Pyszne i szybkie ciasto bez pieczenia, idealne dla wielbicieli kokosu. Składniki: 400 gram herbatników maślanych Cukry Nyskie 0,5 szklanki cukru 1 kostka masła 200 gram wiórków kokosowych+do obsypania wierzchu 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Folia spożywcza Gosia Foremka aluminiowa 27x17 cm. Gosia Sposób przygotowania: Z mleka odlewamy szklankę, rozrabiamy obydwie mąki
Bajeczna Kuchniadniu nadają herbatniki w kształcie serc jakie zrobiłam ze starszą córcią :-) Przy okazji przetestowałam cukier do polew Diamant, jaki niedawno dostałam od firmy :-) Herbatniki wyszły obłędnie waniliowe, pachnące, kruche, pyszne... upieczcie koniecznie... SKŁADNIKI Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Czary - gary w kuchniptasie mleczko. Już raz przedstawiałam Wam moją wersję tego pysznego deseru ( Przepisu tu ). A dziś przedstawiam wersję numer 2, w formie ciasta. Ptasie mleczko. Składniki na tortownicę 24 cm: 180 g herbatników 60 g masła 250 ml mleczka skondensowanego 2 galaretki (smak dowolny, mogą być różne) Herbatniki kruszymy w mikserze i dodajemy rozpuszczone masło
MiksturownikCiasta przypomina blok, ale nie ma w nim orzechów i herbatników. I jest miększy. Wyszedł pyszny, choć zastanawiałam się nad tym czy, aby coś z tego będzie. Przepis wpadł mi do głowy i po prostu musiałam go zrobić. Zajadaliśmy się nim dzisiaj ;). Najlepiej przetrzymać go w lodówce przez całą noc przed jedzeniem.Składniki:Masa Białaszklanka mleka w proszku1/2 szklanki
Moje pyszne gotowaniePonieważ bardzo długo w mojej lodówce zalegały borówki postanowiłam wykorzystać je do tej tarty. A, że nie chciało mi się wyrabiać ciasto na tartę postanowiłam pójść na łatwiznę i wykorzystać kruszone herbatniki :-P Składniki: 1 litr borówek amerykańskich 2 szklanki pokruszonych herbatników (pół na pół zwykłe z kakaowymi) kostka stopionego masła 2 łyżki
Bon Appetit MałgorzatyBajaderka to dobry sposób na wykorzystanie suchego lub nieudanego ciasta..dodatki są dowolne...orzechy , rodzynki, wiórki itd. 50 dkg dowolnego ciasta 150 ml mleka 2
Moje domowe kucharzeniepowstało to pyszne cudo Ciasto Wenus bez pieczenia jest lekkim ciastem o niezbyt zbitej konsystencji, bardzo cytrynowe i mega smaczne, a całość dopełniają podsmażone wiórki kokosowe Gorąco polecam Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm. SKŁADNIKI: Ciasteczkowy spód: 100 g masła 200 g herbatników maślanych Masa serowa: 2 galaretki cytrynowe 1 lekko czubata łyżka żelatyny 1 szklanka(...)pudru 1 kg białego sera z wiaderka sok wyciśnięty z 1 cytryny Wierzch ciasta: 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki masła 4 łyżki cukru PRZYGOTOWANIE: Galaretki i żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej, ale nie wrzącej wodzie i wystudzić. Ciasteczkowy spód - masło stopić i wystudzić. Herbatniki rozkruszyć na piasek przy pomocy blendera, a następnie przesypać do miski i wlać
WSZYSTKO SMACZNEmały kawałeczek doskonale zaspokoi głód na słodkie. Kawałki orzeszków zatopione w polewie przyjemnie chrupią. Ciasto po schłodzeniu dobrze się dzieli a krem nie wypływa. Polecam na różne okazje, w tym świąteczne. Choć mega słodkie szybko znika ze stołu. Foremka 24/24 cm Składniki: 40 dag herbatników maślanych 1 puszka kajmaku ½ tabliczki gorzkiej czekolady 60% kakao ½ tabliczki białej czekolady(...)orzeszków ziemnych niesolonych Krem mleczny: 1 szklanka mleka 3,2 % ¼ szklanki cukru 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią Dr.Oetker 3 szklanki mleka w proszku 20 dag masła 82% Przygotowanie ciasta: Ciasto rozpoczynamy od przygotowania mlecznej masy: Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem z wanilią, mieszamy do rozpuszczenia cukru, studzimy (można chłodne włożyć do lodówki) Miękkie masło o temperaturze pokojowej ucieramy
Wanilia i KardamonKlasyczne tiramisu podane jako najlepsze ciasto. Przygotowujemy je w formie z wyjmowanym dnem, aby łatwiej kroić deser. Czekoladowy spód z ciasteczek znakomicie tutaj pasuje i podkreśla intensywny aromat kawy. Pamiętajcie, aby mascarpone i śmietana były mocno schłodzone, najlepiej całą noc - w innym przypadku masa się zważy. Do nasączenia biszkoptów można użyć dowolnego alkoholu np. likieru Bailey's, Sheridan(...)innych o smaku kawy. Spód: 1/2 dużego opakowania herbatników czekoladowych 2 kostki czekolady mlecznej, rozpuszczonej 3 duże łyżki masła Wszystkie składniki umieścić w misie blendera. Miksować, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć do keksówki z wyjmowanym dnem (najlepiej silikonowa + szklane dno). Umieścić w lodówce na czas przygotowania kremu. Krem: 250 ml śmietany 36 % 250 g serka
