ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:121/932)

Ćwiczenia w rolowaniu 156

cukrem ubić na puszystą, jasną masę. Dodać białko i przesianą mąkę, zmiksować. Dodać barwnik, połączyć. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką, wycisnąć dowolne wzory na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Białka na biszkopt ubić na sztywną pianę. Partiami wsypywać cukier, cały czas miksując, następnie po jednym dodawać żółtka(...)miód, likier i wanilię, połączyć. Biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować dżemem, a następnie kremem. Ciasno zwinąć, wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Smacznego! Do ozdobienia rolady wykorzystałam tylko połowę ciasta cygaretkowego. Niedługo opowiem, co można zrobić z resztą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik złota rosa II 383

szklanki cukru 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wykładamy na blachę. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i do jeszcze zimnego wstawiamy blaszkę z ciastem. Pieczemy około 10 minut, czyli w czasie kiedy będziemy przygotowywać masę serową.  2. W wysokiej misce umieszczamy składniki na masę serową. Miksujemy do połączenia składników. 3. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i wylewamy(...)masę serową. 4. Przygotowujemy piankę. W misce umieszczamy białka i cukier. Miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania sztywnej piany. Po 30 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika i wykładamy na nie pianę.  5. Blaszkę wstawiamy do piekarnika. Po upływie 10 minut temperaturę zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy tak długo, by czas spędzony w piekarniku wynosił godzinę

Szefowa kuchni
Waniliowa tarta sernikowa 171

ciasto: - 300 g mąki pszennej - 150 g masła - 70 g cukru pudru - 1 łyżka śmietany 18% Składniki na nadzienie: - 350 g sera białego mielonego - 2 żółtka - 90 g cukru - 25 g budyniu w proszku - 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy - 150 g mleka - 30 g oleju - 2 łyżeczki esencji waniliowej Składniki na pianę: - 3 białka(...)cukru Forma do tarty 25 cm. W pierwszej kolejności robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę i cukier puder, dorzucamy łyżkę śmietany i zimne masło pokrojone na kawałki i wszystkie składniki razem mieszamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i wkładamy

Kuchenne Wariacje
Piankowa szarlotka 167

jeżeli jajka są b. małe może być 6 ) Masa jabłkowa: około 1 kg jabłek jedna łyżka cynamonu niecałe pół szklanki cukru Piana na górę: 5 białek (pozostałych po żółtkach z ciasta) 1 kisiel albo truskawkowy albo malinowy 05, szklanki cukru WYKONANIE: Ciasto : do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją razem z proszkiem do pieczenia, kolejno wrzucamy margarynę(...)nich cukier oraz cynamon - wszystko razem wymieszać. Piana : Ubijamy białka dodając szczyptę soli , w między czasie , podczas ubijania dodajemy warstwami cukier oraz kisiel i ubijamy tak długo aż uzyskamy jednolitą, jednokolorową piankową masę Kwadratową blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką, wykładamy na jej dnie jedną szczęść ciasta, następnie wykładamy jabłka - jeżeli zauważycie dużą ilość soku, należy jabłka odsączyć

W Moim Magicznym Domu
Sernik Straciatella. 148

łyżka śmietany 18% 1 żółtko pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta Składniki na masę serową; kg. sera 3 razy mielonego (ja użyłam z wiaderka) 5 jajek + 1 białko które zostało z ciasta 10 dag masła 15 dag cukru pudru 1 op. budyniu śmietankowego 1 przyprawa do sernika Delecta 15 dag gorzkiej czekolady startej na grubych oczkach Składniki na polewę

