przedstawiam Państwu bardzo prostą metodę, ponieważ biszkopt można przekroić na więcej pasków np. na 3, 4 lub więcej zależy to od naszej twórczości i czasu. Zasada sklejenia tego ciasta pozostaje bez zmian. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 20 dag cukru kryształ 15 dag mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru waniliowego 1 - 2 łyżki kakao olejek rumowy(...)ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać 6 łyżek ciepłej wody i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i za pomocą różki lub łyżki delikatnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao, cały olejek rumowy i dokładnie za pomocą różki lub łyżki wymieszać. Do drugiej części ciasta dodać startą skórkę z cytryny
Ciastka - domowe słodkościSkładniki twaróg mielony sernikowy, 450g śmietana 30%, 500ml galaretka cytrynowa, 2 opakowania galaretka pomarańczowa, 1 opakowanie żelatyna, 1 kopiasta łyżeczka cukier, 3 łyżeczki biszkopty, 1
Gotowanie moimi oczamijedyny i nie powtarzalny smak. Postanowiłam ją przygotować w wersji dietetycznej. Mamy lato, każda z nas dba o sylwetkę i raczej stara się unikać dodatkowy kcal. Dlatego to ciasto jest bez mąki, bez cukru i bez jajek! I w dodatku robi się je błyskawicznie! Ma za to dużo cynamonu, który uwielbiam łączyć z jabłkiem! Idealne ciacho dla dzieci, pyszne podawane(...)górę obsyp mocno cynamonem i polej resztą oleju kokosowego (ewent. masłem). Całość wstawiamy do piekarnika na 35 minut temp. 190 stopni C. Grzanie dół + termoobieg. Po wyjęciu z pieca ciasto odstaw na godzinę, dopiero wyjmij z formy, będzie jeszcze ciepłe i takie już można jeść. Można też poczekać aż całkowicie ostygnie. Ciasto w wersji nie fit, możesz podać polane
SMYKWKUCHNIktórą zaprosiłam mojego tatę, który stwierdził, że szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami jest bardzo pyszna. Aby zaspokoić zachcianki na słodkie ciasto nie trzeba wypiekać wielkich blach ciasta, przy 2 osobowej rodzinie, bez syna na co dzień (studiuje w Poznaniu) + ewentualnie 1 zaproszony gość (tata) wystarczy blaszka 23 x 23 cm, na 3 osoby wychodzą 3 duże kawałki ciasta(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ja wykorzystuję papier od Jan Niezbędny, który jest bardzo wygodny, gdyż już jest podzielony na arkusze. Na jedną część ciasta układamy obrane połówki jabłek bez gniazdek nasiennych, jabłka posypujemy przyprawą do szarlotki i cukrem wanilinowym. Jabłka przykrywamy drugą częścią ciasta i pieczemy 40 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu gorącą szarlotkę smarujemy lukrem przygotowanym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOd wczoraj kolejny dłuższy weekend czyli przede mną jeszcze wolny poniedziałek. Pogoda w dalszym ciąg słoneczna, w niektóre dni aż za bardzo. Jednym słowem żyć nie
ciastkarnia na kruchym spodzieSkładniki herbatniki, 30-35szt powidła śliwkowe, 1 słoiczek nutella, 4 łyżki mleko, 1/2 szkl cukier, 1/2 szkl masło, 100g kakao, 2 łyżki śmietanka 30
Gotowanie moimi oczamiJesień. Czuć ją w zachodnim wietrze, który szarpie moim szalem i Ptysi uszami. Patrzy ten mój pies na mnie tymi swoimi wielkimi, okrągłymi oczami, z niemym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki:400 ml zimnej mocnej kawy 80 g likieru migdałowego Amaretto 160 g cukru 8 żółtek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 opakowania po 500 g serka
