ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:111/1217)

Murzynek z kokosem 259

Troszkę inna wersja murzynka. Ciasto jest mięciutkie i delikatne. Dodatek powideł śliwkowych i chrupiącej bezy z kokosem nadaje mu nowego smaku. Naprawdę warto wypróbować. Polecam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto 1 margaryna 1 szkl cukru 1/2 szkl wody 4 łyżki kakao 5 żółtek 2 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 białka Beza 2 białka 1/2 szkl cukru

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
MAKOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z KRUSZONKĄ 221

Nasz ulubiony makowiec w wersji mini, z tortownicy. Pyszne kruche orkiszowe ciasto, z mnóstwem aromatycznego, wilgotnego maku, migdałów i orzechów. Bez tego makowca nie ma u nas Świąt. Polecam :-) Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm Składniki:  kruche ciasto: - 300g mąki orkiszowej typ750 - 125g masła - 50g ksylitolu (lub cukru) - 3 żółtka - 1 łyżeczka ksylitolu z wanilią (lub cukru waniliowego(...)mieszamy. Gotową masę makową wykładamy na schłodzony spód, rozsmarowujemy równo. Obsypujemy zimną kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.50 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Ja polewam swoje (po wystudzeniu) delikatnie lukrem marcepanowym i obsypuję rozdrobnionymi migdałami. Lukier marcepanowy: - 4-5 łyżeczek pudru trzcinowego

Smaczne Zdrowe
Consommé drobiowe z porowo-szpinakowym ravioli 199

zdejmujemy szumowiny. Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę opalamy. Wrzucamy wszystko do garnka razem z przyprawami. Gotujemy do miękkości mięsa, na małym ogniu. Przecedzamy przez sito, żeby otrzymać sam bulion - bez warzyw i mięsa. Studzimy. Składniki do consommé: - około 2 litrów bulionu drobiowego (ostudzonego) - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 por (biała część) - 1 cebula - 0,5 kilograma mielonej wołowiny - 3 białka(...)patelni i parowanie aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ostudzony farsz wykładamy małymi porcjami na cienko rozwałkowane ciasto. Kulki farszu układamy w kilkucentymetrowych odstępach i pokrywamy nimi całym płat ciasta. Miejsca bez farszu smarujemy żółtkiem. Następnie całość przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, dbając by nie pozostały żadne pęcherzyki powietrza. Wycinamy kwadratowe porcje. Ravioli gotujemy w lekko osolonej wodzie, przez 2-3 minuty

Życie zamknięte w smaku
Kruche ciasto z rabarbarem i puszystą bezą 194

Dlatego tak ważnym jest, by wykorzystać ten czas do maksimum. Rabarbar w końcu zagościł i w mojej kuchni. Jako że jest lekko kwaśny, zestawiłam go na pysznym kruchym cieście ze słodką bezą. Powiem szczerze, że pierwszy raz próbowałam tarty w takim wykonaniu, tym bardziej jestem dumna jak pyszne smaki odkryłam :) CIASTO  1,5 szklanki mąki 0,5 margaryny(...)żółtka 0,25 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia RABARBAR 0,5 kg BEZA 4 białka 0,5 szklanki cukru Ciasto zagniatamy. Najpierw mąkę z proszkiem i margaryną, następnie dodajemy żółtka i cukier. Wkładamy do zamrażalnika. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Rozwałkowujemy (tym razem użyłam formy do tarty). Pieczemy 15 minut w temp. 180 st. Rabarbar

Mój Smak na Życie
CIASTO KOKOSOWE – ŁATWE I SZYBKIE 9783

kokosowego tu dawno nie było?No to pora nadrobić!Mam dla Was przepis na przepyszne , łatwe i szybkie ucierane ciasto kokosowe.Mokre a zarazem niesamowicie puszyste , delikatne i rozpływające się w ustach!Produkty normalne zastąpiłam tymi bez laktozy i już mogłam się cieszyć jego smakiem! :D  SKŁADNIKI:* mąka – 250 g* jajko – 2 szt* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki(...)masło ( ja użyłam bez laktozy ) – 100 g* mleko ( ja użyłam bez laktozy ) – 150 ml* wiórki kokosowe – 80-100 g* cukier – 70 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Masło ucieramy z cukrem , dodajemy jajka i miksujemy na gładką masę.Dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko.( ciasto powinno mieć konsystencję śmietany ).Wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.Wlewamy

