jako jedną z moich dietetycznych propozycji. Rozeszły się w mig niczym świeże bułeczki. A miło mi było tym bardziej, że wiem, iż smakowały :) SKŁADNIKI: 2 rozgniecione dojrzałe banany 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1 szklanka płatków owsianych (zmielonych) 1 szklanka mąki żytniej razowej 3/4 szklanki chudego mleka (0,5%) 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki(...)wsypać wszystkie suche składniki, a do drugiej mokre i dobrze je wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych i całość dokładnie połączyć. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, które następnie wypełniać ciastem do 3/4 pojemności. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. foto by Amelia Pierwsze primo
Kuchnia w opałachmasę, uważając, aby herbatniki się nie rozjechały. 7. Na ciemnej masie ułożyć drugą warstwę herbatników. 8. Na herbatnikach rozsmarować równomiernie jasną masę. Na środku ułożyć banany. Można pominąć dodanie bananów, wtedy trzeba dać na środek więcej jasnej masy serowej, aby po złożeniu chatki nie było w środku dziury. 9. Wsunąć obie ręce pod boczne herbatniki i jednocześnie złożyć w trójkąt(...)polewą. Po wyjęciu z lodówki chatka wygląda tak: 12. Przed polaniem chatki polewą, proponuję przenieść ją z folii aluminiowej na talerz, na którym będziemy ją podawać. Ja najpierw polałam ciasto polewą, przez co później miałam problem z odklejeniem folii aluminiowej. 13. Polewa: Wykonujemy ją w dwóch partiach, tzn. połowę składników rozpuścić w rondelku i lekko przestudzoną (ale nadal płynną) polewą
Domowa Cookierenka AgiIdealny deser dla wielbicieli połączenia cytrusów i czekolady oraz idealne śniadanie dla lubiących posiłki z pomysłem :) Ciasteczka z kubeczka cieszą się dużą popularnością nie tylko na
Chocolate Muffin BlogBezglutenowe placuszki z ricotty z borówkami - idealne na letnie, weekendowe śniadanie. Można zrobić je z jagodami, malinami, bananem lub bez dodatku owoców. Proste do wykonania i bardzo, bardzo smaczne. Składniki: 250 g serka ricotta 125 ml mleka 2 jajka 100 g mąki bezglutenowej (u mnie mieszanka Nutri Free Mix per Pane) 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta(...)proszek do pieczenia, sól i delikatnie wymieszaj. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli i dodaj do przygotowanej masy. Dużą, nieprzywierająca patelnie rozgrzej i nakładaj po dużej łyżce ciasta. Delikatnie wciśnij borówki i smaż na złoty kolor z dwóch stron. Podawaj z miodem lub cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia bezglutenowapieruńsko się kruszy i najlepiej jeść je łyżką, ale chyba to właśnie dzieciaki kochają najbardziej. Składniki na średnią lub dużą tortownicę, w zależności od tego jak wysokie chcecie mieć ciasto, polecam też tortownicę z gładkim brzegiem, wtedy łatwiej będzie wyjąć całość z formy) Wartości odżywcze: cóż, tym razem aż się boję podliczyć, powiem tylko że bomba kaloryczna(...)najlepiej nierafinowanego 200 g wiórków kokosowych (opakowanie) puszka schłodzonego mleka kokosowego 500 g naturalnego tofu ( będą to 2 kostki) łyżka pasty waniliowej lub esencji (ewentualnie cukier waniliowy) 5-6 bananów sok z 1 cytryny 100 g gorzkiej czekolady 100 g cukru Przygotowanie: połowę ciastek zblenduj z masłem kokosowym i wylep powstałą papką formę, uprzednio lekko posmarowaną masłem kokosowym. Wstaw formę
greenscarfprzygotowaniu, a maksimum smaku i zastrzyk energii przed wytężonym rowerowaniem :) Tę słodka pizzę "piekłam" w ramach weekendowej akcji Ciasto na niedzielę , w której tym razem tematem przewodnim było Ciasto bez pieczenia i domowa czekolada . Jako bazę użyłam tu ciasteczek maszynkowych śmietanowych od BRZEŚĆ . Były takie dobre, że przyznam bez bicia, iż większość wyżarłam przez ostatnie dni prosto z opakowania(...)100g ciasteczek maszynkowych śmietanowych od BRZEŚĆ . 50g masła 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 4-5 łyżek serka homogenizowanego naturalnego ulubione owoce do przybrania - u mnie kiwi, banan, winogrona, ananas z puszki frużelina jagodowa - do przybrania Ciasteczka rozkruszyć na piasek w malakserze lub blenderze. Masło rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. W oddzielnej miseczce połączyć ciasteczka z masłem do konsystencji