Chocolate Muffin Blogżółtka 125 g masła 50 g startych orzechów włoskich łyżka cukru pudru 2 łyżki nutelli duży kieliszek rumu 70 g herbatników kakaowych 150 g orzechów laskowych Mąkę zagnieść z żółtkami, masłem, cukrem pudrem i startymi orzechami włoskimi. Ciasto rozwałkować i piec na papierze do pieczenia w 200*C około 10 minut. Wystudzić i pokruszyć ma pył. Dodać nutellę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawielu lat jestem niepodważalną fanką batoników Maxi King :) Więc jak znalazłam przepis na ciasto o tej samej nazwie musiałam koniecznie go wypróbować. I zdecydowanie potwierdzam, że się opłacało :) Składniki na blachę 23 x 37 cm: ok. 400 g herbatników 1 puszka mleka skondenso- wanego słodzonego (gotowanego przez 3 godziny) lub gotowej masy krówkowej Masa mleczna: 1,5 kostki masła(...)lepiej rozprowadzać (fot.3) . Wyłożyć ją na herbatniki. Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzić resztę masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztopić w rondelku razem z mlekiem. Kiedy się rozpuści, dodać orzeszki i polać nią wierzch ciasta (fot.4) . Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny. Źródło: stylowi.pl linkwithin_text='Zobacz również:' var linkwithin_site
Świat CiastaNazwa ciasta pochodzi od połączenia smaków banana z masą toffi i bitą śmietaną. Jest to ciasto na kruchym spodzie. Żeby móc się nim delektować , wystarczą zaledwie herbatniki, banany , bita śmietana i toffi :) Robi się je bardzo szybko , jest przepyszne i znika momentalnie ;) Składniki: 400 g pełnoziarnistych ciasteczek 200 g masła 1 puszka kajmaku 2 banany(...)można skropic odrobiną soku z cytryny , aby nie ściemniały) Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i rozsmarowujemy na bananach. Czekoladę deserową ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Ciasto gotowe do jedzenia po ok. 2 godz. Smacznego
Różne smaki w kuchniNazwa ciasta pochodzi od połączenia smaków banana z masą toffi i bitą śmietaną. Jest to ciasto na kruchym spodzie. Żeby móc się nim dektowac , wystarczą zaledwie herbatniki, banany , bita śmietana i toffi :) Robi sie je bardzo szybko , jest przepyszne i znika momentalnie . Składniki: 400 g pełnoziarnistych ciasteczek 200 g masła 1 puszka kajmaku 2 banany 500 g śmietany(...)można skropic odrobiną soku z cytryny , aby nie ściemniały) Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i rozsmarowujemy na bananach. Czekoladę deserową ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Ciasto gotowe do jedzenia po ok. 2 godz. Smacznego
Słodkości i nie tylkopiękna pogoda za oknem a jest ochota na pyszne ciasto polecam Stefanię :) Gotowe ciasto dosłownie w 30 minut! Odkąd pamiętam zawsze obwiałam się efektu końcowego przy robieniu tego ciasta, zawsze miałam problemy z polewa. Wiem niby taka banalna sprawa a nie dawałam sobie z nią rady. Nie będę opisywać moich porażek bo tego byłoby za dużo :) Wiem na pewno(...)herbatniki i od razu wykładam kolejną warstwę herbatników. Teraz została już tylko polewa. Do garnka wkładam masło i powoli rozpuszczam je. Następnie wrzucam cukier i czekam aż się rozpuści i na sam koniec kakao. I polewa gotowa. PAMIĘTAJ, NIE GOTUJ POLEWY!!! Gotową polewę wylewam na ciasto i posypuję wiórkami kokosowymi. Mam nadzieję, że ciasto
Kuchnia Vikipiękna pogoda za oknem a jest ochota na pyszne ciasto polecam Stefanię :) Gotowe ciasto dosłownie w 30 minut! Odkąd pamiętam zawsze obwiałam się efektu końcowego przy robieniu tego ciasta, zawsze miałam problemy z polewa. Wiem niby taka banalna sprawa a nie dawałam sobie z nią rady. Nie będę opisywać moich porażek bo tego byłoby za dużo :) Wiem na pewno(...)herbatniki i od razu wykładam kolejną warstwę herbatników. Teraz została już tylko polewa. Do garnka wkładam masło i powoli rozpuszczam je. Następnie wrzucam cukier i czekam aż się rozpuści i na sam koniec kakao. I polewa gotowa. PAMIĘTAJ, NIE GOTUJ POLEWY!!! Gotową polewę wylewam na ciasto i posypuję wiórkami kokosowymi. Mam nadzieję, że ciasto
Kuchnia Viki