dość, że nie zabija, to jeszcze jest pyszne. I jest to opinia niejednego blogera, który piernik już robił i konsumował. W tym roku postanowiłam więc podjąć to piernikowe wyzwanie :) Dowiedziałam się, że ciasto najlepiej jest zagnieść na 4-5 tygodni przed świętami, (ale podobno wychodzi równie dobrze przygotowane nawet na 2 tygodnie przed) a upiec 5-7 dni przed Bożym
Zawsze głodna!jesień a ja jeszcze nie zdążyłam się z Wami podzielić wszystkimi letnimi przepisami... Cóż, nadrobimy to zimą :) Dziś mam dla Was przepis na pyszne i szybkie ucierane ciasto - keks z jeżynami i piernikową kruszonką. Idealne jako dodatek do filiżanki herbaty, ale także jako słodka przekąska do szkoły czy pracy. keksówka 11x23cm Składniki: 300g mąki pszennej, 150g cukru(...)margaryny, 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego, łyżeczka przyprawy do piernika, 3 łyżki rumu (można pominąć jeśli chcemy by ciasto jadły dzieci:) ), 2 łyżeczki mieszanki kandyzowanej skórki, jabłko, 200g jeżyn (mogą być mrożone). Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w plastry masło oraz cukier. Ciasto zagnieść
Z miłości do słodkościUżyłam do nich nie dużo cukru i wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny. Smakują pysznie z lekką korzenną nutą. Uwiodą każdego, kto lubi takie smaki. Takie piernikowe powidła można wykorzystać do świątecznego ciasta lub deseru albo zjeść po prostu z kromką chleba. Spróbujcie je zrobić i przekonajcie się jakie są dobre! PIERNIKOWE POWIDŁA ŚLIWKOWE
Zakątek rozkoszy kulinarnychcukru 100 ml wody Do dekoracji: kilka sztuk pierników Kopernik serca lukrowane o smaku pomarańczowym skórka z pomarańczy Przygotowanie: Posypka piernikowa: Pierniczki zmielić w młynku do kawy na piach, następnie wymieszać z gruboziarnistym cukrem. Ciasto ptysiowe: W odę, mleko, cukier oraz pokrojone w kostkę masło umieścić w garnuszku, zagotować do rozpuszczenia się masła. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z kakao(...)st.C. Ciasto ptysiowe przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Na dużą płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać małe okrągłe porcje ciasta, zachowując odległości pomiędzy ptysiami. Ptysie posypać z góry piernikową posypką. Gdy wyciśniemy pierwszą blaszkę ptysi, należy wstawić je do piekarnika i upiec w 200 st.C przez ok. 12-14 minut, aż wyrosną. W międzyczasie wyciskać kolejną
Nastoletnie WypiekanieCiasta na bazie biszkoptu robię dość często, bo są lubiane i zazwyczaj chętnie i szybko znikają ;) W ramach odskoczni od piernikowych smaków i aromatów zapraszam na ciasto z jabłkami i budyniem na orkiszowym, pełnoziarnistym biszkopcie :) Biszkopt orkiszowy z budyniem i jabłkami Biszkopt: 3 duże jajka 1/3 szklanki ksylitolu 3 kopiaste łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/5 szklanki
FitKotSernik mozaika 58. Ciasto Marysieńka 59. Keks 60. Ciasto czekoladowo - wafelkowa rozkosz 61. Miodownik z orzechową wkładką 62. Sernik piernikowy Pawła Małeckiego 63. Sernik z jabłkami 64. Ciasto jabłkowo - orzechowe Siostry Anastazji 65. Babka dwukolorowa
kruche babeczkiSernik mozaika 58. Ciasto Marysieńka 59. Keks 60. Ciasto czekoladowo - wafelkowa rozkosz 61. Miodownik z orzechową wkładką 62. Sernik piernikowy Pawła Małeckiego 63. Babka waniliowo - kakaowa 64. Ciasto Smakosz z serową wkładką 65. Ciasto jabłkowo - orzechowe Siostry Anastazji 66. Ciasto biszkoptowe z porzeczkową nutą
kruche babeczkiWspólne pieczenie pierniczków to wielka frajda , o czym mieliśmy okazję przekonać się z chłopakiem przed Świętami. Nigdy wcześniej nie robiłam tych kultowych Bożonarodzeniowych ciasteczek , choć samo wykonanie ciasta jest bardzo proste, a dekorowanie barwnymi lukrami otwiera pole do popisu gospodyni w każdym wieku Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze(...)polubić ten przepis. Składniki: 4 szklanki mąki 4 łyżki miodu (jeśli użyjemy sztucznego, pierniki szybciej zmiękną) 1 ½ szklanki cukru 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 torebka przyprawy piernikowej 3 jajka (dwa do ciasta, jedno do smarowania) ½ szklanki ciepłego mleka Przygotowanie: Na stolnicę wysypać mąkę . Mód rozpuścić na małym ogniu. Gdy będzie już rzadki, wlać do mąki i siekać nożem