Grunt to przepis!cukru i ciasteczka". Skwitowałam to krótko "wpadaj do mnie i nie marudź". Kiedy się zjawiła czekała już na nią świeżo zaparzona kawa i fit szarlotka. Na dzień dobry usłyszałam " ciasto, przecież wiesz że mi nie wolno, nie dręcz mnie, bardziej niż to konieczne" Oznajmiłam jej, że w tej szarlotce nie ma ani grama zabronionych składników. "E to pewnie smakuje(...)wiesz jak człowiekowi humor poprawić". I tak jaglana szarlotka stała się częstą towarzyszką naszych spotkań przy kawie. Składniki: 400 g kaszy jaglanej 1 1/2 kg jabłek 1 banan 1/2 szklanki daktyli 1 opakowanie przyprawy do szarlotki delecta garść rodzynek garść żurawiny suszonej Kaszę przelewamy wrzątkiem, by pozbawić ją goryczki. Daktyle (dobrze jest je wcześniej namoczyć) i banana blendujemy na gładką
Cynamonowe szczęścieZastanawiasz się jak tylko z 3 składników zrobić pyszne babeczki? Tak to możliwe! Są idealne na szybką przekąskę lub zdrowy deser :) Są świetne bo ich przygotowanie
Tradycyjna Kuchniałyżek ciemnego kakao 5-6 łyżek słodkiego syropu, np. z daktyli, agawy/miodu sok z cytryny truskawki Zmiksuj/zblenduj składniki kremu. Posmaruj nim równo wystudzony biszkopt. Na wierzchu ułóż truskawki. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej godzinę. 10 pomysłów na truskawkę/10 ideas for the strawberry Jeśli macie ochotę na inne truskawkowe specjały, klikajcie poniżej./If you feel like(...)Świeże truskawki z bitą śmietaną kokosową / Fresh strawberries with whipped coconut cream 3. Jaglany pudding z truskawkami / Millet pudding with strawberries 4. Pyszny dżem truskawkowo-bananowy / Delicious strawberry and banana jam 5. Dżem truskawkowy / Strawberry jam 6. Placuszki owsiane z truskawkami / Oat fritters with strawberries 7. "Sernik"jaglany z truskawkami / Millet”cheesecake” with strawberries 8. Jaglana
Qlinarnie i Qlinarnietemacie owoców nie jestem specjalnie wybredna. W kółko bym jadła tylko jabłka i banany, od czasu do czasu sięgając po bardziej egzotyczne typu ananas z puszki czy pomarańcze. Latem oczywiście wszystko diametralnie się zmienia i masowo pochłaniam śliwki na zmianę z truskawkami. Niestety do lata daleko i próbuję ratować się owocami sezonowymi. I tym razem sięgnęłam po moje nie-ulubione(...)ładnych przepisów z jabłkami w roli głównej, więc żeby się nie powtarzać, do nowego przepisu wykorzystałam właśnie gruszki. Nie przepadam za nimi specjalnie, ale to chyba oczywiste, że w cieście wszystko smakuje inaczej. Najzwyklejsze w świecie płatki owsiane przemieniłam w mąkę, co pozwoliło stworzyć bazę do tych uroczych, cynamonowych muffinek. Owies i pełnoziarnista mąka nadały im ciekawego smaku, idealnie wpasowując
Kuchnia ElliePrzepis już pojawił się na fanpage, ale żeby formalności stało się zadość dodaję go też na bloga, w końcu tu wszystko się zaczęło;) muszę przyznać że
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSama bym nie wpadła na to, że można użyć surowej kaszy do batoników, zainspirowałam się przepisem znalezionym na blogu, który co rusz robi na mnie coraz
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPyszna propozycja na szybki i pyszny deser - wymyślna szarlotka w pucharkach :) Nutka kawy, w której namoczone są biszkopty nadaje delikatnej całości ciekawy i silny akcent :) z
Kolorowy PrzepisownikWiększość z nas tak układa swój jadłospis, aby między śniadaniem a obiadem jeszcze coś przekąsić. Moja propozycja to owoc, serek ziarnisty lub jogurt. Proponuję tak skomponować
IzaGotujedojrzałego bananaskórka pomarańczowagranatskładniki na krem budyniowy(zobacz link tutaj)Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko, skórkę pomarańczową oraz sok pomarańczowy i dokładnie mieszamy. Widelcem rozgniatamy banana, dodajemy do masy i mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą(...)pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu.(zobacz link tutaj)Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły
Ciastkozercy