jabłek KRUSZONKA: 200 g orzechów włoskich 70 g mąki pół szklanki cukru 25 g zimnego masła WYKONANIE: Ja wybrałam do tego ciasta formę kwadratową o boku 25 cm. Na samym początku należy obraz jabłka i pokroić w kostkę, następnie dodać sok z cytryny i wymieszać, aby jabłka nie ściemniały. Przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Robimy ciasto: masło ucieramy na gładką masę, dodajemy do niego cukier, jajka, skórkę z cytryny. następnie przemiennie dodajemy mąkę i mleko. Kiedy wszystko będzie dokładnie wymieszane (ja używałam miksera) możemy dodać do ciasta pokrojone wcześniej jabłka. Szpatułką łączymy jabłka z ciastem. Formę do pieczenia wykładamy papierem
Serce zamknięte w formie pysznościZanim pochwale się moim tradycyjnym jabłecznikiem, który zrobiłam dzisiaj, przedstawiam wam ciasto także z jabłkami ale prostsze, szybsze bo ucierane. Przepis pochodzi z zakamarków moich notatek, z Poradnika domowego sprzed kilku lat. Ciasto idealne dla tych co nie lubią typowych szarlotek. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikłyżki miodu 1 łyżka wody Masa jabłkowa około 2 kg jabłek, może być więcej 2 galaretki- 1 pomarańczowa druga cytrynowa Najpierw zajmujemy się miodowymi blatami . Uruchomiłam robot i wsypałam do niego mąkę , sodę, dodałam margarynę , następnie dodałam pozostałe składniki i mieszadłem K połączyłam wszystko, do uzyskania kuli ciasta, które rozwałkowałam , włożyłam do blaszki i upiekłam w temp(...)czasu mieszając. Kiedy jabłka puszczą sok, dodaj obydwie galaretki i smaż jeszcze chwilkę. Lekko wystudz jabłka by bardzo gorącyh nie nakladać na miodowe ciasto. Jeden miodowy blat włóż do blaszki, przykryj jabłkami. Rozsmaruj jabłka lekko dociskając. Przykryj drugiem blatem. Dociśnij. Wyrównaj brzegi. Schłódz i włóż do lodówki najlepiej na noc. Placek idealnie się kroi, nie łamie
Z Kuchni Do KuchniLubię piec ciasta, a jeszcze bardziej lubię je jeść Ciasto ucierane z jabłkami SKŁADNIKI: jajka -3 szt masło -10 dag mąka pszenna 1 szkl mąka ziemniaczana -3/4 szkl proszek do pieczenia -1 łyżeczka cukier -1 szkl cukier puder do posypania jabłka -50 dag PRZYGOTOWANIE: Mąkę ziemniaczaną(...)wymieszać z mąką pszenną. Masło przełożyć do miski, dodać jajka dobrze utrzeć na gładką masę,dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia,wymieszać. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem,wylać ciasto. Jabłka obrać,pokroić na cząstki. Jabłka obsypać mąką i na wierzchu ciasta ułożyć owoce. Piec ciasto ok.35 minut w 180 stop. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem (function
Kuchnia DanusiSezon na jabłka w pełni, trzeba więc korzystać! Dlatego skorzystałam z przepisu Siostry Anastazji i zrobiłam ciasto o wdzięcznej nazwie Kilimandżaro:) Ciasto okazało się naprawdę bardzo pyszne i delikatne w smaku. Puszysty biszkopt, masa jabłkowa i delikatny krem świetnie ze sobą współgrają. Na pewno jeszcze nie raz je upiekę! Biszkopt: 6 jajek, szklanka cukru, 3 łyżki mąki(...)Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do ciasta, wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem, formy o wym. 25x36cm. Piec około 30-35 min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 2 jasne galaretki (u mnie pomarańczowe), łyżka masła. Jabłka obrać
Z miłości do słodkościKakaowe ciasto salceson z jabłkami to wypiek, który(...)pamięta dawne czasy. Nazwano je salcesonem, ponieważ kawałki jabłek budzą skojarzenia z popularną kiedyś wędliną (choć w wielu domach to po prostu kakaowy jabłecznik lub murzynek z jabłkami). Ciasto to warto zrobić szczególnie jesienią, kiedy mamy tanie i najpyszniejsze jabłka. A sam placek robi się bardzo prosto – składniki wystarczy zmiksować, a następnie wmieszać pokrojone jabłka
