dojrzały banan 50 g cukru 50 g masła orzechowego pół tabliczki gorzkiej czekolady (oczywiście może być więcej) łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: W dużej misce zblenduj na puszystą masę cukier, banana i olej roślinny. Dodaj przesianą mąkę, wymieszaj. Do masy dodaj płatki owsiane i masło orzechowe. Moje masło miało kawałki orzechów, na których mi zależało, ale jeżeli masz gładkie masło możesz(...)zblendować w pierwszym etapie. Ten biały nalot na aronii to resztki mąki, bo trzymam je w papierowych torebkach po mące. Tak wiem, żyła straszna ze mnie, wszystko recyklinguję ;-) Do ciasta dodaj suszone owoce i posiekaną czekoladę. Dokładnie wszystko wymieszaj. Możesz użyć miksera, jeżeli Twój to ogarnie, bo masa się ciężka. Ja wymieszałam wszystko dużą sylikonową łyżką. Takie ciasta możesz formowac
greenscarfniż tradycyjny robiony przez mamę i podawany z dżemem. Mój bardzo przypomina lekki czekoladowy biszkopt. Do przełożenia możemy wykorzystać ulubione dodatki, w tej wersji jest to jogurt i plasterki banana, ale można z powodzeniem wykorzystać serek waniliowy, masło orzechowe lub nawet nutellę. Składniki: 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 2 jajka 1 łyżeczka ciemnego kakao szczypta soli + ulubione dodatki: serek, nutella, owoce(...)patelnię. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtka nadal miksując. Wsypujemy mąkę i kakao, miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto wylewamy na patelnię posmarowaną masłem i smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Po 2-3 minutach przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 2 minuty. Przekładamy na talerz, uzupełniamy
Chocolate Muffin Blogwodę.Powstałym ciastem wylepić tortownicę ( małą - śr. 20 cm ).Zapiec 15 minut w 170 stopniach.Nadzienie:1 łyżka żelatyny - rozpuścić w 70 ml wrzątku.1,5 szkl. mleka2/3 szkl. cukru3 łyżki mąki2 żółtkacukier waniliowy Do rondla wlać mleko, dodać cukier, mąkę i żółtka - dokładnie połączyć. Zagotować ciągle mieszając - aż masa zacznie gęstnieć.Wyłączyć. Dodać żelatynę.Odstawić do wystudzenia.3 banany pokroić w plastry
kolorowotorcikowoWitajcie! Czas na mój hit! Nie dość że przepyszny to na dodatek gotowy w 5 minut! . Idealne na śniadanie czy prosty deser. Musicie zaopatrzyć się koniecznie
Kuchnia PROzdrowotnaCiacha są gotowe w 30 minut- normalne są, pieczone! Składniki na około 12 sztuk: 150 g mąki pszennej 100 g miękkiego masła roślinnego (użyłam jak zawsze
greenscarfBananowo-sezamowy* krem jaglany z jagodami i borówkami *z tahini Pomimo niebotycznie dużej ilości wolnego czasu na proste smaki mam ostatnio smaki
More food, love and dreamsCzy uwierzycie jak napiszę, że nie użyłam do przyrządzenia tego deseru cukru? To prawda :) Ale sernik jest bardzo słodki a to za sprawą pysznego miodu, słodkiego
Mienta blogzaraz wypłynie na wierzch tzn można smażyć. Nakładamy (za każdym razem maczać łyżeczkę w tłuszczu) krótkie serie, aby zbytnio nie schłodzić tłuszczu. Co świadczy o tym, że ciasto miało dobrą konsystencję, a tłuszcz odpowiednią temperaturę? Taki trik, pączusie po usmażeniu się z jednej strony, same się obracają na drugą. Jeśli tego nie robią, nie ma co się(...)pomóc patyczkami. Rumiane wykładamy do osuszenia na ręczniki papierowe, po lekkim ostudzeniu posypujemy pudrem. Tak jak w tytule..... Pączki, pączusie szybkie w robieniu, smaczne w jedzeniu. 😋 Bardzo podobne, słodzone bananami są ------> TU Ich urok i czar polegają na tym, że każdy jest inny, sękaty, pokraczny, a tym samym powabny i nęcący. 😊 Uwaga: Jeśli serek należy do rzadszych
Dieta moja pasjarozpuścić w ciepłym mleku wraz z syropem klonowym. Odstawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Obie mąki przesiać. Następnie dodać zaczyn, roztopione masło i sól. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać posiekaną czekoladę i uformować bułeczki. Obtoczyć w sezamie i ułożyć na oprószony mąką blat do ponownego wyrośnięcia (15 minut). Bułeczki(...)dobrze natłuszczonej patelni około 4-5 minut z każdej strony (na małym ogniu). Zdjąć z patelni i podawać póki gorące. Ja podałam je z ricottą, puree z awokado i banana, pomarańczą sycylijską i świeżo mieloną wanilią. Smacznego! *** ENGLISH VERSION: ENGLISH MUFFINS WITH DARK CHOCOLATE 65 g rye flour 45 g graham flour 20 g buckwheat flour approx
Poranek na słodkoMoje kulinarne (i nie tylko) plany na lipiec to: Bób, bób i jeszcze raz bób Bataty w roli głównej - zupa krem, frytki i w każdej innej postaci Ciasta drożdżowe z owocami Tarty, nie tylko na słodko Gulasz z boczkiem i soczewicą na piwie Prażona ciecierzyca - na wytrawnie i na słodko Bolognese z pieczarkami, którego nie udało mi się zrobić(...)czerwcu Tajskie curry na mleczku kokosowym z kurczakiem Zupy krem - z pieczarek, z groszku, z pomidorów Mięsko wieprzowe w sosie cebulowym Domowe nice cream - czyli lody na bazie mrożonego banana Focaccia z pysznymi dodatkami Puddingi z chia i owocami Domowe kokosanki Jagodzinaki Dżem brzoskwiniowy i/lub malinowy Zawijane bułeczki z masłem orzechowym i dżemem A jakie Wy macie plany
