Rolada z kaszy manny bez pieczenia. Ciasto szybkie do przygotowania, bardzo popularne w latach ’90-tych. Moja babcia bardzo często przygotowywała ciasto zwijane w waflu i do dziś mam sentyment do takich deserów. Jeśli nie macie piekarnika i lubicie smak kaszy manny to ciasto powinno Wam posmakować. Najlepiej wzbogacić je o domową, kandyzowaną skórkę pomarańczową (dzięki niej ciasto wspaniale(...)pachnie!) i chrupiące bakalie, dzięki którym ciasto zyskuje strukturę. Ja raczyłam się roladą z kaszy na śniadanie. Rolada z kaszy manny bez pieczenia: 4 szklanki mleka (1 litr) 2 prostokątne wafle tortowe 3 łyżki gorzkiego kakao 1 kostka masła (200 g) 1 szklanka kaszy manny 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru z wanilią (lub wanilinowego) 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki
Poezja smakuczasie wyłączamy grzanie i pozostawiamy bezy w piekarniku, aż wystygną. Przygotowujemy bitą śmietanę, bądź dowolny krem (ja użyłam czekoladowego kremu, takiego samego jak do przełożenia ciasta). Na bezy nakładamy krem i składamy tworząc korpusy ptaków, teraz już tylko umieszczamy szyje i łabędzie gotowe
Rozpustne gotowaniejest lekka jak piórko. Mój mąż mówi że to deser dietetyczny, bo prawie nie zawiera kalorii, trochę się myli, bo przecież cukier w bezie i bita śmietana są kaloryczne… ale na pewno mniej niż tradycyjne ciasto, więc nic tylko jeść Składniki na dwa blaty o średnicy 15 cm i 20 cm: 6 białek koniecznie w temp. pokojowej(...)Zmiksować. Masę podzielić na dwie części. Na jedną blaszkę wyłożyć 1/3 białek, na drugą resztą, uformować kopczyki, jeden o średnicy około 15 cm, drugi 20, za pomocą szpatułki gładzimy bezę od podstawy do góry. Wstawić dwie blachy do nagrzanego do 180 st. piekarnika z włączonym termoobiegiem i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 100-110 st. Piec 1 godzinę. Studzić
moj przepis naWersji na to ciasto znajdziemy wiele, ma smaczny mocno intensywny kokosowy posmak, który dodatkowo wzbogaciłam likierem kokosowym, słone krakersy przełamują całą słodycz kremu, dzięki temu smaki się równoważą. Najlepsze na drugi dzień po przygotowaniu. Skuszą się Ci którzy z piekarnikiem są na bakier J Składniki: Na formę 25/25 cm 25 dag słonych krakersów Masa kokosowa: ½ litra mleka 2 żółtka(...)łyżka cukru pudru Sposób wykonania: Masa budyniowa: Żółtka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, wlać ½ szklanki mleka, dodać budyń oraz mąkę, zmiksować na jednolitą masę bez grudek. Resztę mleka zagotować, dodać zmiksowaną masę z żółtkami, mieszać energicznie i ugotować budyń. Gotującą masę trzymać na ogniu około 1 minuty, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia zostawić
Wanilia i Kardamonciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremek).Piec w temperaturze 170 stopni C, aż patyczek wetknięty babkę będzie suchy(na termoobiegu ok.30 minut lub bez termoobiegu ok.40 minut). Nie piec dłużej niż potrzeba, ponieważ ciasto będzie zbyt suche. Wyjąć, przestudzić 10 minut w foremce, potem studzić na kratce.Jeszcze ciepłą babkę polukrować.Lukier:-cukier puder-kremówka-aromat migdałowySkładniki zmieszać
