galaretką, kremem i bezą. W zależności od sezonu do ciasta można użyć dowolnych owoców - już niedługo świetnie sprawdzą się maliny czy brzoskwinie, w zimie natomiast z powodzeniem przygotujemy ciasto z bananami czy mrożonymi owocami jagodowymi. Tradycyjnie bezę do tego ciasta piecze się w całości, jako jeden blat. Zależało mi na czasie, więc upiekłam małe beziki, które następnie pokruszyłam na warstwę
Lekcje w kuchniBanana bread znają chyba wszyscy☺. Jest to najbardziej popularne ciasto w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Dzięki swemu wyjątkowemu smakowi zyskuje na popularności w świecie. Mimo, że w nazwie ma "chleb" to ma tyle z nim wspólnego co ja z baletem 😉 . I jeszcze jedno, do wyrobienia ciasta potrzebny jest tylko widelec! Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniesię okazało bardzo smaczne (mój mąż, który za ciastami nie przepada poprosił o dokładkę). U mnie dekoracja z jagód i polewy czekoladowej, ale można ciasto posypać jedynie cukrem pudrem. SKŁADNIKI 1 jajko 1 banan 1 gruszka 50 g masła 1 gorzka czekolada (100 g) 90 g cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka zmielonej kawy 160 g mąki gryczanej 1 łyżeczka octu(...)posiekać na maleńkie kawałki). Do miski wbić jajko, dodać cukier trzcinowy, banana, gruszkę, wlać ostudzoną masę czekoladową i mieszać do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać zmieloną kawę i stopniowo wsypywać mąkę, mieszając by nie powstały grudki. Na koniec dodać sodę i ocet, szybko wymieszać, przelać ciasto do formy, wyrównać górę i od razu włożyć do piekarnika. Piec
Passions hobbies lifeprotestują raczej ;) Ciasto bananowe zrobiłam właśnie z okazji spotkania na ploty z koleżankami. Pysznie sycące, bananowe i karmelowe, pycha! Kiedyś robiłam chlebek bananowy, na którzy przepis znajdziecie tutaj: KLIK Składniki: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 3 jajka 1,5 łyżeczk proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szklanka maślanki 3 duże banany 3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek jagód goji(...)masy kajmakowej, proszek do pieczenia, cynamon, maślankę, banany rozdrobnione widelcem i mąkę. Jak uzyskamy jednolitą masę dodajemy jagody goji i całość jeszcze przez krótką chwilę mieszamy. Przelewamy do okrągłej blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto smarujemy pozostałym kajmakiem, posypujemy chipsami bananowymi i jagodami
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Pyszne i szybkie ciasto, czyli co zrobić z nieładnymi brązowymi bananami. Zrobić chlebek bananowy. Na blogu jest już kilka przepisów na to ciasto ale my je lubimy i za każdym razem staram się robić inny. Tym razem z dodatkiem orzechów. Ciasto jest wilgotne, lekko chrupiące i pyszne. Idealne na każdą okazję. Polecam. Przepis od Simply Sated . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktort możecie ozdobić owocami lub posypką czekoladową. Dodatki: kilka łyżek brzoskwiniowej konfitury (dżem dopasujcie do smaku użytych owoców) sok z cytryny 1 opakowanie brzoskwiń w syropie 2 banany Gdy ciasto wystygnie zdejmujemy spód z papieru i układamy je na paterze. Ciasto przekrawamy wzdłuż na połowę. Dolną część nasączamy lekko sokiem z cytryny i smarujemy kilkoma łyżkami konfitury. Na niej układamy(...)pokrojone w plastry banany. Następnie wylewamy ok. połowę masy twarogowej na owoce, na górze układamy brzoskwinie. Przykrywamy całość odciętą wcześniej częścią ciasta. Górę tortu także skrapiamy lekko sokiem z cytryny i smarujemy resztą masy twarogowej. Górę ozdabiamy wg własnego uznania - układamy owoce, posypujemy wiórkami czekoladowymi lub ozdabiamy literkami. Tort wstawiamy do lodówki do stężenia masy na przynajmniej
