ciasto z dyni - 5787 przepisów (strona:87/386)

Puree z Dyni 122

piekarnika  na ok.40 minut w 180 C.Miękkość dyni można sprawdzić widelcem lub patyczkiem. Upieczoną dynię wystudzić i zmiksować. Teraz można przystąpić do pieczenia ciast i robienia deserów z dodatkiem dyni

Anielskie wypieki
Ciasto dyniowe z ananasem i orzechami 129

dodać proszek, sodę, cynamon, wymieszać. W drugiej  misce lekko roztrzepać jajka mikserem. Dodać cukier, zapach, olej,   wymieszać. Dodać ananasa, orzechy oraz dynię, wymieszać.  Następnie dodać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką.   Ciasto przełożyć do keksówki 11x31 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w temperaturze 165ºC przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Studzić wyjęte

kulinarnyswiatdomi
Ciasto marchewkowe z orzechami 184

można robić ciasta na słodko z warzywami. Są wtedy bardziej puszyste i wilgotne. Znane mi ciasta z warzywami to z marchwią, cukinią, burakami albo dynią. Z jakich jeszcze warzyw robiliście ciasta? Składniki:2 szklanki startej marchewki1 i 1/4 szklanka oleju (najlepiej sezamowego ale inny też może być)4 jaja2 szklanki mąki tortowej, przesianej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 szklanki

Bon Appetit Małgorzaty
Dyniowo - jabłkowa rolada 118

nuta dyni. A dlaczego ? A dlatego, że dostałam wielką dynię i trzeba ją zużyć aby się nie zmarnowała. Po za tym mąż domaga się sernika z dynia ale dziś poszłam na ekspresowe ciasto ale smaczne. Jest to rolada, szybka w przygotowaniu bo nie trzeba jej smarować i znowu zawijać. Jak raz zrobicie to będziecie często taka piec.rozwiń i czytaj

Ewa w kuchni
Bułeczki kukurydziane z pestkami dyni 268

łyżeczka miodu (ja użyłam syropu klonowego) - 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia - 3/4 szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego Dodatkowo: - 1 białko jaja - 1/2 szklanki pestek dyni Przygotowanie: Składniki na ciasto mieszamy dokładnie aż otrzymamy elastyczne ciasto. Jeśli jest za gęste możemy dolać odrobinkę wody, jeśli za rzadkie - dosypujemy mąki. Z ciasta uformować bułeczki. Powinno wyjść około 8 małych bułeczek

Mama z Motylem
Przyprawa do ciasta dyniowego 127

francuska mieszanka czterech przypraw, w której skład wchodzi gałka muszkatołowa, imbir, goździki i pieprz. Używana jest do zup, dań warzywnych i mięsnych. Doskonale komponuje się z dynią ! Gdy chcemy ją dodać do ciasta, pieprz zastępujemy zielem angielskim.  Amerykańska wersja tej przyprawy zawiera cynamon, goździki, gałkę muszkatołowa i ziele angielskie, tam głównie jest używana do potrawa z dynią. Natomiast, żeby

Kulinarne przygody Gatity
Humus z dynią 124

ugotować. Należy pamiętać, żeby zachować wodę z gotowania i także z puszki, czyli aquafabę, bo przyda się na później np. do zrobienia tofucznicy lub ciasto śliwkowego ). Co do dyni, to można upiec w piekarniku w całości (temperatura 200 stopni C przez około 30-40 minut) albo obrać, pokroić w kostkę i ugotować na parze. Potem widelcem rozgniatamy dynię i odmierzamy

Lamarida.pl
Sernik dyniowy na ciasteczkowym spodzie 95

może być lepsze powitanie niż takie za pomocą pysznego sernika dyniowego? Osobiście uważam, że nie Nie będę też ukrywać, że sernik to obok ciasta drożdżowego , jedno z moich ulubionych ciast. Niestety ze względów zdrowotnych nie mogę sobie pozwalać na niego zbyt często, być może też dlatego tak bardzo mi smakuje (teoria zakazanego owocu tutaj odgrywa duże znaczenie :)). Na blogu dzieliłam(...)podociskaj. Formę wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie ser zmiksuj z jajkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Pod koniec miksowania dodaj puree z dyni. Na gotowy spód ciasta wyłóż masę serową. Wyrównaj wierzch. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 1 godzinę. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Gotowe ciasto możesz udekorować

