Buraczek kojarzy nam się z daniami głównie wytrawnymi. Jednakże jego zastosowanie jest coraz częściej różnorakie. Dodajemy go do koktajli czy nawet ciast. Ma ogromne właściwości zdrowotne. 1 mały buraczek 1 banan 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka płynnego miodu 1 brzoskwinia Buraczka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Tak samo robimy w owocami – bananem i brzoskwinią. Wszystko przekładamy do blendera
VioletoweKucharzenieBardzo lubię smak bananów wymieszany z pastą orzechową i dziś postanowiłam połączyć te dwa smaki z gorzką czekoladą i zrobić domowe cukierki, które wyszły pyszne. Spróbujecie
Smaki ArmineJesli poszukujesz pomysłu na dojrzałe banany, kliknij w zdjęcie i zobacz czego jeszcze potrzebujesz do przygotowania najpyszniejszego pod słońcem chlebka ;) To ciacho poza tym że jest
Życie zaczyna się w kuchnitruskawek lub innych owoców sezonowych Przygotowanie Do kielicha blendera wsypujemy zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Następnie dodajemy szpinak, kefir, banana, miód i olej. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię wysmarowaną odrobiną oleju. Smażymy małe pankejki na średnim ogniu, po około 3 minuty z każdej strony. Podajemy z owocami w formie musu
Powiedz dietom nieswoją kolej.😀 Efekt zwieńczyła gorzka czekolada i jeszcze więcej płatków migdałowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zachęcam również do skorzystania z przepis na PIECZONĄ OWSIANKĘ Z BANANEM , która zapewniam powali Was smakiem. Również zapraszam na CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZY JAGLANEJ , które tak na prawdę jest deserem jedno lub 2 osobowym. Wartość odżywcza 1 porcji: 490 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuKoktajl opierający się na kawie i bananach to kolejna propozycja na początek dnia. Połączenie kawy i banana daje solidną dawkę energii, a ponadto skutecznie wspomaga metabolizm
KUCHNIA POLSKAtruskawek lub innych owoców sezonowych Przygotowanie Do kielicha blendera wsypujemy zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Następnie dodajemy szpinak, kefir, banana, miód i olej. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię wysmarowaną odrobiną oleju. Smażymy małe pankejki na średnim ogniu, po około 3 minuty z każdej strony. Podajemy z owocami w formie musu
Powiedz dietom niekłodawska lub himalajska ) – ½ łyżeczki soda oczyszczona – ½ łyżeczki opcjonalnie – garść rodzynek Zetrzyj marchewkę dość drobno i wymieszaj mikserem (nie blenderem) z rozgniecionymi bananami i roztopionym olejem kokosowym. Dodawaj pozostałe składniki miksując – ciasto jest gotowe! Możesz teraz zacząć rozgrzewać piec na 180°C . Ciasteczka są łatwe do formowania – ulep w rękach małe kulki i rozpłaszcz
PaleoSMAKrozprowadzamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, obieramy banana ze skórki i kroimy na plasterki. Następnie układamy plastry banana na górze jagielnika i polewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze jest na drugi dzień. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarneSmaczny deser z bananami, bitą śmietaną i słodkim kremem na bazie aromatycznego cukru trzcinowego.
Przepisy Kulinarnerabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl na hasło: #slodkieokruszki Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, posiekane masło i miękkiego banana. Całość zagniatamy ręką tak długo aż uzyskamy gładkie ciasto, z którego będziemy mogli stworzyć kulę. Uwaga! Ciasto będzie się lekko lepić (nie należy dodawać za dużo mąki, opcjonalnie posypujemy wyłącznie delikatnie dłoń podczas wyrabiania
Słodkie okruszkicynamonu pół łyżeczki mielonego kardamonu pół łyżeczki gałki muszkatowłowej łyżeczka sody szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie suche składniki przesiej do dużej miski. Syrop z agawy i banana zblenduj. Połącz suche składniki z mokrymi i zagnieć ciasto. Do wykrawania takich ciastek polecam tego typu „wykrawaczki”, bo łatwo się nimi ciastka wycina, wytłacza wzór i bez problemu wydostaniecie ciastko, bo jest
greenscarfPyszne i proste ciasto. Delikatny smak czekolady idealnie koresponduje ze słodyczą dojrzałych bananów. Polecam szczególnie dla Dzieci :-) Czas przygotowywania: 30 minut Czas pieczenia: 50 minut Ilość porcji: średnia keksówka 18/35 cm Składniki: • 3 dojrzałe średnie banany • 3 jajka rozm. m • 300 g mąki pszennej tortowej • tabliczka gorzkiej czekolady 100 g • 100 ml oleju
