ciasto szpinakowe - 223 przepisów (strona:10/15)

94.Popołudnie z Felixem: czyli szybkie żytnie muffinki szpinakowe z pomidorkami koktajlowymi i wędzonym, białym serem na orz 130

Witajcie ponownie, dzisiejszy drugi wpis poświęcony jest szybkiej i prostej przekąsce między obiadem, a kolacją. My ponieważ bardzo lubimy wypieki postawiłyśmy na muffinki, bo są bardzo

Symfonia Smaków
Naleśniki ze szpinakiem i białym serem 91

kolejny naleśniki... tym razem w zielonym wydaniu. Pycha i nie trzeba nic więcej pisać... Szpinakowe naleśniki Łatwe dla 3 osób ok 30 minut Składniki: * opakowanie rozmrożonego szpinaku (rozdrobniony) * 1 szklanka mleka (ja dałam wodę i 3 łyżki śmietany - nie miałam mleka :-)) * 1 szklanka mąki * 2 jajka * sól, pieprz * kostka sera białego ( lubię dużo farszu - dałam 2 kostki) * 3 ząbki czosnku(...)cebula * pęczek pietruszki * oliwa z oliwek / śmietana Do dzieła!!! Miksujemy jajka, mąkę, mleko, szczyptę soli - czyli robimy ciasto naleśnikowe. Dodajemy do niego rozmrożony, odciśnięty z wody szpinak i jeszcze troszkę miksujemy. Smażymy cienkie naleśniki. Na farsz drobniutko kroimy cebule, czosnek i pietruszkę i ucieramy na gładką masę z serem i oliwą/śmietaną ( wersja śmietanowa dla mnie była lepsza) oraz przyprawami

sierotka maRysia w kuchni
KLUSKI Z DYNIĄ ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM 118

dodacie wówczas mniej mąki.  Przełożyłam ją do ziemniaków.  Dodałam jajko, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Wsypałam mąkę pszenną. Możecie dodać jej mniej lub więcej w zależności od konsystencji ciasta. Następnie wsypałam parmezan.  Formowałam kluseczki. Kształt i forma zależy od Waszego wyboru. Wrzucałam je na posolony wrzątek. Gdy wypłynęły na powierzchnię wody, gotowałam je jeszcze przez kilkanaście sekund. Wyjmowałam(...)Gnocchi szpinakowe

potrawyregionalne
Szpinakowe poduszeczki z czerwonym kalafiorem 106

Hej kochani :) Pogoda delikatnie mówiąc nie najlepsza nam się zrobiła, więc chęć na wyjście gdziekolwiek jest minimalna. Pomyśleliśmy zatem, że możecie znaleźć więcej czasu na zrobienie

vegetanie
Szpinakowe naleśniki z wędzonym łososiem i serkiem 193

Kocham naleśniki :) Są proste w przygotowaniu, możemy je przyrządzać na milion sposobów i zawsze wychodzą pyszne. Uwielbiam je zarówno na słodko, jak i na słono. W

Zawsze głodna!
Szpinakowe kopytka z serem i pomidorkami koktajlowymi 241

 Składniki, 3-4 porcje: 500 g tłustego twarogu lub serka mascarpone 250 g mąki pszennej 2 jajka 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 łyżki masła 1

cooklife
Zielona pizza ze szparagami 159

pesto, to jest to ! Do mojej pizzy użyłam pesto z natki pietruszki i orzeszków , ale może też być  pesto z rukoli z bazylią  czy też  pesto szpinakowe . Serdecznie zachęcam do wypróbowania.   Zielona pizza ze szparagami Składniki na  2 placki: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml ciepłej wody(...)bazylii Dodatkowo: 1/2 pęczka zielonych szparagów kilka plasterków sera feta  pesto z natki pietruszki i orzeszków oliwa z oliwek EV suszone oregano sól pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie

Kulinarne przygody Gatity
Szpinakowe naleśniki 127

Więc proszę bardzo, oto szpinakowe naleśniki o cudnym intensywnym zielonym kolorze. Do tego dodajmy świeże sezonowe owoce, bitą śmietanę, lub bardziej dietetycznie serek i pysznie danie gotowe.     Szpinakowe naleśniki Czas przygotowania: 50 minut Składniki:  100 g świeżego szpinaku 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju ok.1,5 szklanki mleka 1 szklanka zimnej wody szczypta soli(...)szklankę mleka. Blendujemy bardzo dokładnie na jednolitą masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki i dalej blednujemy. Odstawiamy na 30 minut, aby rozwinął się gluten. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta, jeśli będzie za gęste dolewamy nieco zimnej wody i dokładnie mieszamy. Na kuchence mocno rozgrzewamy suchą patelnię o grubym dnie. Mam taką żeliwna, której używam tylko i wyłącznie do smażenia

Kulinarne przygody Gatity
Szpinakowe naleśniki z serem i łososiem 319

Podczas ostatniej imprezy domowej w ramach kolacji zaserwowałyśmy rozmaite rodzaje przystawek. Największą popularnością cieszyły się plastry ze szpinkowanych naleśników z farszem z łososia. Danie niezwykle proste

