Były pączki, teraz czas na serowe oponki. Nie zajmują dużo czasu, ciasto jest bez drożdży, więc nie czekamy aż coś wyrośnie. Wałek idzie w ręce, smażymy raz, dwa, trzy i jemy. Z mojej produkcji zostały raptem 2 sztuki :) Nie przeliczam nawet na kalorie, jakie dziś pochłonęłam. Korzystałam z przepisu od Kwestii Smaku , gdzie oponki aż mnie wołały - zrób, zrób(...)posypania 1 litr oleju do smażenia Sposób przygotowania Mąkę przesiać razem s sodą do miski, dodać jajka, cukier i rozdrobniony ser. Składniki wymieszać łyżką, następnie wyrobić ręką na gładkie ciasto. Dodać mąki gdyby się kleiło za bardzo. Wyłożyć na podsypany mąką blat, ciasto rozwałkować na wysokość 1 cm i wycinać szklanką kółka, środek kieliszkiem. W garnku rozgrzać olej
pink envelopeniewielkiej ilości do bitej śmietany daje wspaniały efekt. Rolada jest miękka, lekka i puszysta. Czekolada psuje do bitej śmietany i czekolady idealnie, nie mogło więc obyć się bez polewy. :-) Ciasto: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 330g śmietany 30% 3 łyżeczki cukru pudru
Szefowa kuchnigorące, a moje danie jest słoneczne i pachnące. Tartę ze szpinakiem przygotowałam do której serek śródziemnomorski dodałam, jajko na środku Słońce imituje i całość świetnie smakuje. Składniki: na ciasto kruche: 1 łyżka oleju rzepakowego, 200 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, szczypta soli, ponadto: 100 g sera białego śródziemnomorskiego w drobnej kostce, 100 g świeżego szpinaku(...)jajko. Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika
Moniki Smakołykikuchni Rumcajsa znów zapachniało Indiami, ale tym razem bez dodatku curry. Słodki przysmak kokosowy, szybki do zrobienia, idealny na wypadek gości zapowiadających się później niż powinni. Składniki: 200g wiórków kokosowych 200ml mleka skondensowanego słodzonego 75g masła (opcjonalnie barwnik spożywczy) Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko skondensowane i kokosa. Mieszamy dokładnie (przy okazji dodając ewentualny barwnik) i trzymamy(...)lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Dzielimy na kawałki i podajemy z lodami, bitą śmietaną lub polewą czekoladową. Dobrze też sprawdza się jako samodzielny deser, albo nietypowy spód do ciasta
Gotuj z RumcajsemPtysie robi się z ciasta parzonego - bez proszku do pieczenia i cukru. Czyli zupełnie nie to, do czego jestem przyzwyczajona w kuchni. Zawsze wydawało mi się, że to słodycze, które lepiej kupić w piekarni niż zrobić samemu w domu okazało się, że nie taki diabeł (ptyś) straszny... :) Składniki: 1,5 szklanki mąki 60 g masła 1 szklanka wody szczypta soli(...)łyżki cukru pudru Masło gotujemy w garnku z wodą, solą i skórką otartą z połówki cytryny. Mąkę przesiewamy i kiedy woda zacznie się gotować wsypujemy do garnka jednym ruchem. Ciasto mieszamy w garnku na małym ogniu tak długo, aż zrobi się "klucha". Odstawiamy do przestygnięcia. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 230 stopni, wlewamy na spód szklankę wody (można wlać
CiastkozercyDzisiaj Walentynki i pewnie większość z was na ten dzień szykuje swojej drugiej połówce jakąś niespodziankę. Dlatego ten wpis będzie przypominał wpis walentynkowy ze względu na
Bernika - moj kulinarny pamietnikJakiś czas temu nasza koleżanka przeszła na weganizm więc podczas wspólnych spotkań staramy się coś przygotować co będzie również i ona mogła zjeść. Raz jest to
Kuchenne Wariacjechrupią nawet po dwóch tygodniach, oczywiście dobrze przechowywane. Dla osób na diecie polecam przepis na Ciasteczka owsiane FIT z bananem, żurawiną i suszoną morelką – bez cukru, bez mąki, bez tłuszczu . Składniki: (15-20 ciasteczek) 110 g masła 1 jajko 100 g mąki pszennej 50 g płatków owsianych 50 g mielonych migdałów 50 g mielonych orzechów laskowych 100 g brązowego cukru(...)laskowe, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Do suchych składników dodaj rozpuszczone masło. Dobrze wymieszaj. Następnie dodaj rozbełtane jajko i wymieszaj ponownie. Dorzuć żurawinę lub rodzynki. Nakładaj łyżką porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spłaszcz lekko, nadając okrągły kształt (układaj ciasteczka w odstępach, żeby podczas pieczenie nie złączyły się ze sobą). Ciasteczek wychodzi na dwie blachy, więc upiecz
