis nie na drożdżowe ciasto lecz wspaniałe kruche ciasto z kremem. Coś dla miłośników kajmaku i orzechów. Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej żeby się przegryzło. Przepis znalazłam na tej stronie. Polecam, jest przepyszne. Należy przygotować blachę o wielkości 25x35 cm. ( Dobrze
Na słodko lub wytrawnieminuty. Po tym czasie sprawdzić czy krem jest wystarczająco gęsty aby wyciskać go prze szprycę. Jeśli nie, należy dodać odrobinę więcej mąki kokosowej. 11. Na kruche ciasto wyciskać na zmianę ze szprycy krem kokosowy i dyniowy(...)środek co kawałek można ułożyć małe praliny aby mieć pewność, że drugi blat utrzyma się nie wyciskając kremu z dołu. 12. Nałożyć drugie blaty z kruchego ciasta i znów wycisnąć krem ze szprycy. Górę udekorować pralinami, figami i orzechami
Candy Pandasfixy" do bitej śmietany cukier puder do smaku (około 4 łyżek) * na dekorację: duże opakowanie m&m's-ów dwa opakowania rurek z kremem wstążka Przygotowanie: Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli. Kiedy widziałam, że piana zaczyna robić się sztywna, dorzucałam po łyżce cukru, ciągle ubijając. Następnie dodałam żółtka (po jednym(...)ciasto wystygło przekroiłam je na 3 blaty (wierzchnią warstwy wykorzystałam jako spód tortu, zaś spód ciasta - jako wierzch tortu). Schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno z cukrem pudrem. Powstałym kremem przełożyłam blaty ciasta, każdy z nich nasączając herbatą. Wierzch i boki tortu również posmarowałam kremem. Boki obłożyłam rurkami, zaś na wierzch wysypałam m&m's-y. Tort obwiązałam tasiemką. Odstawiłam
Kulinarny Pamiętniksłodyczy - pyszne, trójwarstwowe , mocno kawowe ciasto. Przepis pochodzi z Galerii potraw , Ciasto: 1/4 szkl. cukru 5 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki maku (suchego) 1 łyżka mielonej kawy (suchej) ew. 1-2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cappuccino w proszku 1/4 szklanki(...)lodówki na ok. 2-3 godziny. Śmietana: śmietanę ubić na sztywno (można dodać trochę cukru pudru), połączyć z żelatyną (wg wskazówek na opakowaniu żelatyny) Wyłożyć na krem. Gotowe ciasto schłodzić przez kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce. Przed podaniem oprószyć kakao,lub czekoladą w proszku i to nie koniec...teraz ćwiczymy silną wolę .... Smacznego
w mojej kuchnipamiętam jeszcze z dzieciństwa. Moja mama robi je chyba już od 20 lat :) uwielbiam krem z serków ostrowia. Następnym razem zrobię z nich deser. Love :D Składniki na krem: 4 serki ostrowia (po 120 g) 300 g śmietany 18 % 4 śnieżki 1 tabliczka gorzkiej czekolady Składniki na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki(...)Krem: Serki miksujemy ze śnieżkami następnie dodajemy śmietanę. Finał: Krem wylewamy na biszkopt. Dekorujemy wiórkami czekolady. (Czekolada lepiej się ściera na tarce jak jest zimna z lodówki) :) ciasto z kremem z serków ostrowia
Bon Appetit Małgorzatysuchego patyczka). Zależnie od piekarnika czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć więc najbezpieczniej sprawdzać patyczkiem. Ciasto po upieczeniu studzimy. W tym czasie możemy się zająć przygotowaniem kremu: Składniki na krem budyniowy: 1 1/2 szklanki mleka budyń waniliowy 2 łyżki cukru (gdy budyń jest z cukrem to już go nie dodajemy :) ) kostka masła Polewa - po 100g mlecznej i gorzkiej(...)Masło wyjmujemy z lodówki by nie było w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy mikserem na jednolitą masę. Do masła powoli, po łyżce dodajemy budyń. Na ostudzone ciasto wykładamy krem budyniowy. Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy do niego kosteczki czekolady i mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Po zrobieniu polewy pokrywamy nią masę budyniową. Gdy polewa wystygnie, ciasto wkładamy do lodówki. Teraz
Ptasia Kuchniasuchego patyczka). Zależnie od piekarnika czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć więc najbezpieczniej sprawdzać patyczkiem. Ciasto po upieczeniu studzimy. W tym czasie możemy się zająć przygotowaniem kremu: Składniki na krem budyniowy: 1 1/2 szklanki mleka budyń waniliowy 2 łyżki cukru (gdy budyń jest z cukrem to już go nie dodajemy :) ) kostka masła Polewa - po 100g mlecznej i gorzkiej(...)Masło wyjmujemy z lodówki by nie było w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy mikserem na jednolitą masę. Do masła powoli, po łyżce dodajemy budyń. Na ostudzone ciasto wykładamy krem budyniowy. Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy do niego kosteczki czekolady i mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Po zrobieniu polewy pokrywamy nią masę budyniową. Gdy polewa wystygnie, ciasto wkładamy do lodówki. Teraz
Ptasia Kuchnia