Moje ukochane ciasto marchewkowe ostatnio piekę w najróżniejszej postaci. Tym razem postawiłam na muffinki z nadzieniem jabłkowym. Przepis powstał specjalnie na konkurs „Pokochaj olej rzepakowy”, więc z tej okazji przybliżę wam nieco zalety tego produktu. Chciałabym zachęcić wszystkich tym wpisem do wprowadzenia do swojej kuchni tego produktu, za względu na ogromną ilość zalet. Olej rzepakowy jest bogatym źródłem antyutleniaczy(...)Przekładamy do garnka i podsmażamy na małym ogniu. Dodajemy przyprawy oraz cukier. Garnek przykrywamy pokrywką i prażymy jabłka, do momentu, aż całkowicie się rozpadną i uzyskamy konsystencję musu. Jabłka mieszamy co jakiś czas, uważając aby nam się nie przypaliły. Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Marchew ścieramy na tarce na małych oczkach. Mąkę przesiewamy razem
Mania GotowaniaMega dawka witamin i dobre wejście w wiosenny czas! Fioletowa zupa krem zachwyci nie tylko intensywnym kolorem, ale też smakiem {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image
Bardzo Gruby Smokwielu deserów oraz mogą zaskakująco dobrze komponować się z daniami wytrawnymi. Oto kilka pomysłów na wykorzystanie domowych konfitur: Desery – dodaj konfitury do jogurtów, lodów czy jako nadzienie do ciast i tart. Ich intensywny smak wzbogaci każdy deser. Dania wytrawne – konfitury świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs, szczególnie dziczyzny i drobiu. Słodko-kwaśny smak konfitur z czerwonych owoców doskonale podkreśla(...)właściwości żelujące są szczególnie polecane do tej formy przetworów. Owoce, które świetnie nadają się na konfitury ze względu na smak i konsystencję, to np. maliny, truskawki, jeżyny, porzeczki, wiśnie, jabłka, gruszki, morele i brzoskwinie . Owoce na konfitury – jakie wybrać? Wybór odpowiednich owoców to klucz do sukcesu w przygotowaniu pysznych konfitur. Nie wszystkie owoce nadają się równie dobrze do tego
Słodkie okruszkiszczególnie lubię te skarby, które ze sobą niesie – śliwki, dynie, grzyby i jabłka, chyba w szczególności. Za sprawą czy to świeżych czy tych już przerobionych jabłek, wyczarowałam w tym roku wiele wspaniałych przepisów na czele z donutami, naleśnikami i placuszkami z przesmażonych jabłek. W dzisiejszej odsłonie donuty, które znikają w oka mgnieniu za sprawą mojego żarłocznego(...)pomocą blendera mieszamy wszystko na jednolitą masę. Do osobnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Łączymy suche składniki z mokrymi na jednolite, dość gęste ciasto. Gotowym ciastem wypełniamy blachę do donutów. Tak przygotowane, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyciągamy, do ostygnięcia na około 5 minut. Po 5 minutach wyciągamy donuty
Smaczna Stronajednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Zostawić kilka łyżek ciasta i domieszać do niego kakao, przełożyć do formy i delikatnie połączyć. Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt(...)Dodawać kajmak po jednej łyżce cały czas miksując. Utrzeć na jednolitą masę. Na końcu dodać posiekane orzechy i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Galaretka z czarnej porzeczki z jabłkami: 1 opakowanie galaretki 1 szklanka soku z czarnej porzeczki 2 jabłka Przygotowanie: Sok z czarnej porzeczki zagotować, zdjąć z palnika, wsypać galaretkę i energicznie wymieszać. Jabłka obrać
Kulinarna (nie)codziennośćBabka drożdżowa bananowa Babka bananowa Babka zebra Babka ucierana z zielonym pudrem Wielkanocna Babka ucierana Babka kawowa po irlandzku Kryzysowa babka wielkanocna Oszczędna babka na oleju