Ostra na Słodko
Ciasto cappuccino z bananem 337

Kawy pić nie lubię, jednak ciasta z kawą owszem:)) Pokusiłam się ostatnio na ciasto prawie bez pieczenia, na herbatnikowym spodzie z masą kawowo-kukurydzianą. Całość pokrywa lekka bezowa chmurka, delikatnie tylko przypieczona, w środku zaś czeka nas bananowa niespodzianka;) Ciasto bardzo smaczne, tylko jakoś nie chciało współpracować z moim aparatem:))) Spód: 200g herbatników maślanych,  łyżka cappuccino,  50g stopionego(...)dokładnie utrzeć.  Banana obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć na ciasteczkowym spodzie.  Na wierzchu wylać masę kukurydzianą. Beza: 2 białka,  50g cukru.  Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Rozsmarować na wierzchu ciasta, łyżką tworząc "języczki".Piec około 10 minut w temp. 190st. Ostudzić. Inspiracja:  Pin-up cake

Z miłości do słodkości
Jak upiec puszyste ciasto drożdżowe? 537

ciasto ładnie wyrośnie. Kiedy rozczyn już podwoi objętość przygotowujemy plastikową, sporą miskę, do niej przesiewamy mąkę i dodajemy jajka, cukier, mleko i oczywiście rozczyn. Wyrabiamy ciasto dosyć długo- co najmniej 10-15 minut, bez różnicy za to jest to, czy użyjemy do tego miksera z końcówka do ciast drożdżowych (haki), czy też użyjemy siły swoich mięśni i tak jak moja(...)wyrabiamy do chwili, aż ciasto go całkowicie wchłonie i przestanie lśnić. Następnie wierzch ciasta posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Zasada jest taka, że ciasto ma podwoić swoją objętość, bez względu na czas jaki mu to zajmie. Ciasto drożdżowe do szybkiego wzrostu potrzebuje ciepła i nie może stać w przeciągach. Najlepiej ustawić je w pobliżu ciepłego grzejnika

Rozpustne gotowanie
POTRÓJNIE CZEKOLADOWY DESER TWAROŻKOWY 300

córce. Deser jest dosyć "delikatny", a twarożek dodaje mu "uroku". Poza tym ciasto z 3 różnokolorowymi warstwami fajnie się prezentuje:)  Przepis na spód ciasta zaczerpnęłam z przepisu na moim blogu-spiralki czekoladowo-waniliowe bez jajek Składniki na spód: -35g ksylitolu -kilka kropel aromatu waniliowego -165g mąki orkiszowej -88g miękkiego masła Składniki na masy: -100g czekolady(...)ksylitolu -2 łyżeczki cukru waniliowego -3 łyżki żelatyny -300g śmietany kremówki 30% Masło zmiksować z ksylitolem i dodać aromat waniliowy. Dodać mąkę i szybko zagnieść na ciasto. Ciasto wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.15 minut w temp. 170 stopni C. W tym czasie przygotowujemy masę.  Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach wody i zostawić

Smaczne Zdrowe
Kantyczka 130

części. Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao i mieszamy. Trzecią część pozostawiamy bez dodatków. Dno formy smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy kolejno warstwy. Ciasto białe bez dodatków, biszkopty, dżem, masa makowa, biszkopty, dżem i masa kakaowa. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st i pieczemy 1 godzinę. Na 10-15 minut przed końcem dopiekamy spód ciasta. Studzimy

Gotowanie moimi oczami
ciasto "malinowy obłoczek" 207

Deser absolutnie doskonały: cienka warstwa ciasta francuskiego, malinowa pianka, beza i warstwa kremu mascarpone a to wszystko zwieńczone prażonymi migdałami. Ciasto jest tak obłędne, że jedząc zupełnie zapominamy o kaloriach. Może wydawać się bardzo słodkie ale takie nie jest, bo kwaśność malin fantastycznie przełamuje słodycz. Jeśli tak jak ja lubicie połasuchować to koniecznie się skuście. Gwarantuję słodki odlot! *foremka(...)Wyłożyć na ciasto francuskie i odstawić do stężenia. Na warstwę malinową położyć bezę.  Kremówkę ubić z cukrem pudrem, następnie zmiksować z mascarpone. Wyłożyć na bezę. Migdały uprażyć na suchej patelni. Posypać wierzch ciasta