Cooking Monsterwodą różaną - jak zrobić? Masło i czekoladę rozpuścić w rondelku, przestudzić. Suche składniki: kakao, cukier puder, brązowy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę oraz sól wymieszać w misce. Banana pokroić na plasterki i każdy z nich rozgnieść widelcem. Do suchych składników dodać mleko oraz rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę i miksować około 2 minut do połączenia składników. Orzechy posiekać, dodać(...)Dodać 2 łyżki wody różanej i przez chwilę jeszcze miksować, by składniki się połączyły. Masa powinna być zwarta i pod koniec trudna do miksowania na niskich obrotach. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą i schładzaj w lodówce 2 godziny. Piekarnik rozgrzej do 200'C. Ze schłodzonej masy odrywaj po kawałku ciasta i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Układaj
Moje QulinariaSzarłat a popularniej amarantus, to dobrze znane zboże o wysokiej zawartości białka i substancji odżywczych. Świetnie pasuje do śniadań, lekkich przekąsek a nawet deserów. Ostatnio na
Kuchnia PROzdrowotnaHej! Będzie sałatkowo, będzie zdrowo :). Banan i pietruszka to hit koktajli ale wspaniale sprawuje się również w wersji sałatkowej. Ta prosta FIT sałatka może zostać zrobiona
Kuchnia PROzdrowotnaNa moim blogu jest już kilka przepisów na chlebek bananowy, ale każdy jest inny. Tym razem jest również inaczej. Smaczny i sycący super nadaje się na
Truskawkowa FiestaPyszna i orzeźwia jąca sałatka owocowa z lodami waniliowymi. Taka sałatka na pewno w gorące dni nas ochłodzi a także pożywi. Składniki: 4 łyżki lodów waniliowych
Smaczne PotrawyUwielbiam kaszę mannę. Desery, ciasta, placuszki, jako dodatek... możliwości na jej wykorzystanie jest wiele. Dziś postawiłam na prostotę i zrobiłam szybki, sycący mannowy pucharek z chrupiącym musli i owocami. Dla mnie i mojej pociechy było, to śniadanie idealne. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: (na 2 porcje) 1 1/2 łyżeczki miodu 1/2 litra mleka około 10 łyżek kaszy manny 100 g musli(...)mnie chrupkie tropikalne z papają, ananasem i bananem) 1 średni banan 1 kiwi Przygotowanie: Gotujemy w garnuszku z grubszym dnem mleko wraz z miodem. Następnie wsypujemy kaszę mannę (, jeśli wolimy rzadszą konsystencję możemy dodać jej mniej). Mieszamy, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Na koniec wsypujemy musli i jeszcze chwilę mieszamy. Ściągamy garnuszek z ognia. Przekładamy łyżeczką naszą kaszę do przygotowanych
Słodkie okruszkiTruskawkowe szaleństwo trwa, jest sezon na truskawki i wypada go należycie wykorzystać. Oczywiście forma na zimno jest w upalne dni najwłaściwsza. Pracy przy takim lodowcu jest
Kuchcik gotujeolejem i rozgrzać. Ciasto naleśnikowe wlewać chochlą, po jakimś czasie obrócić, tak żeby naleśniki miały ładny złoty kolor. Oleju już więcej nie trzeba dodawać, bo jest on już w cieście naleśnikowym. NADZIENIE Naleśniki można jeść na wiele sposobów. Poniżej kilka propozycji na słodko. Z twarogiem: Kostka twarogu, mały jogurt naturalny lub śmietana, cukier do smaku, pół opakowania cukru waniliowego. Twaróg(...)jogurtem naturalnym, dodać cukier i cukier waniliowy i całość dobrze wymieszać. Ja daję tylko łyżeczkę lub dwie cukru. Jak nadziewam naleśniki twarogiem, to kładę jeszcze do środka plasterki banana (smakuje fenomenalnie); z miodem, z dżemem
Passions hobbies lifeJak część Was wie, że unikam mąki pszennej. Jedyną jej odmianę jaką używam w swoich przepisach to orkisz Przed Wami wersja na naleślniki z mąki orkiszowej
Głodni Wrażeń - fit przepisybananów. Ten shot jest mocniejszy od kawowego ponieważ jest na wódce.Składniki:1/3 syropu czekoladowego1/3 nektaru bananowego1/3 wódki czystejbita śmietanaprzyprawa do deserów w młynkuPrzygotowanie:Wszystkie składniki dobrze schłodzić.Do kieliszka wlać na dno syrop czekoladowy. W shakerze wymieszać nektar bananowy z wódką. Wlewać po woli na syrop czekoladowy i wtedy utworzy się druga warstwa. Na górze szprycą do ciast
Ala piecze i gotujeJak część Was wie, że unikam mąki pszennej. Jedyną jej odmianę jaką używam w swoich przepisach to orkisz Przed Wami wersja na naleślniki z mąki orkiszowej
Głodni Wrażeń - fit przepisySkładniki (ok. 8 babeczek):90 g suchej kaszy jaglanej (ok. 7 łyżek)1 jajko (średnia wielkość)45 g cukru (mniej więcej 4 płaskie łyżki) + ja dodałam
Malowane smakiem