blaszkę z kominem o średnicy 22 cm: 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka M/L 1/2 szklanki cukru 4 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany 1/2 szklanki oleju Polewa: tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady (100 g) 3 łyżki mleka dowolna posypka do dekoracji Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Mąkę przesiać z proszkiem(...)mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec przez 40-45 minut (aż babka się zarumieni/do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu
Ze smakiem i z pasjątortownicę o średnicy 26 cm): 250 ml kaszy jaglanej 550 ml mleka 50 ml wrzątku czubata łyżeczka żelatyny 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki jogurtu greckiego (może być naturalny) ok. 1 kg jabłek (masa bez obraniem) galaretka agrestowa 400 ml gęstej śmietany (u mnie 18%) wyjętej wcześniej z lodówki 3 łyżki cukru śmietan fix lub łyżeczka żelatyny(...)kaszy. Zmiksować raz jeszcze. Kaszę przełożyć do miski. Dodać do niej cukier i jogurt. Wszystko dobrze wymieszać. Masę jaglaną przełożyć do tortownicy. Rozprowadzić, tworząc wysoki (na ok. 1,5-2 cm) brzeg wokół, jak na tartę. Odstawić, by jaglany spód szarlotki trochę zastygł. Przełożyć na "ciasto" nieco schłodzone jabłka. Wyrównać powierzchnię. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę zmiksować z cukrem
Weekendy w domu i ogrodzieDoskonały dodatek do dania głównego, któż nie lubi sałaty?! jedzmy to zielone warzywo, zdrowe głównie dlatego, że właśnie zielone! korzystajmy z trwającego sezonu na sałatę i
kgwjanczewoczekolada mleczna posiekana 100 g posiekanych wafelków prince polo (2 batony xxl) 100 ml spirytusu Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki jogurtu naturalnego Dodatkowo herbatniki Przygotowanie: Beza: W misce wymieszać orzechy, kokos i pokrojone wafelki. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli dodawać stopniowo cukier i ubijać aż białka będą sztywne(...)wymieszać. Na koniec wlać spirytus i ponownie wymieszać. Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na herbatnikach. Warstwy ciasta: biszkopt, połowa kremu, beza orzechowa, krem, herbatniki i polewa. Inspiracja z moimi modyfikacjami stąd
Ala piecze i gotujeDziś czeka mnie sprzątanie, sprzątanie i sprzątanie. Tylko jakoś nie mogę się za nie zabrać;p od dłuższego czasu mój jadłospis jest bogaty w jabłka, nie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMango lassi to napój charakterystyczny dla kuchni indyjskiej. Przyrządzany jest na bazie mango, wody, jogurtu i spożywany najczęściej w upalne dni. Do przygotowania takiego koktajlu należy
Oryginalny smakciasta francuskiego, wędlin, itp. Pasuje także świetnie do owoców morza - szczególnie do krewetek i kalmarów smażonych w panierce oraz do gotowanych warzyw, np. fasolki szparagowej. Tak jak sos pomidorowy czy pesto nie może go zabraknąć na domowej biesiadzie wśród znajomych:) W zależności ile chcecie go przygotować dodawajcie więcej składników proporcjonalnie do reszty. Jeśli chcecie bardziej czosnkowy sos, naturalnie dodajcie więcej(...)ząbków czosnku. Miłego i smacznego dnia:-) Składniki: 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 22% (opcjonalnie gęstego jogurtu naturalnego, będzie na pewno lżejszy) 3 ząbki czosnku sól do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, mieszamy z odrobiną soli; przekładamy go do miseczki i mieszamy z pozostałymi składnikami, doprawiamy w razie
Zasmakuj KuchniTato nazbierał w lesie kurek, więc dokonałam rezerwacji do obiadowego eksperymentu. Nie ma co ukrywać jest to danie warte powtórzenia. Do przygotowania ogromnej porcji
Emskie Smakiziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka (osobno białka i żółtka) 50 ml oleju 100 ml mleka 3-4 łyżki cukru szczypta soli dodatki: twaróg wymieszany z jogurtem naturalnym i miodem, dżem porzeczkowy, świeże maliny i czereśnie Zaczynam od rozgrzania gofrownicy, gdyż potrzebuje ona kilkunastu minut na to, by gofry w niej upieczone były chrupiące. Białka ubijam(...)pieczenia. Składniki mokre mieszam z suchymi i cukrem na gładką masę. Powoli, najlepiej w trzech turach, dodaję ubite białka. Na rozgrzane płytki gofrownicy wylewam po 2-3 łyżki ciasta i piekę gofry przez 3-4 minuty, aż staną się chrupiące, nie otwierając przy tym urządzenia w trakcie opiekania. Gotowe gofry przekładam na kratkę i studzę przez chwilę, natomiast gofrownicę między
