kolejny naleśniki... tym razem w zielonym wydaniu. Pycha i nie trzeba nic więcej pisać... Szpinakowe naleśniki Łatwe dla 3 osób ok 30 minut Składniki: * opakowanie rozmrożonego szpinaku (rozdrobniony) * 1 szklanka mleka (ja dałam wodę i 3 łyżki śmietany - nie miałam mleka :-)) * 1 szklanka mąki * 2 jajka * sól, pieprz * kostka sera białego ( lubię dużo farszu - dałam 2 kostki) * 3 ząbki czosnku(...)cebula * pęczek pietruszki * oliwa z oliwek / śmietana Do dzieła!!! Miksujemy jajka, mąkę, mleko, szczyptę soli - czyli robimy ciasto naleśnikowe. Dodajemy do niego rozmrożony, odciśnięty z wody szpinak i jeszcze troszkę miksujemy. Smażymy cienkie naleśniki. Na farsz drobniutko kroimy cebule, czosnek i pietruszkę i ucieramy na gładką masę z serem i oliwą/śmietaną ( wersja śmietanowa dla mnie była lepsza) oraz przyprawami
sierotka maRysia w kuchnidodacie wówczas mniej mąki. Przełożyłam ją do ziemniaków. Dodałam jajko, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Wsypałam mąkę pszenną. Możecie dodać jej mniej lub więcej w zależności od konsystencji ciasta. Następnie wsypałam parmezan. Formowałam kluseczki. Kształt i forma zależy od Waszego wyboru. Wrzucałam je na posolony wrzątek. Gdy wypłynęły na powierzchnię wody, gotowałam je jeszcze przez kilkanaście sekund. Wyjmowałam(...)Gnocchi szpinakowe
potrawyregionalneHej kochani :) Pogoda delikatnie mówiąc nie najlepsza nam się zrobiła, więc chęć na wyjście gdziekolwiek jest minimalna. Pomyśleliśmy zatem, że możecie znaleźć więcej czasu na zrobienie
vegetanieKocham naleśniki :) Są proste w przygotowaniu, możemy je przyrządzać na milion sposobów i zawsze wychodzą pyszne. Uwielbiam je zarówno na słodko, jak i na słono. W
Zawsze głodna!Składniki, 3-4 porcje: 500 g tłustego twarogu lub serka mascarpone 250 g mąki pszennej 2 jajka 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 łyżki masła 1
cooklifepesto, to jest to ! Do mojej pizzy użyłam pesto z natki pietruszki i orzeszków , ale może też być pesto z rukoli z bazylią czy też pesto szpinakowe . Serdecznie zachęcam do wypróbowania. Zielona pizza ze szparagami Składniki na 2 placki: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml ciepłej wody(...)bazylii Dodatkowo: 1/2 pęczka zielonych szparagów kilka plasterków sera feta pesto z natki pietruszki i orzeszków oliwa z oliwek EV suszone oregano sól pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie
Kulinarne przygody GatityWięc proszę bardzo, oto szpinakowe naleśniki o cudnym intensywnym zielonym kolorze. Do tego dodajmy świeże sezonowe owoce, bitą śmietanę, lub bardziej dietetycznie serek i pysznie danie gotowe. Szpinakowe naleśniki Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 100 g świeżego szpinaku 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju ok.1,5 szklanki mleka 1 szklanka zimnej wody szczypta soli(...)szklankę mleka. Blendujemy bardzo dokładnie na jednolitą masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki i dalej blednujemy. Odstawiamy na 30 minut, aby rozwinął się gluten. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta, jeśli będzie za gęste dolewamy nieco zimnej wody i dokładnie mieszamy. Na kuchence mocno rozgrzewamy suchą patelnię o grubym dnie. Mam taką żeliwna, której używam tylko i wyłącznie do smażenia
Kulinarne przygody GatityPodczas ostatniej imprezy domowej w ramach kolacji zaserwowałyśmy rozmaite rodzaje przystawek. Największą popularnością cieszyły się plastry ze szpinkowanych naleśników z farszem z łososia. Danie niezwykle proste
Kolizje Smakówwyciągnąć babeczki z foremki należy je na chwilę zanurzyć we wrzątku przełożyć na talerzyk. Na koniec szybki jogurt pitny – naturalny jogurt zmiksowany z bananem i jagodami. Babeczki szpinakowe w szynce prosciutto Danie Przekąski Porcje 12 Porcje 12 Składniki 12 plaster szynka prosciutto 250 g mąka 2 łyżeczki proszek do pieczenia 2 szt jajko 70 g masło roztopione(...)Sposób przygotowania Mieszamy osobno suche i mokre składniki. Łączymy w zwartą masę, ale nie mieszamy zbyt długo. Plastrami szynki wykładamy formę do mufiinek. Do środka wkładamy po solidnej łyżce ciasta. Pieczemy 20-25 minut