365 dni dookoła kuchni
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni. 170

Przygotowanie zaczynu: Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. Składniki ciasta chlebowego: cały zaczyn 485 g maki żytniej 720 80 g pestek dyni (namoczyć 2 godziny przed wyrabianiem chleba) 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli Przygotowanie ciasta chlebowego: Do zaczynu dodać wodę i dokładnie wymieszać(...)Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z solą i odcedzone pestki dyni. Całość dobrze wymieszać. Foremki wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować olejem.  Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, wyrównać jego powierzchnię za pomocą mokrej łyżki.  Odstawić pod przykryciem (lub w worku foliowym) do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2,5-3 godziny.  Piec z parą ok. 20 minut

Codziennik Kuchenny
Piernik z dynią 176

Cudowna polska jesień nasycona kolorami i wreszcie długo oczekiwany czas na zjadanie warzyw, które przez całe lato wygrzewały się na grządkach. Nasza ulubione jesienne warzywo to

SzczyptaSmaQ
Markizy dyniowe 117

Ciastka są pyszne, dzięki przyprawom mają wyczuwalny smak korzenny, jak pierniczki. A swoją drogą jeszcze chwila i trzeba będzie robić pierniczki ;) Składniki: 200 g mąki 250 g puree z dyni* 125 g miękkiego masła 90 g brązowego cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki(...)proszek, sól i przyprawy. Do ciasta powoli wsypywać mąkę i zmiksować. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać ciasteczka (łyżką bądź formą do wyciskania). Piec 20 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Przygotowanie kremu: Czekoladę rozpuścić razem z masłem. Ostudzić, dodać kremówkę i przełożyć ciasteczka. Schodzić w lodówce. * puree z dyni - pokrojoną na części upiec

Moja Galeria Smaku
Dyniowe pierogi na parze 115

Robiłam już z różnymi nadzieniami jednak z dynią zrobiłam po raz pierwszy. Dodatek dyniowego puree nadał pierogom  fantastycznego żółtego koloru i ciekawego smaku.  ciasto: 270 g mąki pszennej 100 g puree z dyni 1 jajko 1 łyżka oleju z pestek winogron szczypta soli rozczyn:  1/2 szkl. ciepłego mleka 20 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki(...)odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Składniki nadzienia połączyć ze sobą by powstała gęsta pasta.  Do miski wsypać mąkę,dodać puree z dyni,jajko,olej,sól i wlać wyrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie ciasto,oprószyć mąką,miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na płat o grubości 1 cm. Szklanką lub okrągłą foremką wyciąć

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasteczka dyniowe z nadzieniem 165

sodę oraz cukier puder. Mieszamy. Do wymieszanych już suchych składników dodajemy puree z dyni, jajko oraz margarynę. Całość dokładnie wyrabiamy. Na koniec wsypujemy mieszankę migdałów, pestek z dyni, słonecznika i żurawiny. Ciasto jest dość lepkie więc w momencie formowania ciasteczek podsypujmy dłonie na bieżąco mąką. Ciasto nabieramy łyżką po czym delikatnie spłaszczamy na dłoni. Na środek kładziemy odrobinę masy czekoladowej

mecooks
Kruche babeczki z musem dyniowym 170

musem dyniowym o zapachu cynamonu to prawdziwa kwintesencja jesieni, polecam do filiżanki aromatycznej herbaty! Składniki: Ciasto kruche 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 10 dag cukru 1 żółtko lub całe jajko 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Nadzienie: 300 ml puree z dyni 3 łyżki serka śmietankowego 2 jajka 3 łyżki miodu prawdziwego 2 łyżki budyniu śmietankowego 1/2 łyżeczki(...)minut do lodówki, po czym wałkujemy na niezbyt cienkie ciasto.  Metalowe foremki do babeczek wylepiamy rozwałkowanym ciastem, brzegi delikatnie odcinamy aby uzyskać równą powierzchnię. Nadzienie: Jajka ubijamy na puszystą pianę , wlewamy miód, dodajemy serek, szczyptę cynamonu, budyń,oraz puree z dyni, całość miksujemy na gładką płynną masę,rozlewamy po równo na kruchy spód babeczek, wstawiamy do nagrzanego

Wanilia i Kardamon