Smaczne ZdroweCzyli ajerkuchy bez ajerów ;) Słodkie, puszyste, z ciasta podobnego do naleśnikowego, z zatopionymi w nich jabłkami, mniam! Miałam na nie super przepis od Babci - z mąki, jajek i kefiru. Po wegańskiej stronie życia mamy z tego tylko mąkę, więc długo nie było u nas ajerkuchów. Ale - tęsknota jest matką rozwiązania, które jest - jak zwykle - banalne :) Wystarczyło do zwykłego ciasta(...)dużo - ciasto ma być dość gęste, nie takie lejące jak na naleśniki; coś w rodzaju gęstej śmietany. UWAGA: Można użyć również samej wody, bez mleka (czyli całego kubka wody) - wychodzą równie świetne. Gotowe ciasto można smażyć od razu a można zostawić na chwilę, żeby podrosło. Tak czy inaczej najpierw jeszcze szykujemy jabłka - najlepiej, żeby były miękkie i słodkie. Obieramy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEMega zdrowa alternatywa dla tradycyjnych pączków. Ciasto z mąki orkiszowej, bez dodatku białego cukru, z ksylitolem, pieczone nie tradycyjnie na tłuszczu , tylko w piekarniku. Można je również obsypać mielonym ksylitolem (zdrowo), my jednak wolimy lukier z cukru trzcinowego. Powtarzam za autorką tego cuda: Efekt końcowy przerósł najśmielsze oczekiwania. To jest prawdziwe CUDO. Delikatne jak mgiełka, puszyste, bez posmaku tłuszczu- BAJKA(...)płaskiej łyżeczki soli oraz:- 1 jajko do posmarowania- papilotki jak do muffinów śr.5cm- metalowa obręcz śr.7,5 lub szklanka- marmolada do nadziania ( u mnie powidła śliwkowe bez cukru)Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać 1 łyżeczkę cukru trzcinowego, 1 łyżkę mąki i dolać letniego mleka. Dokładnie rozprowadzić łyżką i odstawić na ok.10 minut aż się mocno spieni
Smaczne Zdrowenikt nie marudzi, że same kromki (w końcu ktoś te kromki musi przecież zjadać...), tu każdy kawałek jest z kromką i wszyscy wciągają bez zająknięcia, tak więc jeśli macie taki sam problem z domownikami, polecam piec ciasta w tortownicy... :-) I jeszcze jedno moje spostrzeżenie, ponieważ piekłam już ten sernik na cukrze trzcinowym, później raz upiekłam na ksylitolu (i mimo(...)gładkiej masy. Masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy formę do nagrzanego do 160*C piekarnika, pieczemy ok.90 minut tortownica i ok.80 minut blaszka, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Upieczone ciasto wystawiamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. W trakcie stygnięcia ciasto lekko opada, ja "podwijam" delikatnie boki pod spód, chowam je w formie, wówczas ciasto równo opada
Smaczne ZdroweKrem : * 330 ml śmietanki 30% * opakowanie serka mascarpone * łyżka cukru pudru * truskawki * kilka kostek czekolady gorzkiej * beza z 3 białek - przepis pojawi się na blogu wkrótce Przygotowanie : Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przelać ciasto do tortownicy. Piec 20 minut do suchego patyczka. Biszkopt przeciąć na pół, odłożyć na kratkę do wystygnięcia(...)połowę biszkopta wyłożyć połowę kremu, dodać startą czekoladę oraz truskawki. Przykryć drugim biszkoptem, wyłożyć krem, posypać czekoladą i ułożyć truskawki. Całość wstawić na noc do lodówki. Pokruszoną bezą posypać ciasto. Podawać
Magiczne Życie Martyzawsze stosuję się do tych rad. Wychodzą wspaniale. Moja dzisiejsza wersja sernika z brzoskwiniami pachnie intensywnie wanilią i cytryną. Dodatkowo smaku nadają wiórki. Kruchy spód, sernik, brzoskwinie, beza, wiórki – idealne ciasto. Zajadali się nim nawet Ci, którzy nie lubią brzoskiń. Nie zapomnijcie tylko wyjąć na 3-4 godziny przed pieczeniem składników na masę serową z lodówki – muszą być(...)cukrem 1 szklanka mleka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z wyparzonej wrzątkiem cytryny ziarenka z 1 laski wanilii Beza: 1 puszka brzoskwiń w syropie 6 białek pozostałych po cieście i masie serowej 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki wiórków kokosowych listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='250 g mąki (2 szklanki