Cooking Monsternawet ziemniaki, pomidory, paprykę itp. Ale jest ciasto czekoladowe, które się mieści nawet w tak restrykcyjnej diecie ! Brownie AIP – ciasto czekoladowe bez alergenów – bezglutenowe, bez zbóż, bez nabiału, bez jajek, bez orzechów, bez czekolady i kakao: banany – dojrzałe, 3 duże albo 4 małe krem kokosowy – ½ szklanki (160 g) mąka kokosowa – ½ szklanki olej kokosowy(...)rozgrzanie pieca. Powyższe ilości wystarczą na stosunkowo małą foremkę – ja użyłem okrągłej o średnicy około 20 cm. Na samym końcu dolej ocet jabłkowy, dobrze wymieszaj i przełóż ciasto do formy. Piecz w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut (do suchego patyczka). Oczywiście jest tyle alergii i nadwrażliwości pokarmowych, że niemożliwe jest zrobienie ciasta bez żadnych alergenów. Opisane
PaleoSMAKProste i pyszne ciasto bez pieczenia z herbatnikami, kremem kajmakowym i bananami. Można powiedzieć, że to ciasto 3 bit z bananami. Składniki: 48 prostokątnych herbatników (16 kakaowych herbatników i 32 maślanych herbatników) 400 g masy kajmakowej Helio Masa orzechowa Helio 4 banany 1/4 cytryny Składniki na krem kajmakowy: 500 g mascarpone 500 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru(...)powstanie puszysty krem, następnie dodajemy masę kajmakową, miksujemy do momentu połączenia się składników. Na banany wykładamy krem i równomiernie rozprowadzamy. Na kremie ściśle układamy herbatniki kakaowe, a na nich rozsmarowujemy pozostałą masę kajmakową. Przykrywamy pozostałymi herbatnikami maślanymi i lekko dociskamy. Na wierzchu rozsmarowujemy masę orzechową. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy według uznania . Smacznego
Podróż w kulinariaklonowego 70 g cukru (użyłam dark muscovado) płaska łyżeczki soli łyżka masła kokosowego lub innego roślinnego (mogą tez być dwie łyżki oleju) łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka imbiru 1 mały banan 250 g puree z upieczonej dyni (może też być z marchewki) 550-600 g mąki pszennej (u mnie było to 200 g pełnoziarnistej i reszta białej) Nadzienie(...)masła koksowego rafinowanego (70 g) Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru. Po około 20 minutach, gdy drożdże się obudzą wyrobić ciasto z podanych składników (banana rozgnieść). Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę (aż podwoi swoją objętość, czasami może to trwać nawet 2 godziny). Wyrośnięte ciasto wyrobić chwilę w celu odgazowania. Rozwałkować w prostokąt na długość
greenscarfbananowy, albo inaczej banana bread to idealny sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. Właśnie dzięki przejrzałym bananom chlebek bananowy jest tak słodki i nie potrzebuje dodatku cukru. Na dodatek banany czynią to ciasto bardzo wilgotne i mięciutkie. Możemy do chlebka dodawać różne dodatki: orzechy, żurawinę, czekoladę, bakalie, po prostu wszystko co uważacie, że będzie pasowało. Możecie zrobić chlebek całkowicie BEZGLUTENOWYM! Wystarczy(...)ilość mąki pszennej podanej w przepisie, zamienicie na odpowiednik mąki bezglutenowej. Ciasto na pewno się uda. Chlebek bananowy - przepis: 4 przejrzałe banany (spoko, ze świeżymi też się uda) 100 g miękkiego masła 4 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 mąki pszennej Szczypta soli 50 g czekolady deserowej Jak zrobić chlebek bananowy? Piekarnik