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kokosanka z powidłami i kremem kakaowym 214

Kruche ciasto zapieczone z powidłami śliwkowymi domowej roboty i warstwą bezy kokosowej, dopełnieniem tego ciasta jest puszysty krem kakaowy. Słodycz której trudno się oprzeć, ma pewno na jednym kawałku się nie skończy,  mnie bardzo posmakowało to połączenie. Doskonały wypiek na różne okazje w tym na świąteczny czas. Składniki: Ciasto kruche: 35 dag mąki pszennej 20 dag masła(...)delikatnie aby nie naruszyć struktury piany. Wyłożyć bezę na powidła, włożyć do nagrzanego do 175*c piekarnika i piec około 35 minut-do zrumienienia bezy.  Studzić kilka minut przy uchylonych drzwiczkach, po czym ciasto wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Krem kakaowy: Dobrze schłodzoną kremówkę umieścić w misie miksera dodać ser mascarpone oraz cukier pudrem, miksować do momentu powstania

Wanilia i Kardamon
Szarlotka z bezą kokosową 154

pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu Beza kokosowa: 3 białka 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych. Dodatkowo Tłuszcz do wysmarowania blachy 1 – 2 łyżki bułki tartej Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników wyrobić ciasto, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Gotowe ciasto rozwałkować na wielkość(...)pieczenia formy. Boki wyrównać. Gotowe ciasto wstawić do piekarnika, żeby się podpiekło 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotować masę jabłkową: Jabłka obrać i pokroić w dosyć cienkie paski. Przełożyć do rondelka, dodać cukry i cynamon. Całość dusić na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu do momentu aż jabłka się rozpadną. Przygotować bezę kokosową: Białka ubić na sztywną

Na słodko lub wytrawnie
Podsumowanie akcji "Krówkowe Wariacje" 229

Country House Kitchen Krówkowo - bananowe muffinki autorka: bosko-bo-wlosko | blog: bosko-bo-wlosko Tartaletki z kremem kajmakowym (krówkowym) autorka: maartynciaa | blog: Apetyczny. Aromatyczny, Kulinarny - BLOG! CIASTO BANANOWE Z KARMELEM I ŚMIETANĄ (BEZ PIECZENIA ) autorka: Mariola | blog: Kulinarne fantazje Marioli Babeczki dyniowe z kremem karmelowym autorka: kamilagro | blog: Vegazone Szybkie Bułeczki czekoladowe z żurawiną i sosem kajmakowym autorka: anusia181 | blog(...)spodzie Oreo autorka: anekbu | blog: Mania Gotowania Ile flottante - bezy pływająca wyspa autorka: magdaczekoladka | blog: Z miłości do słodkości Sernik kajmakowy autorka: sqaqanqa | blog: sqaqanqa gotuje ciasto maxi king II (bez pieczenia) autorka: 6niebo | blog: szóste niebo sernik "snikers" autorka: 6niebo | blog: szóste niebo Ciasto tortowe autorka: Aneta S | blog: Sprawdzone Przepisy Misiaczka Torcik Śmietankowy Snickers autorka: VerySweetPage | blog: Piernikowa

Mania Gotowania
Strucla jabłkowa 216

Rolada z ciasta drożdżowego z przepysznymi polskimi jabłkami. Wedle wyboru ciasto można zrobić bez mleka. Składniki: pół kg mąki  pół szklanki cukru 3 żółtka szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem) pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży kilka startych jabłek lukier: sok z cytryny i cukier puder  Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę(...)odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Z podanej ilości składników możemy upiec jedno duże ciasto lub dwa mniejsze. Na rozwałkowane ciasto kładziemy

prawdziwe jedzenie
Strucla drożdżowa 187

Rolada z ciasta drożdżowego wypełniona po brzegi konfiturą owocową. Wedle wyboru ciasto można zrobić bez mleka. Składniki: pół kg mąki  pół szklanki cukru 3 żółtka szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem) pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży konfitura porzeczkowa lub powidła śliwkowe lukier: sok z cytryny i cukier puder  Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej(...)odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Z podanej ilości składników możemy upiec jedno duże ciasto lub dwa mniejsze. Rozwałkowane ciasto smarujemy ulubionymi

prawdziwe jedzenie