jajko 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki oleju dodatki: 400 g zmielonego twarogu 2 łyżki jogurtu dżem wiśniowy dżem truskawkowy Do miski wlać wodę i maślankę. Dodać jajko, cukier, olej oraz mąkę i wszystko dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto odstawić na ok 20 minut. Następnie rozgrzać patelnię i usmażyć cienkie naleśniki. Z podanych składników wyszło mi 10 naleśników. Do zmielonego(...)sera dodać jogurt oraz 5 łyżek dżemu wiśniowego lub truskawkowego i dokładnie wymieszać. Gotowym serkiem posmarować część naleśników. Pozostałe naleśniki posmarować samym dżemem. Naleśniki dowolnie zwinąć, w rulon lub kopertę i można podawać. *Ciasto na naleśniki zrobiłam bardziej rzadsze i zrobiłam cienkie naleśniki, jeśli wolicie grubsze należy dodać jeszcze trochę mąki
Monia miesza i gotujeTaki torcik upiekłam na urodziny mojego 2 latka. Ciasto mocno czekoladowe przełożyłam masami z dodatkiem białej oraz nadziewanej czekolady o smaku likierowo - truflowej. Całość przełamałam truskawkowym dżemem z dodatkiem galaretki. Tort wyszedł pyszny, a jego poszczególne warstwy bardzo ładnie się prezentowały. Zresztą oceńcie sami. Zapraszam :) SKŁADNIKI NA CIASTO : 2 całe jajka 2 szklanki cukru 1 3/4 szklanki mąki pszennej(...)rolada przełożona kakaowym kremem lub inna słoik dżemu truskawkowego lub innego najlepiej kwaśnego galaretka truskawkowa (lub inna dopasowana do smaku) dowolne kruche ciastka na obsypanie boków niebieska galaretka do dekoracji lukrowe pisaki kilka zielonych winogron WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ WYKONANIE CIASTA : Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Zalewamy kawę. Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy mokre
Pani na desersłodkiej marmolady truskawkowej, z zewnątrz pokrywa je cienka warstwa czekolady pachnącej pomarańczami. Czy do szczęścia potrzeba czegoś więcej? :) SKŁADNIKI (ok. 50 sztuk) 1/2 ciasta z tego przepisu 1 szklanka gęstych powideł śliwkowych 1 szklanka twardej marmolady truskawkowej (opcjonalnie wieloowocowej) polewa 2 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej (ja użyłam mlecznej milki) 2 łyżki dobrej jakości masła 2 łyżeczki domowego ekstraktu pomarańczowego
DefinicjaSmakuPrzepis na truskawkowy sernik na zimno z serków homogenizowanych jest bardzo prosty i pozwala szybko przygotować deser z tych sezonowych owoców. Podczas mojego wyjazdu na Podlasie
niecodziennikparyłyżeczki proszku do pieczenia Krem: 3 szklanki mleka 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 1 kg truskawek wiórki kokosowe i płatki migdałów do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Biszkopt makowy: białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku i dokładnie miksujemy, Dodajemy(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mak i dokładnie mieszamy. Pieczemy w blaszce 20x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 40 min. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty. 2. Galaretki rozpuścić w litrze wody i odstawić do lekkiego stężenia. Krem: 2,5 szklanki mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować. Obie mąki roztrzepać w pozostałym mleku
Na Ciasteczkowych Papierachpianę ze szczypta soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki. Dno tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości(...)pudru. Żelatynę namoczyć w ok. 8 łyżkach zimnej wody i odstawić na 10minut. Po tym czasie rozpuścić ją dokładnie w kąpieli wodnej (nie zagotować!). Rozpuszczoną żelatynę dodać do musu truskawkowego. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do musu. Delikatnie ale dobrze wymieszać. Odstawić na chwilę do stężenia. W tortownicy (najlepiej większej od biszkoptu czyli takiej ok. 26cm) ułożyć pierwszy blat
KUCHNIA POLSKAszczerze, że trochę bałam się połączenia kremu miętowego z truskawkami, ale bardzo chciałam żeby w torcie był jakiś owocowy akcent. Zaryzykowałam i nie żałuję, żelka truskawkowa świetnie się wkomponowała, a tort wszystkim smakował. Ciasto czekoladowe: 6 jajek 300 ml mleka 260 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1 szklanka cukru 350 g mąki pszennej 50 g kakao łyżeczka sody oczyszczonej(...)mieszamy aż się połączą. Dodajemy suche składniki i mieszamy wszystko ze sobą do momentu aż się połączy (nie miksujemy). Dno tortownicy (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w 170 st. C przez ok godzinę do tzw suchego patyczka. Krem miętowy: ok 200 g landrynek miętowych 1/4 szkl wody budyń śmietankowy 1 1/2 szklanki mleka masło