Kuchnia ŁukaszaKolejne ciasto z bananami w roli głównej :) Puszysty biszkopt, masa bananowa i śmietanowa, ciasto jak marzenie... Pięknie się prezentuje a i w smaku jest rewelacyjne. Smakuje wszystkim, a dzieci je po prostu uwielbiają. Świetne na co dzień, jak i na rodzinne uroczystości. My je bardzo lubimy :) Mam nadzieję, że zasmakuje i Wam. Polecam! Powoli zaczynam rozglądać się za meblami(...)Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie dodać do masy jajecznej. Połączyć. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25-30 minut. Wystudzić. Składniki na masę: 1 kg bananów 1 galaretka cytrynowa/agrestowa 1 galaretka truskawkowa 200 ml śmietany kremówki 50 g mlecznej czekolady Galaretkę truskawkową rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Tak samo postąpić z galaretką cytrynową
Domowa cukiernia EwyJuż od dawna chodził za mną ten smak! Lubię chałwę, lubię banany więc je połączyłam i powstało coś bardzo pysznego! Ciasto to delikatny biszkopt nasączony ponczem na bazie soku pomarańczowego, przełożony masą serową o smaku bananów i chałwy waniliowej. Całość komponuje się wspaniale, więc tylko się zajadać ! :D Składniki tortownica 15-16 cm: Ciasto tortownica 15-16 cm: 3 jaja(...)zimnej Poncz: sok wyciśnięty z 1/2 pomarańcza 2 łyżki wody 1 łyżeczka cukru Dekoracja: 200 ml. śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 gram białej czekolady 1/2 banana maliny Metoda: 1. CIASTO: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier brązowy i waniliowy dalej ubijając. Kiedy masa zgęstnieje dodać żółtka, śmietanę
Kuchnia Paulettespotrzebujemy przygotować słodką przekąskę do pracy czy do szkoły. Z podanych proporcji uformowałam 20 rożków i radzę Wam nie zmniejszać tej ilości, o ile lubicie banany tak samo, jak ja :) Rożki bananowe Składniki: ciasto drożdżowe 250g mąki pszennej 150ml wody (lub mleka) 3 łyżki cukru 2 łyżki roztopionego masła 10g drożdży świeżych szczypta soli nadzienie bananowe 2 średniej wielkości banany(...)trakcie wyrabiania dodając ostudzone masło - ciasto wyrabiać co najmniej kilka minut, aż będzie elastyczne i odchodzące od dłoni - ciasto przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości - do rondelka przełożyć masło i cukier, oraz pokrojone w drobną kostkę banany, składniki smażyć na małej mocy palnika przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, pod koniec dodać cynamon oraz czekoladę, wymieszać
Smakołyki BerenikiZnacie smak smażonych bananów w cieście? To właśnie z myślą o nich przyszło mi do głowy, by usmażyć słodkie kotleciki - są pyszne! Sama sceptycznie podchodziłam do realizacji pomysłu, ale efekt przeszedł moje oczekiwania, a Zuzia zjadła obiad na słodko (rzadko taki dostaje:)). Składniki: 2 dojrzałe banany 125g serka mascarpone 7-8 niedużych marchewek 2 małe jajka 1 i 1/2 szkl(...)studzimy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do niej mascarpone, jajka i pokrojone drobno banany. Przyprawiamy. Rękoma wyrabiamy, jednocześnie rozgniatając kawałki bananów i stopniowo dodajemy mąkę (ile zabierze) i bułkę tartą. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kotleciki (powinny się lekko kleić do rąk) i obtaczam je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty
Kolorowy Przepisownikciepłe Składniki na 8 sztuk: ciasto: 600 g mąki 100 g cukru szczypta soli 40 g świeżych drożdży 250 ml mleka sojowego! (tylko to się nadaje do wegańskiego ciasta drożdżowego) 2 banan 100 ml oleju roślinnego Przygotowanie ciasta: Obudź drożdże, czyli doprowadź mleko do minimum temp. pokojowej lub podgrzej je do max 40 C. Dodaj w łyżki cukru, i pokruszone(...)minut pod przykryciem w ciepłe miejsce (takie, gdzie nie będzie przewiewów). Mąkę przesiej nawet ze dwa razy do dużej miski. Banana zblenduj z olejem, dodaj cukier oraz „obudzone” drożdże Zagnieć gładkie elastyczne ciasto. Ja nie bawię się na stolnicy, tylko zagniatam wszystko w dużej misce (mniej sprzątania). Wyrobione ciasto odstaw pod przykryciem na 1-2 h, do czasu
greenscarf