pieczenia Dekoracja: 50 g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe Przygotowanie: W wysokim naczyniu zmiksować banany z olejem, cukrem i jajkami. Do drugiego naczynia wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia – wymieszać łyżką i dodać resztę zmiksowanych składników. Wszystko jeszcze raz wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do foremek na muffiny (2/3 wysokości). Piec 20 minut(...)stopniach. Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, posmarować nią babeczki i posypać je kokosem. Krok po kroku: 1. Zmiksować banany z cukrem, jajkami i olejem 2. Wymieszać pozostałe produkty 3. Połączyć masę bananową z sypkimi produktami 4. Przełożyć ciasto do foremek 5. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej 6. Polać babeczki czekoladą i posypać kokosem Pobierz wersję do druku: Pobierz Babeczki
KuchniaWeDwoje.plczęsto go podaję jako sos do ciasta lub lodów. Ciasto adwentowe to ciasto ucierane i oczywiście na maśle. Często mieszam trzcinowy z białym zwłaszcza, kiedy je dodaję do ciasta z bananami . Wiadomo banany są bardzo słodkie, dlatego mniej słodki, trzcinowy cukier warto dodać do ciasta aby nie było ono przesadnie słodkie. A jak jeszcze poleję ciasto sosem karmelowym to będzie(...)prostu idealnie słodkie. Polecam przepis, który znajdziecie poniżej. Ciasto adwentowe Składniki: na prostokątną formę o rozmiarach 18 cm x 25 cm 120 g masła, miękkiego 100 g trzcinowego cukru 50 g białego cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 125 ml kwaśnej śmietany 2 jajka 3 banany, zmiksowane 250 g pszennej mąki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy korzennej 1½ łyżeczki proszku
codojedzeniaosób dbających o linię. 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody szczypta soli 2 banany 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki miodu (ewentualnie można pominąć, banany sprawiają że ciasto jest dość słodkie) 3 łyżki kakao Kaszę wysypać na sito i przelać zimną, a następnie gorącą wodą. Przełożyć do garnka i zalać wodą (1,5 szklanki). Dodać szczyptę(...)kasza wchłonie całą wodę (ok. 15 minut). Odstawić do przestygnięcia. Ugotowaną kaszę zblendować na gładką masę. Przełożyć do garnka. Następnie zblendować banany. Dodać do kaszy wraz z jajkiem, jogurtem, miodem i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam podłużnej formy o wymiarach podstawy 28 x 8 cm). Piec około 50-55 minut
BullioBananowa krówka bez pieczenia – szybkie i bardzo proste ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach! Kruche herbatniki, krem budyniowy, banany i kajmakowa pianka – brzmi pysznie? I tak jest! :) Poniższe składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 22cm x 22cm. Krówka bananówka bez pieczenia świetnie się sprawdzi, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, prostego, a piekarnik szwankuje ;) Więcej pomysłów(...)połową masy kajmakowej (lub połową ugotowanego mleka skondensowanego*), nałożyć kolejną warstwę herbatników. Banany obrać ze skórki, pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny. Kolejno na cieście wyłożyć cienka warstwę masy budyniowej, poukładać plasterki bananów obok siebie, rozsmarować pozostałą część masy budyniowej i przykryć ją kolejną warstwą herbatników. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać pozostała masę kajmakową i zmiksować do czasu
Kulinarne Przebojedosyć gęste ciasto. Jeżeli masa jest zbyt zbita - dolać odrobinę wody. 4. Do woka* wlać olej i gdy będzie rozgrzany dodać obtoczone w cieście kawałki bananów. Smażyć na złoty kolor. 5. Przed podaniem banany obtoczyć w brązowym cukrze. Podawać od razu. * zamiast patelni wok można użyć zwykłej patelni bądź wysokiego rondelka; najlepiej(...)obtoczone banany były w całości zanurzone w oleju, w przeciwnym razie ciasto zostanie na dnie patelni i przypali się
UgotowaćNieco podobne do babki, troszkę do słodkiego pieczywa... A w rzeczywistości pyszne ciasto z bananami, malinami i czekoladą. W zasadzie nadaje się zarówno na deser jak i na śniadanie (oczywiście nie poleca jeść takiego śniadania codziennie:)). Ciasto jest sycące, idealnie wilgotne, a do tego łatwe w przygotowaniu. Po prostu pyszne. Składniki: 2 szkl. mąki pszennej + 1 łyżka, 3/4 szkl. cukru(...)temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na biały puch, następnie dodawać kolejno jajka. Dodać obrane i posiekane banany, olejek waniliowy oraz jogurt naturalny. Dokładnie utrzeć. Mąkę przesiać, zmieszać z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać do ciasta, wymieszać. Maliny (mrożone lekko rozmrozić) oprószyć łyżką mąki, dodać do ciasta, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec
Z miłości do słodkościosób dbających o linię. 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody szczypta soli 2 banany 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki miodu (ewentualnie można pominąć, banany sprawiają że ciasto jest dość słodkie) 3 łyżki kakao Kaszę wysypać na sito i przelać zimną, a następnie gorącą wodą. Ma to na celu pozbycie się ewentualnej goryczki, która może towarzyszyć(...)kasza wchłonie całą wodę (ok. 15 minut). Odstawić do przestygnięcia. Ugotowaną kaszę zblendować na gładką masę. Przełożyć do garnka. Następnie zblendować banany. Dodać do kaszy wraz z jajkiem, jogurtem, miodem i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam podłużnej formy o wymiarach podstawy 28 x 8 cm). Piec około 50-55 minut
