Śledzie z suszonymi owocami - świąteczne śledzie tutti frutti Śledzie z suszonymi owocami to kolejna śledziowa wariacja - idealne połączenie smaków słodkich, słonych i kwaśnych. Wytrawne, świąteczne śledzie
KorniszonkiGolonka pieczona w glazurze z wędzoną papryka pimenton Golonka pieczona w glazurze z papryką pimenton to golonka w wersji de lux. Delikatne mięso, cudowny tłuszczyk, aromat
KorniszonkiDomowy kisiel żurawinowy - zdrowy deser dla dzieci i na Wigilię Listopad to czas, kiedy w sklepach dostępna jest świeża żurawina, warto zatem przygotować coś pysznego z
KorniszonkiZupa krem z pieczonej dyni Jesienią na naszych stołach królują dynie - pieczone, duszone, smażone, prażone. Szczególnie pyszna jest dynia pieczona, z której można przygotować wiele wspaniałych
KorniszonkiPapryka marynowana z miodem i czosnkiem Papryka marynowana z miodem i czosnkiem to ciekawa wariacja na temat marynowanej papryki. Swój ciekawy smak zawdzięcza dodatkowi naturalnej słodkości
KorniszonkiSałatka z kurczakiem i chrupiącymi dodatkami, w postaci jabłka i orzechów włoskich to pyszny pomysł na lunch lub sycące drugie śniadanie. Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka
KorniszonkiSorbet truskawkowy Lody sorbetowe to wspaniały pomysł na letni deser. Można je przygotować z owoców sezonowych- truskawek, malin lub cytrusów. Domowy sorbet truskawkowy idealnie sprawdzi się
KorniszonkiŚledzie marynowane w zalewie octowej i oleju Śledzie, czyli nasze bałtyckie złoto, to ulubiona ryba Polaków. Można przyrządzać je na wiele sposobów - na słodko, z dodatkiem
KorniszonkiCiasto jogurtowe to szybki pomysł na smaczny deser. Jest to chyba jedno z najprostszych ciast jakie możemy przygotować. Deser ten możemy urozmaicić różnymi owocami, truskawkami, jagodami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!polewamy wystudzone ciasto i posypujemy wiórkami koksowymi. To ciasto jest dla lubiących ciasta z kokosem. Troszkę się kruszy. A tutaj znajdziesz inne ciasta marchewkowe: ciasto marchewkowe z orzechami ciasto marchewkowe z kremem z mascarpone ciasto marchewkowe z ananasem i orzechami ciasto marchewkowe – łatwe, o intensywnym kolorze ciasto marchewkowe z czekoladą i orzechami ciasto marchewkowe z masą kajmakową muffinki marchewkowe
Domowy Smak JedzeniaSłowacka sałatka ziemniaczana z jajkami w zalewie słodko-kwaśnej Kuchnia słowacka nie jest zbyt popularna w naszym kraju, a szkoda. Chociaż jest dość ciężka i tłusta
KorniszonkiWigilijna kapusta z grzybami Wigilijna kapusta z grzybami to moje ulubione świąteczne danie. Wspaniale smakuje nie tylko podczas wigilijnej wieczerzy ale także w pierwszy i drugi
KorniszonkiKrokiety orzechowe Uwielbiam krokiety orzechowe za ich intensywny, gorzkawy smak i aromat pietruszki. Są przepyszne z kapustą z grzybami i jako dodatek do ryby - smażonego karpia
KorniszonkiKotleciki grzybowe z suszonych prawdziwków Kotleciki z suszonych grzybów oraz panierowane kapelusze prawdziwków robiła moja św. pamięci Babcia. Na wiele lat grzybowe kotleciki zniknęły z naszego
KorniszonkiWigilijne śledzie z cebulą marynowane w soku z cytryny i oliwie Śledzie to wigilijne danie obowiązkowe. Można je podawać dosłownie na sto sposobów – marynowane, smażone, na
KorniszonkiKandyzowana skórka pomarańczowa smażona w cukrze Skórka pomarańczowa do klasyczny dodatek do wielu tradycyjnych wypieków - serników, pączków, mazurków, babek drożdżowych lub keksów. Dzisiaj kandyzowana skórka pomarańczowa
KorniszonkiPrzepis na pieczone uda z kaczki z żurawiną, rozmarynu i sokiem pomarańczowym Pieczone udka z kaczki to świetna propozycja na niedzielny obiad. Są proste i szybkie
KorniszonkiSałatka na ciepło z selera naciowego i ravioli Ta pyszna sałatka na ciepło powstała zupełnie przez przypadek. Dzisiaj szukałam przepisu na duszony seler naciowy , gdyż w