Moja DelicjaCiasto może być przygotowane również z innymi owocami. Kruche ciasto pieczone było w środku nocy. Wyszło idealnie i bardzo nam smakowało. Coś w tym jest... Kiedy ciasto przygotowujemy bez okazji, tak na szybko, to zawsze wychodzi znakomicie. Jeśli pieczemy je na jakaś uroczystość to często się zdarza, że jednak coś będzie nie tak. U Was także tak jest(...)blat. Dodajemy pokrojone masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia i wszystko wyrabiamy na jednolita masę. Formujemy kulę. Przekładamy do woreczka i godzinę chłodzimy w lodówce. Blaszkę smarujemy tłuszczem. Schłodzonym ciastem wyklejamy formę. Owoce mieszamy z cukrami, mąką i wykładamy na ciasto. Następnie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni
Pan i Pani Smith w kuchniteż coś dzisiaj mam - makowiec czekoladowy to kolejna propozycja na tegoroczne święta. Czekoladowa masa makowa z mnóstwem bakalii - z orzechami włoskimi i laskowymi, rodzynkami i żurawiną. Bez dodatku ciasta, dla wielbicieli maku i czekolady to makowiec idealny :) Polecam! Składniki: 400 g masy makowej 75 g miękkiego masła 100 g brązowego cukru 4 jajka 75 g mlecznej czekolady 2 łyżki zmielonych
Domowa cukiernia EwyJutro ostatni dzień akcji ..i ostatnia babka..Prosta do zrobienia ..nie potrzebny nawet mikser.. 85 g margaryny 1,5 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru
Moje domowe kucharzenienatknęłam się na to pyszne ciasto na bazie mąki żytniej i czerwonej fasoli. Do tego płatki owsiane i czarne porzeczki... Nikt z gości nawet nie pomyślał, że ciasto jest bez czekolady (pomijając tę na wierzchu) oraz, że ma w składzie fasolę;) Jak najbardziej polecam! Inspiracja Składniki: s zklanka mąki żytniej, 2 czubate łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia(...)usunąć nadmiar soli. Dodać wodę oraz olej rzepakowy i zmiksować blenderem na gładkie puree. Dodać do suchych składników. Na koniec dodać umyte i odszypułkowane porzeczki. Dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy np. w kształcie serca i piec ok. 35-40min w temp. 180st. Ciasto musi być nieco wilgotne nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Czekolady
Z miłości do słodkościZapraszam na przekąskę, która w szczególności przypadnie do gustu kibicom sportowym, reprezentującym nasz kraj. Składniki: 4 - 6 porcje Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, 2 łyżki posiekanego koperku, szczypta soli. Serek Almette jogurtowy, 3 łyżki śmietany 18 %, 3 łyżki pasty pomidorowej, 200 g pieczarek, 100 g szynki w plasterkach(...)się wszystkich składników. Formułujemy na jednolitą kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na krążki (o średnicy ok. 8 cm) na grubość 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy foremki do pieczenia babeczek. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło
Moniki Smakołykiutrzeć z cukrem, dodać olej i zmiksować na gładki krem. Do miski przesiać mąkę z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Dodać jajka, marchew,orzechy i czekoladę. Wymieszać bez miksowania. Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ºC na 50-60 minut ( pieczemy do suchego patyczka ). Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie na 15 minut
Atlas SmakówSkładniki: ( na tortownicę 22 cm) Ciasto: 150 g mąki 50 g cukru 5 g cukru waniliowego 85 g margaryny/masła 1 żółtko szczypta soli Mus pomarańczowy: 1 bardzo duża pomarańcza, bądź dwie średniej wielkości- miąższ i odrobina startej skórki 50-110 g cukru sok z 1/2 cytryny 2 garstki żurawiny suszonej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej na 1 łyżkę wody(...)limonki odrobina soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Dekoracja: migdały w czekoladzie białej obtoczone w kakao starta skórka z limonki garstka posiekanych pistacji opcjonalnie: pokruszone bezy Przygotowanie: Ciasto: 1. Mąkę przesiać, dodać sól, 50 g cukru, cukier waniliowy, margarynę, żółtko i zagnieść na gładką masę. 2. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki
KreatywnePinymają to w kuchni mi pomagają. Kroją, obierają, wałkują, układają. Mieszają, smakują, doprawiają. Pomysły kulinarne mi podrzucają, bo bujną wyobraźnię mają. Składniki na kruche ciasto: 1 łyżka oleju rzepakowego, 200 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, 2 łyżki posiekanego koperku, szczypta soli. Pozostałe składniki: 200 g ugotowanych na parze brokuł(...)jajko. Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika
Moniki Smakołyki