Okres Świąt Bożego Narodzenia to nie tylko Wigilijne, postne dania. To również ciasta, sałatki, pieczone mięsa i wędliny oraz przystawki serwowane w dwa pozostałe dni. To stoły uginające się od pyszności i niepohamowana chęć niejednej gospodyni/gospodarza do zaskoczenia i oczarowania bliskich nowym daniem, które jest nie tylko smaczne, ale także efektownie wyglądające! W dzisiejszym zestawieniu chcę pokazać jak prosto możemy(...)przejść do przepisu wystarczy kliknąć w jego tytuł lub zdjęcie :) 1. Pasztet warstwowy 2. Tymbaliki z łososiem 3. Pieczeń na bogato 4. Pierś z indyka ze szpinakiem w cieście francuskim 5. Kiełbaski cielęco-szpinakowe 6. Schab ze śliwką i glazurą z nutą kawy 7. Boczek pieczony 8. Pierś z indyka w lubczyku (wersja dla dorosłych -> więcej przypraw) 9. Pierś
Kolorowy Przepisownikpomidorowy, ser mozzarella, szynka, pomidory, anchois, oliwki czarne i zielone, cebula ) i 1/2 Porcini (sos pomidorowy, ser mozzarella, borowik, ser ricotta, rozmaryn, czosnek) Insalata di fromaggio di capra (sałatka serowa: grillowany kozi ser, kompozycja sałat, karmelizowane orzechy nerkowca, cząstki grejpfruta, winogrona) Będzie to długi post, bo i potraw było wiele. Bakłażan był idealny, rozpływający się w ustach. Nawet mój mąż(...)pierwszy rzut oka wydały mi się bardzo oryginalnym połączeniem. Czyste szaleństwo smakowe, obłęd. Jedna i druga część pizzy były perfekcyjnie wykonane. Idealna proporcja składników, cienkie (niezapychające) i chrupiące ciasto. Sałatkę zamówiła moja mama, która nie miała już na tyle miejsca w żołądku, aby zamówić danie główne. Spodziewała się małej sałatki, a tymczasem widok talerza ją przerósł. Sałatka była świetna
Karola gotujeKażdy roślinożerca wie, że rośliny strączkowe to doskonałe kulinarne tworzywa, z których można wyczarować mnóstwo smakowitych cudów: potrawek, zup, pasztetów, sałatek, ciast czy choćby past kanapkowych. Te ostatnie zazwyczaj przygotowuję z ugotowanych resztek pozostałych po gotowaniu poprzednich potraw. Owszem, często kupuję pasty do smarowania pieczywa. Jedne smakują mi bardziej, inne mniej. Te pierwsze staram się potem odtworzyć we własnej
Roślinna - blog wegańskiktórym można smarować chleb, można dodawać do jogurtu, twarogu, owsianki.. Pewnie można dodawać go do innych pysznych rzeczy na które nie wpadłam. Awokado świetnie nadaje się do koktajli, sałatek, ciast, wręcz do wszystkiego, a w szczególności do różnego typu smarowideł, dzięki dużej zawartości tłuszczu (tego zdrowego, pamiętajcie!). Z tego powodu lubię tworzyć przeróżne kombinacje z jego użyciem. Wychodzi
Be Fit Be Strongwiele osób traktuje je jedynie jako materiał na barszcz lub podaje zasmażane jako dodatek do obiadu. A tym czasem buraki są o wiele bardziej użyteczne :) Można z nich zrobić sałatki, ciasta, kremy, a nawet burgery czy pralinki. Są pyszne zarówno pieczone, jak i gotowane, i na słodko i na słono. Trzeba tylko dać się ponieść fantazji ;) Pieczony burak oblepiony kwaskowym
DefinicjaSmakunikogo przekonywać nie trzeba :) Ja je uwielbiam i nie przepuszczam żadnej okazji na zjedzenie choć garstki. Sposobów na wykorzystanie truskawek jest wiele, od jedzenia ich tak po prostu, po ciasta, sałatki, przetwory, kompoty i wiele innych po różnego typu koktajle, na który dzisiaj podam Wam mój pomysł :) Składniki: 500 g truskawek 2 owoce kiwi 300 ml mleka, może być roślinne
Taste Of My Dayprzygotowałam dla Was konkurs urodzinowy. Zasady konkursu: Przynieś danie na przyjęcie, czyli przygotuj danie, które sprawdzi się na przyjęciu urodzinowym, może to być danie główne, tort, ciasto, sałatka czy przekąska. Konkurs trwa od dzisiaj (19.05.2015) do niedzieli (31.05.2015) Przepisy wraz ze zdjęciem, proszę przesyłać na mój adres mailowy marta@mgotuje.pl z dopiskiem
Marta Gotujecoś zupełnie innego, chciałoby się zaśpiewać jingle bells ;) Teraz tak na poważnie. Przy organizacji świąt wielkanocnych myślimy przede wszystkim o tym co znajdzie się na stole, wymyślamy nowe ciasta, sałatki. Jednak warto również zadbać o stronę wizualną, jedzenie powinno nie tylko dobrze smakować, ale wspaniale prezentować się na talerzu. Mam dla Was kilka propozycji dekoracji stołu Wielkanocnego, które przygotowałam jakiś
noteskulinarnyfigaosób które liczą kalorie, diabetyków i osób dbających o zdrowie. Jest 60-100 razy słodsza od cukru i nie zawiera żadnych kalorii.Nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, napoi, ciast, sałatek, przekąsek i przetworów. Warunkiem żeby lemoniada była pyszna musi być bardzo dobrze schłodzona. Składniki: 500 g truskawek świeżych 3 łyżeczki suszonej stewii 3 łyżki syropu klonowego 1,5 litra wody
Ala piecze i gotujeliście już się złocić zaczynają.Grzyby, ziemniaki, jabłka... I właśnie one, orzechy.Lubię. Wszystkie typy - macadamia, nerkowiec, fistaszek, pistacja...Ale najbardziej te najpopularniejsze, włoskie i laskowe.Idealnie pasują do ciast, sałatek, nawet dań mięsnych i deserów.Wszechstronnie dostosowane. Osobiście postanowiłam potraktować je trochę brutalniej. Jednak z jakim efektem!Pozytywna dawka sycącej i słodkiej energii z samego rana sprawi, że nawet najgorszasłota
W kuchni Karmel-itkibyło upiec normalnie, w tortownicy i przekroić na pół, ale wymyśliłam, żeby zrobić te roladki - dla lepszego efektu w przekroju (tą sałatkę z roladkami zrobiłam jeszcze przed TYM (klik) torcikiem serowo-warzywnym, który też jest z roladkami;)). Ciasto pieczarkowe też miałam przekroić, ale na koniec odeszłam od tego pomysłu (możesz to wykorzystać i przekroić spód, i na przykład upiec jedne(...)roladę, smarujemy i ponownie zawijamy. Kroimy na tyle plastrów, ile zmieści się na sałatce (pokroiłam na 6, ale można zrobić ich więcej i ułożyć ciaśniej, wyjdzie zgrabniej;)). Wykonanie: Ciasto pieczarkowe - połowa sałatki serowo-paprykowej - roladki z serkiem - połowa sałatki serowo-paprykowej - ciasto szpinakowe
Kolorowy Przepisownikfanem paluszków krabowych, ale w tym wydaniu są całkiem smaczne. Miseczki z ciasta francuskiego można przygotować dzień wcześniej, przed podaniem napełnić sałatką. składniki (6 szt) opakowanie ciasta francuskiego (275 g) sałatka: 100 g paluszków krabowych 100 g wędzonego łososia 80 g -1 mały zielony ogórek łyżka koperku łyżka majonezu 1-2 łyżki wasabi 1 łyżeczka sosu sojowego - opcjonalnie(...)krabowe i łososia pokroić w drobne kawałki. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Wymieszać składniki sosu, dodać do paluszków, łososia i ogórków, wymieszać, doprawić do smaku. Tak przygotowaną sałatką napełnić przygotowane miseczki z ciasta francuskiego, posypać szczypiorem i płatkami papryki, podawać. Smacznego
Stare GaryZapraszam do zapoznania się z moimi przepisami, być może znajdziemy coś , co nas zainteresuje.Polecam dania obiadowe, szyneczki i schaby domowe,sałatki i ciasta. jednym słowem mały mix świątecznyMięsne kwiatyKiełbasa wiejskaRoladki z szynkąCiasteczka orzechoweŚledzie po ŻydowskuRyba po greckuSałatka wielowarstwowafilet z indykaSzynka drobiowaNalewka świątecznaPieczona karkówkaRoladki z łososiaRoladki wieprzowePasztet domowySernik z malinamiRafaello ciasto bez pieczeniaPierogi z kapustą i grzybamiCiasto makoweSzynka z szynkowaraCiasto
W kuchennym oknie Ewyniektórzy znają ją może pod nazwą ryba po japońsku. Od razu mówię, że możecie użyć innej ryby, kto jaką lubi taką dają. Sałatka przygotowana na nasz wigilijny stół :) SAŁATKA RYBNA Ciasto "naleśnikowe": 0,5 szkl. wody 1 szkl. mąki 1 jajko vegeta Sos: 1 słoik koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu 3 łyżki octu 2 łyżki cukru sól 0,5 szkl(...)słoik ogórków konserwowych 4 cebule ok 40 dkg. pieczarek (opcjonalnie) Filety solę i kroję w dość małe kawałki, jak to bywa w sałatkach, ale widziałam wersje z kawałami ryby wielkości małej dłoni. Rozrabiam ciasto "naleśnikowe", kawałki ryby maczam w nim i smażę na złoto. W międzyczasie zagotowuję wszystkie składniki zalewy. Pozostałe składniki sałatki kroję w kosteczkę, pieczarki oczywiście podsmażam
Co w głowie piszczy