ciasto piernikowe - 1509 przepisów (strona:29/101)

Drożdżowe rogale z masą piernikowo orzechową na mleczku kokosowym 151

się miksować, zaczynamy wyrabiać ręką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na jak największy prostokąt ok. 60/45 cm. Nakładamy masę piernikową i równomiernie ją rozprowadzamy. Ciasto z nadzieniem kroimy, za pomocą nożyka do ciasta, na prostokąty, a te po przekątnej na dwa trójkąty. Rada: ciasto po szerokości na 6 części, a po długości na 3, wielkość(...)żeby ciasto podrosło. Pozostałych już nie trzeba. Rada: Jeśli mamy 2 blachy, to rogaliki jedne się pieką, a kolejne w tym czasie sobie  rosną. Tuż przed pieczeniem, wierzch rogalików smarujemy roztrzepanym jajkiem. Rogale pieczemy maksymalnie 15 min w 175°C. Studzimy na kratce z piekarnika, następnie posypujemy cukrem pudrem. Przepis zgłoszony do konkursu „Przepis na Kopernika! Piernikowy Konkurs Kulinarny

Moniki Smakołyki
Sernik na spodzie piernikowym 124

Sernik na spodzie piernikowym jest łatwym do przygotowania i pysznym ciastem na świąteczny deser. Nie wymaga zagniatania ani wyrabiania ciasta na spód i kruszonkę. Dodatek przyprawy do piernika nadaje przyjemnego korzennego aromatu i smaku.  Sernik ma spód i kruszonkę zrobioną z herbatników, nie wymaga więc zagniatania ciasta, co zdecydowanie ułatwia jego przygotowanie. Masę serową przygotowuje się praktycznie w jednej(...)będzie równy i dużo nie opadnie po upieczeniu. Ilość porcji: 20 Czas przygotowania: 90 minut Forma: 29 cm x 24 cm x 7 cm Składniki na sernik na spodzie piernikowym: 1 kg mielonego białego sera twarogowego 5 jajek 100 g masła 3/4 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżki śmietany

Kuchcik gotuje
Ciasto Łaciatek czyli piernik z serem 135

Ciasto Łaciatek czyli piernik z serem. Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto Łaciatek – piernik z serem. Połączenie, które wymyśliłam specjalnie dla mojej siostry. Pyszna piernikowa warstwa na maślance z dodatkiem dżemu truskawkowego i serowe łaty, to strzał w przysłowiową 10. Ciasto znikło w mgnieniu oka. Zostały po nim dosłownie słodkie okruszki. A skąd taka nazwa? Jej autorem jest mój(...)puszystą masę). Następnie dodajemy przestudzone rozpuszczone masło, krótko miksujemy. Kolejno dodajemy biały ser i 2 łyżki budyniu (proszek), powoli miksujemy do połączenia. Warstwę serową nakładamy na piernikową – łyżka po łyżce, tworząc łaty. Ciasto Łaciatek, czyli nasz piernik z serem wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto. Czas pieczenia może być różny

Słodkie okruszki
Piernikowy murzynek z gruszkami 208

Murzynek to popularne szybkie ciasto, które z odrobiną piernikowych przypraw, gruszkami i orzechami nabiera nowego smaku. Przełożone kremem kajmakowym i śmietankowym staje się wykwintnym ciastem dla ulubionych gości :) Składniki na ciasto (brytfanka 25x35 cm): 2 szklanki maki 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 250 ml mleka 1 i 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3 gruszki 2 garści orzechów włoskich

Trzeci talerz
karpatka katarzynka 144

Karpatka nie musi być nudna. Wystarczy troszkę pokombinować a można z prostego przepisu stworzyć całkiem fajne ciasto. To zrobiłam w piernikowym klimacie i wzbogaciłam korzennym dżemem z pomarańczy. Rozeszło się w mig.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka wody 100 g masła na krem: 4 żółtka 1 litr mleka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym 178

Mało na blogu ciast, ciasteczek i deserowych przepisów. Ale ten piernikowy rum i zrobiony na nim kremowy likier świetnie sprawdzą się w roli deseru dla dorosłych. Jeśli tylko jesteście fanami korzennych, perfumiarskich wręcz kompozycji, piernikowego aromatu i likieru w stylu Baileys – to coś dla Was. Perfekcyjny na jesień, zimę i na święta! (i do piersiówki na zimowy spacer, ale ciii(...)spore laski kory cynamonu (20-25g) – 4 kulki ziela angielskiego – 1,5 łyżki ekstraktu waniliowego (na alkoholu, nie olejku do ciasta!) lub 1 – płaska łyżeczka pasty waniliowej LIKIER PIERNIKOWY – 125ml rumu piernikowego – 125ml śmietanki 30% lub mleka skondensowanego niesłodzonego – opcjonalnie – jeśli za mało słodko – 70ml mleka skondensowanego słodzonego Zapisz