Cynamonowe szczęściepodane z dżemem malinowym, truskawkowym lub agrestowym, posypane cukrem z wanilią. Przepis na ciasto naleśnikowe ze śmietaną. Do ciasta naleśnikowego dodaję śmietankę 30%. Zamiast naszej 30 można także dodać śmietankę kokosową. Dzięki jajkom (a jest ich tutaj nie jedno, nie dwa, a aż 4 ), ciasto naleśnikowe łatwo się smaży, naleśniki pięknie pachną i mają fantastyczny, złoty kolor. Idealne(...)podwieczorek lub kolację. Polecam :) Jeżeli naleśniki robimy jako deser, można zmniejszyć ilość składników na ciasto naleśnikowe. SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE ZE ŚMIETANĄ (6-8 naleśników): 3 łyżki cukru 4 jaja szklanka śmietany 30% ok. 150 - 160 mąki pszennej tłuszcz do smażenia dodatkowo: dżem malinowy, truskawkowy lub agrestowy cukier puder z wanilią PRZEPIS NA NALEŚNIKI ŚMIETANOWE: Krok 1. Oddzielić żółtka
Moja Książka KucharskaPrezent na Dzień Babci i Dzień Dziadka. Proste w przygotowaniu słodkie serca z ciasta francuskiego. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (na 12 ciastek) dżem porzeczkowy, truskawkowy lub malinowy surowe jajko papier do pieczenia Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto rozwijamy, połowę gęsto smarujemy czerwonym dżemem, przykrywamy drugą połową ciasta. Kroimy na 12 kawałków (3x4 lub na 9 kawałków czyli 3x3). Na każdym ciastku nożem lub foremką wykrawamy serce
prawdziwe jedzeniepączków. Pączusie nakładałam łyżką, a kiedy się zarumieniły wyjmowałam z rondelka i odtłuszczałam na papierowym ręczniku. Gotowe oprószyłam cukrem pudrem. Serwowałam z dżemem truskawkowym. Jeśli macie jakieś pomysły jak poskromić niesforne ciasto, czekam na dobre rady
bastalenaEfektowna filiżanka z białej czekolady wypełniona pysznym musem truskawkowym… Tak podany deser na pewno zachwyci gości Składniki:Filiżanki (4 szt.):3 tabliczki białej czekolady (lub
Oryginalny smakCiasto z kremem migdałowym otwiera na blogu sezon truskawkowy. Krem migdałowy przygotowywany jest jak krem patissiere, na bazie żółtek i mleka - pod koniec dodajemy do niego tylko zmielone migdały. Jest dość słodki, więc jeśli wolimy mniej słodkie kremy, można zmniejszyć ilość cukru - później można ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem gotowy krem. Do ciasta pasują wszelkie owoce jagodowe, wspaniale będą smakować tutaj
Lekcje w kuchniGalaretka truskawkowa – 1 op Galaretka cytrynowa – 1 op Truskawki – 20 dag Bita śmietana Woda – 1 L Mięta Galaretki rozpuścić w pół litrze gorącej wody, każdą
ciasta i desery czyli na słodkopokruszone herbatniki – 100 g* „mleko” sojowe waniliowe – 1/3 szkl* cukier – 1/4 szkl* posiekane orzechy- 1 garstka* marmolada truskawkowa – ok. 150 g* masło – 70 g* olej do ciasta migdałowy – 1 łyżeczka* kokos – do obtoczeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Pokruszone ciasta i herbatniki mieszamy ze sobą ( absolutnie nie muszą , nawet nie powinny być pokruszone na pył
Ostra na SłodkoCałość zwieńcza spora warstwa bitej śmietany, którą to posypałam również sporą ilością wiórków kokosowych. Wszystkie smaki wspaniale się tu ze sobą łączą, a całe ciasto jest lekkie i nie za słodkie. Bardzo polecam w sezonie truskawkowym :) Frużelinę najkorzystniej przygotować wieczór wcześniej . Biszkopt: 110 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 duże jajka 150 g cukru 1 łyżka oleju(...)budyniu nie miksować zbyt energicznie, gdyż krem może się zwarzyć. Złożenie ciasta: Z wystudzonego biszkoptu zdjąć skórkę ( można w tym momencie lekko go nasączyć, np. 3 łyżkami soku z cytryny wymieszanymi z 3 łyżkami wody, nasączenie jednak nie jest niezbędne ). Na biszkopt wyłożyć równomiernie frużelinę truskawkową ( wyłożyłam prawie całą, zostawiłam 2 łyżki ). Na to wyłożyć krem budyniowy, wyrównać
Opowieści z piekarnika