ciasto z kawą - 3345 przepisów (strona:42/223)

Lekach piernik żydowski z koniakiem 133

sobie, mieszam, wlewam, a tu 2 łyżki mąki. Jak to 2 łyżki mąki na tyle płynu...rzadkie to ciasto, myślę, dałam 2 szklanki mąki i trafiłam, bo mogło być 200 gram. Piernik polecam. 200 gram miodu 250 ml mocnego naparu z kawy 200 gram cukru (dałam trzcinowy) 100 gram posiekanych migdałów i orzechów laskowych 100 gram rodzynek 4 jaja(...)migdały, rodzynki i przyprawy. W drugiej misie ubić jaja z cukrem, dodaj olej i stopniowo dodać składniki z suchej misy na przemian z płynnym miodem z kawą. Chwilę mieszać, aż powstanie gładki ciasto. Przelać do formy  wysmarowanej masłem. Piec ok godziny 1 180 stopniach C. Wyszły 2 średnie kreskówki.  Wierzch posmarowałam gorącą konfiturą z moreli i posypałam płatkami

AZgotuj!
Najlepsze czekoladowe ciasto 174

różami. Ślinianki w ruch! WILGOTNE CZEKOLADOWE CIASTO Z RÓŻANYM KREMEM MASCARPONE  Na ciasto 300g mąki 500g cukru 100g ciemnego niesłodzonego kakao 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki soli 2 jajka 250ml maślanki 1/2 kostki stopionego masła 1 łyżka syropu waniliowego 250ml gorącej kawy (np. rozpuszczalna od Pizca del Mundo- dwie łyżeczki na 250ml wrzątku) Na krem(...)Nagrzewamy piekarnik do 175*C. Mieszamy mąkę, cukier, kakao, sodę i sól. Dodajemy jajka, maślankę, rozpuszczone masło i syrop waniliowy. Mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy kawę i nie przejmujemy się, że ciasto jest bardzo lejące. Okrągłą formę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy mieszankę i wstawiamy do pieca. Pieczemy około   45minut, w połowie pieczenia przykrywając wierzch

les mirabelles
Ciasto jogurtowe 107

Takie proste zwyczajne ciasto, ale bardzo dobre do kawy, czy też na podwieczorek dla każdego domownika.Ciasto nie jest trudne. Po upieczeniu puszyste i miękkie, a dżem morelowy na pewno dodaje odpowiedniego smaku. SKŁADNIKI: 200 gram jogurtu typu  greckiego 200 gram cukru 4 kubki mąki  po jogurcie pół szklanki oleju 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)wlewamy jogurt oraz olej. Mieszamy wszystko na gładką masę. Masę wylewamy do podłużnej blaszki  na blachę wyłożonej papierem. Na wierzch pasami po skosie układamy dżem morelowy  Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem, na około 40 minut.  Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto  jest upieczone w środku. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie

W kuchennym oknie Ewy
Mazurek różano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam 186

konfiturą różaną i grubą warstwą białej czekolady z akcentem kawowym z prażonymi migdałami. Idealne do kawy:) Jest to lekko zmodyfikowany przepis na mazurek Pani Laury Gessler. Polecam Scroll down for recipe in English Mazurek różano-kawowy (12 porcji, blaszka 40x25cm) Składniki na ciasto: 300 g mąki uniwersalnej 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 4 żółtka Składniki na nadzienie(...)ładnego zarumienienia. Wyjmij i odstaw do ostudzenia. W międzyczasie przygotuj nadzienie czekoladowe. Rozgrzej śmietankę prawie do wrzenia, wsyp posiekaną białą czekoladę i kawę i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. W razie konieczności lekko podgrzej. Wyłóż na ostudzone ciasto konfiturę z róży i na to przygotowaną masę czekoladową. Posyp migdałami i wstaw na całą noc do lodówki aby masa stężała. Smacznego

karmelowy
Ciasto z ptasim mleczkiem wg s. Anastazji 717

żółtka pół szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 34 szklanki mleka 250g miękkiego masła Dodatkowo: 2 sztuki galaretki  - myślę, że dobrze o jakimś orzeźwiającym smaku - u mnie żurawinowa ok. 600g Ptasiego Mleczka (1,5 opakowania) - najlepiej waniliowego/śmietankowego polewa czekoladowa Wykonanie ciasta kakaowego: Ubić sztywną pianę z białek. alej ubijając dodawać po trochę cukier. Następnie(...)Wykonanie masy kawowej: Możesz wykonać masę wg przepis poniżej lub skorzystać z przepisu na masę kawową z Ciasta Poezja  - myślę, że wtedy trzeba powiększyć ilość składników nawet o połowę.  Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę, dodać mąkę i kawę rozpuszczalną (suchą). Mleko zagotować, dodać do niego masę żółtkową i ugotować budyń. Gdy masa przestygnie utrzeć masło