KorniszonkiModro kapusta - przepis babci Rysi Modra kapusta , modro kapusta to tradycyjne danie kuchni śląskiej, zwyczajowo podawana do rolady i klusek śląskich. Ten przepis pochodzi akurat ze
KorniszonkiPasta kanapkowa z tuńczykiem Pasta kanapkowa z tuńczykiem lub inną rybą z puszki, jest świetnym sposobem przemycania ryb morskich do naszego jadłospisu. Połączenia delikatnego mięsa z
KorniszonkiAndrut kajmakowy Andrut kajmakowy to ulubiona słodka przekąska nie tylko naszych dzieci. Ten pyszny deser można przygotować dosłownie w 15 minut - wykorzystując gotową masę kajmakową. Można
KorniszonkiCzerwona kapusta kiszona w słoikach Kiszona czerwona kapusta to niezwykły przysmak. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. Czerwoną kapustę można zakisić o każdej porze roku, ale
KorniszonkiZupa cebulowa z czerstwy chlebem Zupa cebulowa z dodatkiem chleba to dobry sposób na wykorzystanie kilku kromek czerstwego chleba. Ta pyszna zupa może nie ma pięknego
KorniszonkiRozgrzewająca zupa serowa Zupa serowa to pyszne, bardzo pożywne danie, które można przygotować dosłownie w 15 minut. Z dodatkiem korzennych przypraw będzie super rozgrzewaczem na zimowe
KorniszonkiTradycyjne powidła ze śliwek węgierek bez cukru Tradycyjne powidła śliwkowe najlepiej udają się ze śliwek węgierek. Można je robić zarówno z pierwszych śliwek, które dojrzewają już
KorniszonkiPasta jajeczna z awokado Pasta jajeczna z awokado to ciekawa odmiana w codziennej diecie i świetna alternatywa dla tradycyjnej pasty jajecznej. Tę piękną, zielono-żółtą pastę
KorniszonkiSałatka grzybowa do słoików Sałatka grzybowa do słoików to szybki i pyszny sposób na zagospodarowanie resztek grzybów - nóżek, brzydkich kapeluszy, ostatnich sztuk, które nie zmieściły się
KorniszonkiKotlety z cukinii i ziemniaków - nie wyrzucaj, wykorzystaj! Kotleciki z cukinii lub inne kotlety z warzyw to świetne danie, dzięki któremu możemy wykorzystać różne “obiadowe” resztki
KorniszonkiSałatka z tuńczykiem, kukurydzą, serem żółtym i kiszonym ogórkiem Sałatka z tuńczyka zagościła na polskich stołach na początku lat 90. ubiegłego wieku i od tamtego czasu
KorniszonkiKrem z dyni i papryki - zupa idealna na jesienny obiad Kremowe zupy z dyni to wręcz nieograniczone pole do kulinarnych eksperymentów. Są pyszne, pożywne, pięknie wyglądają
KorniszonkiZupa grzybowa z kaszą krakowską lub kaszą jęczmienną Zupa grzybowa z kaszą to mega rozgrzewająca potrawa na jesienne i zimowe dni. Przygotowana z suszonych prawdziwków lub
KorniszonkiSałatka z marynowanych warzyw z grzybami, marchewką i cebulą Sałatki z marynowanych warzyw i grzybów są świetnym pomysłem nie tylko na zimę. Te słodko-kwaśne, chrupkie
KorniszonkiSałatka z fasolą Jaś, burakami i serem feta Fasola i ser feta lub kozi to super połączenie, które świetnie sprawdza się w różnych sałatkach. Te składniki
KorniszonkiPieczona papryka z ziołami do słoików na zimę w lekkiej zalewie octowej z oliwą Papryka to niezwykłe warzywo, które świetnie smakuje na surowo, na ciepło w
KorniszonkiKapusta po grecku - sałatka do słoików Sałatka z kapusty, papryki i marchewki w lekkiej zalewie to smak znany z wakacji na Bałkanach. Kapusta po grecku to
KorniszonkiZapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i różnymi warzywami to pyszne sycące danie, które można podać na obiad oraz na ciepłą kolację
KorniszonkiOgórki w zalewie musztardowo-miodowej Wśród przetworów na zimę bez wątpienia rządzą ogórki! Tym razem proponuje przepis na pyszne ogórki w zalewie musztardowo-miodowej . Tak przygotowane
KorniszonkiSałatka w słoikach z ogórków, papryki i cebuli z nuta miodu Zimowa sałatka w słoiku to ratunek, który zawsze jest pod ręką. Tak zwana sałatka szwedzka
KorniszonkiPapryka marynowana w zalewie octowej Marynowana papryka to klasyk wśród octowych przetworów. Sprawdza się jako dodatek do ciepłych i zimnych mięs, sałatek, kanapek, burgerów. Oczywiście marynowana
KorniszonkiSałatka z fasoli Jaś i sera feta z warzywami sezonowymi Fasola, ser i świeże warzywa to zestaw, który świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Sałatka przygotowana
KorniszonkiKiszone jabłka w słoju Kiszone jabłka to tradycyjny przysmak polskiej kuchni. Dawniej jabłka były przede wszystkim dodawane do beczek z kiszoną kapustą. Jednak te owoce można
KorniszonkiSorbet malinowy - domowe lody malinowe Sorbet malinowy jest cudowny w upalne letnie popołudnia. Osobiście lubię ten deser przygotowywać z dodatkiem mleka, które daje gładki, aksamitny smak
KorniszonkiSałatka makaronowa z ciecierzycą Sałatka makaronowa to tak naprawdę bardzo pożywne danie. Makaron z dodatkiem ciecierzycy stanowi pełnowartościowy posiłek z zawartością węglowodanów, białka, dobrego tłuszczu oraz
KorniszonkiJeżynówka - nalewka z jeżyn według tradycyjnego przepisu Jeżynówka to jedna najlepszych letnich nalewek. Jest mnóstwo przepisów na nalewkę z jeżyn jednak warto wypróbować tę tradycyjną recepturę
KorniszonkiPrzepis na tradycyjną nalewkę z wiśni wg receptury sprzed wojny Nalewki z letnich owoców to prawdziwy cud w kieliszku w czasie zimowych chłodów. Dobrze zrobiona nalewka
KorniszonkiZimowa sałatka z ogórków w zalewie octowej z czosnkiem, cebulą i pietruszką Zimowe sałatki w słoikach to idealny dodatek do obiadów w miesiącach, gdy świeże
KorniszonkiPasztet z ziołami oraz z żurawiną Tradycyjnie w pasztecie powinno znaleźć pięć rodzajów mięsa, jednak według tego przepisu zrobicie pyszny, lekki i pachnący ziołami pasztet z
KorniszonkiCiasta z kremami i torty to must have na świątecznym stole. Krem maślany i maślano-budyniowy należą do lubionych. Niby proste do wykonania, ale czasem wystarczy jedna sekunda za długiego miksowania i zamiast gładkiego kremu masz masę pełeną grudek. Dlaczego? Właściwie nie wiadomo, bo i składniki były w temperaturze pokojowej i dodawałaś budyń małymi porcjami, a tu klops
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tort czekoladowy z masą czekoladową Tort czekoladowy to urodzinowy klasyk. Według mnie najlepszy jest tradycyjny tort - z tradycyjnym biszkoptem czekoladowym oraz tradycyjną masą czekoladową z masła
KorniszonkiPasta rybna z wędzonej makreli - śniadaniowy hit! Pasta z makreli jest świetną formą serwowania ryb. Ta mieszanka delikatnego mięsa ryby z ostrym smakiem korniszonów oraz musztardy
KorniszonkiKiszone pomidory - pomidory, jogurt, koperek, cebulka i czosnek oraz ostra papryka! Pomidory kiszone w jogurcie to moje internetowe odkrycie. Szukając informacji o kiszonkach natknęłam się na
KorniszonkiSłoik winogronowej galaretki gotowy na zimę Winogrona to owoce, które można spożywać na wiele sposobów. Oczywiście pyszne są na surowo, można z nich zrobić wino lub
KorniszonkiKapusta kiszona, jak wszystkie kiszonki, to naturalne źródło witamin, które zapewnią nam odporność i dobre samopoczucie w zimowych miesiącach. Jak się okazuje, przygotowanie domowej kiszonej kapusty
KorniszonkiChrupiące stripsy z udek kurczaka Chrupiące kawałki kurczaka w złotej panierce to ulubiona przekąska dużych i małych smakoszy. Można zamawiać kubełki na wynos, ale pyszne stripsy
KorniszonkiSolony koperek w słoiku Solony koperek w słoiku jest idealnym składnikiem na zupę koperkową lub sos. Oczywiście można kupić taki koperek w sklepie jednak wystarczy dosłownie
KorniszonkiDomowy ocet jabłkowy ze skórek Do przygotowania domowego octu owocowego można użyć gorszych jabłek lub gruszek, które nie nadają się do jedzenia, przetworów lub są uszkodzone
KorniszonkiDomowy sok z jeżyn Jeżyny to cudowne, czarne owoc, które świetnie smakują jedzone prosto z krzaka, ale są także idealnym składnikiem do przygotowania dżemu, soku lub
KorniszonkiKokosowa granita, czyli domowe lody kokosowe Granita z mleka kokosowego to cudowna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Z dodatkiem odrobimy soku z cytryny lub limonki, podana z
Korniszonkistopniach przez 50 minut. Krem: 2 opakowania serka mascarpone łyżka syropu z agawy kilka kropel aromatu pomarańczowego lub łyżeczka skórki z ekologicznej pomarańczy Wymieszać razem na gładki krem. Przeciąć wypieczone ciasto. Smarować warstwy kremem. Na wierzchu posypać kakao
AZgotuj!Beza z bitą śmietaną, czyli klasyczna Pavlova Pavlova to klasyczny deser, który swoją nazwę zawdzięcza nazwisku słynnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Jednak wbrew pozorom ten
Korniszonkidelikatnie wymieszać.Masę podzielić na dwie części. Czekolady rozpuścić na parze z niewielką ilością mleka,polać wierzch ciasta. Udekorować truskawkami, bezami pokruszonymi i w całości wg uznania. Przełożenie ciasta: Biszkopt - 1/2 kremu z truskawkami - bezy - 1/2 kremu z truskawkami - ciasto - polewa
Niespełnione zdolności kulinarneZupa szczawiowa - wiosenny przysmak kuchni polskiej Zupa szczawiowa to polski przysmak, który ze świeżego szczawiu można przygotować tylko wiosną! Wtedy listki mają najwięcej kwaśnego smaku, są
KorniszonkiSkładniki biszkopt ciemny (blaszka 35×23 cm): 8 jaj 24 dag cukru 20 dag mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kawy 1
czarrna od kuchniPasta z twarożku i pieczonych warzyw Ta pasta to świetna propozycja dla wszystkich miłośników twarogów i warzywa. Do jej przygotowania można wykorzystać wszelkie warzywa pieczona
KorniszonkiŚwiąteczne szaleństwo czas zacząć. Zawsze mam dylemat czy tradycyjne ciasta czy z kremem? Bardzo lubię ciasta drożdżowe, w różnej postaci więc takie musi być. Jednak aby nie było nudno zmodyfikowałam moje drożdżowe. Podejrzałam co tam w necie ciekawego i jest makowy kwiat drożdżowy:)) Składniki 400 g mąki 2 sztuki cukier waniliowy 2 jajka 50 … Czytaj dalej Drożdżowy kwiat
gotuj ze mnąJak się okazuje reklama i słodycze to idealne połączenie. Na rynku obecnych jest wiele firm, które oferują reklamowe słodkości, jednak warto zastanowić się, którą ofertę wybrać
KorniszonkiGolonka pieczona w piwie z miodem wspaniale smakuje z chrzanem i musztardą Składniki potrzebne do przygotowania golonek 3-4 golonki wieprzowe Bulion do gotowania golonek 3
KorniszonkiGrzane piwo z jajkami - rozgrzewająca bomba Składniki na piwnego grzańca z żółtkami 500 ml jasnego piwa 2 żółtka 1 duża łyżka drobnego cukru 1 łyżka miodu
KorniszonkiRozgrzewająca zupa z dyni z korzennymi przyprawami i chili Kremowa zupa z dyni, doprawiona rozgrzewającymi przyprawami korzennymi, to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy marzną zimą. Korzenne
KorniszonkiAwanturka z makreli świetnie smakuje z pomidorami i świeżym pieczywem Awanturka z makreli to świetny pomysł na urozmaicenie śniadania. Awanturka to tradycyjna pasta, której bazą jest
KorniszonkiPlacki ziemniaczane to tradycyjne danie, które smakuje chyba każdemu. Mogą być podawane na słodko i na ostro - z cukrem, śmietaną, gulaszem, szpinakiem sosem tzatziki lub kawiorem
KorniszonkiKrem z tego przepisu jest lekki i puszysty, a biała czekolada nadaje mu słodyczy. Przygotowanie go nie sprawi Ci kłopotu. Krem śmietanowy z białą czekoladą
Rusty Forkorzechowa Ciasto kokosowe kapitańskie Rolada truskawkowa Ciasto brzoskwiniowe z toffi Ciasto truskawkowa fantazja Ciasto brzoskwiniowe z kremem i galaretką Ciasto wiśniowe wariacje Ciasto ajerkoniakowe Rolada cytrynowa z masą śliwkowo-orzechową Fale
Passions hobbies lifeUpiec 2 ciasta: Składniki na jedno: 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki gorącej wody 1 szklanka mąki 4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do
czarrna od kuchniZapiekanka ziemniaczana Ten przepis na szybką zapiekankę ziemniaczaną z naszym rodzimym oscypkiem inspirowany jest… kuchnią hiszpańską! Zapiekankę można przygotować dosłownie w 20 minut i wystarczy do
KorniszonkiSok winogronowy Sok z winogron z powodzeniem można przygotować z winogron, które rosną na działce lub w ogrodzie. Przeważnie nie są to odmiany deserowe więc owoce