Mango PapajaRóbmy sobie do pracy na pierwsze śniadanie taką owsiankę, nie gotowaną, daje dużo energii, jest pyszna, zapewnia doskonały humor, a jej zaletą jest to, że wieczorem
kgwjanczewooleju 120 ml jogurtu naturalnego cukier waniliowy 2 bardzo dojrzałe banany-(nawet z brązową skórką-bo wtedy są bardzo aromatyczne i słodkie) 100g czekolady(jedna tabliczka) PRZYGOTOWANIE: W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki,czyli: mąkę,cukry,sodę,proszek do pieczenia,sól,posiekaną drobno nożem czekoladę, W drugiej misce mieszamy mokre składniki,czyli: olej,jogurt,jajko,i rozgniecione widelcem banany(...)Następnie wszystko mieszamy razem i gotowe-prawda ,że proste? napełniamy nasze foremki do babeczek ok-3/4 naszym ciastem(czyli niepełne) i pieczemy PIECZENIE: Pieczemy ok 20 min w temperaturze 170 stopni i koniecznie z termoobiegiem-bo dzięki termoobiegowi pięknie urosną,można je polać roztopioną czekoladą-ale nie jest to konieczne-bo same są wystarczająco pyszne.... Wiem ,że jak spróbujecie
Swojskie jedzonkofetą i szpinakiem, to ja sobie zrobię z tym co mam, czyli pieczarkami i serem. Oryginalny przepis znajdziecie u Ostrej TUTAJ . Potrzebujemy: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajo 40 ml wody o temperaturze pokojowej szczypta soli Ponadto: 0.5 kg pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku sól i pieprz 2 łyżki oleju 4 plastry żółtego sera(...)tego dorzucamy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Smażymy na patelni dopóki nie odparuje cala woda z pieczarek. Po wyłączeniu ognia doprawiamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Wyrabiamy ciasto, praktycznie tak jak na pierogi, kulkę ciasta wkładamy do woreczka i dajemy mu odpocząć. Następnie dzielimy na 4 części, z których wałkujemy w miarę okrągłe placki. Na środek
MamaOskarkaresztę mąki i jajka, wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania dodać masło. Jeśli ciasto będzie za rzadkie można dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rękoma posypanymi mąką formować małe kulki, ustawić je na stolnicy, przykryć ścierką i zostawić żeby wyrosły. Wyrośnięte kluski gotować w garnku do gotowania na parze przez około(...)gazę lub pieluchę tetrową i obwiązać ją sznurkiem. Gdy woda zacznie się gotować wkładamy kluski i przykrywamy je pokrywką. Kluski można podawać polane roztopionym masłem lub sosem zrobionym z jogurtu naturalnego, kakaa i cukru pudru - wszystkie składniki wystarczy wymieszać
Mama Gotujeobiedzie? To może skorzystacie z mojej propozycji? :) Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem sera i świeżej bazyli, u mnie w kształcie trójkątów, ale Wy możecie wyczarować każdy inny wzór, bo ciasto bardzo dobrze się formuje. Ja zaserwowałam je z sosem tzatziki. Świetna propozycja jako imprezowa przekąska i jak tylko nadaży się okazja do świętowania ze znajomymi, to zapewne te placuszki pojawią(...)każda inna mąka)* * ser żółty- pół szklanki startego (u mnie gouda) * świeża bazylia- spora garść * pieprz, sól * masło klarowane do smażenia Sos tzatziki: * ogórek średniej wielkości- 1 szt. * jogurt naturalny- 3 czubate łyżki * czosnek- 2 małe ząbki * sok z cytryny- 1 łyżeczka * sól, pieprz Placki: Ugotowane ziemniaki dokładnie zmielić, dodać resztę składników i całość wyrobić na gładką masę. Uformować koło
Kraina Miodem PłynącaNawet nie wiedziałam, że pierwsza zjedzona owsianka może tak wzruszyć. Serio! A kupa?! Klękajcie narody! Dlatego postanowiłam sobie przypomnieć te smaki. Te zapachy. Po prostu... moje dzieciństwo! szklanka jogurtu waniliowego (naturalnego lub kefiru) 2 żółtka 3 łyżki stopionego masła 2 białka łyżeczka cukru szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej cynamon (opcjonalnie, wg uznania) oliwa(...)sztywną pianę. Jabłka obrałam. Pokroiłam w plastry, a następnie na cztery. Mokre przelałam do suchych. Dokładnie wymieszałam. Delikatnie wmieszałam białkową pianę. Na rozgrzaną patelnię nakładałam kolejno, łyżkę ciasta. Kawałek jabłka. Znowu łyżkę ciasta. Smażyłam na rumiano z obu stron. Podałam z dżemem truskawkowym. Tak prosto. Tak najlepiej. Kolejna placuszkowa propozycja w konkursie. A to dlatego, że ciastuś
bastalena