Dorota Smakujejajko było naprawdę smaczne! Podobnie jajecznica czy omlet - smażyły się szybko i bez najmniejszych problemów. Drożdżowe racuchy z jabłkami. Smażone racuszki drożdżowe to idealne śniadanie. Lubimy takie, zwłaszcza w weekend, gdy nie trzeba się spieszyć. Jesienią jabłka są dodatkiem oczywistym. Korzystając z nieprzywierającej powłoki patelni WOLL przygotowałam racuchy w zdrowszej wersji, całkowicie rezygnując z tłuszczu(...)smażenia tradycyjnych kotletów schabowych, mielonych, panierowanych boczniaków, ryby. Do wszystkich tych potraw używałam odrobiny tłuszczu, dużo mniej niż zwykle, właściwie tylko dla podkreślenia smaku. Na deser - odwrócone ciasto ze śliwkami. Zawsze mnie korciło, żeby upiec odwrócone ciasto, ale do tej pory nie miałam do tego odpowiedniej formy. Z patelnią WOLL wszystko jest proste! Karmelizowane śliwki - wyszły doskonałe, takie
babka w formieplacki z gotowanych ziemniaków – placki z gotowanych ziemniaków z fetą – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste z jabłkami – placki ziemniaczane z łososiem – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami PEŁNOZIARNISTE PLACKI Z MARCHEWKI Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji: 2-3, około 15-18 placuszków Składniki placuszki(...)wbij jajo w całości. Dodaj kolendrę oraz sporą szczyptę soli oraz pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj tworząc masę na placuszki. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę. Na patelnię dodawaj łyżkę ciasta a następnie rozpłaszczaj ciasto na placuszki. Będą nieregularne, ale dzięki temu chrupiące. Smaż placuszki z obydwu stron do zrumienienia. Placuszki podawaj z listkami świeżych młodych sałat, z domowej roboty hummusem
nietylkopasta.plzimę z wykorzystaniem cukinii. Przygotowuję go zwykle partiami. Wykorzystując dobrodziejstwa z ogrodu do cna. Ja do swojego dodaję jabłka. Przeważnie są to papierówki, ale jeśli ich nie mam to każde inne też będą dobre byle słodkie. Dodanie jabłek lekko podkręca słodki, naturalny smak keczupu. Przepis na domowy keczup z cukinii jest bardzo prosty i nie ma możliwości(...)dodajemy papryczki chili, czy pieprzu. Za ostry dodajemy słodkie jabłko. I metodą prób dochodzimy do perfekcyjnego smaku. Polecam wszystkim niezdecydowanym, jeśli raz go zrobicie, już nigdy nie sięgniecie po sklepowy. Składniki - 1 i 1/2 kg cukinii ( waga po obraniu ze skóry i wydrążeniu pestek ) - 0,5 kg cebuli - 2 słodkie jabłka - 0,5 szklanki octu - 1 szklanka cukru
Kuchnia z widokiem na ogródCzas czytania: 2 min Niedawno podałam przepis na wegetariański smalec z dodatkiem białej fasoli , orzechów nerkowca i ciecierzycy. Dziś kolejna wariacja tym razem na bazie oleju
SprawdzonaKuchnia.plszare dni. Dziś mam dla Was przepis na orzechowe ciasteczka nadziane jabłkami. To ciasteczka dla wielbicieli masła orzechowego i prostych domowych wypieków. Smak ciasteczek dodatkowo wzbogacają kawałki jabłek. Idealne do herbaty lub od tak do przegryzienia przy komputerze czy ulubionej książce. Ciasteczka orzechowe przygotowuje się naprawdę prosto i szybko. Chwila miksowania, lepienia, pieczenia i… można się delektować(...)posiekać nożem. Dodajemy masło orzechowe i cukier. Całość miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy 2 jajka, znów miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z sodą oczyszczoną. Miksujemy do połączenia, ciasto będzie miało konsystencję a la kruszonki. Do ciasta wsypujemy 1/2 szklanki kostki jabłkowej ze skórką. Mieszamy łyżką składniki. Z masy formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy
Słodkie okruszkiCzas czytania: 2 min Grzyby, grzyby, grzyby… czas na zupę kurkową! Moja zupa kurkowa to trzy w jednym, bo znajdziecie tutaj połączenie zupy pomidorowej, cebulowej
SprawdzonaKuchnia.plKolejne ziołowe wariacje na lato! Po koktajlu z samym zielem czystka, pora na koktajl na bazie miksu ziela gojnika i czystka. Super odświeżający o mocnych właściwościach
Kuchnia PROzdrowotna