AniaGotuje.plNiestety zbliża się jesień, więc następuje sezon na śliwki. Można je wykorzystać na różnorodne sposoby. Ja przygotowałam szybkie i bardzo smaczne ciasto bananowe ze śliwami. Polecam! Składniki: 2 jaja 1 banan 2 łyżki cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mąki grycznaej 2 łyżki mąki kukurydzianej cynamon aromat 2 wydrylowane śliwki Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z cukrem
Truskawkowa FiestaCzy ciasto może być zdrowe? Na pewno nie będzie tak zdrowe jak talerz warzyw, ale można zrobić ciasto zdrowsze od tego na mące... The post Zdrowe
Eksperymentalnie.comWaniliowy jogurt sojowy PRZYGOTOWANIE: Kaszę gryczaną przepłukać na sitku , następnie zalać wodą i namoczyć całą noc. Odsączamy namoczoną kaszę na sitku , następnie miksujemy z bananem, i przyprawami na gładką masę o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.(jeśli jest za gęste dolewamy wody ). Patelnie smarujemy olejem kokosowym i smażymy z obu stron do zarumienienia . Możemy podać je ze świeżymi owocami
Marcepanowa kuchniadark lager, koźlak i porter bałtycki: Golonka, makowiec, szarlotka, bardzo gorzka czekolada, truskawki, gruszki, grillowany karczek, kaczka, sery angielskie i francuskie. Można zrobić ciasto na bazie ciemnego piwa: http://www.cooktobi.pl/2014/12/ciasto-czekoladowe-piwny-bambo.html Witbier: Banany, melon, mango, migdały, marcepan, dania chińskie, sorbet cytrynowy, karkówka z grilla, szaszłyki, risotto, krewetki Lager i Pils: Pieczone ziemniaczki, frytki, pizza, sery czeskie i niemieckie
Kuchnia PROzdrowotnałyżki jogurt naturalny 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia 200 g twaróg chudy 1 szt banan ok. 100 g bez skórki owoce do przybrania Sposób przygotowania Banana miksujemy z twarogiem. Pozostałe składniki zagniatamy na zwarte ciasto. Ciasto wałkujemy i wykrawamy w miarę równe kwadraty, którymi wykładamy foremki do tarteletek lub muffin. Tak przygotowaną formę wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut
Kucharzycawcześniej wyłożone Galaretki owocowe, które ułożone są na 1 części BISZKOPTA i przykrywamy drugim. GALARETKI OWOCOWE Na ok 12 szt czyli na ciasto-blacha prostokątna 3 opakowanie galaretki zielonej agrestowej 2 banany garść borówek amerykańskich garść malin kiść winogron (chociaż nie polecam gdyż ciężko się kroi) 2-3 nektaryny Galaretki (wszystkie) rozpuścić w 3 szklankach
Moje Słodkie Piekiełkoserem i wędliną - ciepłe danie w 20 minut Szybkie i łatwe wypieki Piernikowe babeczki marchewkowe z nutą pomarańczy skąpane w białej polewie Czekoladowiec z bananami i orzechową nutą Najłatwiejsza babka w łaty Daktylowiec - ciasto Babeczki "Czarny ląd" Ciasto dyniowa-kokosanka Czekoladowo-karmelowe babeczki z orzechami Waniliowe ciasteczka z owocami Waniliowa babka z rodzynkami Ciasteczka makusie (ciasteczka z makiem) Ciasteczka kokosowe
Słodkie okruszkiszczypta soli 2 banany 1/2 szklanki malin olej Kaszę mannę zalać mlekiem i odstawić na pół godziny. Następnie zmiksować z jajkami, cukrem, solą i kakao. Banany pokroić drobno i razem z malinami wmieszać do ciasta. Smażyć na oleju z obu stron. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzepis na babeczki jest przerobionym przepisem na ciasto daktylowe, babeczki tym razem z masłem, kolejnym przetestuje banana ;) Miłego pieczenia Składniki (proporcje na ok. 11 babeczek): 340 g daktyli drylowanych suszonych 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 250 - 260 ml gorącej wody (mi nalało się 265 ml) 250 g mąki (szymanowskiej) 90 g brązowego cukru 65 g miękkiego masła 1 wielkie jajo
Malowane smakiemcukru, bez tłuszczu... ale czy smaczne?Oceńcie sami ;)Ciasteczka z kaszy jaglanejSkładniki:100 g kaszy jaglanej1 dojrzały banan2 garści orzechówPrzygotowanie:Kaszę opłukać, ugotować i przestudzić.Banana rozgnieść widelcem i wymieszać z kaszą.Z takiego ciasta formować ciasteczka, na każdym z nich ułożyć połówkę orzecha włoskiego. Ciasteczka piec 20-25 minut w 180 stopniach
Lawendowe NieboChlebek bananowy to pomysł na banany, które zalegają :) Nie potrzeba miksera, robi się błyskawicznie i jest pyszny :) Przepis zaczerpnęłam z Przyślij przepis, nr 1/2014 (74).