BullioChleb, który z pieczywem ma niewiele wspólnego. Pochodzi z kuchni amerykańskiej i występuje w wielu odmianach. Podstawą są banany, mąka, masło, cukier, jajka i proszek do pieczenia. Jednak można go urozmaicać na wiele sposobów, dodając do ciasta orzechy, wiórki kokosowe, owoce suszone czy też przyprawy. Za każdym razem uzyskamy inny deser. W moim wariancie nie ma cukru. Zastąpiłam go miodem(...)skóry i rozgnieść widelcem. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać przez sito. Następnie dodać banany, jajko, masło z miodem oraz sezam i wszystko wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników. Keksówkę o długości 20 cm wysmarować tłuszczem, obsypać mąką. Przełożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 170 °C przez około godzinę, do "suchego patyczka
zadanie-gotowanieŚwięta wielkanocne zbliżają się dużymi krokami , lubimy w tym czasie podjadać do syta , różnych ciast i nie tylko , i dziś z wielką przyjemnością proponuję bardzo smaczne ciasto fit z bananami ale nie tylko, to ciasto mnie tak wciąga i dość często je przygotowuje , można jest jeść bez dużych wyrzutów sumienia . Składniki 2 dojrzałe banany pół puszki czerwonej(...)gładką masę . Kiedy mamy zmieloną masę , zaczynamy łączyć wszystkie składniki , do ubitych żółtek dodaję mąkę ,zmielone banany z fasolą , oraz kakao , miksujemy to połączenia składników , następnie do gotowej masy dodaję ubite wcześniej białka i delikatnie mieszam aby nie stracić puszystości , następnie nasze ciasto wylewam do formy sylikonowej , i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni na 60 minut . Smacznego
Mój SmakBoże Narodzenie jako alternatywa dla tradycyjnej strucli drożdżowej czy makowca na kruchym cieście. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Zawsze się udaje. I zawsze znika ekspresowo. Jego zaletą jest to, że ma fajną wilgotność, która pozostaje nawet po kilku dniach od upieczenia Składniki: 4 duże przejrzałe banany - najlepiej żeby miały jednolicie brązową skórkę i lekko brązowawy środek 4 duże(...)plam czy nadgniłości. Żółte banany można również położyć obok jabłek, przykryć tak, żeby ograniczyć dostęp tlenu i poczekać. Dwutlenek węgla wydzielany przez jabłka to świetny stymulator dojrzewania dla bananów. Przygotowanie ciasta. Przygotować mąkę. Wszystkie suche składniki wymieszać: mąkę, mak, wiórki, proszek do pieczenia. Banany obrać ze skórki, połamać na kawałki, wrzucić do miksera kielichowego. Wybić całe jaja, dodać olej
Ze smakiem bez glutenupowiedział, że na zimno można robić tylko serniki? Ciasto to nie wymaga dużego wysiłku i kunsztu kulinarnego a jednocześnie jest pyszne i zaskakuje ciekawym smakiem. Jest to idealny dodatek do niedzielnej kawy :) Składniki - 2 galaretki cytrynowe - 1 galaretka bananowa - 6 dojrzałych bananów - 15 dag masła - 20 dag cukru pudru - 1 żółtko - 25 – 30 dag biszkoptów ( okrągłych ) Drogi internauto - jeżeli przepisy(...)wierzchu pozostałe dwa banany pokrojone w skośne plasterki. Całość zaleć wystudzoną galaretką bananową Uwaga – sprawdzona rada 1) cukier puder można zastąpić kryształem, jednak musimy zwrócić uwagę aby się całkowicie rozpuścił 2) jeżeli będzie problem z kupnem galaretki bananowej można ją zastąpić każdą inną ( ciasto dobrze smakuje z galaretką
Świat Smakulubi, tzn każdy miłośnik bananów i czekolady. Czekolada została mi jeszcze ze świąt (tak tak nadmiar czekolady nadal w użytkowaniu). Dlatego gdy zobaczyłam, że banany zaczynają już za bardzo dojrzewać pozwoliłam im na to. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, tylko zawsze wychodzi mi lekki zakalec... Robiłam już drugi raz, myśląc że będzie lepiej. Nie jest, więc już wklejam
Gotowanie z pasjąCześć długo nie pisałam, ale dziś mam dla Was ciasto bananowe. Zbliża się lato więc to idealny czas na nie. Jest idealnym towarzyszem przy każdej imprezie :) Ja wybieram banany nie te zielone lecz nawet z brązowymi plamkami, są dużo słodsze. Składniki warstwa bananowa: 200 g masła w temp. pokojowej 1 szklanka cukru brązowego 2 galaretki cytrynowe 1 kg bananów
Panda i jej światłyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 1 śmietan fix 4 łyżki cukru pudru 50 g mielonych orzechów włoskich Dodatkowo: 2 duże banany połówki orzechów kawa mielona Biszkopt orzechowy: Żółtka oddzielić od białek. Mąkę, orzechy, bułkę tartą oraz proszek do pieczenia wymieszać ze sobą w misce. Białka ubić na sztywno. Następnie partiami wsypywać(...)śmietan fix. Wszystko wymieszać ze sobą na dosyć gęsty krem (nie za długo). Na koniec wsypać orzechy i wymieszać całość szpatułką. Wystudzone ciasto rozwinąć i wyłożyć na nim 3/4 kremu. Na jej wewnętrznym krańcu ułożyć wzdłuż banany i całość ponownie zawinąć. Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zwinięciem do dołu. Posmarować jej wierzch resztą kremu. Roladę udekorować połówkami
My simple kitchen