Mania Wypiekania
Szybka babka z łatką :) 174

Jeśli lubicie piec artystycznie, oczywiście brawo za wytrwałość. My lubimy, jak wiecie, prosto szybko i tanio. Dzisiaj klasyczna babka, którą zrobicie szybko i bez problemowo. To idealne ciasto na weekend do popołudniowej kawy. No to do pracy :)   Szybka babka z łatką idealna na weekend. Składniki: 1 kostka margaryny 4 jajka 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki(...)przemian 4 żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kilka kropli zapachu migdałowego. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy łyżką. Odkładamy 1/4 ciasta, do którego dodajemy 1 łyżkę kakao i dobrze mieszamy. Resztę ciasta wylewamy do foremki keksowej (36 x 12 cm). Po środku wzdłuż ciasta robimy rowek

vegetanie
Pyszne ciasto jagodowe z kruszonką 349

stało się ......urlop się skończył i trzeba wrócic do obowiązków ;) na poprawienie humoru upiekłam ciasto drożdżowe z jagodami i pyszną chrupiącą kruszonką. Ciasto jest puszyste , idealne do kawy. Nie ma potrzeba długiego wyrabiania. Bardzo polecam do wypróbowania. Blaszka wymiary : 37 x 25 cm Czas pieczenia: ok. 55 minut Temp. pieczenia : 185 C Składniki: pół kg jagód 1 szkl. mleka(...)kostki masła podgrzewaj , aż masło sie rozpuści, przestudż. Do miseczki wsyp 3 szkl. mąki, drożdże oraz 1/2 szkl. cukru. Wbij 2 jajka. Powoli dolewaj mleko z masłem, zagniec ciasto. Kiedy zacznie odstawac od ścianek miseczki, przykryj je ściereczką i odstaw na 40 minut. Pozostałą mąkę wymieszaj z migdałami , proszkiem do pieczenia, resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodaj pozostałe masło oraz

Słodkości i nie tylko
Kawowo-adwocatowa babka z białek 174

adwocatowego Polewa: 25 g margaryny 70 ml śmietany 30% 100 g gorzkiej czekolady Białka ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem cukru (dodajemy go stopniowo). Mąkę, proszek do pieczenia oraz kawę rozpuszczalną przesiewamy przez sito. Margarynę rozpuszczamy w rondelku, delikatnie studzimy. Dolewamy do niej olej i likier. Wsypujemy połowę mąki i miksujemy mikserem. Do powstałej masy dodajemy po łyżce ubitą piane(...)rondelka wkładamy margarynę i kawałki czekolady. Dolewamy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Cały czas mieszamy – polewa musi być gęsta i lśniąca. Dekorujemy ciasto. Dodatkowo możemy obłożyć ją ziarenkami kawy. ,,Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Słodkie wypieki z Kujawskim" pod patronatem serwisu  ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A.producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia

VioletoweKucharzenie
kukułka 160

żółtku. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać mieszankę z mąką i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem i piec około 40 minut w 180*C. Po wystudzeniu (najlepiej upiec dzień wcześniej) przekroić na dwa blaty. Dolny blat nasączyć połową wystudzonej kawy.  Warstwa czekoladowa: Biszkopty połamać. Kawę zaparzyć wrzątkiem i trochę przestudzić. Czekolady połamać i umieścić(...)wyłożyć połowę kremu kukułkowego i rozsmarować. Na to delikatnie wyłożyć masę z biszkoptami i pozostały krem. Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć go pozostałą kawą. Czekoladę połamać, wlać do niej mleko i rozpuścić nad parą. Polać ciasto i posypać wiórkami z białej czekolady