KorniszonkiDomowe masło ze śmietanki kremówki Nie jesteśmy skazani na masło ze sklepu - z różnymi dodatkami, ulepszaczami i wzmacniaczami smaku oraz koloru. Pyszne masło może zrobić sobie
KorniszonkiKiszone rydze Kiszone rydze to prawdziwy przysmak polskiej kuchni. Choć dziś nieco zapomniany, na szczęście znów wraca do łask smakoszy. Do kiszenia trzeba wybrać rydze zdrowe
KorniszonkiMarynowane rydze to wspaniały dodatek do zimnych mięs, wędlin i zimowych sałatek – szczególnie tych z majonezem i ziemniakami. Do zamarynowania grzybów potrzebne są świeże, młode rydze
Korniszonkiokazji Pierwszego Dnia Jesieni mam dla Was typowo jesienne ciasto. Chyba nic tak się nie kojarzy z tą porą roku jak właśnie ciasto marchewkowe i krem z dyni. Ciasto w dzisiejszej wersji ma tę wadę, że znika szybciej niż się je piecze… No cóż, udało mi się jednak je spróbować i mogę Wam zaświadczyć, iż jest naprawdę wyśmienite. Jego
365 dni dookoła kuchniSkładniki na sok z aroniowy Owoce aronii 1 kg dojrzałych owoców aronii 2 niepełne szklanki cukru 1 szklanka wody 1 cytryna Owoce aronii umyć, rozgnieść i
KorniszonkiSkładniki potrzebne do przygotowania zimowej sałatki z zielonych pomidorów Zimowa sałatka z zielonych pomidorów 1 kg zielonych pomidorów (najlepiej z własnego ogrodu) 1 cebula Ok. 1
KorniszonkiSkładniki potrzebne do przygotowania domowej jarzynki: Przepis na domową jarzynkę 100 g suszonych warzyw (przepis na suszone warzywa) 1 łyżka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonej natki
KorniszonkiSkładniki na słodki dżem pomidorowy Słodki dżem pomidorowy 4 duże pomidory 1 szklanka cukru 1 plaster cytryny ze skórką ½ łyżeczki cynamony lub pół laseczki kory cynamonowej
KorniszonkiSkładniki na leczo z kiełbasą Leczo z kiełbasą 2 małe cukinie 2 papryki (żółta i czerwona) 2 średnie cebule Pół główki czosnku 1 puszka pomidorów lub
KorniszonkiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
KorniszonkiSkładniki na lody śmietankowe Kremowe lody śmietankowe 200 ml skondensowanego słodzonego mleka 500 ml śmietanki kremówki (36%) Schłodzoną śmietankę ubijacie na sztywno, po czym dodać do
Korniszonki2 szklanki świeżych malin Koktajl malinowy bez pestek 2-3 łyżki płynnego miodu, syropu klonowego lub cukru (według uznania) Szklanka mleka Pół szklanki naturalnego jogurtu lub
KorniszonkiJeśli macie ochotę na coś słodkiego, a nie macie zbyt dużo czasu na przygotowanie ciasta to polecam Wam przepis na szybkie ciasto z orzeszkami. W tym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!2 młode cukinie 2 całe jajka 1 – 2 kopiatych łyżek bułki tartej Pół filiżanki oscypka startego na tarce Po pół łyżeczki posiekanych świeżych ziół: tymianku, majeranku
Korniszonki1 pełna szklanka maki 1 łyżka kakao 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron 1/2 szklanki maślanki
Korniszonki2 młode cukinie 2 całe jajka 1 - 2 kopiatych łyżek bułki tartej Pół filiżanki tartego sera żółtego (np. Gouda) Pół łyżeczki suszonego tymianku Pół łyżeczki suszonego
KorniszonkiPyszne, delikatne ciasto, połączenie słodkiego i kwaśnego smaku. Idealne ciasto na weekend :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldPyszne, delikatne ciasto, połączenie słodkiego i kwaśnego smaku. Idealne ciasto na weekend :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldMożna takie ciasto bez problemu zabrać na piknik, nad rzekę i w słoneczny dzień do kawki na świeżym powietrzu. Nic się nie topi i nie mięknie jak w ciastach z kremami lub z galaretką. Do tego ciasta pasują wszystkie sezonowe owoce. Składniki: 4 jajka 150 g cukru 150 ml oleju 150 g jogurtu naturalnego 90 g mąki pszennej
Ala piecze i gotuje1 kg łopatki wieprzowej lub wołowej (można wybrać inny rodzaj wołowiny lub połączyć dwa rodzaje mięsa) 2 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego po 1 łyżeczka ostrej