Świat CiastaDość długo szukałam idealnego przepisu na sernik na zimno bananowy. Większość bananowców jest szara i mało zachęcająca, ten dzięki lekkiej piance na wierzchu po prostu zachwyca
Bon appetit mon amieśrodowe przedpołudnie zapraszam na pyszny tort urodzinowo- imieninowy. Pierwotnie miał to być tort orzechowy, ale ze względu na zepsuty piekarnik musiałam przygotować wersję bez pieczenia. Mimo to tort wyszedł bardzo smaczny i jestem zadowolona z ostatecznego rezultatu. Spróbujcie go przygotować, bo naprawdę warto. SKŁADNIKI: 1 opakowanie okrągłych wafli, 3/4 szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 200g orzechów włoskich MAKAR . 200g(...)masy do tortu wykorzystałam orzechy włoskie, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Orzechy włoskie to składnik niezbędny w każdej kuchni. Możemy je wykorzystywać absolutnie do wszystkiego. Zarówno do ciast, ciastek, deserów, jak i wytrawnych farszy, sosów czy panierki. Orzechy włoskie MAKAR mają wyjątkowy, lekko słodki smak. Są idealnie wysuszone i pozbawione goryczki. Produkt jest wart polecenia i zakupu. Serdecznie
Tradycyjna kuchnia Kasipory, i boczek). We Francji tradycyjnym nadzieniem są właśnie pory i śmietana, a wierzch potrawy często nakrywany jest drugą porcją ciasta. Z kolei w grze flamiche przedstawione jest bez wierzchniej warstwy ciasta i wygląda bardziej jak „biała pizza”. Z powodu tych różnic długo zastanawialiśmy się, w którym kierunku pójść, ale zdecydowaliśmy się na ciasto chlebowe + farsz z porów, z dodatkiem(...)dodajemy 3 łyżki maślanki (również bez dodatków). Dokładnie mieszamy, zamykamy słoik i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12-24h. Po tym czasie mieszanka zgęstnieje. Następnie wkładamy słoik do lodówki na jeden dzień – po tym czasie całość zgęstnieje jeszcze bardziej i będzie gotowa do użytku. Crème fraîche możecie przechowywać ponad tydzień w lodówce. 2. CIASTO (10 min) Drożdże rozkruszamy
Nerds KitchenNa blogu jest już serniczek truskawkowy a teraz zapraszam na wersję brzoskwiniową. Prosty i pyszny deserek idealny na upalne dni. składniki: 800 g sera z
Monia miesza i gotujejuż kilka różnych przepisów jak zrobić pyszną szarlotkę. Dzisiaj kolejna propozycja. Jest to szarlotka na kruchym cieście, z dodatkiem płatków kukurydzianych, dużej ilości jabłek, cynamonu i delikatnej bezy na wierzchu. Ciasto: 2 żółtka, 2 i 1/2 szklanki mąki, szczypta soli, 250g margaryny, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany 12%, mleko. Żółtka wbić do szklanki, dolać mleka
Z miłości do słodkościTylko nie mówcie, że nie lubicie kokosu, bo nie uwierzymy?! W każdym razie... my kochamy tak bardzo, że nie mogłyśmy się zdecydować, jak powinny wyglądać nasze kokosanki ( ciasta kokosowe bez mąki ). Tak więc Panie i Panowie czas spróbować kokosu w dwóch całkiem nowych odsłonach. Jedne chrupiące, drugie wilgotne w środku. Zabawne są, bo choć składniki są praktycznie te same(...)opakowanie lub pół na pół z kaszką kukurydzianą), - pół szklanki cukru, - 2-3 całe jajka, - kostka masła, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowcy - bezglutenowy), - wiórki kokosowe opakowanie, WYKONANIE: Wyrobić ciasto do połączenia składników. Na posypanej kaszką stolnicy rozwałkować na pół cm i wycinać ciastka. PIECZENIE: Około 20 minut. 180 stopni, góra-dół, termoobieg. Jedne i drugie robi się bardzo
Wypisz Wymaluj