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
TU I TAM nr 16. Bakłażan i ciasto czekoladowe? Ależ tak! 162

rodowód, tym lepiej. Bo jak już nie raz się przekonałam, kuchenny mezalians to najsmaczniejsza interpretacja intrygi.  Awokado zamiast masła? Jasne, że tak! (klik) Sól morska i oliwa z ciastem czekoladowym? Rozkosz! (klik) Kozi ser i brownie? O tak, uwierzcie! Lody z camemberta? To dopiero rewelacja! (klik) A bakłażan?! Jaką mu dobrać partnerkę, by zaiskrzyło, mimo pozorów, uprzedzeń i przyzwyczajeń(...)uwierzyć albo spróbować sami, pod warunkiem, że fascynuje Was świat kuchennych intryg i mezaliansów.  Mam nadzieję, że Amber spodoba się ten związek, bo skoro sama wypija kawę z kawałkiem camemberta, to ciasto czekoladowe z bakłażanem tym bardziej polubi.  Jak to smakuje? Cudownie! Wyobraźcie sobie upieczony mus czekoladowy ... Znalazłam opinię, która nazywa to ciasto dzieckiem Victoria Sponge Cake

KUCHARNIA
Ciasto barrrdzo czekoladowe 156

szczerze, ciacho łatwe, szybkie i zaskakujące w smaku. Ja go nie przekładam, ale można przeciąć na dwa blaty i przełożyć, np. dżemem porzeczkowym. Idealne do kawy i plotek :) Składniki:     (26cm) Ciasto: 250 g czekolady (ja daję 150 g czekolady gorzkiej i 100 g czekolady mlecznej) 175 g rozpuszczonego masła lub oliwy z oliwek 175 g mąki

Cakes By Kejt
Murzynek z kawą 177

Pomysł na pysznego murzynka z dodatkiem kawy podpatrzyłam u  Majanki ..ja piekłam w keksówce...no i był tak szybko zjedzony...zdążyłam tylko pstryknąć takie zdjęcie

Moje domowe kucharzenie
Ciasto milky way bez pieczenia + film 443

Ciasto milky way bez pieczenia na spodzie z kakaowych herbatników z pysznym mlecznym kremem, to znakomity deser dla wszystkich łasuchów słodkości. To bajecznie łatwe w przygotowaniu ciasto, wyjątkowo smaczne, idealne do kawy. składniki na formę 22 na 28 cm 350 g kakaowych herbatników ( typu petit beurre ) kostka masła 3/4 szklanki mleka zwykłego 1/2 szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego 3 szklanki(...)układamy herbatniki, na warstwie herbatników rozprowadzamy połowę przygotowanego kremu, a na kremie układamy kolejną warstwę herbatników. Na ciastkach rozprowadzamy pozostały krem i przykrywamy go trzecią, ostatnią warstwą herbatników. Wierzch ciasta polewamy gotową polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu lub polewą przygotowaną z czekolady i masła, i dokładnie ją rozprowadzamy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na 3 godziny do lodówki

Smakowite Dania
TORT KAWOWY Z WIŚNIAMI. 155

około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyciągam z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuszczam je  (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Boki biszkoptu oddzielam nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu. Kroję na 3 blaty. krem: Naparem z kawy zalewam agar. Czekam 10-15 minut, aż się namoczy(...)podgrzewam, aż cały się rozpuści. Studzę. Kremówkę ubijam na sztywno, dodając partiami pod koniec ubijania cukier puder i proszek kawy. Na samym końcu dodaję wystudzony napar kawy z agarem, miksuję. tort: Spód ciasta skrapiam likierem, następnie rozsmarowuję połowę słoiczka wiśniowego dżemu. Wykładam porcję kremu,  rozprowadzam go i przyciskam kolejnym blatem ciasta.  Znów skrapiam alkoholem, wykładam dżem

W kuchni Karmel-itki
SZACHOWNICA KOKOSOWA 456

budyń śmietankowy – 1 op * mleko – 200 ml PONCZ : * słodka herbata – 100 ml * słodka kawa – 100 ml DODATKOWO : * wiórki kokosowe SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Przygotuj 2 równej wielkości keksówki ( jeśli nie posiadasz 2 , będziesz musiał robić ciasta jedno po drugim ). Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem , cukrem wanilinowym i 6 łyżkami ciepłej wody. Dodajemy obie mąki przesiane(...)delikatnie mieszamy. Obydwa ciasta wylewamy do natłuszczonych i wyłożonych papierem do pieczenia foremek. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 minut , studzimy. Wystudzone ciasta kroimy wzdłuż na pół. Jasne skrapiamy herbatą , ciemne kawą. KREM : Z mleka i proszku budyniowego gotujemy gęsty krem , studzimy. Masło miksujemy z cukrem na gładką masę , po czym dodajemy po łyżce budyniu i cały czas

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania