ciasto piernikowe - 1509 przepisów (strona:36/101)

Świąteczny tort piernikowy 156

Tort piernikowy pachnący korzennymi przyprawami i kandyzowanymi pomarańczami doskonale będzie pasował na zimowe uroczystości i na świąteczny stół.

Przepisy Kulinarne
Świąteczny niezbędnik: przyprawy i przetwory 115

już dziś chciałam Was zachęcić do przygotowania kilku bardzo prostych przepisów na przyprawy i przetwory bez których nie powstaną nasze tradycyjne świąteczne dania. Syrop piernikowy Syrop korzenny Piernik dojrzewający- przygotowanie ciasta Skórka pomarańczowa w syropie Esencja pomarańczowa Przyprawa do piernika II Domowa przyprawa do piernika Domowa esencja waniliowa Domowy cukier waniliowy Mielona skórka pomarańczowa Kandyzowane skórki pomarańczowe Kandyzowane

Kulinarne przygody Gatity
Trufle piernikowe 158

grudnia codziennie pojawiać się będzie jeden przepis nawiązujący do świąt Bożego Narodzenia. 🙂 Moją dzisiejszą propozycją są trufle piernikowe z dodatkiem czekolady mlecznej i kremówki. Trufle piernikowe -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
PieRniKoWo- CzeKoLaDowA BabKa ŚwIĄteCznA 254

ciasto: 4 jajka 0,5 kostki masła 1 tabliczka gorzkiej czekolady 0,5 kubka miodu 1 op przyprawy do piernika 1 kubek mąki tortowej 1 łyżka

Luźna Kuchnia
Korzenna tarta z czatni i bezą 135

Pyszna i przypieczona beza w zestawie z wyrazistym czatni i korzennym spodem. Ostro-słodka tarta, która zniknęła u nas niesamowicie szybko.  Składniki: 200g mąki pełnoziarnistej

Gotowanie i blogowanie
Piernikowa rolada z marcepanem 213

  Piernik, marcepan, czekolada ... Kusi, prawda ? A gdyby tak, to wszystko zamknąć w jednym wypieku ? Ot, na przykład w takiej roladzie krucho-drożdżowej... Składniki: CIASTO:  

kolorowotorcikowo
Daktylowiec z orzechami 167

Moja kolejna propozycja świątecznego wypieku to Daktylowiec z orzechami. Już podczas jego pieczenia piękny piernikowy aromat unosił się po całej kuchni.  SKŁADNIKI: Ciasto: 250g suszonych daktyli bez pestek MAKAR, 300ml wody, 70g masła, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 jajka, 200g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 150g grubo posiekanych orzechów włoskich MAKAR, 350g mąki, 2,5 łyżeczki proszku

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zatapiane rogaliki 184

rogaliki. Jako, że mam w domu kilku łasuchów i mamy też dużo dżemu z poprzedniego roku, który trzeba wykorzystać, zrobiliśmy wspólnymi siłami rogaliki z dżemem wiśniowo-piernikowym. Trochę nietypowe wykonanie tych rogalików, ponieważ ciasto po wyrobieniu zanurza się w zimnej wodzie, jeżeli wypłynie, znaczy że ciasto można wałkować i robić rogaliki. Rogaliki są pyszne, puszyste, mięciutkie, lekko słodkie, maślane. Pamiętajcie

moj przepis na
Piernik z marcepanowym sernikiem 113

Takie świąteczne dwa w jednym… Dwa blaty piernikowe, w środku sernik z dodatkiem masy marcepanowej, a tym co spaja wszystkie warstwy są powidła śliwkowe z rozpuszczoną czekoladą. Szczerze mówiąc osobiście oczekiwałam jednak po tym wypieku więcej. Być może to kwestia tego, że zarówno piernik jak i sernik (pomimo dodatku masy marcepanowej czy amaretto) smakowały bardzo, że się tak wyrażę(...)piekarniku. Powidła śliwkowe przekładamy do rondelka. Podgrzewamy je na małym ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do czasu jej roztopienia. Spód piernikowy smarujemy połową ciepłych jeszcze powideł. Przykrywamy wystudzonym sernikiem. Wykładamy resztę powideł, wyrównujemy. Przykrywamy drugim piernikiem. Ciasto dekorujemy polewą. Źródło

Smaki Na Talerzu
marchwiowi peperkuch-kaszubskie ciasto piernikowo-marchewkowe... 184

krem trochę kremu budyniowego nałożyć na dżem, nakryć drigim plackiem, resztę kremu dać na wierzch ciasta, posypać kolorową posypką, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest przepyszne, najlepiej smakuje na drugi dzień, aromaty piernikowe z wilgotnością marchewki komponują się wyśmienicie...........SMACZNEGO!!! nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy

W Mojej Kuchni Lubię
Kruche gwiazdki piernikowe 98

Kruche gwiazdki piernikowe to propozycja doskonała dla wszystkich, którzy wolą pierniczki cienkie i chrupiące. Te gwiazdki są delikatne, bardzo smaczne i szybkie Z jednej porcji wyjdzie około 80 sztuk malutkich pierniczków o średnicy około 4 cm. Przepis dostałam od pani Kasi G., bardzo dziękuję Składniki: 3 szklanki mąki 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka przyprawy do pierników 1 łyżka cynamonu(...)łyżka cukru waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1 jajko Wszystkie składniki oprócz jajka wkładam do miski i zagniatam ciasto do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie dodaję jajko i zagniatam ciasto w kulę. Ciasto wkładam do lodówki na około 1 godzinę (trzymałam trochę krócej), a następnie rozwałkowuję ciasto na grubość około 4 mm, wycinam gwiazdki lub inne kształty

Słodki sentyment
Ale piernik! (druga część przepisu) 229

dobrej jakości masła 82% bakalie, np. siekane migdały Pieczenie: Rodzynki i migdały siekamy, ale nie za drobno. Surowe ciasto dzielimy na trzy równe części. (Można się przy tym wspomóc wagą, ponieważ to naprawdę istotne, by blaty piernikowe były równe.) Do każdej z nich dodajemy po 1/3 bakalii i szybko zagniatamy. Przygotowujemy stolnicę lub blat, na którym będziemy(...)moje. Ważne, żeby wszystkie trzy były takie same.) Surowe... i upieczone blaty piernikowe Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez 15 min. Sprawdzamy patyczkiem i jeśli jest suchy, wyjmujemy i studzimy. Z pozostałymi dwoma częściami surowego ciasta postępujemy tak samo. Przekładanie: Marcepan dzielimy na dwie równe części. Jedną

Ratunku obiad
TORCIK PIERNIKOWY 137

Pierniki wszędzie pierniki, ciasta z dodatkiem przyprawy korzennej przeżywają teraz swoje dni chwały. Także i mnie opanowała piernikomania, upiekłam torcik piernikowy. A dokładnie biszkopt z przyprawą korzenną, przełożony bitą śmietaną i suszonymi śliwkami. Składniki (blacha 20x20 cm) Biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy korzennej 1 łyżeczka kakao Ponadto(...)przyprawą korzenną oraz kakao  i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min w temperaturze 175-180C Śliwki umyci pokroić na mniejsze części i zalać alkoholem, odstawić

RAROSSA
Piernik drożdżowy 302

jednolitej masy. Jeden z blatów ponownie umieszczamy w formie. Rozprowadzamy na nim połowę powideł śliwkowych. Następnie dajemy połowę masy, wyrównujemy. Kładziemy drugi blat ciasta, który również smarujemy powidłami, a następnie resztą masy. Przykrywamy trzecim blatem piernikowym. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z kremówką. Gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta. Ciasto schładzamy. Źródło

Smaki Na Talerzu
CHATKA Z PIERNIKA 138

Cieszę się jak małe dziecko że udało się mi zrobić piernikową chatkę. Moja pierwsza chatka, trochę J  jej brakuje do ideału ale praktyka czyni mistrza, następne będą ładniejsze. Przepis na ciasto znalazłam tu szablon do wycięcia również z tej samej strony Składniki (z podanych składników powinny wyjść dwie nieduże chatki, wg wymiarów z szablonu): 600 g mąki pszennej(...)piernika W garnuszku umieścić margarynę, cukier, miód i podgrzać, aż wszystko się rozpuści. Lekko przestudzić. Do misy miksera wsypać mąkę, sodę, przyprawę piernikową, wlać rozpuszczoną margarynę z pozostałymi składnikami. Zmiksować na gładką masę. Ciasto rozwałkować na grubość 4-5mm i wycinać z niego poszczególne elementy domku. Najlepiej wałkować od razu na papierze do pieczenia, wtedy łatwiej będzie

RAROSSA

Proponowane wyszukiwania