Korniszonki1 pomarańcza 2 limonki 2 łyżki rodzynek (namoczyć w likierze pomarańczowym przez ok. 1 godz.) 1 szklanka cukru pudru 2 i pół szklanki słodkiej śmietanki (najlepiej
KorniszonkiUwaga! Kwiaty czarnego bzu muszą pochodzić z pewnego miejsca! Nie można wykorzystywać kwiatów, które kwitną w miejscach zanieczyszczonych - przy szosach, drogach, na zanieczyszczonej glebie itp! Składniki
KorniszonkiKwas perełka, o smaku cytrynowo pomarańczowym, to wspaniały napój, zrobiony na bazie świeżych Składniki: owoców (cytryn i pomarańczy), miodu oraz drożdży. Wspaniale gasi pragnienie w upalne
KorniszonkiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
Korniszonkiutworzy nam się kożuch. Maso ucieramy z masą krówką i dodajemy stopniowo ostudzony już budyń. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Całość przekładamy na zmianę raz blat ciasta i krem. Powtarzamy tak 6 razy. Górę ciasta posypujemy skruszonymi skrawkami ciasta które wcześniej upiekliśmy. Ciasto należy chłodzić minimum kilka godzin, aż do zmiękczenia blatów. SMACZNEGO
Słodkie ciachotitle="krem_do_ciasta" src="http://smakuje.blox.pl/resource/kremy_do_ciast_i_tortow_przepisy.jpg" alt="krem Więcej
Dorota Smakujepyszne kruche paszteciki ! 11. Zamrażamy ciasta świąteczne na Sylwestra Mało osób wie, że większość ciast idealnie nadaje się do mrożenia. A w szczególności serniki,ciasta drożdżowe, babki, torty, ciasta z kremami. Nie polecam mrozić bezy i ciast z galaretką. W Święta zawsze mamy nadmiar ciast, więc zamiast zmarnować i wyrzucić najlepiej zamrozić (w odpowiednim momencie, gdy są jeszcze świeże
Tradycyjna Kuchniakrem: 3 żółtka- jajka przed rozbiciem sparzone, 200 ml śmietany kremówki, 60 gram cukru, 500 gram serka mascarpone, 500 g czarnej porzeczki, spód orzechowo-czekoladowy: 90
królestwo garówdać go mniej i dodać pod koniec więcej do smaku). Całość ubijamy na sztywno i przekładamy do worka cukierniczego. Kiedy wszystko mamy już gotowe przystępujemy do składania ciasta. Wyciskamy odrobinę kremu na dno butelki i układamy tam dopasowany krążek, na to wyciskamy ponownie krem i układamy ciasto. Postępujemy tak do samego końca. Podobnie robimy z górą butelki. Kiedy
Malinowe Pocałunkidać go mniej i dodać pod koniec więcej do smaku). Całość ubijamy na sztywno i przekładamy do worka cukierniczego. Kiedy wszystko mamy już gotowe przystępujemy do składania ciasta. Wyciskamy odrobinę kremu na dno butelki i układamy tam dopasowany krążek, na to wyciskamy ponownie krem i układamy ciasto. Postępujemy tak do samego końca. Podobnie robimy z górą butelki. Kiedy
Malinowe PocałunkiLemon curd jest dość znanym deserem nadającym się także jako dodatek do tortów, kremów, babeczek, ciast, wypełniania tart. Do przyrządzenia tego kremu na bazie jajek i masła nadają się również inne owoce. Ja wykorzystałam truskawki. Połączenie z delikatną kaszą manną smakuje naprawdę dobrze. Składniki na 2 pucharki: Warstwa biała: 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej KUPIEC 300ml mleka 1 łyżeczka cukru
Wrzosowa PolanaCiasto czekoladowe idealne za każdą okazję, u mnie gościło na świątecznym stole i bardzo smakowało. I pomimo sporej ilości czekolady wcale nie jest zbyt słodkie. Spróbujcie
Słodka Kraina WypiekówSkończyła się złota jesień, ale nadal pogoda nas rozpieszcza. Choć dni są coraz krótsze, to przyjemne ciepło i kilka promieni słońca pozwalają się cieszyć życiem i
Cynamonowe szczęścieMargarynę rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy do niej jajka. W drugim naczyniu łączymy mąkę, cukier, proszek oraz pokrojone orzechy. Wszystkie składniki niedbale mieszamy łyżką. Do przygotowanych papilotek nakładamy łyżeczkę ciasta, ¾ łyżeczki kremu czekoladowo-orzechowego, łyżeczkę lub dwie ciasta w zależności od papilotek. Ciasto ma wypełniać papilotkę do ¾. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 30 minut. Babeczki są gotowe