Kuchnia domowa Anikilka wersji.Można go zrobić z owocami lub bez owoców.Można wykorzystać owoce sezonowe lub owoce z puszki, np. brzoskwinie.My dodaliśmy jabłka i banany oraz dżemik z pigwy.Potrzebne produkty: na kruche ciasto:-1,5 szklanki mąki-0,5 szklanki cukru pudru-10 dkg margaryny-1 jajko-łyżeczka proszku do pieczenia-aromat śmietankowyWszystkie produkty łączymy ze sobą
Maminek kulinarnyKoktail bananowy- czy wiecie że: Banany zawierają wszystkie niemal składniki, niezbędne dla rozwoju organizmu człowieka. Banany dostarczają człowiekowi większości potrzebnych dla zdrowia minerałów w dostatecznych
Smaki Edytymusi być to ciasto pyszne i w sumie faktycznie takie jest. Szkocki chlebek bananowy nie należy do trudnych wypieków - ale to do siebie mają chyba wszystkie chlebki bananowe - dlatego tak bardzo polubiłam te wypieki. Polecam - szczególnie po 2 dniach leżakowania - naprawdę - jeszcze lepiej wtedy smakuje Szkocki chlebek bananowy Składniki: trzy małe dobrze dojrzałe banany 1 kostka margaryny lub masła (250g(...)jajko 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 1/4 łyżeczki soli Do dzieła!!! Rozgniatamy widelcem banany. Masło ucieramy chwilę z cukrem. Dodajemy jajko, banany, sól, sodę i przesianą mąkę - wszytko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką Ciasto pieczemy w formie na keksa o długości 25-30 cm wyłożonej papierem Pieczenie: 1 godzina w 180 stopniach - po upływie tego czasu dla pewności
sierotka maRysia w kuchnisię? Ci którzy jedli chwalili bardzo, ale czy mozna im wierzyć? Tort Koliber w mojej wersji Składniki na ciasto: 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka ananasa pokrojonego w kostkę (może być z puszki) 3 dojrzałe banany 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli(...)papier do pieczenia. Gdy zastygnie pokrusz go lub połam. Zajmij się ciastem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą do miski. Do drugiej miski dodaj cukier i jaja - zmiksuj wszystko do chwili aż masa będzie puszysta. Pod koniec nie przerywając mieszania wlewaj strużką olej. Widelcem rozgnieć banany a ananasa posiekaj drobno. Dodaj je do masy jajecznej. Dodaj sypkie składniki
Gotuj Sam!udało mi się uchwycić na zdjęciu, że faktycznie wyszło takie jak planowałam. Jak dla mnie wystarczająco słodkie ale zdaję sobie sprawę, że dla niektórych sam banan nie wystarczy i musieliby posypać ciasto dużą warstwą cukru pudru ;) Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. szklanka mąki gryczanej 0/5 szklanki mielonych migdałów 1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody
Mienta blogjeszcze ma czarną porzeczkę niechaj korzysta, bo to prawdziwa skarbnica witamin. Te owoce nie tylko są pyszne w cieście czy w dżemie, ale w koktajlu również. Składniki na 2 porcje: 1 banan 1 szklanka czarnych porzeczek 1,5 szklanki mleka kokosowego (u mnie domowe - klik ) 1 łyżeczka miodu lub cukru Wszystkie składniki ze sobą zmiksować. Przelać do szklanek i ewentualnie
My simple kitchenobieramy ze skórki i rozgniatamy dokładnie widelcem. Mąkę mieszamy z kaszą maną, proszkiem do pieczenia i dodajemy do masła. Na koniec dodajemy rozgniecione banany, połowę żurawiny i mieszamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Przygotowane ciasto przekładamy do foremki i z wierzchu posypujemy resztą żurawiny. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 45 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimocno dojrzały 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka płatków owsianych 2 łyżki mąki 2 łyżki mleka (opcjonalnie, ja nie dałam - ciasto było idealne bez dodatkowego płynu) opcjonalne: czubata łyżka kropelek z pół-słodkiej czekolady Banana rozgnieć i połacz z rozbełtanym jajkiem. Dodaj resztę składników i bardzo dokładnie wymieszaj. Przelej po połowie do 2 filiżanek/kubków/kokilek