Za drzwiami kuchniWspólne pieczenie pierniczków to wielka frajda , o czym mieliśmy okazję przekonać się z chłopakiem przed Świętami. Nigdy wcześniej nie robiłam tych kultowych Bożonarodzeniowych ciasteczek , choć samo wykonanie ciasta jest bardzo proste, a dekorowanie barwnymi lukrami otwiera pole do popisu gospodyni w każdym wieku Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze(...)polubić ten przepis. Składniki: 4 szklanki mąki 4 łyżki miodu (jeśli użyjemy sztucznego, pierniki szybciej zmiękną) 1 ½ szklanki cukru 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 torebka przyprawy piernikowej 3 jajka (dwa do ciasta, jedno do smarowania) ½ szklanki ciepłego mleka Przygotowanie: Na stolnicę wysypać mąkę . Mód rozpuścić na małym ogniu. Gdy będzie już rzadki, wlać do mąki i siekać nożem
Za drzwiami kuchniprzypadku tego ciasta uratowały się tylko dwa...brak zdjęcia z makiem Kresto , który wykorzystałam do tej babki.. Tego pieguska piekłam jakiś czas w ramach akcji Ciasta na Wielkanoc, prowadzonej przez Piernikową Chatę ..a moja babka była pieczona w keksówce ..i z trochę mniejszej ilości składników.. 1 szkl. białek (8-10 jaj) 1 szkl.mąki tortowej 1 szkl.cukru(...)/margarynę utrzeć z cukrem, dodaj przesianą z proszkiem mąkę. Wymieszać, dodać mak i znów wymieszać. Stopniowo dodawać pianę z białek, na 3-4 razy. Pierwszą można wymieszać z ciastem mikserem, pozostałe wymieszać delikatnie szpatułką. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół). Ostudzić w piekarniku. Posypać pudrem lub polać lukrem. A oto pieguski dziewczyn, które też piekły
Moje domowe kucharzeniepełni, nie martwiąc się o skutki obfitego jedzenia polecam wyrób medyczny CE - Espumisan Max, który skutecznie zmniejsza uczucie pełności i ucisku z jamie brzusznej ROLADA PIERNIKOWA z KREMEM POMARAŃCZOWYM Składniki: ciasto: 4 jajka 60 g cukru 40 g mąki 15 g przyprawy do piernika masa: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy 15 g żelatyny 40 ml soku wyciśniętego
Bon appetit mon amieŚwięta już coraz bliżej... więc i przepis nieco świąteczny. Zapraszam na pyszne piernikowe rogaliki z makiem! Składniki na ciasto; 35 dag mąki pszennej pół szklanki trzcinowego cukru Skworcu 10 dag masła lub margaryny 2 dag świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka kakao Skworcu 1 łyżka przyprawy do piernika Skworcu Polewa; pół
Radość kipiąca uśmiechem.związku z tym, że niedługo święta po raz kolejny szaleje z miodem i zapachem piernikowym. Uwielbiam miodowniki, mogą być z ciasta kruchego jak i babkowego wszystkie są wspaniałe. To ciasto, które przedstawiam również ma wyjątkowy smak, połączyłam je z kaszą manną i dżemem jagodowym co wzbogaciło jego walory.Polecam. Zapraszam... Stopień trudności : prosty, masło do masy należy wyjąć z lodówki żeby
Kubki smakubezglutenowym świecie zaświeciło piernikowe słońce! :) Szczerze powiedziawszy ściągając tu jego promienie nie natrudziłyśmy się zbytnio. Przepyszne, korzenne ciasto powstało szybko i przyjemnie się je przyrządzało. Rodzinne stanie przy piekarniku i oczekiwanie na wielkie rozkrojenie i posmarowanie kuszącego zapachem piernika stało się naszym wieczornym (w zasadzie nocnym, bo było to około 1:30) rytuałem. Gdy wreszcie "smakowa sekta" dobrała się(...)mieszając, następnie dodajemy miód, przyprawę piernikową, cynamon, gorącą czekoladę, cykorię instant i podgrzewamy, cały czas mieszając, do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia, mieszamy, gdy lekko przestygnie dolewamy mleko, w którym wcześniej rozpuszczamy sodę, mieszamy, aż się spieni, na koniec wlewamy roztrzepane jajka, dokładnie mieszamy i bardzo powoli, cały czas mieszając wsypujemy mąkę. Dokładnie wymieszane ciasto wlewamy do wyłożonej papierem
Wypisz WymalujPyszny spód piernikowy idealnie zgrywa się z delikatnością kokosa. Dekoracja z kokosowych ciastek jedynie podkreśla smak sernika a kwaśny i chrupiący granat przełamuje monotonię ciasta. Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): Kruchy spód piernikowy: 3/4 szklanki mąki 2 łyżki przyprawy korzennej 100 gram masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara 1 żółtko(...)Demerara 3 łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo: opakowanie popularnych ciastek kokosowych granat 1/2 mlecznej czekolady Składniki na kruchy spód zagnieć w misce na jednolite ciasto. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep ciastem i podpiecz spód w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. W tym czasie twaróg zmiksuj z pozostałymi składnikami. Masę serową
Mango Papaja