Humanistka w kuchniKiedy chciałam połączyć ciasto kruche z owocami, zawsze miałam problem jakiego kremu powinnam użyć.Do dnia, kiedy spróbowałam połączenia mascarpone z czekoladą. W mojej opinii wszystkie pracochłonne kremy budyniowe czy ich eleganckie francuskie wersje creme patissiere, mogą się schować w kąt i długo nie wychodzić. Ale to moje zdanie i wiem, że ktoś może mieć zupełnie inne upodobania :) Czytaj więcej
bistro mamamnie nie tylko w upalne lato. Z wielką przyjemnością sięgam po nie również wtedy, kiedy za oknem coraz chłodniej … a w ręku grzeje mnie kubek ulubionej kawy. Ciasto cytrynowe z kremem budyniowym uwielbiacie – wiem! Dziś mam dla Was przepis na równie pyszne ciasto cytrynowe … ale na kruchym cieście ala tarta … z fantastyczną pianą , które wręcz rozpływa
Ostra na SłodkoOstatnio mam "czas na babki" i wszelkie proste ciasta... bez kremów, mas, lukrów... Jeśli już piekę ciasto to albo jest to właśnie babka albo jakieś proste ucierane bądź drożdżowe ciasto z owocami. Dziś miałam wielką ochotę na babkę cytrynową :) Ciasto : 4 całe jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczki proszku do pieczenia
Walijskie Pichceniejabłka dusimy wraz z masłem na małym ogniu przez około 8 minut. Dodajemy sproszkowane galaretki, mieszamy i jeszcze chwilkę dusimy. Odstawiamy, by lekko stężało. Wylewamy na pierwszy blat ciasta. Schładzamy. Krem: 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 250 g masła W 150 ml mleka rozrabiamy mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem(...)pudrem. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobione mąki. Mieszamy, aż zgęstnieje i studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wykładamy na masę jabłkowo-malinową. Przykrywamy drugim blatem ciasta, schładzamy. Polewa: 50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady, 1/2 łyżki masła, 2 łyżki wody. Czekolady, masło rozpuszczamy na parze i dodajemy wodę, mieszamy. Lekko przestudzoną polewę
Na moim talerzujabłka dusimy wraz z masłem na małym ogniu przez około 8 minut. Dodajemy sproszkowane galaretki, mieszamy i jeszcze chwilkę dusimy. Odstawiamy, by lekko stężało. Wylewamy na pierwszy blat ciasta. Schładzamy. Krem: 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 250 g masła W 150 ml mleka rozrabiamy mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem(...)pudrem. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobione mąki. Mieszamy, aż zgęstnieje i studzimy. Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wykładamy na masę jabłkowo-malinową. Przykrywamy drugim blatem ciasta, schładzamy. Polewa: 50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady, 1/2 łyżki masła, 2 łyżki wody. Czekolady, masło rozpuszczamy na parze i dodajemy wodę, mieszamy. Lekko przestudzoną polewę
NA MOIM TALERZUKruche babeczki z kremem, owocami i galaretką! Znane połączenie, które zawsze smakuje wyśmienicie. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest krem budyniowy na bazie syropu z ananasa. Babeczki najlepsze są schłodzone. Zapraszam Cię do zapoznania się z przepisem Składniki: Ciasto: 20 dag mąki pszennej 3 łyżki cukru 10 dag masła 2 żółtka Budyń: syrop z jednej puszki ananasa VERA (około 250 ml syropu
Via Gustopodanych proporcji wychodzi średnio 20 grzybków (+/- w zależności od wielkości foremek i grubości ciasta po rozwałkowaniu). Kiedy Mama piekła jakieś ciasteczka czy babeczki z kremem zawsze zagniatała potrójną, a nawet poczwórną porcję ciasta, a następnie angażowała nas do pomocy (czworo dzieci i nikogo nie trzeba było namawiać). Foremek do kruchych babeczek ma całe mnóstwo, bo w piecu mieściły się(...)blat :) zawsze jak coś mamy robić to mi odpowiednie do tego narzędzie wyciąga (wie już co gdzie jest, bo pomaga je myć, a potem chować;)). Ciasto zaplanowałam jak do szarlotki, ale bez cukru. Krem tradycyjny i prosty, żeby było szybko - budyń z margaryną. Polewa gotowa, więc całe przygotowanie nie było aż tak pracochłonne (choć przerywane, bo przecież drugi mały człowiek