Lejdi of the housełyżki oleju rzepakowego ( do smażenia) nadzienie – 250 g serka mascarpone – 5 łyżek cukru pudru – 4 banany – syrop z daktyli – 200 g borówki amerykańskiej – kokos do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto wsypać do miski i zmiksować. Patelnię (do naleśników lub z cienkim dnem) dobrze rozgrzać. Dodać troszkę oleju rzepakowego i wylać ciasto na jednego
I LOVE LIFEdynia i figi! Postanowiliśmy te dwa składniki połączyć w cieście. Sprawdźcie sami czy jest to udany mariaż smaków! Do przygotowania ciasta dyniowego z figami potrzebujemy: – 400 g pure z dyni (u mnie Hokkaido) – 1 banan (ok 100g) – 1 kubek mleka bez laktozy (migdałowe) – 4 świeże figi – 1 cukier waniliowy – 2 płaskie łyżki cukru(...)słonecznikowego – 250-260 g mąki bezglutenowej (Schaer) W sporej misce umieszczamy pure z dyni, banana oraz mleko i całość miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Dodajemy olej, cukier waniliowy, cukier i mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, porcjami dosypujemy do ciasta i mieszamy łyżką. Przenosimy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i na końcu „wciskamy
Szybko Tanio Smaczniepieczenia 3 łyżki kakao łyżka oleju szczypta soli masa czekoladowa: 2 1/2 szklanki mleka, 3 łyżki mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kakao 250 g masła dodatkowo: 7 bananów, dżem porzeczkowy, 2 duże pomarańcze, kakao do posypania Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę wraz ze szczypta soli. Dodajemy cukier cały czas miksując. Następnie zmniejszamy(...)Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo masę budyniową i kakao. Miksujemy na gładką masę. Składanie ciasta: Biszkopt dzielimy na dwie części. Każdą z nich nasączamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Dolny blat smarujemy połową dżemu, kładziemy przekrojone na pół po długości banany, następnie połowę masy czekoladowej, przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy pozostałą częścią dżemu oraz masy czekoladowej. Posypujemy kakao. Możemy
Lena Gotujechcę Jak zawsze szybko znikają, ja jestem przejęta smażeniem, w międzyczasie znikają, więc nie zdążyłam policzyć ile wychodzi z ciasta placuszków, ale na oko mogło być koło 12-14 placuszków. Składniki: 100 g płatków owsianych górskich 2 rozgniecione drobniutko widelcem banany 2 jajka 50 g mąki pszennej szczypta cynamonu do smaku tłuszcz do smażenia, niewiele Przygotowanie: W misce mieszam wszystkie
Zasmakuj Kuchniwięc była taaaka miła i zrobiłam takie cudo. Miks konsystencji kremowej, chrupkiej i soczystej oraz i słodko-kwaśnego smaku sprawia, że z każdym kęsem czujesz błogość, do tego ciasto niebywale cieszy oczy. Czegóż chcieć więcej… ps. Porzeczki można zastąpić jagodami czy też jeżynami. Składniki (na małą blaszkę 20×25 cm, więc na standardowej wielkości podwoić składniki(...)użyłam tej z puszki) płatki kokosowe opcjonalnie to posypania Przygotowanie: Do dużej miski wrzuć mąkę, 2/3 cukru, 2/3 wiórków kokosowych, masło koksowe i zblendowanego banana. Rozkrusz składniki w palcach a następnie zlep w całość. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wodę ciecierzycową z resztą cukru ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj resztę wiórków kokosowych. Na ciasto wyłóż
greenscarfcytryny, ½ łyżeczki cynamonu, 1 żółtko, 1 całe jajko, 1 duży dojrzały banan, 40 g cukru pudru, 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej, 50 ml śmietanki 30%, ponadto: masło do wysmarowania formy, bułka tarta do podsypania formy, cukier puder, 2 łyżki migdałów na wierzch tarty. Przygotowanie: Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier puder, żółtko i sól. Całość siekamy nożem(...)mąkę ziemniaczaną, śmietankę i całość miksujemy na najwyższych obrotach ok. 2 min.(robotem z widełkami). Banana kroimy na mniejsze kawałki, rozdrabniamy blenderem i łączymy z masą jajeczno śmietanową. Masa powinna mieć gładką, jednolitą konsystencję. Połowę masy łączymy z jabłkami, które równomiernie rozprowadzamy na przestudzonym cieście. Pozostałą częścią masy przelewamy na tartę i przykrywamy nią jabłka. Tartę pieczemy
Moniki Smakołyki