Poezja smakuProste kruche ciasto przełożone warstwą prażonych jabłek i śmietankowym budyniem. Bardzo smaczna kombinacja smakowa ... polecam! Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maki krupczatki 2 jajka 16 g cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru pudru 200 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 3/4 l. mleka 2 budynie śmietankowe z cukrem Ponadto(...)słoik prażonych jabłek 700ml Wykonanie: Z podanych na ciasto składników zagnieść jednolite ciasto. Następnie podzielić je na dwie części. Włożyć do lodówki, w tym czasie przygotować budyń wg opisu na opakowaniu, z tym, że zamiast 1l mleka użyłam 3/4l. Blaszkę o wymiarach (22 x 40 cm) wysmarować tłuszczem. Na spód blachy wyłożyć jedną część ciasta, nakuć widelcem
Walijskie Pichcenieobrać z łupiny i wydrążyć gniazda nasienne, nadziać je konfiturą i migdałami. Schłodzone ciasto rozwałkować, pokroić na paseczki i owijać jabłka, na górze zrobić ozdobne dekoracje. Ciasto na jabłku smarujemy białkiem. Piec ok 25-30 minut w tem. 200 C. Wspaniale smakują na gorąco
Apetyczna babeczkaporze roku ciasta z jabłkami smakują zdecydowanie najlepiej;)) Dlatego też często u nas goszczą. Tym razem sięgnęłam po stary, sprawdzony przepis na biszkopt z masą jabłkową, delikatnym kremem budyniowym i puszystą pianką z białek... forma 23x33 cm Biszkopt: 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Stale ubijając dodawać(...)żółtku. Dodać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec około 25 min w 170st. Ostudzić. Masa jabłkowa: 1kg jabłek, szklanka cukru, 1/4 szklanki wody, 1/2 łyżki żelatyny. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier, smażyć na małym ogniu około 10 minut
Z miłości do słodkościPolecam ciasta z jabłkami, Odświeżam przepisySzarlotka z bitą śmietaną Szarlotka z masą budyniową
W kuchennym oknie Ewywykorzystaniem:) Dlatego postanowiłam zebrać je dla Was wszystkie w jednym poście. Jabłecznik z budyniem Szarlotka kukurydziana z bezą Kilimandżaro- ciasto z jabłkami wg Siostry Anastazji Jabłecznik z budyniem i ajerkoniakiem Crostata z dżemem i owocami Kakaowa szarlotka z budyniem Bananowa szarlotka
Z miłości do słodkościramach akcji na FB Almette, postanowiłam przygotować przepyszne dietetyczne ciasto z jabłkami i brzoskwiniami pokazać, że można zrobić pyszne danie do którego nie trzeba używać masła, mąki czy czekolady, czyli produktów które same w sobie są już bardzo smaczne i bardzo bardzo kaloryczne. Dużo więcej kreatywności wymaga od nas stworzenie przepisu z produktów o niskim indeksie glikemicznym(...)tłuszczów. Ciasto jest przepyszne, zdrowe jak i sycące i co najważniejsze nie jest wysokokaloryczne. Zawiera w swoim składzie głównie arabską kaszę burgol (drobny), jabłka polskie, brzoskwinie, jaja, mleko i serek Almette! Polecam! CIASTO BEZ MĄKI, CUKRU I MASŁA! SKŁADNIKI: - 1 szklanka mleka 1,5% - 4 jaja - 200g burgolu drobnego - 3/4 serka Almette fruit - łyżka płatków owsianych - 3 jabłka
SMYKWKUCHNIpieczenia Na wierzch wykładamy pokrojone jabłka posypane cynamonem Posypałam jeszcze kruszonką do której dodałam wiórek kokosowych Piekłam w temp. 180 stopni C przez 40- 50 min. ( w prodiżu też się udaje), sprawdzać patyczkiem. Przepis znalazłam w dodatku kulinarnym Gazety wyborczej- Palce lizać. Zrobiłam je trochę po swojemu :) W tamtym przepisie ciasto posypano 35 dag porzeczek ( wypróbuję w sezonie
Proste Potrawywilgotne, imponujące wielkością, o cudownym aromacie. Można dodatkowo dodać do niego cynamon i będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Ciasto jest bez dodatku jajek oraz mleka krowiego, czyli jest to idealne ciasto dla wegan. Przepis znaleziony tutaj, troszkę go jednak zmodyfikowałam. Piekłam w formie 26cm.Składniki suche:- 675g mąki orkiszowej, u mnie typ750- 210-250g cukru trzcinowego (dałam 210g(...)produktów suchych dodajemy mokre i dokładnie mieszamy do połączenia składników.Tortownicę smarujemy delikatnie olejem kokosowym i wykładamy całą papierem do pieczenia. 1/2 ciasta wykładamy na dno tortownicy, układamy na nim 2 obrane i pokrojone na cząstki jabłka i zakrywamy drugą połową ciasta.Na wierzchu układamy pozostałe 2 jabłka, również obrane i pokrojone na cząstki. Ja posypałam górę jeszcze dodatkowo
Smaczne Zdrowe