Radość kipiąca uśmiechem.
Tęczowy tort 177

dekorację serek mascarpone, 500g śmietanka 36%, 1 litr barwnik spożywczy żelki Zozole Rainbow, 1 opak Przygotowanie Składniki na ciasto dzielimy na 3 części. Jednorazowo robimy ciasto na dwa biszkopty. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. W międzyczasie dosypujemy po łyżce cukru i cukier waniliowy. Później dodajemy po jednym żółtku i olej. Chwilę miksujemy do połączenia składników. Mąkę(...)przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ubitych jajek, delikatnie mieszamy szpatułką. Dzielimy ciasto na dwie równe części. Do każdej dodajemy inny barwnik. Dno formy (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 170st przez około 10-13 minut do "suchego patyczka". Wierzch nie może się zarumienić. Tak postępujemy z pozostałymi dwoma częściami. Blaty studzimy

Gotowanie moimi oczami
Tort Ferrero Rocher 295

uwielbianej przez wielu Nutelli. Dzieło zwieńcza delikatna czekoladowa polewa, której szczyt zdobią orzeszki laskowe - wielbiciele czekolady z pewnością zauroczą się tym tortem. Tort Ferrero Rocher - Składniki: Ciasto: 3 jajka (osobno białka i żółtka) 150 ml mleka 125 ml oleju 2/3 szklanki brązowego cukru niepełne 1/2 szklanki białego cukru cukier waniliowy 150 mąki 30 g kakao 1/3 łyżeczki sody(...)kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy, po czym powoli wsypujemy cukier biały, brązowy i waniliowy - ciągle mieszając.  Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i dodajemy żółtka. Następnie partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem, a następnie olejem. Gotowe ciasto przelewamy do formy (ok. 21 cm średnicy) wysmarowanej

Słodka Strona
Niby mały szwedzki torcik... 167

procent jeszcze do niego wrócę. Bo choć małe i niepozorne, to drzemie w nim moc. SZWEDZKI TORCIK MIGDAŁOWY Z KONFITURĄ Z CZERWONEJ PORZECZKI Na ciasto 230g migdałów (w skórce) 6 białek (żółtka pójdą na krem) 230g cukru pudru Na krem  150ml śmietanki kremówki (u mnie 30%, bo była w mniejszym opakowaniu) 6 żółtek 100g masła (temperatura pokojowa(...)się fajnie nie schowa. Dno form wykładamy papierem do pieczenia i gotowe! Piekarnik nastawiamy na 175*C. Z białek ubijamy pianę (można dodać szczyptę soli do ubijania), stopniowo dodajemy cukier puder a następnie łączymy ze zmielonymi migdałami. Ciasto rozkładamy po równo do obu blaszek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Uwaga- ciasto mocno się napompuje

les mirabelles
Szarlotka 182

tego czasu robiłam to już tylko ja. Szarlotka Ani to wyjątkowe ciasto, nie tylko ze względu na swoją historię, ale też na smak. Kruche ciasto, pyszne jabłka i pianka z białek umilą popołudnie każdemu łasuchowi. 1,5 h 1 blaszka Składniki: 1,5 kg jabłek (ja użyłam szarej Renety) 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru(...)ucieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pół szklanki zwykłego cukru, około 6 kropel aromatu śmietankowego. Odstawiamy na kwadrans. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Blaszkę smarujemy masłem, wykładamy większą częścią ciasta, tą z lodówki. Następnie układamy kolejno odciśnięte z soku jabłka, ubitą pianę i na grubych oczkach ścieramy pozostałą część ciasta. Piekarnik

Ania i Marcin gotują
Sernik Cygański 252

wielokolorowego ( i wielosmakowego) ciasta przełożone słodziutką masą z sera gotowanego. Uwielbiam tę masę! Jest niesamowicie bogata w smaku, najlepiej smakuje drugiego dnia, jednak nie odmawiam sobie jej podjadania „ na ciepło” przy przekładaniu ciasta. Całość smakuje bajecznie słodko, a deserowa polewa znakomicie podkreśla smak masy. Blacha 25 x 36 cm. Składniki na ciasto wielokolorowe : baza : 9 białek(...)łyżeczki proszku do pieczenia szklanka oleju Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Mieszamy dokładnie do uzyskania gładkiej masy. Dzielimy na cztery części, wykładając do 4 misek. białe : ¼ bazy 3 łyżki wiórek kokosowych ( u mnie pomarańczowe wiórki) lub maku Do ¼ części ciasta bazowego dodajemy kokos lub mak i dokładnie mieszamy