Poezja smakuPiekłam na dużej blaszce o wym. 24x38cm, tak by ciasto nie było zbyt wysokie.Składniki kruchego ciasta:- 500g mąki orkiszowej (u mnie typ750)- 250g zimnego masła- 5 żółtek- 110g ksylitolu lub cukru (gdy wolimy bardziej słodkie to 130g)Składniki bezy:- 2-3 białka- 100-150g drobnego cukru trzcinowego Dodatkowo:- 1-1,5kg musu jabłkowego(...)lodówki na ok.30 minut (może być dłużej, moje było 2h). Drugą część rozkruszonego ciasta wstawiamy w misce do lodówki (będzie potrzebne później do obsypania). Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier, po każdym dodaniu chwilę miksujemy. Masa ma być sztywna i błyszcząca. Gdy chcemy cieniutką warstwę bezy dajemy dwa białka i 100g cukru, gdy chcemy mieć grubszą warstwę dajemy
Smaczne ZdroweSkładniki: ciasto: 1 kubek mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 kubka wiórków kokosowych 0,5 kubka oleju kokosowego 0,5 kubka mleczka kokosowego aromat migdałowy 0,5 kubka cukru 2 białka szczypta soli krem: 1 op serka mascarpone (200g) 0,5 kostki masła 0,5 kubka cukru 4 żółtka 1 łyżka mleka w proszku beza(...)bezę ubijemy z cukrem i sokiem z limonki, mieszamy z wiórkami upieczone i ostudzone ciasto kroimy na dwie części, jedną smarujemy galaretką winogronową, wykładamy krem, przykrywamy drugą częścią ciasta i wykładamy bezę czekoladę kroimy w cienkie plasterki, posypujemy ciasto:) najlepsze jest na drugi dzień!! SMACZNEGO
Luźna Kuchniaklasyczne ciasto na Wielkanoc, ale jest tak pyszne, że można je przygotowywać przez cały rok. Babka z tego przepisu jest wilgotna , puszysta i długo zachowuje świeżość. Jest nie tylko pyszna, ale też bardzo prosta w przygotowaniu – zrobicie ją ze składników, które najpewniej macie w swojej kuchni. Ciasto na Wielkanoc Nie ma Świąt Wielkiej Nocy bez babki wielkanocnej na stole(...)będzie delikatniejsza. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia . Najlepiej trzymać się czasu pieczenia podanego w przepisie. Dopiero pod koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Sprawdź też inne pyszne pomysły na domowe wypieki: Sernik Oreo na zimno Ciasto Rafaello bez pieczenia Sernik nowojorski Czekoladowa chmura Drukuj Babka marmurkowa – najprostsza #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill
Na-talerzu.plsklepu : przyjemnegotowanie.pl Zalety silikonowej stolnicy: -duże, wygodne rozmiary - 50 cm x 40 cm -miarka do odmierzania równych porcji, oraz do robienia pizzy o określonej średnicy; -ciasto nie przywiera nawet bez użycia mąki; -materiał trwały, nie gnijący, szybkoschnący; Moja opinia : Ta stolnica jest lekka jak piórko, dobrze przylega do blatu i nie przesuwa się. Duży plus jest też , że taka stolnica(...)się lekka i przyjemna i pozwoli na szybkie przygotowanie ciasta. Polecam nowy wałek silikonowy, który sprawia, że ciasto się nie klei i łatwo się wałkuję. Ja rozwałkowałam ciasto na pierogi, bez potrzeby podsypywania mąki. Po użyciu wałka, nie trzeba go skrobać , jak przy drewnianych, tylko opłukać ciepłą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i schować do szafki. Główne zalety wałka
Kuchnia DanusiZagubiłam gdzieś przepis, z którego zawsze korzystałam przygotowując krem do tego bardzo szybkiego ciasta, więc posłużyłam się przepisem stąd , pominęłam tylko budyń waniliowy - bez niego też masa wyszła pyszna i gęsta, a zamiast wanilii dodałam cukier waniliowy. Składniki: 1250 ml mleka 4 jajka 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 150 g cukru 130 g masła
Kulinarny Pamiętnik