KucharzycaMożna pominąć szynkę i zrobić je w papilotkach lub foremkach. Sprawdzą się jako przystawka, przekąska, podwieczorek. Na śniadanie i kolację. Zamiast bułeczki. Jedna babeczka ma 120 kcal. Babeczki szpinakowe w szynce prosciutto Danie Przekąski Porcje 12 Porcje 12 Składniki 12 plaster szynka prosciutto 250 g mąka 2 łyżeczki proszek do pieczenia 2 szt jajko 70 g masło roztopione(...)Sposób przygotowania Mieszamy osobno suche i mokre składniki. Łączymy w zwartą masę, ale nie mieszamy zbyt długo. Plastrami szynki wykładamy formę do mufiinek. Do środka wkładamy po solidnej łyżce ciasta. Pieczemy 20-25 minut
Kucharzycakostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy parówki i cebulę. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i mieszamy. Smażymy na małym ogniu około 10 minut. 3. Białka ubijamy i delikatnie mieszamy z ciastem. Wlewamy do wysmarowanej margaryną tortownicy. Wkładamy cebulę i parówki. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40 minut. 4. Upieczony biszkopt przed podaniem polewamy ketchupem premium Folwark. Mikro pyraburgery(...)ugotowanych ziemniaków (może być "pozostałość" po wczorajszym obiedzie) 1 jajko szczypta soli łyżeczka zielonej czubricy pół średniej cebuli 3 łyżki sosu czosnkowego FOLWARK 3 łyżki mąki ziemniaczanej omlety szpinakowe: 100 g rozmrożonego odciśniętego szpinaku 1 zmiażdzony ząbek czosnku 1 jajko szczypta soli Burgery: 25 dkg mielonego mięsa z indyka kilka ziarenek rozgniecionego czerwonego pieprzu łyżka czerwonej czubricy pół średniej startej
Moje domowe kucharzeniemaśle i popruszone cynamonem. Pychotka ;-) Składniki: 500 g białego półtłustego sera 250 g mąki pszennej 2 jajka sól Ser przepuściłam przez praskę. Dodałam mąkę i jajka. Zagniotłam ciasto podsypując makę i uformowałam z niego wałeczki. Pokroiłam je na małe romby. Wrzucałam kluski do gotującego i posolonego wrzątku. Po wypłynięciu na powierzchnię wody, jeszcze chwilkę gotowałam. Wyjmowałam(...)dodatkiem bułki tartej i posypane cukrem. Smacznego! POLECAM RÓWNIEŻ KLUSKI KŁADZIONE : KLUSKI ŚLĄSKIE KLUSKI Z DYNIĄ ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM KLUSKI Z TARTYCH ZIEMNIAKÓW CZYLI HALUSZKI ŁĄCKIE GNOCCHI SZPINAKOWE PYZY Z MIĘSEM CEPELINY, KARTACZE
potrawyregionalneŚwietna przekąska na np. całodniowe zajęcia na uczelni. Dobra na ciepło, jak i na zimo. Sama i z dodatkami. Składniki: - opakowanie szpinaku, - 1 szklanka mąki gryczanej
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyGreen pancakes. Fińskie naleśniki przygotowałem wg przepisu z M.E.Halbańskiego. Szpinakowe naleśniki są delikatne i pulchne chociaż cieniutkie. Przymierzam się do wykorzystania przepisu bez szpinaku. Myślę, że warto. Składniki. 100g szpinaku 125 ml mleka 1 jajko 50g mąki 1 łyżka masła klarowanego 1/2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól Wykonanie. Mąkę przesiać. Wlać mleko, szczyptę soli i startą(...)gałkę muszkatołową. Zmiksować. Stopić masło. Wlać do ubitej masy i wymieszać. Jajko utrzeć z cukrem. Dokładnie wymieszać z ubitą masą. Szpinak umyć, sparzyć, osuszyć i posiekać. Dodać do ciasta i wymieszać. Smażyć cienkie naleśniki na patelni lekko posmarowanej olejem. Usmażyłem 4 duże naleśniki. Podawać jako gorącą przystawkę lub danie kolacyjne
Kulinarny karnet ChristopheraPropozycja na szybki, zdrowy obiad. Szczególnie ucieszy fanów szpinaku, bo zapraszam dzisiaj na placuszki szpinakowe. Przygotowuje się je błyskawicznie. Smaczne na ciepło i na zimno. Do ich przygotowania wykorzystałam mrożony szpinak, który zawsze dyżuruje w mojej zamrażarce. Składniki na 2 osoby : 1 szklanka mąki orkiszowej 150 g mrożonego szpinaku 0,75 szklanki mleka 2 duże jajka 2 łyżki startego parmezanu(...)olej lub masło ghee Wykonanie: rozmrozić szpinak. Odsączyć na sitku mąkę połączyć z mlekiem, jajkami, parmezanem i rozdrobnionym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Dodać szpinak, wymieszać. Odstawić ciasto na 10 minut przed wyłożeniem na patelnię raz jeszcze zamieszać i usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu 8 placuszków. Podawać z surówką lub sosem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!