Domowe ciasta
Kruche ciasto ze śliwkami 152

robaczywki ;)), postanowiłam zrobić z nich ciacho. Na początku miało być jogurtowe, ale jak wiecie, kobieta zmienna jest - postanowiłam zrobić kruche. A tak na serio potrzebowałam białka, do kolejnego przepisu ;) Ciasto jest pyszne! A zapach jaki unosi się podczas pieczenia, obłędny! Śliwki, cukier, cynamon - mmmmmniam! 'kruche ciasto ze śliwkami' Składniki: - 200g masła - 2 żółtka - 2 łyżki śmietany - 1 łyżeczka

CookYourself
Wielkanocna babka z zajączkiem. 962

aromat cytrynowy Wykonanie. Murzynek. Cukier wymieszać z kakao, dodać tłuszcz, wodę i roztopić, nie gotować. Przestudzić. Dodać żółtka, wymieszać i dodać przesianą mąkę. Ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem. Wlać do formy keksowej 11X25cm. Piec w temp.180stop.około 50min. Z zimnego "murzynka" foremką w kształcie zajączka powycinać zajączki. Ja nie mam zbyt przystojnego, ale jakoś wyszedł

Kulinarny karnet Christophera
Szarlotka z papierówek 317

dodać jeszcze śmietanę tak, żeby ciasto miało konsystencję plasteliny. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. W czasie, kiedy ciasto będzie się chłodzić (razem z ciastem do lodówki włóżcie miskę z białkami, będą się dzięki temu znacznie lepiej ubijać a pianka z nich będzie mięciutka), jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w półplasterki i wrzucić do garnka(...)najlepsza będzie domowej roboty). Dobrze schłodzonym ciastem wylepić dno foremki, plus dorobić nieco podniesione brzegi. Ja polecam mój ulubiony sposób na rozwałkowanie ciasta włożonego pomiędzy dwa arkusze papieru śniadaniowego. Jeden z arkuszy można wcześniej wysmarować masłem i posypać bułką tartą zamiast blaszki i po rozwałkowaniu wyłożyć nim dno formy razem z przylepionym ciastem. Ciasto z wierzchu dość gęsto nakłuć widelcem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Rolada biszkoptowa z galaretką 215

łyżek proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki sól szczypta NADZIENIE galaretka wiśniowa 2 opak woda gotowana - 700 ml POLEWA czekolada gorzka - 0,5 szt Sposób przygotowania: Ciasto : Żółtka oddzielić od białek, do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier , dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać ubijając żółtka jaj. Mąkę przesiać(...)proszkiem do pieczenia, dodać do piany, delikatnie wymieszać. Blaszkę o wym. 39x40 cm , wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować papier tłuszczem, wylać ciasto biszkoptowe. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stop, przez ok 15 minut. Upieczone ciasto wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier i zrolować , odstawić do ostudzenia. Nadzienie: Następnie galaretki rozpuścić w 700 ml gotowanej wody, odstawić do lekiego stężenia. Biszkopt

Kuchnia Danusi
Tort na drugie urodziny 218

cytryny wykałaczki Wykonanie: - Dzień wcześniej upiec 3 biszkopty (2 w formie 30x20 cm i 1 w formie 40x25 cm), ja upiekłam dodatkowo jeden biszkopt z porcji ciasta z 4 jajek: Białka ubić na sztywną pianę a następnie dalej miksując dodawać porcjami cukier puder. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, całość rozetrzeć. Gdy żółtka zbieleją ubić(...)żółtek dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać składniki. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 o C przez około 45 minut. Upieczony biszkopt powinien odstawać od formy, a jeśli przebijemy nim patyk powinien być suchy. Upieczone biszkopty wystudzić. - Warstwa z porzeczek: Porzeczki zagotować a następnie przetrzeć przez sito

Mama Gotuje