Kolizje Smaków
Niedziela w kuchni 123

wyciągnąć babeczki z foremki należy je na chwilę zanurzyć we wrzątku przełożyć na talerzyk. Na koniec szybki jogurt pitny – naturalny jogurt zmiksowany z bananem i jagodami. Babeczki szpinakowe w szynce prosciutto Danie Przekąski Porcje 12 Porcje 12 Składniki 12 plaster szynka prosciutto 250 g mąka 2 łyżeczki proszek do pieczenia 2 szt jajko 70 g masło roztopione(...)Sposób przygotowania Mieszamy osobno suche i mokre składniki. Łączymy w zwartą masę, ale nie mieszamy zbyt długo. Plastrami szynki wykładamy formę do mufiinek. Do środka wkładamy po solidnej łyżce ciasta. Pieczemy 20-25 minut

Kucharzyca
Babeczki szpinakowe w szynce prosciutto 78

Można pominąć szynkę i zrobić je w papilotkach lub foremkach. Sprawdzą się jako przystawka, przekąska, podwieczorek. Na śniadanie i kolację. Zamiast bułeczki. Jedna babeczka ma 120 kcal.   Babeczki szpinakowe w szynce prosciutto Danie Przekąski Porcje 12 Porcje 12 Składniki 12 plaster szynka prosciutto 250 g mąka 2 łyżeczki proszek do pieczenia 2 szt jajko 70 g masło roztopione(...)Sposób przygotowania Mieszamy osobno suche i mokre składniki. Łączymy w zwartą masę, ale nie mieszamy zbyt długo. Plastrami szynki wykładamy formę do mufiinek. Do środka wkładamy po solidnej łyżce ciasta. Pieczemy 20-25 minut

Kucharzyca
Wyniki konkursu 144

kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy parówki i cebulę. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i mieszamy. Smażymy na małym ogniu około 10 minut. 3. Białka ubijamy i delikatnie mieszamy z ciastem. Wlewamy do wysmarowanej margaryną tortownicy. Wkładamy cebulę i parówki. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40 minut. 4. Upieczony biszkopt przed podaniem polewamy ketchupem premium Folwark. Mikro pyraburgery(...)ugotowanych ziemniaków (może być "pozostałość" po wczorajszym obiedzie) 1 jajko szczypta soli łyżeczka zielonej czubricy pół średniej cebuli 3 łyżki sosu czosnkowego FOLWARK 3 łyżki mąki ziemniaczanej omlety szpinakowe: 100 g rozmrożonego odciśniętego szpinaku 1 zmiażdzony ząbek czosnku 1 jajko szczypta soli Burgery: 25 dkg mielonego mięsa z indyka kilka ziarenek rozgniecionego czerwonego pieprzu łyżka czerwonej czubricy pół średniej startej

Moje domowe kucharzenie
KLUSKI LENIWE 110

maśle i popruszone cynamonem. Pychotka ;-) Składniki: 500 g białego półtłustego sera 250 g mąki pszennej   2 jajka sól Ser przepuściłam przez praskę. Dodałam mąkę i jajka. Zagniotłam ciasto podsypując makę i uformowałam z niego wałeczki. Pokroiłam je na małe romby. Wrzucałam kluski do gotującego i posolonego wrzątku. Po wypłynięciu na powierzchnię wody, jeszcze chwilkę gotowałam. Wyjmowałam(...)dodatkiem bułki tartej i posypane cukrem. Smacznego! POLECAM RÓWNIEŻ KLUSKI KŁADZIONE : KLUSKI ŚLĄSKIE KLUSKI Z DYNIĄ ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM KLUSKI Z TARTYCH ZIEMNIAKÓW CZYLI HALUSZKI ŁĄCKIE GNOCCHI SZPINAKOWE PYZY Z MIĘSEM CEPELINY, KARTACZE

potrawyregionalne
Szpinakowe placuszki z mąki gryczanej 146

Świetna przekąska na np. całodniowe zajęcia na uczelni. Dobra na ciepło, jak i na zimo. Sama i z dodatkami. Składniki: - opakowanie szpinaku, - 1 szklanka mąki gryczanej

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Fińskie zielone naleśniki. 164

Green pancakes. Fińskie naleśniki przygotowałem wg przepisu z M.E.Halbańskiego. Szpinakowe naleśniki są delikatne i pulchne chociaż cieniutkie. Przymierzam się do wykorzystania przepisu bez szpinaku. Myślę, że warto.   Składniki. 100g szpinaku 125 ml mleka 1 jajko 50g mąki 1 łyżka masła klarowanego 1/2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól Wykonanie. Mąkę przesiać. Wlać mleko, szczyptę soli i startą(...)gałkę muszkatołową. Zmiksować. Stopić masło. Wlać do ubitej masy i wymieszać. Jajko utrzeć z cukrem. Dokładnie wymieszać z ubitą masą. Szpinak umyć, sparzyć, osuszyć i posiekać. Dodać do ciasta i wymieszać. Smażyć cienkie naleśniki na patelni lekko posmarowanej olejem. Usmażyłem 4 duże naleśniki. Podawać jako gorącą przystawkę lub danie kolacyjne

Kulinarny karnet Christophera