Kolorowy PrzepisownikPyszne, delikatne w smaku i rozpływające się w ustach placuszki z serkiem ricotta i borówkami to idealna propozycja na leniwe weekendowe śniadanie. Placuszki przygotujemy w kilka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mocno czekoladowe ciasto zwane „Brookliński Blackout”. Gęste, z dużą ilością kakao. Dla przełamania smaku czekolady można posmarować ciasto kwaskowatym dżemem lub na krem położyć świeże owoce. Przygotowałam je na 12 kwietnia, na dzień czekolady :). Podobno w latach 40-50-tych blackouty były codziennością nowojorczyków, były bardzo popularne na Brooklynie, gdzie przygotowywała je piekarnika „Ebinger Baking Company”, która słynęła(...)Jeden biszkopt położyć na paterze, posmarować mniej więcej 2 łyżkami kremu. Przykryć drugim biszkoptem, znów go posmarować kremem i tak do czwartego biszkoptu. Na końcu pozostałym kremem posmarować wierzch i boki ciasta, posypać przygotowanymi okruszkami. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin. Przed podaniem można ozdobić świeżymi owocami. Udanych wypieków
Mała Cukierenkadżemu z czarnej porzeczki (nisko słodzonego) 1 banan 2/3 łyżki masy kajmakowej 300 ml śmietany kremówki 36% pyłek pszczeli (opcjonalnie) Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Wkładamy je na godzinę do lodówki. Przygotowujemy krem. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo masę kajmakową i miksujemy na wolnych obrotach miksera tylko do połączenia się składników(...)Wkładamy krem do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy . Przygotowujemy foremki na tartaletki (średnica 4cm), wykrawamy trochę większe okręgi i wypełniamy ciastem foremki. Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, aż ciasto będzie rumiane. Po upieczeniu studzimy , następnie na każdą tartaletkę przekładamy dżem z czarnej porzeczki, plasterki banana oraz krem. Najlepiej to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego
noteskulinarnyfigaKolejne pyszne ciasto na sporą blaszkę. Tym razem z biszkoptem czekoladowym, kremem budyniowym, nasączonymi śliwkami i polewą czekoladowo – wiśniową, pycha! Ciasto ciekawe w przygotowaniu i z dosyć prostych składników, a takie smaczne, że na jednym kawałku nie mogłam poprzestać. Ładnie pachnie czekoladą i dobrze łączą się ze sobą wszystkie masy. Przepis z gazety, a dostałam go od stałego czytelnika Małej(...)minut (biszkopt trochę opadnie, proszę się nie przejmować). 7. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ostrożnie je wyjąć. Zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki. Krem: 8. Budyń z żółtkami rozmieszać w pół szklanki mleka (ja zrobiłam to mikserem). Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem
Mała Cukierenkaciast, które zaserwowałam podczas Świąt Wielkanocnych( jej , kiedy to było…)Murzynkowy wypiek, o bogatym czekoladowym smaku, przesiąknięty wręcz słodko-kwaskowym cytrynowym syropem. Dość ciężkie, wilgotne ciasto wspaniale komponowało się z delikatnym, serowo- śmietankowo cytrynowym kremem o strukturze ptasiego mleczka. Było słodko- w typie brownie, trochę sernikowo, ale z lekko orzeźwiającym akcentem. Składniki na ciasto czekoladowe : baza czekoladowa: ¾ szklanki oleju ½ szklanki
Domowe ciastaPrzepis na to ciasto dostałam od mojej koleżanki Iwony. Choć nie jestem wielkim smakoszem ciast to mnie naprawdę urzekło. Jest dośc słodkie,więc ja dałam do niego i do kremu trochę mniej cukru. SKŁADNIKI: 3/4 kostki margaryny "Kasia" 3/4 szkl. cukru(ja dałam 1/2) 1 jajko 40 dag.mąki 2 płaskie łyżeczki sody 1-2 łyżki miodu 3 łyżki kwaśnej(...)cukier i cukier waniliowy, do gotującego się mleka wlewamy rozmieszaną w mleku mąkę, "budyń" nieco studzimy, dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę, energicznie miksujemy aż otrzymamy puszysty krem. kremem przekładamy ciasto i gotowe
Kuchnia Beaty