Karo in the Kitchen
Piernikowa tarta z musem z białej czekolady 265

Składniki: CIASTO: 2 szkl. mąki pszennej, 125 g masła, 2 łyżki miodu, 1 łyżka cukru trzcinowego, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 jajko. MUS Z BIAŁEJ

kolorowotorcikowo
Świąteczny zawijaniec z piernikowym lemon curd 153

ciasto jest kwintesencją Świąt Bożego Narodzenia w moim domu. Uwielbiam smak piernika i cytryn. W ten sposób powstało cytrynowo - piernikowe nadzienie w postaci lemon curd. Obowiązkowo w drożdżowym cieście muszą pojawić się rodzynki i pachnące pomarańcze. Całość zwieńcza lśniący biały lukier. Ciasto jest obłędne w smaku. Czuć w nim całą magię nadchodzących Świąt. Dom przepełniony zapachem ciasta drożdżowego, pomarańczy, cytryn(...)ostygnięcia. Złożenia ciasta: Gdy ciasto nam wyrośnie stolnice obsypujemy mąką. Wykładamy ciasto. Jeżeli klei się nam do rąk, również delikatnie obsypujemy dłonie i wierzch ciasta. Rozwałkowujemy duży prostokąt o wymiarach 50x30 cm. Po całości rozsmarowujemy piernikowy lemon curd oraz rozkładamy rodzynki i skórkę pomarańczową. Całość zwijamy do środka wzdłuż dłuższego boku. Gotową roladę zawijamy ponownie na kształt ślimaka. Ciasto przekładamy

VioletoweKucharzenie
Świąteczne ciasteczka - amoniaczki: Grudniowe Wyzwanie Blogerek 244

mleku rozprowadzić amoniak.  Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Dodać mąkę i mleko z amoniakiem.  Zagnieść wszystko na gładkie ciasto.  Do części ciasta dodałam sporą łyżkę przyprawy piernikowej i dokładnie zagniotłam. Tak samo postąpiłam z dodawaniem barwników: dolewałam po kilka kropli i zagniatałam aż ciasto nabrało jednolitej barwy. Użyłam barwnika zielonego i żółtego. Odstawić

Codzienna kuchnia niecodzienna
25 pomysłów na śniadanie z dynią. 194

przepisów muszę koniecznie powtórzyć.  Mam nadzieję, że lista Wam się przyda. Miłego dnia i nie dajcie się tej okropnej pogodzie :) Proteinowy dyniowo - orzechowy omlet Kawowe ciasto z dynią i jabłkiem Dyniowe pączki Piernikowe babeczki z dynią Dyniowy pudding z drożdżówki Dyniowa polenta (kaszka kukurydziana) Cynamonowe pancakes z dynią Piernikowy sernik z dynią Dynia w wegańskim cieście sezamowym Dyniowe donuty

Poranek na słodko
Muffinki piernikowe z czekoladą na święta 152

Dziś -Muffinki piernikowe z czekoladą Muffinki piernikowe z czekoladą Składniki na muffinki piernikowe z czekoladą: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżki płynnego miodu

Gotowanie-uk
Muffinki piernikowe z czekoladą 115

Dziś – miffiny piernikowe z czekoladą Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka

Gotowanie-uk
ŚWIĄTECZNY PIERNIK Z GWIAZDKĄ 366

posłuży fakt, że po wczorajszej degustacji w mojej pracy, dostałam na nie kilka zamówień. Wszystkim bardzo smakowało! Zachwycali się głównie tym, że ciasto jest bardzo wilgotne. W cieście miał być widoczny piernikowy ludzik...niestety miałam za małą foremkę i ludzik zamienił się podczas pieczenia w gwiazdkę. Przepis na piernika pochodzi ze strony Kwestia Smaku (od siebie dodałam do składników kakao

Przepisy Aleksandry
Babki piernikowe z jabłkami i orzechami włoskimi – przepis świąteczny 103

Witajcie grudniowo! I zrobiło się już przedświątecznie! Dziś prezentuję przepis typowo świąteczny – babki piernikowe z jabłkiem i orzechami. Pachną bożonarodzeniowymi przyprawami: cynamonem, goździkami, kardamonem. Dodatek

Raj dla Podniebienia
ŚWIĄTECZNY TORT MAKOWY Z ŻURAWINĄ I MASĄ PIERNIKOWĄ 152

blaty makowe przełożone żurawiną i masą piernikową oraz beza makowa na wierzchu. Tort nie jest za słodki, gdyż kwaśna żurawina i słodka masa piernikowa komponują się idealnie. Zadowoli on zarówno wielbicieli makowców, jaki i pierników 😉 Ciasto nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale także genialnie się prezentuje i z pewnością zrobi piorunujące wrażenie na gościach. Jest to ciasto przeznaczone na specjalne okazje(...)formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnięciu ścinamy wierzch biszkopta. Żurawina: Żurawinę wrzucamy do garnka, dodajemy sok z pomarańczy, cukier puder i przyprawę do piernika. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż żurawina zmięknie i konsystencją będzie przypominała dżem. Studzimy. Masa piernikowa: Śmietankę 36% podgrzewamy w garnku

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania